Fotografierea cu Iphone 13 – tot ce trebuie să știi înainte de a-l cumpăra

poza cover (1)

Dimensiune font:

| 15-06-2022 09:52

 Apple a lansat gama sa foarte așteptată de dispozitive iPhone 13. Pentru iubitorii de iPhone, există 4 opțiuni din care să aleagă: iPhone 13 standard, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max și iPhone 13 Mini. Fiecare opțiune oferă utilizatorilor calitatea excelentă la care se așteaptă, cu o selecție de upgrade-uri de la modelul anterior.

Apple iPhone 13 este un telefon frumos, cu multe dintre aceleași caracteristici ca modelul anterior, cum ar fi rezoluția uimitoare a ecranului și camerele de calitate, dar cu câteva upgrade-uri grozave. Dacă ești interesat de noul iPhone, rămâi în continuare aici și vom explora câteva dintre principalele caracteristici ale celei mai recente încarnări de la Apple a dispozitivului său popular precum și câteva sfaturi despre cum să te bucuri la maximum de achiziția făcută. 

Ușurință în utilizare

Așa cum ne-am obișnuit deja în cazul dispozitivelor Apple, variația de design între modele tinde să fie relativ limitată. În acest caz, iPhone 13 este aproape exact la fel cu predecesorul său, iPhone 12 – fiind mai subțire cu 0,2 mm, dar la aceeași înălțime și lățime. Ecranul are un diametru de 6,1 inch și, ca înainte, este un afișaj Super Retina XDR care are un „Scut Ceramic” pentru duritate și folosește aluminiu de calitate aerospațială pentru corp.

Ambele specificații ar trebui să însemne că iPhone-ul este capabil să reziste în mod rezonabil la căderi și zgârieturi. De asemenea, este clasificat IP68 pentru rezistență la stropire, apă și praf, ceea ce înseamnă că iPhone 13 poate fi scufundat în adâncimi de apă de până la 6 metri timp de până la 30 de minute.

La fel ca iPhone 12, iPhone 13 folosește margini unghiulare în comparație cu cele mai rotunde ale iPhone 11 și înainte - în mod clar, această alegere de design s-a dovedit populară, cu siguranță creează un aspect surprinzător. Există o serie de culori diferite din care poți alege.

 

· Telefon Mobil Apple iPhone 13 Pro Max, Super Retina XDR OLED 6.7", 128GB Flash, Camera Quad 12 + 12 + 12 MP + TOF 3D LiDAR, Wi-Fi, 5G, iOS (Albastru)

· Telefon Mobil Apple iPhone 13 Pro, Super Retina XDR OLED 6.1", 128GB Flash, Camera Quad 12 + 12 + 12 MP + TOF 3D LiDAR, Wi-Fi, 5G, iOS (Albastru)

 

Oricine a folosit un iPhone înainte va fi foarte încântată de modul în care se deschide și funcționează aplicația nativă pentru cameră, deoarece Apple a păstrat un aspect foarte similar încă de la primul iPhone, modificându-l pe parcurs cu noi funcții.

Pentru a deschide aplicația, poți ține apăsată pictograma camerei de pe ecranul de blocare. Dacă telefonul este deja deblocat, vei găsi pictograma aplicației pentru cameră pe ecranul de pornire - poate fi util să pui aplicația pentru cameră pe dock-ul iPhone-ului, astfel încât să o poți accesa întotdeauna rapid și ușor. Deși este ușor de susținut că aplicația nativă pentru cameră a iPhone-ului fiind atât de simplă este o rușine pentru fotografii mai avansați sau entuziaști. Faptul că este atât de simplă și ușor de utilizat o face o propunere foarte necomplicata (și poate unul dintre motivele pentru care iPhone s-a dovedit întotdeauna atât de popular în rândul maselor). Dacă ești un fotograf entuziast care ar dori un control mai direct asupra diferitelor setări de fotografiere, există literalmente sute de aplicații diferite pe care le poți descărca din AppStore pentru a remedia acest lucru. Acestea fiind spuse, aplicația nativă este puțin mai complexă decât ar părea de la început, cu o mulțime de sfaturi și trucuri care pot fi urmate pentru a obține mai mult control decât ai crede.

Când deschizi aplicația pentru cameră, aceasta se va deschide implicit în modul „Fotografie”, care este cel în care va captura probabil marea majoritate a imaginilor. Cu acest mod ai posibilitatea de a atinge în jurul ecranului pentru a schimba punctul de focalizare.

Vei descoperi că, dacă apeși pe ecran, va apărea o pictogramă mică de soare pe care o poți deplasa în sus și în jos folosind degetul pentru a regla luminozitatea. Vei descoperi, de asemenea, că dacă ai apăsat degetul atunci când selectezi un punct AF, se va seta și o blocare AE/AF, ceea ce înseamnă că poți focaliza și recompune fără ca telefonul să încerce să ajusteze focalizarea sau expunerea.

Spre partea de jos a ecranului (sau la stânga, dacă fotografiezi în format peisaj), vei vedea două cercuri cu 1x și 0,5x - acestea sunt cele două lentile, între care poți comuta pur și simplu atingând oricare dintre ele. De asemenea, poți ciupi pentru a mări, care va activa și zoom-ul digital - deși cel mai bine este de evitat acest lucru, dacă nu este absolut necesar.

În partea de sus a ecranului, există opțiunea de a comuta blițul pe automat sau dezactivat și posibilitatea de a dezactiva Live Photos (prin care este înregistrat și un scurt videoclip împreună cu imaginile tale). Spre deosebire de iPhone 13 Pro (și 12 Pro), nu există nicio opțiune aici pentru a activa înregistrarea în format brut - deși, din nou, pot fi descărcate unele aplicații care vă vor oferi acest tip de funcționalitate dacă este cu adevărat necesar.

 

· Telefon Mobil Apple iPhone 13 mini, Super Retina XDR OLED 5.4", 256GB Flash, Camera Duala 12 + 12 MP, Wi-Fi, 5G, iOS (Albastru)

· Telefon Mobil Apple iPhone 13 Pro, Super Retina XDR OLED 6.1", 512GB Flash, Camera Quad 12 + 12 + 12 MP + TOF 3D LiDAR, Wi-Fi, 5G, iOS (Albastru)

O caracteristică utilă care a debutat pentru prima dată cu seria iPhone 11 este capacitatea de a vedea „în afara cadrului” atunci când fotografiezi în modul normal al camerei - când utilizați obiectivul 1x. Aplicația folosește datele din aplicația 0,5x pentru a putea arăta ce se întâmplă de fiecare parte a cadrului, ajutându-te să surprinzi momentul decisiv sau să poți face ajustări la compoziție, după cum este necesar.Vei vedea, de asemenea, o mică săgeată pe care o poți atinge pentru a dezvălui câteva opțiuni de setări mai complexe care apar în partea de jos a ecranului odată ce ai apăsat. Există opțiunea de a regla blițul nu doar de la Auto sau Oprit, ci și la Always On, la fel și pentru Live Photos (pe care le poți selecta să fie dezactivat, activat sau Auto), posibilitatea de a alege un alt raport de aspect (alegerile  sunt 4:3, care este implicit, Square - 1:1 - sau 16:9, o ajustare manuală a compensării expunerii, un Timer (poți alege între 3s și 10s - sau oprit) și unele filtre digitale.

Nou pentru iPhone 13 este modul de Stiluri fotografice, care pot fi activate în punctul de captură și sunt diferite de filtrele digitale prin faptul că sunt mai subtile. Opțiunile de aici sunt Standard (fără stil aplicat), Contrast bogat, Vibrant, Cald și Rece. De asemenea, poți modifica fiecare dintre stiluri ajustând și Tonul și Căldura. De reținut că, dacă ai selectat un stil fotografic, vei vedea acum o pictogramă în colțul din dreapta sus al ecranului –ai posibilitatea acum să atingi această pictogramă pentru a schimba stilul sau a-l elimina complet și servește ca un memento la îndemână că ai un mod activat.

Modul de noapte și-a făcut debutul pe seria iPhone în urmă cu câteva generații și apare și pentru iPhone 13, dar, ca înainte, nu este un mod selectabil. Mai degrabă, va începe să funcționeze dacă telefonul detectează că nu există suficientă lumină în scenă. Vei ști că funcționează, deoarece vei vedea o pictogramă de lună mică care apare în partea de sus a ecranului. Acest mod înregistrează în esență o serie de expuneri scurte, apoi le îmbină pentru un rezultat mai bun. Perioada de timp pentru care filmează telefonul va depinde exact de cât de întuneric este, dar poți prelua controlul asupra acestei perioade de timp apăsând săgeata mică din partea de sus a ecranului și apăsând pictograma modului de noapte - reține că acest lucru nu va apărea dacă lumina este strălucitoare.

Există câteva alte moduri de fotografiere pe care ai posibilitatea de a le utiliza. Acestea sunt accesate glisând la stânga sau la dreapta din modul principal. Modurile video se găsesc în partea stângă a modului Foto - așa că vei avea Video direct, noul mod Cinematic, Slo-Mo și Time-Lapse. În partea dreaptă a modului Fotografie, se află modul Portret.

Modul video se explică de la sine, dar îți oferă opțiunea de a înregistra fie în 4K, fie în HD la rate de cadre între 24 și 60 de fps. Trebuie remarcat faptul că, de asemenea, poți înregistra videoclipuri în modul Foto dacă menții apăsat butonul de declanșare - dar va înregistra în orice frecvență de cadre și rezoluție la care ai lucrat anterior.

În modul Video ai posibilitatea de a utiliza fie obiectivul 1x, fie 0,5x și, ca și în modul Foto, poți atinge în jurul ecranului pentru a schimba punctul AF și a regla expunerea. De asemenea, poți porni, opri sau pune pe modul automat blițul (se va activa ca lumină continuă). Mai poți alege să înregistrezi în Dolby HDR, care va produce imagini mai vibrante - dar vei putea vedea HDR doar când vizionezi aceste videoclipuri pe un dispozitiv compatibil (cum ar fi iPhone-ul însuși). Poți alege să dezactivezi Dolby HDR dacă preferi, din meniul principal de setări.

Modul cinematografic este un mod nou care a apărut pentru seria iPhone 13. Cu aceasta, ai posibilitatea de a crea efect de adâncime mică de câmp pentru video, o funcție care a fost văzută pe telefoanele Android de ceva vreme, dar este o premieră pentru iPhone. Deși este destinat în primul rând videoclipurilor cu oameni, poate fi folosit și pentru aproape orice subiect - funcționează cel mai bine cu lucruri care au un contur foarte bine definit. Este de remarcat faptul că, în modul Cinematic, videoclipul este filmat la Full HD, mai degrabă decât la 4K.

Slo-Mo se explică de la sine, oferind opțiunea de a înregistra cu încetinitorul fie la 240fps, fie la 120fps la HD. Poți folosi fie obiectivul 0,5x, fie 1x și activa iluminarea continuă dacă te afli într-un mediu întunecat. De asemenea, ai posibilitatea de a regla expunerea în acest mod.

Time-Lapse face, de asemenea, ceea ce spune în numele său, oferind opțiunea de a înregistra mai multe fotografii succesive și de a le îmbina pentru a crea un film time-lapse. Din nou, camera de 0,5x sau 1x poate fi folosită, iar expunerea poate fi ajustată. Pentru a utiliza acest lucru, apasă butonul de înregistrare și atinge-l din nou când ai înregistrat câte imagini dorești. Dacă înregistrezi pentru o perioadă lungă de timp, este recomandat să așezi telefonul pe o suprafață stabilă sau să utilizezi un trepied. 

Calitatea imaginii 

În general, iPhone 13 este capabil să producă niște imagini excelente, în special atunci când fotografiezi în condiții favorabile, unde lumina este bună. iPhone 13 Pro este mai priceput la lumină scăzută, dar iPhone 13 încă produce niște imagini frumos expuse, rezonabil de curate și detaliate atunci când utilizi modul Noapte. În lumină bună, iPhone 13 produce imagini care sunt frumos saturate și conțin o mulțime de detalii observabile. Când sunt vizualizate la dimensiuni mari pe ecranul unui computer, există o oarecare pierdere a detaliilor, dar având în vedere că majoritatea oamenilor nu vor face asta, este puțin probabil să fie o îngrijorare prea mare.

Modul Portret oferă o performanță bună, mai ales atunci când subiectul are un contur clar definit. Deoarece iPhone 13 nu are un teleobiectiv, portretele pe care le face sunt ecologice - dar asta nu este neapărat un lucru rău.

Ai la dispoziție două lentile de folosit cu iPhone 13. Este obiectivul standard/unghi larg care oferă cele mai bune performanțe în toate condițiile și ultra-wide mergând bine de cele mai multe ori, dar depinde foarte mult de condițiile de lumină. Stilurile fotografice sunt un plus interesant, care oferă posibilitatea de a alege un stil care să te avantajeze cel mai mult. Posibilitatea de a le folosi în momentul capturii economisește timp în editare ulterioară.

În general, partea video este, de asemenea, surprinzător de frumoasă. Dolby HDR produce rezultate bune, dar trebuie să ai un dispozitiv compatibil (cum ar fi telefonul însuși) pentru a beneficia cu adevărat la maximum de calitate in timpul redării. Posibilitatea de a înregistra în 4K este un beneficiu, dar dacă dorești să faci economie de spațiu, s-ar putea să optezi pentru filmarea în Full HD, ceea ce probabil va fi suficient de bun pentru majoritatea situațiilor obișnuite. 

Concluzie 

În general, iPhone 13 oferă rezultate excelente, dar există o serie de avertismente de luat în considerare atunci când te gândești dacă să cumperi sau nu unul.

Dacă ai deja un iPhone 12, această ultimă versiune este o evoluție atât de blândă, încât poate nu merită în totalitate upgrade-ul decât dacă îți dorești cu adevărat să ai ultimul model. Dacă ai un iPhone 11 sau mai vechi,este un salt destul de mare și, probabil, merită.În plus, dacă principala ta preocupare atunci când cumperi un telefon este calitatea camerei, merită să investești puțin mai mult și să optezi pentru iPhone 13 Pro mai avansat.

Totuși, dacă bugetul este mai strâns, dar ești în căutarea unuia dintre cele mai noi iPhone-uri și ceva care face poze bune în majoritatea situațiilor, iPhone 13 reprezintă o achiziție destul de decentă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
AUR l-a prezentat pe actorul Mugur Mihăescu drept candidatul său pentru președinția CJ Olt
28/04/2024 18:19

 Actorul Mugur Mihăescu, cunoscut pentru rolul „Garcea” din „Vacanta Mare”, si-a depus duminică la Biroul Electoral Olt candidatura pentru presedintia Consiliului Judetean Olt, re ...

Depășirea pe linie continuă, permisă în România! În ce condiții pot efectua șoferii o astfel de manevră
20/04/2024 16:02

Soferii din Romania pot efectua depăsirea pe linia continuă in anumite circumstante. Codul Rutier specifică clar unde si cand poti efectua o astfel de manevră. Există reguli clare pentru soferi in ceea ...

 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei