SUSANU CLINIC Augmentarea buzelor

susanu_eve14-03-2020

Dimensiune font:

| 15-03-2020 14:02

 

Augmentarea buzelor

Ocupând o poziţie centrală în arhitectura facială, buzele joacă un rol estetic covârşitor în armonizarea trăsăturilor feţei.

Deşi fiecare dintre noi este conştient de forma şi mărimea buzelor sale, totuşi acestea trebuie apreciate în raport cu celelalte elemente anatomice ale feţei. Există în acest sens o multitudine de modalităţi şi reguli care sunt folosite de către chirurgii plasticieni în procedurile de reconstrucţie / remodelare a buzelor. De exemplu, este bine cunoscută regula lui 5, prin care faţa se împarte în 5 coloane egale între ele în lăţime şi cu distanţa dintre unghiul intern şi extern al ochilor. Această distanţă trebuie să fie egală cu lăţimea buzelor în repaus. O altă regulă, care se referă la raportul dintre buze, ne arată că buza de sus trebuie să fie în medie 0,8 din buza de jos şi situată un pic anterior faţă de acesta din urmă. De asemenea, buza de sus în totalitate (roşul buzei şi albul buzei) trebuie să fie 0,5 din buza de jos (măsurată similar). Acestea sunt doar câteva dintre regulile care se folosesc în chirurgia reconstructivă a buzelor şi implicit în procedeele de mărire de buze. Bine înţeles, un rol major în definirea formei şi volumului îl are percepţia proprie, a pacientei, în ceea ce priveşte forma ideală pentru buzele sale, chirurgului plastician revenindu-i menirea de a aduce cât mai aproape de ideal acest deziderat.

Deşi în principiu este o procedură simplă, augmentarea de buze necesită o perfectă comunicare între pacient şi medic, pentru a putea transmite, respectiv înţelege pe deplin ceea ce se doreşte şi ceea ce se poate obţine.

În procedura de augmentare / reconturare de buze, pacientul şi medicul au la îndemână o gamă foarte largă de procedee şi produse, fiecare dintre ele având avantajele şi dezavantajele sale. În general medicul va prezenta opţiunile de tratament, în funcţie de fiecare pacient în parte, rămânând la latitudinea acestuia să decidă care metodă / produs îl preferă.

În principal se pot folosi ţesuturi autoloage (recoltate de la pacient) sau produşi de sinteză (filere) permanente sau resorbabile.

Dintre ţesuturile autoloage, cel mai frecvent se foloseşte grefa de ţesut adipos (sau lipocolagenul autolog). Ţesutul adipos se recoltează cu o canulă fină, în general de la nivelul ombilicului. În general, odată cu mărirea buzelor se realizează şi rejuvenarea regiunii periorale şi a şanţurilor nazogeniene, o cantitate de 7-8 ml de ţesut adipos fiind de regulă suficientă. După separarea de ser, sânge etc., ţesutul adipos se injectează la nivelul roşului buzelor, pentru a le restabili volumul şi forma dorită. Imediat după tratament apare un edem important al întregii regiuni periorale (acesta fiind unul din dezavantajele majore ale procedurii), dar care cedează la 3-5 zile de la tratament. Ţesutul adipos, odată injectat corect la nivelul buzelor, îşi va păstra volumul şi forma atâta vreme cât pacienta nu va prezenta variaţii importante în greutate. Faptul că augmentarea volumului buzelor se face folosind ţesut propriu organismului reprezintă un avantaj major şi imbatabil al folosirii grefei de grăsime. Procedura se poate repeta la 2-3 luni până la atingerea unui volum şi forma ideale, care să conferă feţei un aspect armonios.

Dintre produşii de sinteză cei mai populari sunt filerii de acid hialuronic. Pe lângă aceştia se pot folosi: acidul polilactic, colagenul de sinteză, hidroxiapatita, polimetilmetacrilatul etc., însă aceştia sunt mai puţin populari.

Acidul hialuronic reprezintă un compus care se găseşte în mod natural în organismul nostru şi reducerea sa odată cu vârsta de la nivelul dermului determină aspectul de îmbătrânire a pielii. În funcţie de gradul de polimerizare, particulele de acid hialuronic pot avea dimensiuni variabile, cu rată variabilă de resorbţie (cu cât particula este mai mare, cu atât aceasta are duritate mai mare şi se resoarbe mai greu). În general, fiecare producător de acid hialuronic prezintă o gamă variată de produse, cele pentru augmentarea buzelor fiind dedicate.

Procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic, deşi mult mai simplă decât cea în care se foloseşte grăsime proprie, se realizează în condiţii de anestezie locoregională. Practic, fiecare nerv infraorbital şi mentonier este blocat cu 0,5-1 ml de anestezic.

Procedura se începe de regulă cu restabilirea conturului şi proiecţiei buzelor, după care se definesc forma şi volumul acestora. Eventualele asimetrii existente se vor atenua / anula astfel încât la sfârşitul procedurii buzele să fie perfect simetrice, fără depozite evidente de acid hialuronic (formare de „gâlme” sub piele), cu contur ferm, având forma şi dimensiunile optime pentru trăsăturile pacientei.

Este recomandat ca înaintea tratamentului cu o zi pacientul să urmeze un scurt tratament cu un antiherpetic (de exemplu aciclovir). După tratament se recomandă 1-2 doze de paracetamol la 8 ore interval, precum şi evitarea traumatizării buzelor, a râsului etc. pentru 2-3 zile. Uneori pot apărea echimoze la nivelul punctelor de injectare, dar de regulă acestea sunt perfect camuflabile cu ruj şi dispar în 3-5 zile.

În general, folosind produşi speciali pentru buze efectul se menţine între 8 şi 10 luni, în funcţie şi de cantitatea de filer folosită.

În cazul pacientelor care îşi doresc o creşte importantă a buzelor faţă de volumul iniţial, este preferabil ca aceasta să se realizeze progresiv, în 2-3 injectări succesive, la 3-4 săptămâni interval. În acest fel se obţine un aspect natural, elegant al buzelor.

Dr. Sidonia Susanu,

Medic Primar Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă

Director Medical la Susanu Clinic

www.susanuclinic.ro


 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

VIDEO Stadiul lucrărilor pregătitoare construirii SRU Iași la o lună de la deschiderea șantierului
17/05/2024 19:26

 Lucrările pregătitoare construirii Spitalului Regional de Urgentă (SRU) Iasi au ajuns la un stadiu de 20% in executie la o lună de la deschiderea santierului: constructorul spune că lucrăr ...

O nouă campanie de recrutare de gradați, la Iași. La precedenta, aproape jumătate dintre candidați au picat proba fizică
17/05/2024 19:24

Brigada 15 Mecanizată „Podu Inalt” Iasi organizează o nouă campanie de recrutare de soldati gradati profesionisti, după ce, la precedenta, aproape jumătate dintre candidati au picat proba fizică. Per ...

Polițiștii și DIICOT au descins peste traficanți care vindeau droguri copiilor din județe din Moldova: Patru indivizi au fost reținuți
17/05/2024 19:07

Patru traficanti care din 2023 pană in prezent au vandut canabis consumatorilor din judetele Neamt, Suceava, Botosani si Iasi, in special copiilor, au fost retinuti de politisti si de procurorii DIICOT. Procu ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
17/05/2024 19:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

Marcel Ciolacu, de pe șantierul autostrăzii Moldova: Am transformat MOLDOVA în regiunea cu cele mai mari investiții publice în infrastructură
17/05/2024 16:15

Marcel Ciolacu, aflat vineri in vizită in judetul Iasi, anuntă că ,,Autostrada Moldovei este cea mai mare sansă pentru companiile judetului Iasi si angajatii locali la prosperitate economică, cu venituri i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei