Uniunea consensuală- mai degrabă stare premaritală decât alternativă la mariaj /Județul cu cele mai multe femei care preferă coabitarea

fata   SP2White_01

Dimensiune font:

| 03-06-2023 16:08

 Numărul femeilor care preferă parteneriatul căsniciei (uniune consensuală, coabitare, conviețuire) este în ușoară creștere, arată datele Recensământului de anul trecut, transmise de INS. În zona rurală, numărul acestor uniuni consensuale este mai ridicat decât în orașe.

Femeile isi amana tot mai mult maritisul 

Potrivit datelor furnizate de Statistică, fenomenul de coabitare are o creștere substanțială imediat după perioada studiilor liceale, în jurul vârstei de 20 de ani și a celei medii la căsătorie (28-29 de ani) şi o scădere semnificativă după vârsta de 50 de ani. 

Câteva posibile explicații sunt mai multe

„Cei tineri, cei din grupa de vârstă 20-24 de ani au amânat sau preferă să amâne căsătoria, preferând să intre într-o relație de consensualitate. Au acest tip de relație de uniune consensuală sau concubinaj, cum i se spunea în trecut. Cert este că își amână căsătoria, având motive foarte variate”, explică pentru HotNews.ro profesorul de sociologie Maria Voinea, specialist în sociologia familiei.

„Femeile vor să facă mai întâi carieră, să se realizeze profesional. În al doilea rând, femeile vor să experimenteze mai multe status-uri sociale, mai multe roluri, evitând să intre prea devreme în relația de soție și de mamă. Ele amână așadar atât căsătoria, cât și conceperea primului copil. Asta face ca vârsta la care ele se mărită să depășească 30 de ani, iar uneori copiii să apară pe la 34-35 de ani”, mai spune profesorul Maria Voinea.

Sociolog: Nu avem deci o rezervă față de instituția căsătoriei, ci doar că s-au schimbat niște parametri

Cât despre tineri, sociologul spune că nu este o surpriză că întâlnim o „staționare” în privința căsătoriei pentru grupa de vârstă sub 25 de ani, fără să excludem însă ca peste un anumit interval de timp ei să se și căsătorească. „Cu alte cuvinte, nu este o renunțare la căsătorie, ci o amânare a acestui pas. Trebuie să țineți cont că românii au în continuare o propensiune (înclinație, pornire- n.red) pentru căsătorie, noi având rata de căsătorii, mai mare decât media europeană; media europeană e undeva la 5 ‰ și la noi 6,5 ‰ !. Nu avem deci o rezervă față de instituția căsătoriei, ci doar că s-au schimbat niște parametri: s-a schimbat vârsta la prima căsătorie și desigur, se preferă mai întâi experiențele premanitale”, consideră profesorul Maria Voinea.

 

Patriarhia Romană, „în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe”, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil

Patriarhia Romană, „în consonanță cu celelalte Biserici ortodoxe”, dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, susținând că parteneriatul civil „reprezintă nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei, ci și o reală subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, într-un mesaj transmis recent.

Cele mai multe cupluri de parteneri se despart înainte ca relația să împlinească 5 ani.

Frecvenţa datelor transmise de Statistică arată mai degrabă un „concubinaj” ca stare premaritală decât o alternativă la mariaj, explică cercetătorul Iulian Apostu într-o lucrare în care analizează datele Recensământului anterior.

Cele mai multe cupluri de parteneri se despart înainte ca relația să împlinească 5 ani.

 

Vezi mai jos durata unei relații de uniune consensuală (grafic)

Putem vorbi de o atitudine care nu apare în opoziţie faţă de căsătorie, ci ca o manifestare anterioară acesteia, din diverse motivaţii diverse (subiecţi prea tineri sau prea bătrâni, construirea unei cariere înainte de mariaj, perioada scurtă de cunoaştere mutuală etc.), spune Apostu.

 

Pe grupe de vârste, durata relațiilor de concubinaj arată ca în tabelul de mai jos:

Ca pondere în populația feminină de peste 11 ani, situația uniunilor consensuale pe județe diferă foarte mult.

Mai jos, județele în care cele mai multe femei (ca pondere) preferă coabitarea, parteneriatul:

 

În majoritatea ţărilor care au legalizat concubinajul, timpul scurs de la prima propunere juridică şi până la legalizarea propriu-zisă a fost de aproximativ 20 de ani, deşi manifestările sociale asociate dorinţei de legalizare au fost şi mai lungi. Nicio ţară europeană nu a legalizat uniunea consensuală fără reacţii sociale dure, explică Iulian Apostu.

Danemarca a foat prima ţară din Europa care a legalizat uniunea consensuală. Interacţiunea dintre stat şi societate a început să dea roade prin 1968, deoarece partidul socialist a propus un set de modificări legislative, printre care şi cele care vizau problema mariajului şi a cuplurilor homosexuale. Şi, pentru că rezistenţa socială a fost puternică, a fost constituită o nouă comisie pentru „concubinajul fără mariaj”, pentru a rezolva dificultăţile juridice de convieţuire. Ulterior și alte state au legalizat uniunile consensuale.

HotNews a discutat recent cu Iulian Apostu despre schimbările din societatea românească. Înainte, alegerea soțului/soției era supusă unui oarecare control social, mai ales din partea grupului familial. Astăzi, noile tendinţe, reconstruiesc ideea de proximitate şi în acest sens, site-urile de socializare şi cele de dating îi oferă individului posibilitatea de a nu se mai supune culturii în care a fost crescut şi socializat, spune profesorul de sociologie și cercetătorul.

 

Dintre ideile atinse în discuție:

  • Cultura în care am fost construiţi este cea în care s-au validat părinţii şi bunicii noştri. Ea nu mai corespunde întocmai dorinţelor, nevoilor sau idealurilor tinerilor
  • În primul rând, contraintuitiv a fost faptul că tinerii au declarat că şi-au dorit să afle informaţii despre sexualitate de la propriii părinţi, însă aceştia au refuzat să vorbească sau le-au fost predate idei despre pericol, interdicţie şi vulnerabilitate. Următorul pas a fost acela de a se informa din pornografie
  • Generaţiile tinere tind tot mai mult să creadă în faptul că „dacă eu nu sunt fericit/ă, atunci nu am cum să produc fericire pentru celălalt”. Vechile teorii despre funcţia de solidaritate sunt apuse pentru multe dintre cuplurile tinere.
  • Societatea îşi schimbă permanent codurile de conduită şi funcţionalitate, iar oamenii îşi calculează relaţiile în funcţie de împlinirea personală. Regimul separaţiei de bunuri te face să devii precaut în acelaşi timp în care îţi declari încrederea de a semna certificatul de căsătorie.
  • Femeile îşi asumă un set de sarcini tradiţionale mult mai mare decât le este pretins de propriii lor parteneri. În mod cert, modernitatea este cerută în primul rând de femei
  • Ideea individualismului relaţional se vede chiar şi în legislaţia românească. Regimul separaţiei de bunuri arată tendinţa cuplurilor tinere de a se securiza patrimonial în raport cu celălalt încă de la primul moment al mariajului.
  • Despre consecințele în plan social/demografic al acestor schimbări (amânarea deciziei de a te căsători, de a avea copii...

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
04/05/2024 11:51

 În timpul interviurilor pentru angajare, candidatii pot avea parte de intamplări neplăcute sau umilitoare si de multe ori sunt discriminati fătis din cauza varstei, a sexului sau a aspectului fiz ...

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? Rețeta din 1920, de la „Caru' cu Bere”
01/05/2024 18:14

Cum se făceau micii acum peste 100 de ani? O retetă din 1920, scrisă intr-o epistolă chiar de bucătarul-sef de la renumitul restaurant „Caru' cu Bere” contine secretul preparării corecte a cel ...

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară în minivacanţa de 1 mai şi de Paşte
01/05/2024 14:16

Sute de aparate de radar vor fi folosite pe toate şoselele din ţară in minivacanţa de 1 mai şi de Paşte. Poliţiştii nu vor sta doar pe şosele, ci şi pe pasarele sau in diverse refugii, pentru a măsu ...

Atenție la vopseaua pentru ouă! Poate fi toxică!
01/05/2024 14:12

Vopseaua pentru ouăle de Paşte poate conţine peste 10 E-uri, susţine Asociaţia InfoCons. Organizaţia recomandă achiziţionarea acesteia din locuri autorizate şi atrage atenţia că pot apărea probleme ...

O femeie din Bihor a sunat la 112 ca să spună că fiul ei s-a sinucis. De fapt, ea l-a omorât
01/05/2024 13:12

O femeie din Bihor a ajuns in Arestul Poliţiei după ce, marti seara a sunat la 112 să sesizeze faptul că fiul ei s-a injunghiat cu cuţitul de bucătărie in piept şi a murit. Ajunşi la locul faptei, poli ...

Mâncare pentru bebeluși, plină de otrăvuri
30/04/2024 14:45

Autoritătile sanitare din Romania au emis o alertă alimentară după ce s-a descoperit o substantă toxică intr-un sortiment de mancare destinat bebelusilor. Produsul afectat, „Paste cu broccoli, morc ...

Un bucureștean urmărit internaţional din categoria Most Wanted a fost prins în Italia
30/04/2024 13:50

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fos ...

Gerard Depardieu, la un pas de a fi arestat pentru agresiune sexuală
29/04/2024 13:18

Actorul Gerard Depardieu a fost convocat luni pentru a fi plasat in arest preventiv la sediul Poliţiei Judiciare din Paris, unde urmează să fie interogat in legătură cu acuzaţiile de agresiune sexuală fo ...

Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă, atribuit unui romancier palestinian deţinut în închisorile israeliene
29/04/2024 11:22

Un romancier palestinian deţinut in inchisorile israeliene din 2004 a caştigat duminică Premiul Internaţional pentru Ficţiune Arabă (IPAF), unul dintre cele mai prestigioase trofee din universul literatur ...

CTP și Piedone, pe aceeași ”lungime de undă”
29/04/2024 00:11

Cristian Tudor Popescu ii răspunde jurnalistului Cristian Tudor Popescu, după ce acesta l-a criticat intr-un mesaj pe Facebook si l-a numit ”candidatul usturoi” „Un vitelus de unde suge trebuie să fa ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei