UAIC găzduiește conferința internațională pentru comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iași

foto-26iunie

Dimensiune font:

| 29-06-2021 07:31

În perioada 28-29 iunie 2021, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) găzduiește Conferința Internațională „Iași 1941-2021: Memorie, Asumare, Uitare”, organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în parteneriat cu Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul UAIC și Primăria Municipiului Iași. La deschiderea conferinței, care a avut loc luni, 28 iunie, la ora 9.30 în Sala Senatului, au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER – Rector al UAIC, Excelența Sa David SARANGA - Ambasadorul Israelului în România, Excelența Sa Arthur MATTLI - Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Conțiu Tiberiu ȘOITU – Decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, Alexandru MURARU – Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Comabaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, Mihai CHIRICA – Primarul Municipiului Iași, Eduard Kupferberg – Secretar general al Federației Comunității Evreiești din România, Benjamina VLADCOVSCHI – Președinte al Comunității Evreilor din Iași și Alexandru FLORIAN – Director General al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC, a menționat în mesajul său faptul că Pogromul de la Iași constituie o pată neagră în istoria României: „Suntem bucuroși și recunoscători pentru pagina de istorie care va fi scrisă prin lucrările care vor fi prezentate aici. Privind la scara istoriei, românii au trăit în demnitate, fiind cel mai adesea victime, și nu agresori, încercând să depășească dificultățile vremurilor, construindu-și identitatea națională și unitatea statală în bună conviețuire cu minoritățile existente. Statul român s-a structurat și se structurează ca stat de drept, în respect față de drepturile și libertățile fundamentale, pe coordonatele marii familii europene și transatlantice. În istoria noastră, mai veche sau mai recentă, au existat însă și pete negre, având în lanțul lor cauzal ideologii de import, străine gândirii poporului român. Considerăm că o astfel de gaură neagră din istoria noastră a fost și Pogromul de la Iași petrecut acum 80 de ani. Chiar dacă relațiile dintre cele două state, dintre cele două popoare, cunosc standarde de calitate foarte bune, nu putem și nu avem voie să uităm cele petrecute acum 8 decenii. Din perspectiva noastră, cel mai greu de explicat este faptul de a te îndrepta, până la exterminare, împotriva celor care, la un moment dat, în forme și limite diferite, aduc lumină, contribuie la evoluțiile sociale, culturale, științifice și economice. Răspunsurile, interpretările pe care dumneavoastră le veți da se adaugă celor existente, făcându-ne să înțelegem mai bine, să iertăm, fără să uităm lecțiile trecutului.”
Excelența Sa David SARANGA, Ambasadorul Israelului în România, a subliniat importanța memoriei în construcția viitorului: „Suntem aici pentru a ne aminti de cei peste 13.000 de evrei uciși în Pogromul de la Iași. În urmă cu 80 de ani, aici a avut loc cel mai mare masacru din istoria recentă a României, copii, femei și bărbați au fost alungați din casele lor, pentru simplul motiv că s-au născut evrei. Ei au fost jefuiți, bătuți și omorâți. O ură imensă a cuprins Iașiul, un loc care, până nu demult, însemnase acasă, pentru evrei și creștini. Ordinele Mareșalului Antonescu, citez, „de a se curăța Iașiul de populația evreiască”, au permis atât soldaților, cât și civililor, să se transforme în călăi. Cei rămași în viață au fost apoi aruncați în trenurile morții, care au circulat, sub soarele verii, dus-întors, dus-întors, în mai multe gări. Pentru a putea construi un viitor bazat pe valorile toleranței, diversității și respectului reciproc, trebuie să nu uităm. Memoria este esențială pentru poporul evreu, la fel este și educația, un instrument deosebit de valoros, pentru a pune în lumină ororile Holocaustului, dar și pentru a-i informa pe ceilalți cu privire la cultura și istoria evreilor, ca oamenii să nu mai cadă în capcana stereotipurilor antisemite. Nepăsarea și dezinformarea au rămas factori care au permis xenofobiei, intoleranței și antisemitismului să existe și astăzi în societatea noastră. Să nu fim indiferenți în fața urii, să nu acceptăm banalizarea răului, să le povestim tinerilor, din nou și din nou, despre tragedia Holocaustului.”
Excelența Sa Arthur MATTLI, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, a amintit despre provocările pe care le implică investigarea trecutului: „Ziua de astăzi este importantă nu doar pentru orașul Iași, nu doar pentru România, ci pentru noi toți. De-a lungul anilor, am învățat un lucru important: viitorul are nevoie de amintiri. Investigarea trecutului a fost dintotdeauna o provocare deosebită. Mulți istorici au încercat să facă tot posibilul de a ascunde, a falsifica, a banaliza a relativiza viziunea cu privire la crimele în masă comise începând cu anul 1941. Din fericire, au existat și există oameni curajoși, care vor ajuta să înțelegem trecutul, istorici, supraviețuitori, martorii contemporani.”
Conferința Internațională „Iași 1941-2021: Memorie, Asumare, Uitare” face parte dintr-o serie de manifestări dedicate comemorării a 80 de ani de la Pogromul din Iași. Marți, 29 iunie 2021 vor avea loc ceremonii de comemorare în cimitirele evreiești din Iași, Podu Iloaiei și Târgu Frumos. De asemenea, începând cu ora 18:00, la Casa Muzeelor din str. Vasile Alecsandri nr. 6 va fi inaugurat Muzeul de istorie a Pogromului de la Iași. Evenimentele dedicate comemorării victimelor Pogromului se vor încheia cu o ceremonie organizată de Primăria Municipiului Iași în cadrul căreia supraviețuitori ai Pogromului vor primi titlul de „Cetățean de onoare al Municipiului Iași”.
Pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941) a fost unul din cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși peste 13.000 de evrei.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Parsifal, arhetipul cavalerului
09/05/2024 16:42

  Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi, in parteneriat cu Asociatia „Noua Acropolă” - Filiala Iasi, invi ...

Pregătiri pentru Titularizare. Sunt disponibile aproape 2.800 de posturi
09/05/2024 15:35

Sunt 2.677 de posturi disponibile in invătămantul preuniversitar iesean pentru anul scolar 2024-2025 care pot fi ocupate prin examenul de Titularizare. Însă, mai putin de 10% dintre acestea pot fi ocup ...

Primarul unei comune din Botoșani, singurul candidat la Primărie
09/05/2024 15:12

Situatie inedită in judeţul Botoşani, unde primarul unei comune este singurul candidat la Primărie la alegerile locale din 9 iunie. Primarul comunei Hănesti, Costel Matei, este singurul care şi-a depus ...

Turneul SoNoRo Conac ajunge în Casa Balș
09/05/2024 13:51

Turneul SoNoRo Conac ajunge in Casa Bals din Iasi pentru un concert care va avea loc luni, 20 mai 2024, de la ora 19:00. Concertul va fi sustinut de muzicienii Răzvan Popovici (violă), Ioan-Dragos Dimitriu (p ...

Regina Maria și Iașul. Strălucirea unei legături regale
09/05/2024 12:01

  De cateva zile, Palatul Braunstein sclipeste intr-o lumină blandă, care pare să străbată din timpuri demult apuse. Zidurile sale, păstrătoare de taine vechi, apără cu grijă o bijuterie car ...

A fost semnalată prezența viperelor pe dealurile dintre Tomești și Păun!
09/05/2024 09:49

* potrivit activistilor de mediu de la Asociatia „Codrii Iasului”, in această primăvară, tot mai multi drumeti au semnalat prezenta unui sarpe care, desi nu este considerat ca fiind unul veninos, ...

Activitate intensă pe șantierul Autostrăzii Moldovei
09/05/2024 09:34

* termenul de finalizare a lucrărilor pe tronsonul Mircesti - Pascani este de 30 de luni, ceea ce inseamnă că iesenii vor putea circula pe autostradă, in judet, cel mai devreme la finalul anului 2026 * valo ...

Bogdan Ota va lansa un nou album la Iași
09/05/2024 09:10

  Pianistul si compozitorul Bogdan Ota este artistul roman cu una din cele mai spectaculoase evolutii nationale si internationale. Un nume sonor in industria muzicală contemporană, el a vandut peste ...

Circulația pe strada Arcu, închisă timp de trei zile
09/05/2024 09:10

În perioada de 8 - 10 mai, intre orele 22 si 6, circulatia autovehiculelor pe str. Arcu, pe  tronsonul cuprins de la intersectia cu străzile Gavriil Muzicescu si Gandu, pană la intersectia cu str. ...

Finanțare pentru proiectele zonei rurale
09/05/2024 08:59

Consiliul Judeţean a deschis apelul de proiecte pentru cea de-a treia ediţie a Programului Judeţean de Dezvoltare Economico-Socială (PJES), prin care primăriile pot primi finanţare pentru construirea şi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei