UE nu e în pragul colapsului: e și mai rău de atât

2_11zon

Dimensiune font:

| 10-02-2024 08:30

Blocul este o zonă de dezastru economic și politic, incapabilă să reflecte opiniile alegătorilor europeni.

La câteva zile după referendumul pentru Brexit din 2016, am stat și l-am urmărit pe Martin Schulz, pe atunci președinte al Parlamentului European, ținându-le o predică alegătorilor britanici despre presupusa decizie teribilă pe care tocmai o luaseră. Îmi amintesc că am reflectat: „Slavă Domnului că nu va mai trebui să ne pese prea mult timp de ceea ce cred oameni ca voi”.

Ei bine, a durat ceva mai mult decât ne-am dorit și chiar și acum treaba nu este complet terminată, dar am reușit. Într-adevăr, nimeni de aici nu mai ascultă ce crede președintele Parlamentului European. În urmă cu zece ani, probabil că unii alegători erau cel puțin vag conștienți de Schulz, chiar dacă nu puteau să vă spună cine este mai exact. Nu cred că acum ați putea găsi unul dintr-o mie care să recunoască numele actualului președinte. (Apropo, este vorba de Roberta Metsola, din Malta. Tocmai v-am spus eu – foto.)

Nu scriu pentru a lăuda ignoranța țărilor străine. Nu cred că este un lucru bun. Dar, în egală măsură, nu mai avem același stimulent ca înainte de a urmări și de a ne îngrijora de ceea ce se întâmplă în UE. Pentru că nu ne mai poate face nimic, cel puțin în mod direct.

Desigur, mentalitatea de pedepsitor nu a dispărut în totalitate, în ciuda tuturor concesiilor pe care le-a făcut actuala noastră administrație. UE pare să dorească să facă inutil de dificilă și complexă trecerea frontierei sale. Bruxelles pare să creadă că este treaba sa faptul am introdus niveluri minime de servicii pentru greve, o măsură care, în mod clar, nu implică acordul nostru comercial, deoarece nu afectează comerțul dintre noi. Va trebui să trăim cu această situație.

Dar, pentru că nu suntem atât de atenți, a fost posibil să se dezvolte o versiune fantastică a UE, în care aceasta crește mai repede și își gestionează politica mai bine decât noi. Dar nu este chiar așa.

Observați UE de astăzi. În primul rând, economia. Zona dezastruoasă a euro va exploda la un moment dat. Germania, beneficiarul său timp de atâția ani, este împotmolită în recesiune. Ratingurile de încredere a mediului de afaceri sunt confortabil de pozitive în Marea Britanie, dar grav negative în zona euro.

OCDE spune că, în lumea reală, nu doar în predicții, Marea Britanie a crescut mai repede de când am părăsit perioada de tranziție din UE, decât Franța, Germania, Italia și Polonia. Toate acestea sunt variații ușoare ale unei performanțe în general anemice în raport cu standardele globale. Toată Europa trebuie să facă mai bine. Dar nu noi suntem cei care împiedicăm convoiul.

Și din punct de vedere politic, lucrurile arată rău. Extrema dreaptă și extrema stângă sunt în creștere, iar ambele aripi ale politicii au o latură neplăcută care lipsește aici, în Marea Britanie. Da, Partidul Conservator de aici poate avea problemele sale, dar echivalentul său francez a dispărut în esență, iar toată energia politică se află la margine. Echivalentul său german se ofilește, confruntat cu concurența partidului de dreapta AfD.

În Polonia, Donald Tusk dovedește că există un populism centrist, prin desființarea agresivă a structurilor politice stabilite de predecesorii săi. Premierul spaniol a făcut un fragil târg faustian cu separatiștii catalani, dar nu va ține mult timp, iar diavolul va veni după el mai devreme decât crede. Iar în Țările de Jos, mișcarea populistă de dreapta a lui Geert Wilders poate fi cel mai popular partid, dar stânga va aduna acum o coaliție nepopulară pentru a-l ține departe.

Nimic din toate acestea nu pare tocmai puternic și stabil. Și va fi din ce în ce mai rău pentru curentul dominant, cu cât mai mult timp va refuza să se confrunte cu ceea ce gândesc de fapt cohorte mari de alegători.

Putem vedea un lucru clar din toate acestea: politica reală este încă națională în Europa. Problema este că structurile politice nu sunt. Este foarte bine ca coloanele de tractoare să blocheze parlamentele, dar numai Bruxelles poate schimba normele de mediu. Liderii naționali sunt niște suplicanți, electoratele naționale nu pot da afară Comisia Europeană, iar Parlamentul European este parte a problemei, nu parte a soluției.

Atâta timp cât sunt în UE, marile state naționale ale Europei sunt democrații incomplete. Așa că nu este de mirare că există atât de multe probleme politice. Preocupările oamenilor vor găsi o ieșire undeva – în parlamentele naționale, dacă pot, în stradă, dacă nu pot.

Înseamnă asta că UE se va prăbuși? Eu nu cred că da. Scopul UE este de a gestiona politica și este extrem de bună în acest sens. Instanța puternică și bugetul mult mărit sunt morcovul și bățul. Într-o bună zi, Comisia se va întoarce împotriva Ungariei, iar Viktor Orban va renunța la provocarea Bruxelles-ului. A doua zi, aceasta cedează în fața fermierilor care protestează în cealaltă direcție și renunță la unele norme de mediu. Cumva, spectacolul continuă să se desfășoare.

Ne amintim irezistibil de imperiul austro-ungar în anii săi de declin, mult mai puțin decât suma părților sale, preocupat de propriile reguli interne baroce și mai mult un obstacol decât un ajutor pentru aliații săi. Este departe de a fi bine că lucrurile stau așa în Europa; dar slavă Domnului că suntem, deocamdată, în afara controlului UE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un ministru maghiar îi trimite la naiba, de la Oradea, pe șefii de la Bruxelles
18/05/2024 00:21

Ministrul ungar al Constructiilor si Transporturilor, Lázár János, a lansat critici vehemente la adresa liderilor Uniunii Europene, in timpul unui eveniment de campanie al UDMR desfăsurat la Oradea. Confor ...

Zelenski manifestă aceeași poziție ca Putin. Ideea avansată de Macron și Xi Jinping, pusă sub semnul întrebării: 'Îmi sună ca o poveste neviabilă'
17/05/2024 21:02

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu in războiul cu Rusia in timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devr ...

Ionuț Popovici (PSD): Noaptea minții la Reșița. Au asfaltat pe șinele de tramvai
17/05/2024 20:56

Video viral in Resita, acolo unde o investitie importantă, realizarea unei linii de tramvai, s-a transformat intr-un calvar pentru cetăteni si un prilej de ironie caustică pentru internauti. Avand in veder ...

Ciolacu, sarcastic cu angajaţii din Guvern care sunt în grevă japoneză: Am promis că poate fac un team building, dar după ce ies la pensie
17/05/2024 20:47

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a existat o discuţie intre angajaţii din Guvern şi Alexandru-Mihai Ghigiu, şeful Cancelariei prim-ministrului, intrebat despre greva japoneză a lucrăritorilor din E ...

România, a doua cea mai mare putere economică din estul Europei - 'Nu o spunem noi, o spun alţii', afirmă Nicolae Ciucă
17/05/2024 20:41

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, la evenimentul de lansare a candidaţilor liberali din judeţul Mureş, că instituţiile de evaluare din Europa şi America dau Romania ca fiind a doua cea m ...

Ciolacu vine la Iași, să vadă locul în care vor apărea Polivalenta și Spitalul Regional
17/05/2024 09:14

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, se va afla vineri, 17 mai, in vizită in două din judeţele Moldovei - Iaşi şi Neamţ. În prima parte a programului, prim-ministrul se va depla ...

Iohannis vs Rutte, la șefia NATO: Întrebarea la care Mircea Geoană a refuzat categoric să răspundă!
17/05/2024 06:47

Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, se arată increzător că ţările membre ale Alianţei vor ajunge ”in timp util” la un consens cu privire la succesorul lui Jens Stol ...

 Vladimir Putin și Xi Jinping atacă dur SUA: 'Americanii se ghidează după logica confruntării în bloc!'
17/05/2024 06:39

Liderii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin au promis joi o "nouă eră" de parteneriat intre cei mai puternici doi rivali ai Statelor Unite, pe care le-au catalogat drept un hegemon agresiv al Războiului ...

Ambasadoarea SUA îl contrazice pe Ciolacu: Visa Waiver la ”sfântul așteaptă”
17/05/2024 06:38

Abureală electorală. Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins, la TV, zilele trecute, că romanii nu vor mai avea, din toamnă, nevoie de vize pentru a călători in SUA. ”Vă mai dau o veste, anul f ...

Vești proaste de la Comisia Europeană. România se va adânci și mai mult în datoriile făcute de guvernul Ciolacu
17/05/2024 06:37

Guvernul Romaniei se imprumută si cate un miliard de lei pe zi, de la bănci sau de pe piata de capital, iar Comisia Europeană a inceput deja să tragă semnale de alarmă. Comisia Europeană a imbunătăţi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei