Un discurs de noaptea minții al unui șef din Ministerul Finanțelor

18_11zon

Dimensiune font:

| 23-09-2023 00:47

Politicienii români posedă o capacitate uluitoare de a ocoli și răstălmăci realitatea. Parcă sunt picați din Lună. Ba mai mult, par niște extratereștri trimiși să verse peste pământeni niște mesaje care n-au nicio legătură cu viața terestră. Mesaje SF. Din această inadecvare cu lumea reală, ei apar în ipostaze caraghioase. O mostră recentă este un discurs al unui secretar de stat al Ministerului Finanțelor.

Miercuri, 20 septembrie, a doua zi după ce guvernul a publicat proiectul de lege privind măsurile fiscal bugetare, am avut ocazia să-l urmăresc pe Alin Marius Andrieș, secretar de stat la Ministerul Finanțelor și vicepreședinte PNL Iași, ținând o alocuțiune în deschiderea unui forum economic în București. El a ajuns cu forța la acest eveniment al comunității de afaceri pentru că a fost trimis în ultimul moment de șeful său, Marcel Boloș, care, inițial, figura ca vorbitor în programul oficial.

Poate fi de înțeles această rocadă, ministrul a fost ocupat cu finanțele țării la nici o zi după oficializarea pachetului fiscal. PNL l-a băgat în „ședință” pe Boloș? Ministrul era tare obosit după zarva mediatică produsă de publicarea proiectului, care a ținut ocupat spațiul public mai bine de trei luni? Marcel Boloș s-a temut să dea ochii cu oamenii de afaceri, reprezentanții corporațiilor și bancherii prezenți la forum? Supozițiile sunt inutile.

Sigur este că la forum, desfășurat a doua zi în care mediul privat de afaceri fierbea de nervi și frustrări pe seama taxelor pe care le va suporta, trimisul lui Boloș n-a fost întâmpinat cu fluierături, huiduieli și nici n-a fost luat la țintă cu ouă și roșii. Oameni civilizați la forum! Mai mult, Alin Marius Andrieș, profesor universitar la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, considerat de colegii de partid drept un specialist în politici economice și financiare, n-a ținut un discurs care să enerveze asistența.

A avut o prestație ștearsă, plictisitoare, irelevantă, de profesor care și-a ținut „cursul” vechi de zeci de ani în fața „studenților” care moțăiau.

Niciun cuvânt despre noul pachet fiscal. Nicio referire la taxarea pe cifra de afaceri a companiilor și băncilor. Nicio precizare despre impozitarea IT-iștilor, deși în sală se aflau destui manageri ai firmelor de tehnologie. Nicio promisiune despre digitalizarea ANAF. Nimic!

Dar nici nu aveam pretenția că secretarul de stat de la Finanțe să plângă pe umerii antreprenorilor: iertați-ne că v-am taxat! Alin Marius Andrieș s-a comportat ca un funcționar model, cuminte, care a citit de pe hârtie o alocuțiune fără cap și fără coadă, redactată pe colțul mesei. Nici măcar adevărații extratereștri nu s-ar fi prezentat cu o astfel de făcătură de mesaj dacă ar fi vrut să cucerească sau să seducă mediul privat de afaceri din România. Ideile debitate de secretarul de stat au fost niște platitudini:

„Niciodată leadershipul nu a fost mai provocator ca în contextul actual, când economiile au fost afectate de multiple crize…”

„Atât în sectorul public, cât și în cel privat, organizațiile caută să se restructureze și să se transforme pentru a profita de oportunitățile pe care schimbarea le aduce…”

Organizațiile din sectorul public „caută să se restructureze”? Noul pachet fiscal și bugetar obligă firmele de stat să se restructureze? Andrieș vine de pe altă planetă dacă crede așa ceva!

„Astăzi vorbim de foarte multe incertitudini, dar și de oportunități…”

„Orice criză poate reprezenta o oportunitate…”

Nu-i mai puțin adevărat că și mediul corporatist, prezent în sală, are un limbaj și o gândire de plastic, dar asta n-a fost scuză pentru reprezentantul Ministerului Finanțelor. Profesorul Alin Marius Andrieș a atins cote puerile în discurs:

„În ultima perioadă se discută din ce în ce mai mult despre inflație și despre efectele acesteia asupra companiilor…”

Bună dimineața, domnule profesor! Oamenii de afaceri au simțit pe pielea lor efectele inflației de mai bine de un an și jumătate! Apoi, secretarul de stat a formulat o definiție a inflației, de parcă ar fi fost la un curs cu studenții din anul I.

A încercat și o comparație:

„Inflația este o boală care afectează semnificativ economia, deoarece conduce la reducerea investițiilor și afectează nivelul de trai (…) Inflația nu este o boală nouă, se manifestă pe termen lung și nu este ușor de suportat…”

Cu o asemenea precizare „academică” ajungem la concluzia: „Inflația, boală lungă, moarte sigură!”

Ca să-și lege ideea cu inflația și boala, Andrieș l-a pomenit pe economistul Milton Friedman, laureatul Premiului Nobel în 1976, cu un citat în care inflația este comparată cu alcoolismul pentru că în ambele cazuri efectele negative apar mai târziu. „Când vine vorba de tratament, a explicat secretarul de stat de la Finanțe, comparația este inversă, întâi apar efectele negative și abia ulterior efectele pozitive”.

Profesorul n-a detaliat tratamentul inflației sau alcoolismului, a lăsat chestiunea așa, turmentată pe două cărări.

Altă constatare „academică” de la înălțimea microfonului:

„Nivelul ridicat al inflației a afectat mai ales gospodăriile sărace și vulnerabile, acestea au fost afectate în mod disproporționat de creșterea prețurilor la alimente și energie.”

Da, ce „descoperire”, nu era necesar să se deplaseze până la forum pentru a comunica această evidență.

„Recentele crize nu au făcut decât să mărească decalajul dintre bogați și săraci. Astfel, se pune problema dacă trebuie să alegem între egalitate și prosperitate sau putem să le avem pe amândouă.”

Până la urmă, care ar putea să fie „filosofia” pachetului fiscal bugetar al guvernului: Egalitate? Prosperitate? Sau amândouă la un loc? Din această dilemă nu putem ieși! N-am aflat din intervenția secretarului de stat. Ne-am obișnuit cu ambiguitățile guvernanților.

Acest discurs, ținut într-un moment tensionat pentru mediul de afaceri, arată cât de adâncă este bezna din mințile decidenților de la Ministerul Finanțelor. În loc să țină astfel de discursuri, specialiști ca Andrieș mai bine s-ar ascunde în munți. Oamenii de afaceri sunt furioși.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Premierul Ciolacu, în 'cursă contracronometru': 'România nu-și mai permite să facă greșelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise'
22/05/2024 11:18

In contextul conflictului din Ucraina, revitalizarea industriei de apărare a devenit o prioritate, spune Marcel Ciolacu. El afirmă că Romania „nu-si mai permite să facă greselile din trecut, cand uzinele ...

„Iașul merită mai mult și fiecare cetățean din Iași merită mai mult”
22/05/2024 01:01

* dialog cu Florin Rascu, candidatul Partidului Social Democrat pentru un post de consilier in Consiliul Local Municipal Iasi - „Iasul merită mai mult”, obisnuiti să spuneti, adesea. Ce anume mer ...

Cornel Nistorescu: Turcia și România – modelul și fraierii
22/05/2024 00:14

Războaiele si afacerile noastre cu Turcia insumează nenumărate cărti de istorie. Pe la noi si peste, turcii au iesit in Europa, iar prin Bosfor, noi am iesit in Marea Mediterană. Am cunoscut o familie de ...

Iohannis, turnat de Zelenski: Se pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina
22/05/2024 00:11

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, pe Twitter, că a avut o convorbire telefonică cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. "Tocmai am avut o discutie telefonică cuprinzătoare cu Volodimir Zelenski, ...

 Sancţiune dură pentru Dan Vîlceanu, după ce l-a bătut pe Florin Roman în Parlament
22/05/2024 00:08

Comisia juridică din Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, la solicitarea Biroului Permanent, o sancţiune maximă pentru deputatul neafiliat Dan Vilceanu, după ce l-a bătut pe liberalul Florin Roman in ple ...

Kremlinul răspunde după solicitările lui Zelenski: 'Face declarații delirante!'
21/05/2024 17:59

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvant al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, face declaratii delirante, din cauza situatiei de pe fronturi. Potrivit pur ...

Republica Moldova scrie istorie: Este prima țară care a semnat un parteneriat de Securitate și Apărare cu UE
21/05/2024 17:51

Republica Moldova a semnat un parteneriat de securitate si apărare cu Uniunea Europeană, fiind prima tară care incheie un astfel de acord cu blocul comunitar, a declarat marti seful politicii externe a UE, J ...

Recep Tayyip Erdogan i-a făcut o surpriză neașteptată lui Marcel Ciolacu
21/05/2024 17:43

Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită oficială in Turcia, la invitatia presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Ciolacu a fost primit cu onoruri asemeni unui sef de stat, iar protocolul de primire a fost l ...

Erdoğan a semnat: românii pot vizita Turcia doar cu buletinul
21/05/2024 12:57

Presedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a semnat decretul prin care romanii vor putea merge in Turcia doar pe baza buletinului, fără viză. Decretul semnat de liderul de la Ankara a fost deja publicat in Mon ...

Nicolae Ciucă, reacție la violențele din Parlament: 'Arată măsura unei lipse de caracter și conduită morală din partea deputatului Dan Vîlceanu'
21/05/2024 12:51

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă, marţi, că „violenţa fizică este de neacceptat”, mai ales in Parlament şi apreciază că atacul asupra lui Florin Roman „arată măsura unei lipse de caract ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei