„ Relaţia cu publicul este exact ca iubirea: există sau nu. Suntem un cumul al tuturor atingerilor de aripi”

1interviu 1

Dimensiune font:

| 29-01-2024 08:52

Dialog cu dirijorul Cosmin Morariu

În lumea muzicii, întâlnim uneori personalități care nu se limitează doar la a interpreta partituri, ci transformă fiecare notă într-o experiență emoțională profundă. Astăzi, avem privilegiul de a sta de vorbă cu un dirijor remarcabil, care nu doar îndrumă orchestra, ci și inimile tinerilor muzicieni. Dirijorul Cosmin Morariu este o adevărată sursă de inspirație pentru toți cei care îi trec pragul sălii de repetiții. A lucrat cu mulți tineri, îndrumându-i în înțelegerea mai profundă a muzicii. Educația muzicală este cheia pentru a forma viitoarele generații de artiști și ascultători înțelegători. Am stat de vorbă cu dirijorul Cosmin Morariu despre muzică și taine pe care le poate ascunde în fiecare suflet.

- Cum a influențat pasiunea dvs. pentru muzică stilul și abordarea în dirijat? Există momente specifice care v-au marcat parcursul artistic?

- Născându-mă într-o familie de muzicieni şi crescând într-un mediu plin de muzică şi iubire pentru muzică, pasiunea a apărut probabil cu mult înainte să fiu conştient de acest lucru. Este firesc ca atunci când faci un lucru cu pasiune să te apleci tot mai mult către detalii şi implicit apare bucuria de a dărui. De a dărui frumos, bucurie, alinare... În fond noi, artiştii suntem,  sau cel puţin aşa îmi place să cred, vindecători de suflete.

Sunt enorm de multe momente în devenirea mea ca muzician care m-au marcat şi au determinat ceea ce sunt acum. Şi aici fac referire la acele întâlniri providenţiale cu oameni care au sculptat adânc în devenirea mea. Începând cu tatăl meu (regretatul maestrul Doru Morariu, dirijorul Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii  – n.r.), continuând cu maestrul Walter Mihail Klepper, maestrul Alexandru Lăscae şi până la maestrul Enrique Garcia Asensio, dar şi profesorii mei de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În fond, suntem un cumul al tuturor atingerilor de aripi.

- În ce mod considerați că relația dintre un dirijor și public contribuie la succesul unui concert? Aveți vreun ritual sau mod particular de a vă conecta cu audiența înainte de un spectacol?

- Relaţia cu publicul este una obligatorie. Nu fac nimic special pentru a atinge această conexiune. Relaţia cu publicul este exact ca iubirea: există sau nu. În cazul meu, nu am simţit încă vreo formă de barieră între mine şi public, indiferent unde am dirijat. De cele mai multe, ori există o formă alertă de recepţie care transcede nevoia de emoţie a publicului către dirijor. Mi-ar fi foarte greu să explic raţional acest tip de comunicare.

- Aveți compozitori preferați cărora le reveniți mereu în repertoriul dvs.? Ce anume vă atrage la lucrările acestora?

- Nu, nu am compozitori preferaţi. Îmi place să caut în permanenţă lucrări şi compozitori despre care s-a uitat în timp. Pe lângă lucrările consacrate şi care fac parte din repertoriile tuturor instituţiilor de artă din ţară şi din străinătate sunt cel puţin încă pe atât de multe rămase în uitare.

- Cum vedeți rolul educației muzicale în formarea tinerilor muzicieni? Aveți în plan să inițiați proiecte educaționale sau mentorat pentru tinerii talentați?

- De trei ani sunt profesor asociat la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, unde predau ansamblu-orchestră. Este un privilegiu pentru mine să fiu înconjurat de atât de mulţi tineri frumoşi şi talentaţi cu care am făcut o serie de proiecte de succes. Sigur că noi, practicienii care avem şansa să facem şi mentorat, avem o datorie dublă faţă de nouă generaţie, având în vedere că la un moment dat trebuie să pregătim şi întinerirea ansamblurilor muzicale cu oameni valoroşi care să continue munca noastră. Ce pot să vă asigur din experienţa pe care o trăiesc cu aceşti tineri talentaţi este că vin generaţii extrem de bune şi de talentate, iar noi avem obligaţia să le lăsăm moştenire un cadru sănătos de manifestare artistică.

- Cum descrieți relația dvs. cu ansamblurile Filarmonicii „Moldova”? 

- Eu sunt membru al Corului Academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” încă din anul 1999. Mai mult de jumătate din viaţă, adică din anul 1993 de când ne-am mutat la Iaşi, Filarmonica „Moldova” a devenit a doua casă. Artiștii sunt colegii mei de atâta amar de timp, am împărtăşit atât de ulte emoţii, concerte, turnee, împliniri. Revenind punctual la întrebare, acest cor este un ansamblu de o înaltă ţinută profesională, iar în condiţii de repetiţii şi concert profesionalismul precede, indiferent ce dirijor este în faţă.

- Care a fost concertul cel mai memorabil pe care l-ați dirijat până acum și de ce a fost atât de special pentru dvs.?

- Cu siguranţă cel mai emoţionant concert pe care l-am dirijat a fost cu Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău în noiembrie 2021. Concertul a fost „In memoriam Doru Morariu”, tatăl meu (dirijor al Corului „Gavriil Musicescu”, care a adus notorietate nedezmințită deopotrivă ansamblului și instituției muzicale din Iași, în țară și peste hotare – n.r.). Atunci ar fi împlinit 70 ani, dar a plecat mult prea repede dintre noi. Frânturi din acel Requiem de G.Faure îmi vin în memorie aproape zilnic.

- În cariera unui dirijor, inevitabil apar greșeli. Cum le gestionați și ce învățăminte trageți din aceste experiențe?

- Omul este suspus greşelii, pentru că o poate constata şi repara! Greşelile apar în general în perioada de formare, de studiu. Sigur că în repetiţii apar nu neapărat greşeli cât imperfecţiuni. În fond, după cum spunea Celibidache, repetiţiile sunt o sumă de NU-uri, singurul DA adevărat este în concert.

- Ne puteți povesti un moment amuzant sau neobișnuit care s-a întâmplat în timpul unui concert sau în repetiții?

- Sigur că în viaţa unui artist apar foarte multe momente mai mult sau mai puţin amuzante. Însăşi artistul este înzestrat cu un simţ al umorului mult peste medie. Nu îmi vine nimic memorabil în minte acum, dar cu siguranţă au fost şi vor mai fi... de la un sforăit sonor din public şi până la o pană de curent se pot întâmpla multe.

- Există vreun aspect mai puțin cunoscut publicului despre viața dvs. profesională sau personală pe care ați dori să-l împărtășiți?

- Perfecţiunea nu există. Sau cel puţin nu cred că există aici la noi muritorii de rând. Sigur că tindem spre perfecţiune şi încercam să ne apropiem cât mai mult de adevărul Creaţiei dar nu suntem perfecţi. În aceste condiţii trebuie să admitem că suntem imperfecţi dar corectibili. Este firesc ca în timpul unui concert să existe şi mici imperfecţiuni, erori, de la tempo şi până la dinamica sau chiar intonaţie. Aceste lucruri se repara pe loc şi de cele mai multe ori fără ca publicul să sesizeze.

- Cum vă pregătiți înainte de un spectacol?

- Nu am nici o reţetă secretă. Ca orice om normal care munceşte temeinic şi îşi face lecţiile înainte. Eu cred că dincolo de talent şi har, munca este cea care face diferenţa.

- Cum abordați lucrul cu soliștii și interpreții principali?

- La fel ca şi cu întregul ansamblu atunci când este cazul. Poate cu mai multă susţinere şi încurajare. Bineînţeles în condiţiile în care starea lor de emotivitate este crescută, dacă sunt foarte tineri şi neexperimentaţi există alte nevoi. Nevoia de suport moral, de încurajare de apreciere. În ciuda aparenţelor artiştii sunt oameni foarte sensibili după a căror mască există o luptă. Aşa cum fiecare dintre noi ne purtăm propria lupta cu micii noştri demoni.

- Planuri pentru viitor?

- În primul rând mă rog Bunului Dumnezeu să ne ţină sănătoşi şi întregi la minte. Voi avea câteva concerte în ţară, dar planuri pe terment foarte lung nu îmi fac atâta timp cât predictibilitatea lipsește. Îmi place să fiu surprins şi să văd ce îmi rezervă viitorul.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

O bătrânică s-a apărat cu ghipsul de la mână împotriva fiului şi a nurorii
15/05/2024 12:54

Judecătorii păşcăneni s-au confruntat, săptămana trecută, cu un dosar la al cărui conţinut nu s-ar fi gandit vreodată. O bătranică in etate de 72 de ani, văduvă şi cu afecţiuni cardiace, a cerut ...

PSD și-a lansat candidații. Vor majoritate în Consiliul Local și funcția de primar al Iașului
15/05/2024 12:53

Social-democraţii şi-au lansat in cursa electorală candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi, dar pe cei care aspiră să devină consilieri locali. Sala de la Casa Studenţilor s-a doved ...

Dezastru înainte de Bacalaureat!
15/05/2024 12:51

  Situaţie ingrijorătoare pentru elevii care peste puţin timp vor absolvi studiile liceale. Doar jumătate dintre absolvenţii de clasa a XII-a din judeţul Iaşi ar promova examenul de Bacalaureat. As ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei