Canicula face prăpăd în vestul Europei: efecte vizibile și în România

meteo  500

Dimensiune font:

| 17-07-2022 22:06

O parte din vestul Europei a continuat să lupte în acest weekend contra incendiilor forestiere devastatoare, o consecinţă a unui val de căldură care, potrivit meteorologilor, ar putea doborî mai multe recorduri de temperatură la începutul săptămânii viitoare, informează duminică AFP, informează Agerpres.


În sud-vestul Franţei, mobilizarea pompierilor a continuat pentru aducerea sub control a incendiilor, cu precădere în Gironde unde aproape 10.000 de hectare de pădure au fost mistuite de flăcări începând de marţi, în contextul unei canicule generalizate în cursul căreia temperaturile ar putea ajunge local la 40 de grade Celsius, potrivit Météo-France, care a plasat 38 de departamente sub cod portocaliu.

 

 

În bazinul turistic Arcachon, la marginea Oceanului Atlantic, eforturile pompierilor au făcut posibilă încetinirea extinderii incendiului. "În această seară ne aflăm la 3.200 de hectare arse faţă de 3.150 de dimineaţă la La Teste-de-Buch; perimetrul este aproape constant, însă incendiul nu este adus sub control în totalitate", a declarat presei, sâmbătă seară, subprefectul de Arcachon.

Spre interiorul ţării, incendiul continuă să se extindă în două regiuni mici, cu "peste 7.000 de hectare" mistuite de flăcări, potrivit autorităţilor.

În total, aceste incendii, pentru care au fost mobilizaţi peste o mie de pompieri, au condus începând de marţi la evacuarea a peste 14.000 de persoane.

Acalmie în Peninsula Iberică

Portugalia cunoaşte o relativă acalmie, un singur incendiu major fiind încă activ, sâmbătă, în nordul ţării.

Acest incendiu părea să piardă din intensitate la începutul după-amiezii, au relatat jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului. Dealul împădurit din care ieşea fumul alb era inaccesibil pompierilor, însă acţiunea unui elicopter pentru stingerea incendiilor a reuşit în această etapă să limiteze extinderea flăcărilor.

Cu o zi înainte, un avion pentru stingerea incendiilor mobilizat în lupta cu un incendiu de pădure în regiunea Guarda (nord) s-a prăbuşit, iar pilotul a decedat.

Potrivit unui raport al Protecţiei Civile portugheze, incendiile din ultima săptămână au provocat doi morţi şi aproximativ 60 de răniţi. Potrivit estimărilor instituţiei, aceste incendii au mistuit între 12.000 şi 15.000 de hectare de pădure şi tufăriş de la debutul caniculei.

În Spania, zeci de incendii continuau să facă ravagii din nordul până în sudul ţării. În regiunea Extremadura, învecinată cu Portugalia, o porţiune a autostrăzii A5, care leagă Madridul de graniţa portugheză, ar putea fi redeschisă traficului după ce a fost închisă mai bine de douăsprezece ore din cauza unui incendiu.

În extremitatea sudică, în Andaluzia, un incendiu izbucnit în apropiere de Malaga a condus la evacuarea preventivă a peste 3.000 de persoane, potrivit serviciilor de urgenţă andaluze.

În Grecia, pompierii au continuat să lupte cu un incendiu izbucnit vineri dimineaţă. Şapte sate dintr-o zonă rurală a prefecturii Rethymno, pe insula Creta, au fost evacuate preventiv.

Agenţia de Meteorologie din Spania a menţinut sâmbătă în întreaga ţară diferite niveluri de alertă de temperaturi ridicate, cu valori de peste 40 de grade Celsius în multe zone şi local de până la 44 de grade Celsius.

În Portugalia, doar regiunea sudică Algarve nu era vizată sâmbătă de alerta de caniculă.

Cod roşu în Regatul Unit

Mai la nord în Europa, în Marea Britanie, agenţia naţională de meteorologie a emis prima alertă "roşie" pentru căldură extremă, avertizând asupra unui "risc la adresa vieţii".

Met Office a anunţat că în sudul Angliei temperaturile ar putea depăşi luni sau marţi 40 de grade Celsius.

În alte regiuni ale lumii, temperaturile extreme au provocat şi incendii de pădure, în special în nordul Marocului, unde jumătate din cele aproximativ 4.660 de hectare afectate de dezastre au fost distruse total în provincia Larache, unde este localizat cel mai important focar şi unde a murit o persoană.

Vestul Canadei este de asemenea afectat, un incendiu făcând ravagii de joi în regiunea Lytton, la nord-est de Vancouver, deja devastată anul trecut de un val istoric de caniculă şi de focare devastatoare.

Incendiul a mistuit 1.500 de hectare de pădure şi tufăriş, distrugând mai multe gospodării şi provocând evacuări.

Acest val de căldură este al doilea din Europa în doar o lună. Înmulţirea acestor fenomene este o consecinţă directă a încălzirii globale, conform oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră amplificând intensitatea, durata şi frecvenţa lor.

Debitul Dunării este în scădere
Debitul fluviului Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 2.150 metri cubi pe secundă (mc/s), situându-se mult sub media multianuală a lunii iulie (5.350 mc/s), arată prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 23 iulie 2022.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere, exceptând prima zi ale intervalului de prognoză, când vor fi în uşoară creştere pe sectorul Zimnicea - Giurgiu.

Pentru râurile din ţară, prognoza de specialitate arată că, în perioada 17 - 23 iulie 2022, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare.

"Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite, pe unele râuri din zona de munte, ca urmare a precipitaţiilor slabe cantitativ, sub formă de aversă, prognozate", avertizează hidrologii.

Potrivit prognozei lunare emise de hidrologi, în luna iulie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe cursul superior al Jiului şi pe râurile din bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mică, Târnava Mare, Călmăţui, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Moldova, Jijia, pe cursul superior al Mureşului, pe cursul Siretului, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea.

În această lună sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, specifice acestei luni.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, hidrologii au prognozat pentru luna iulie un debit maxim de 3.500 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s, în timp ce media lunii este de 5.350 mc/s. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
CTP a izbucnit: Acest Burduja mi se pare cel mai scârbos personaj din menajeria electorală
17/05/2024 06:40

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu il atacă dur pe candidatul PNL la Primăria Bucuresti, Sebastian Burduja. Acest Burduja mi se pare cel mai scarbos personaj din menajeria electorală, scrie CTP pe Facebook. ...

Criminalitatea atinge cote alarmante: Crima din Crângași expune capturarea MAI de către chestorii mafiei PSD-PNL
17/05/2024 06:34

Criminalitatea in Romania atinge noi cote alarmante, culminand cu un incident socant in cartierul Crangasi din Capitală. O crimă brutală a scos la iveală o realitate cruntă: Ministerul Afacerilor Interne ( ...

Corupţie în primăria baronului PSD, Florentin Pandele: 2 persoane reținute
17/05/2024 06:31

Procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Bucuresti au retinut doi bărbati sub acuzatia de trafic de influentă. Acestia sunt suspectati că au solicitat suma de 8.000 de euro de la niste persoane, cu pro ...

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână
17/05/2024 06:30

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi intr-o săptămană in estul Ucrainei, in principal in regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare caştig al său in ultimul an ş ...

Vremea se dezlănțuie! Cod portocaliu și galben de vânt puternic și vijelii în mai multe regiuni/HARTA
16/05/2024 22:55

  Administratia Natională de Meteorologie a emis joi un Cod galben si unul portocaliu de vant puternic si vijelii valabile pină vineri seara. Avertizările vizează mai multe regiuni ...

Parlamentul Republicii Moldova a votat hotărârea privind organizarea pe 20 octombrie a referendumului asupra aderării la UE
16/05/2024 21:06

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărare privind desfăşurarea referendumului republican constituţional asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, informează MOLDPRES şi Radio ...

Fetiţă de 9 ani aflată în stare de inconştienţă într-o mașină, dusă de urgență la spital de un echipaj de poliţie
16/05/2024 15:52

Doi poliţişti din Craiova care se aflau in timpul serviciului au decis să escorteze la spital o fetiţă de 9 ani, după ce au constatat că aceasta se află in stare de inconştienţă intr-un autoturism ca ...

Incident șocant în țară. Un bărbat a încercat să-și omoare soția și fiul, intrând cu mașina în ei după ce i-a urmărit în trafic
16/05/2024 15:30

Un bărbat in varstă de 50 de ani a provocat intentionat un accident rutier pentru că a vrut astfel să-si ucidă sotia si fiul. El i-a urmărit pe sosea in judetul Brasov, intre localitătile Făgăras si Ci ...

Ruptură istorică în Europa: relațiile germano-franceze se deteriorează galopant pe fondul rivalităților militare
16/05/2024 00:39

Relatiile dintre Germania si Franta se deteriorează din cauza rivalitătii dintre Germania si Franta pentru conducerea militară in Europa, pe fondul investitiilor tot mai mari ale Germaniei in apărare Potri ...

Fiul atacatorului lui Robert Fico, șocat de incidentul care a cutremurat Europa: 'Poate că a existat un scurtcircuit, nu ştiu. El este mai agitat'
16/05/2024 00:26

Un bărbat in varstă de 71 de ani, rezident in Levice, este aparent suspectat de atacul asupra premierului slovac Robert Fico. Arma cu care a tras mai multe focuri asupra premierului se afla, se pare, in poses ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei