Atenție la polițele RCA emise electronic: Poliția le vrea pe suport de hârtie, în original, iar amenzile pot ajunge la mii de lei

auto  654

Dimensiune font:

| 04-07-2020 11:09

 În epoca internetului, polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic. Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a cerut să-i prezinte polița RCA pe suport de hârtie, în original. În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise online nu au au ștampile și semnături în original, acestea fiind imprimate electronic. Pot fi probleme în cazul unui control al polițiștilor? Vezi în articol ce spune ASF, dar și răspunsurile furnizate de Poliția Română la solicitarea HotNews.ro.

Informația pe scurt:

  • Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine varianta pe hârtie s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.
  • Ce a pățit un cititor HotNews.ro care s-a bazat că poate arăta polițistului de pe telefon polița RCA a mașinii
  • În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise electronic au ștampila și semnătura imprimate, nu în original. Acesta întreabă ASF dacă ar putea exista probleme la controlul Poliției
  • ASF îi răspunde că asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea unei polițe RCA și că validitatea unei polițe RCA poate fi verificată de către oricine prin intermediul bazei de date AIDA, getionate de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).
  • Poliția Română a explicat pentru HotNews.ro că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Amenzile pot ajunge la mii de lei.
  • Poliția mai spune că "nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările relevă faptul că polița RCA se află în perioada de valabilitate

 

Asigurarea RCA poate fi emisă online, dar polițiștii îți cer să ai la tine mereu contractul în format fizic pe hârtie și în original


Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine și varianta pe suport de hârtie, în original, s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.


 

Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a spus că nu e de ajuns să-i arate pe telefon polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail.

A fost iertat de polițist cu promisiunea că nu va mai circula fără polița RCA în format pe hârtie, dar nu a înțeles nici până în ziua de azi de ce nu a fost suficient să-i arate polițistului documentul electronic care atesta că este asigurat RCA.

Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise și electronic. Atunci când închei online o poliță RCA, primești acest contract atât via e-mail (unde îl ai stocat ), cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă).

În Parlament, un deputat PNL, Sorin Ioan Bumb, a semnalat recent exact acest aspect:
 polița RCA emisă electronic nu are ștampila și semnatura în original, acestea fiind imprimate. Acesta a vrut să știe dacă o astfel de asigurare este valabilă și dacă pot apărea probleme în cazul unui control în trafic al agenților de poliție.


 

Teoretic, agenții de asigurare au la dispoziție, conform normelor în vigoare 5 zile de la data emiterii polițelor RCA pentru a transmite datele cuprinse în aceste documente către baza de date AIDA gestionată de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).

Odată transmise datele, oricine poate verifica pe internet, introducând numărul de înmatriculare sau seria de caroserie a mașinii, dacă există o poliță RCA valabilă pentru acel autoturism.

Deputatul întreabă dacă ar putea fi sancțiuni din partea Poliției în cazul în care ștampila și semnătura nu sunt în original, ci în varianta imprimată, iar polița RCA nu apare încă în baza de date AIDA.


ASF: Asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea polițelor RCA și sunt obligați să elibereze copii după polițele RCA


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a răspuns deputatului PNL că potrivit legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice.

ASF precizează că "în cazul emiterii electronice ale acestor contracte sunt aplicabile prevederile art. 7 din Legea 365/2002 privind comerțul electronic", iar "cu privire la modalitatea de verificare a veridicității datelor înscrise în contractele de asigurare RCA, inclusiv depistarea falsurilor de către organele abilitate în acest sens, asigurătorii RCA sunt obligați să confirme valabilitatea contractelor RCA și să elibereze copii ale acestora la solicitarea:
- instanțelor de judecată și a autorităților publice;
- asigurătorilor care s-au subrogat în drepturile persoanei prejudiciate;
- asigurătorilor RCA ai persoanei vinovate de producerea accidentului în cazul decontării directe;
- altor persoane fizice și juridice care justifică un interes legitim."

  •  


Forin Golovatic, șeful direcței de control asigurări din ASF, a prezentat pentru HotNews.ro mai multe explicații în legătură cu verificarea validității polițelor RCA.

  • "Cei care confirmă valabilitatea contractelor RCA sunt asigurătorii. În Norma 20/2017 se spune că polițele RCA se emit în sistem electronic. Dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA pentru perioada de valabilitate înscrisă.
  • Dacă cineva vrea să verifice dacă polița respectivă este valabilă sau nu, la art. 10, alineatul 12 se spune că asigurătorii RCA confirmă valabilitatea contractelor RCA și eliberează copii ale acestora la solicitare.
  • Nu scrie nicăieri ca valabilitatea se confirmă prin verificare în AIDA. Deci dacă există vreun semn de întrebare referitor la valabilitatea contractelor ar fi necesară o solicitare către asigurător.
  • În plus, dacă tu asigurat ai vreun semn de intrebare ai la dispoziție și acest instrument de a interoga AIDA și a vedea daca este contract valid pe perioada respectivă. Dacă nu apare în AIDA, ai putea avea o suspiciune că ceva este în neregulă. Și atunci, poți să confirmi valabilitatea contractului cu asiguratorul RCA.
  • Legea spune să prezinți documentul. Nu noi dăm sancțiuni pentru existența sau inexistenta poliței. Dacă este suficient să fie pe telefon sau pe tabletă, nu putem să ne exprimăm, pentru că nu facem noi interpretarea, constatarea și procesul verbal de contravenție.", a explicat pentru HotNews.ro Florin Golovativ, șeful direciei de supraveghere și control a sectorului asigurări din cadrul ASF.

 

Poliția Română: Conducătorul auto este obligat să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original


Drept urmare, HotNews.ro a solicitat explicații de la Poliția Română cu privire la aceste aspecte, iar răspunsurile arată că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.

Redăm mai jos integral explicațiile Poliției Române:

  • "Actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
  • În conformitate cu prevederile art. 3 din actul normativ mai sus menționat, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18”.
  • Asigurarea pentru cazurile de răspundere civilă se face prin contractul RCA, conform art. 2 pct. 13 din legea mai sus invocată, care reglementează contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, a cărui încheiere se constată prin polița de asigurare RCA, ca fiind documentul ce atestă existența asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
  • Cu toate că încheierea contractului între asigurat și un asigurator RCA se poate realiza prin mijloace electronice, potrivit dispozițiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, dovada încheierii efective a acestuia se face prin documentul denumit poliță RCA, care așa cum prevede art. 2 pct. 21 reprezintă documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA şi se atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
  • Art. 147 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația conducătorului autovehiculului de a avea asupra să actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.
  • În contextul celor mai sus menționate, din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România.
  • În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: ...18. nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”.
  • În aceeași modalitate se face dovada și în cazul contravenției prevăzute de art. 37 alin. (9) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, care stipulează că încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 3 şi a obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) şi (7) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
  • Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită polițistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei polițe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilității acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.
  • În ceea ce privește polițele RCA încheiate prin mijloace electronice și care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem mențiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat și a poliței în cauză, precum și prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
  • Astfel,prin prezentarea unei polițe RCA care întrunește condițiile de valabilitate în urma efectuării verificărilor mai sus menționate, din perspectiva controlului efectuat în trafic, conducătorul de autovehicul face dovada îndeplinirii obligației de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă.", a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar-șef în Poliția Română.


 

HotNews.ro a insistat asupra faptului că
 deputatul PNL nu a semnalat cazul polițeor RCA fără semnătură, ci faptul că polița emisă online are semnătură imprimată, nu olografă. Este vreo problemă?

Drept răspuns, comisarul șef Răzvan Rădoi a precizat că "din perspectiva controlului efectuat în trafic, nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările precizate în răspunsul anterior relevă faptul că polița se află în perioada de valabilitate."

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
SUVCARS România participă la POLI AutoFest, cel mai mare festival auto
17/05/2024 12:38

 În perioada 17 – 19 mai se desfăsoară, in campusul POLITEHNICA, cel mai mare festival dedicat industriei auto, organizat de Universitatea Politehnica Bucuresti, impreună cu Facultatea de Tr ...

Casa Auto Iași găzduiește un festival al sustenabilității în weekend-ul 17-18 mai
16/05/2024 10:30

   În perioada 17-18 mai, intre orele 10:00 si 19:00, in incinta Mall Auto din sos. Păcurari nr. 177 are loc un eveniment dedicat inovatiei si sustenabilitătii in industria auto. Evenimentul ...

Legea a fost adoptată: Șoferii prinși băuți sau drogați la volan rămân zece ani fără permis!
14/05/2024 16:44

Am continuat planul de măsuri pentru reducerea numărului de morti pe drumurile Romaniei, afirmă social-democratul Robert Cazanciuc, după ce deputatii au aprobat legea care prevede că soferii care sunt prin ...

UE va extinde gama de contravenții pentru care pot fi amendați șoferii străini din alte state membre/ Va fi mai ușoară urmărirea amenzilor și obligarea șoferilor să plătească
13/05/2024 20:46

În ultima sesiune de vot din această legislatură, in aprilie, Parlamentul European a adoptat noi norme pentru a se asigura că soferii care incalcă regulile de circulatie locale intr-un alt stat membru ...

Număr uriaș de permise de conducere ridicate de poliție în doar 24 de ore, jumătate pentru viteză excesivă
12/05/2024 17:59

În doar 24 de ore, politia rutieră a retinut peste 1150 de permise de conducere si certificate de inmatriculare, scrie Agerpres. Poliţiştii au reţinut, sambătă, 798 de permise de conducere şi au re ...

Milioane de păgubiți vor fi obligați să-și repare mașinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputații vor introduce noile propuneri în legea RCA
10/05/2024 15:15

Milioane de păgubiti vor fi obligati să-si repare masinile doar cu piese din dezmembrări dacă deputatii vor introduce noile propuneri din legea RCA. Proiectul de modificare a Legii RCA nr. 132/2017 a fost i ...

Autostrada „Unirii” A8: Un nou lot din Moldova, scos la licitație / Va avea 7 tuneluri pe traseu și va dura patru ani proiectarea și execuția
09/05/2024 10:14

 ​​Al doilea tronson din Moldova al Autostrăzii „Unirii A8, care va lega Transilvania de Moldova si de republica Moldova a fost scos la licitatia de proiectare si executie. Este practic si primu ...

E gata primul kilometru de tunel forat la nivel de autostradă -VIDEO
03/05/2024 19:07

În Romania se construieste primul tunel rutier la nivel de autostradă pe sub Dealul Momaia din judetul Arges, primul kilometru fiind deja forat. La executia tunelului se lucrează 24/24h, iar lucrările ...

Reguli noi pentru siguranța șoferilor. Când va intra în vigoare legea
01/05/2024 16:44

Reguli noi pentru siguranta soferilor. În SUA a fost finalizată o nouă normă care va face obligatorii sistemele automate de franare de urgentă (AEB) la masini, inclusiv cele care detectează pietonii. ...

Noua autostradă mult așteptată, care va asigura conexiunea între Moldova și Transilvania,
01/05/2024 16:39

Decizie neasteptată pentru o autostradă din Romania. Este vorba despre Autostrada Brasov-Bacău. Ministrul Transporturilor a anuntat că vor incepe lucrările la tronsonul care va lega Moldova de Transilvania ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei