Denumire stiintifica sofran:

Crocus sativus

Denumire populara sofran:

brânduşă, şofran bun, şofran de grădină, şofran primăvăratec, şofran galben.

Afectiuni care se trateaza cu sofran:

boli tratate cu sofran: afecţiuni biliare şi hepatice, afecţiuni ginecologice, anorexie, atonie gastrică, balonări, bronşite, dismenoree, dispepsii, hemoroizi, insomnie, meteorism, metroragii, nervozitate, tuse.

Mod de preparare sofran:

- tinctură de sofran – 20 g de sofran maruntit se va pune în 250 ml alcool alimentar de 70°. Se va ţine timp de 15 zile agitând zilnic. După 15 zile se strecoară. Se va consuma diluat câte 5-10 picături în afecţiunile de mai sus, intern. Extern se poate aplica diluată.

- 1 linguriţă de sofran maruntit se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acopera pentru 15 minute. Se strecoară. Se pot consuma 2-3 căni pe zi în afecţiunile menţionate.

- sofranul se poate adăuga în diferite preparate culinare.

- extern se poate face o alifie. Se va pune o bază grasă (unt, untură, lanolină) şi se va amesteca 100 g cu 10-20 g de sofran transformat în praf. Se amestecă bine împreună, după care se poate pune în cutiuţe de capacitate mai mică. Se poate folosi la hemoroizi sau alte afecţiuni interne.

Sofranul in traditia populara

Plămădită în ţuică cu măcriş şi stânjen galben, se întrebuinţa contra gălbinării. Ceaiul din frunze se lua călduţ, câte 2 ulcele pe zi în hemoroizi, iar cu decoctul plantei se făceau spălături