Solnițele, riscuri pentru sănătate. Nu te-ai fi gândit niciodată cum te pot îmbolnăvi

21

Dimensiune font:

| 10-11-2022 10:09

Solnițele pe care le folosiți în resturante sunt un pericol pentru sănătate. De aceea, specialiștii vă recomandă să încetați să utilizați solnițele cu sare și piper la restaurante pentru un motiv înfricoșător.

Solnițele, purtătoare de bacterii

Avem vești proaste pentru iubitorii de multă sare. S-ar putea să doriți să regândiți condimentarea alimentelor atunci când vă aflați la restaurant. Potrivit unui studiu realizat de ABC News, solnițele de sare și piper de pe mesele restaurantelor sunt pline de germeni și bacterii. Cât de multe bacterii, te întrebi? Ești sigur că vrei să știi?

După ce au colectat probe de germeni de la 12 restaurante diferite din trei state diferite, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit zeci de mii de organisme care persistă pe solnițele de sare și piper din restaurante.

Gândiți-vă câți oameni ating zilnic solnițele de sare și piper și apoi gândiți-vă cât de des se curăță acestea. Sigur, chelnerițele le-ar putea șterge după o schimbare. Dar cât de des se golesc solnițele, se igienizează și se reumplu cu sare proaspătă și piper? Judecând după constatările cercetătorilor, nu suficient de des.

"Majoritatea solnițelor de sare și piper sunt șterse doar dacă par murdare și chiar și atunci, doar cu o cârpă umedă pe care ospătarii o păstrează în buzunare. În timp ce unele restaurante colectează, reumplu și șterg solnițele, rareori sunt golite și igienizate în mod corespunzător", a declarat Jonas Sickler, director de operațiuni la ConsumerSafety.org, pentru Reader's Digest atunci când a vorbit despre studiu, relatează So Yummy.

Solnița de piper, mai riscantă decât cea cu sare

Deși solnița de sare își colectează zilnic partea sa de bacterii, solnița de piper este cel mai mare magnet germinativ. Studiul a constatat că solnițele de piper adăpostesc în medie 11.600 de organisme.

Solnițele, risc pentru alergii

Sickler a remarcat pentru Reader's Digest că solnițele de sare și piper pot fi, de asemenea, un pericol pentru dezvoltarea unor alergii. Acestea sunt adesea aruncate în alimente sau manipulate de către clienți cu anumite resturi de alimente pe degete. Acestea pot avea un risc potențial pentru o persoană care are alergii alimentare.

Meniurile restaurantelor, cele mai murdare

Dar dacă este vreo consolare, solnițele de sare și piper sunt sterile în comparație cu meniurile restaurantelor. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că 185.000 de bacterii se află pe meniurile testate. Asta înseamnă de aproximativ 100 de ori mai multe bacterii decât cele găsite pe scaunul de toaletă.

Experții au remarcat că majoritatea bacteriilor găsite pe articolele de restaurant testate sunt inofensive. Cu toate acestea, poate fi în interesul tău să te speli pe mâini înainte.

Intoxicația alimentară, cauze

Mulți germeni diferiți care cauzează boli pot contamina alimentele, astfel încât există multe infecții alimentare diferite (numite și boli alimentare sau intoxicații alimentare). Cercetătorii au identificat peste 250 de boli alimentare. Cele mai multe dintre ele sunt infecții, cauzate de o varietate de bacterii, virusuri și paraziți. Toxinele și substanțele chimice dăunătoare pot, de asemenea, să contamineze alimentele și să provoace boli alimentare.

Simptomele comune ale bolilor alimentare sunt greața, vărsăturile, crampele stomacale și diareea. Cu toate acestea, simptomele pot diferi între diferitele tipuri de boli alimentare. Simptomele pot fi uneori severe, iar unele boli alimentare pot fi chiar pune viața în pericol. Deși oricine poate obține o boală alimentari, unii oameni sunt mai susceptibili de a dezvolta una dintre acestea, notează CDC.

Germenii comuni intoxicațiilor alimentare

Primii cinci germeni care provoacă boli din alimentele consumate sunt:

- Norovirus

- Salmonella

- Clostridium perfringens

- Campylobacter

- Staphylococcus aureus (Stafilococ)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei