Top 7 condimente care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie

condimente-diverse

Dimensiune font:

| 15-06-2022 18:07


Mirodeniile au inceput sa invadeze lumea de acum 4.000 de ani, civilizatiile istorice din Asia, Africa si Europa facand comert maritim cu acestea. Scortisoara, piperul, cardamomul, ghimbirul si turmericul erau utilizate in scop culinar, medical si religios, iar negotul cu mirodenii a fost dominat, pe rand, de arabi si chinezi (inainte de aparitia crestinismului), romani (in primele 5 secole d.Hr.), venetieni (secolele X-XV), portughezi (secolul XVI), olandezi (secolul XVII) si britanici (secolul XIX). Din orice bucatarie nu trebuie sa lipseasca 10 condimente esentiale
1. Scortisoara
Scortisoara este apreciata pentru abilitatile ei de a ajuta digestia, de a scadea tensiunea arteriala, de a stabiliza insulina, de a aroma atat feluri dulci, cat si mancaruri sarate. Se foloseste in bolul cu cereale integrale, la micul dejun, in bauturi calde (cidru cald de citrice si merisoare, latte de carbune), sosuri, smoothie-uri, deserturi de casa sau feluri principale de mancare (orez natur, curry, cartofi dulci la cuptor).
2. Turmeric
Turmericul (sau „sofranul indian”, cum i se mai spune) este un condiment popular in medicina ayurvedica si a ajuns la fie la moda, in ultima vreme, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii (asigurate de continutul de curcumina). Acest condiment portocaliu intens da culoare retetelor in care este utilizat. Se foloseste in bauturi calde, retete dulci sau sarate (paine cu malai, unt vegan, omleta de tofu umpluta, pasta de tofu cu morcov, clatite de naut).
3. Ghimbir pudra
Nu intotdeauna ai ghimbir proaspat in casa si, desi acesta din urma are un gust mai intens, ghimbirul pudra are farmecul lui si rezista mai mult timp pe raft. Bogat in gingerol, substanta cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice, ghimbirul (Zingiber officinale) este eficient impotriva starilor de greata (ca cea matinala, din timpul sarcinii) si poate scadea glicemia. Foloseste ghimbir pudra in ceaiuri, retete asiatice si mediteraneene, dulci (turta dulce si prajituri) si sarate (sosuri, tagine si marinade). Ghimbirul pulbere se poate folosi atat in scop culinar (pe post de condiment), cat si in scop terapeutic (sub forma de ceai), fiind utilizat de mii de ani in medicina ayurvedica, datorita proprietatilor sale.
4. Chilli pudra
Pudra de chili este obtinuta din diverse tipuri de ardei iute uscat si maruntit, este perfecta pentru iubitorii de retete picante si poate fi un adjuvant de nadejde in lupta cu osteoartrita (functioneaza ca agent antiinflamator) si cu kilogramele in plus (deoarece contine calorii negative). Alege un condiment fara sare si zahar adaugate si incorporeaza chilli pudra in marinade, supe, mancaruri de fasole/legume si feluri de mancare mexicane, portugheze, indiene, chineze, coreene si thailandeze.
5. Chimion
Semintele de chimion pot fi folosite intregi sau sub forma de pudra in bucatarie. Acest condiment aromat este bogat in fier si ajuta digestia. Chimionul este prezent in retetele asiatice, din Orientul Mijlociu si din nordul Africii. Se foloseste in retete de paine, clatite din cartofi dulci si linte, ciuperci umplute cu legume, chiftelute de post, orez cu legume sau musaca vegana de vinete.
6. Oregano uscat
Oregano (Origanum vulgare) este inrudit cu maghiranul si menta, contine antioxidanti fitonutrienti care lupta cu infectiile bacteriene, fibre, vitamine si minerale. Un pic de oregano merge de minune in orice reteta cu sos de rosii si in feluri de mancare de inspiratie italiana, greceasca sau mexicana, conferindu-le aroma, fara a coplesi restul ingredientelor. Presara-l peste crutoane aromate si pizza cu legume sau in dressing-uri, spaghete, tagliatelle cu legume, calzone cu ciuperci, kebab cu sos de cocos si condimente creole, snitele de soia.
7. Busuioc uscat
Odata uscat, busuiocul (Ocimum basilicum) isi pierde din gustul specific, dar asta nu inseamna ca este un condiment care trebuie sa iti lipseasca din colectia culinara. Antiinflamator si antioxidant, busuiocul ajuta la detoxifierea corpului (sprjinind functia ficatului) si este un adjuvant al digestiei sanatoase. Adauga-l in supe si sosuri de rosii, in pate vegetal de naut, chiftele din seminte de floarea-soarelui, placinta ciobanului, placinta vegetariana cu legume, friptura vegetala pe pat de orez brun sau burgeri vegetali. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO - Mic dejun în stil spaniol: pâine cu roșii și ulei de măsline
25/04/2024 07:15

În tara măslinelor, uleiul de masline, fără grăsimi si foarte sănătos este la ordinea zilei si mai ales la micul dejun. Spaniolii stiu să facă o artă din pregătirea unui mic dejun, desi practic ...

Clătite de post
22/04/2024 09:20

Clătitele de post cu apă minerală, retetă simplă, vegană, este un desert popular si usor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorintă. Apa minerală din retetă are rolul de a face ac ...

Cum poți prepara mese delicioase pentru întreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc în cantități mari
21/04/2024 12:26

  Cum poti prepara mese delicioase pentru intreaga familie? Top 3 sfaturi pentru cei care gătesc in cantităti mari Poză de Omar Mahmood pe Pexels.com O familie mare este un dar divin, dar vine la ...

Chiftele de ovăz
21/04/2024 10:40

Chiftelutele de post cu ovaz si legume, sunt delicioase, de post, crocante la exterior si moi la interior. Fulgii de ovaz fierti sunt folositi pe post de “carne” in aceste chiftelute. Ingrediente: ...

Călătoria vafei prin timp și gust
21/04/2024 09:02

  Din inimile bucătăriilor europene, prin colturi indepărtate ale lumii, pană in vitrinele imbietoare ale cofetăriilor moderne, vafele sunt mai mult decat un simplu desert. Acestea sunt o fereast ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/04/2024 19:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

 Pe urmele sandvișului, o istorie gustoasă
16/04/2024 16:09

Originea sandvisului este o poveste plină de imaginatie si inventivitate. Chiar dacă nu putem identifica un singur inventator al sandvisului, putem explora momentele cheie si evolutia acestui aliment de bază ...

FOTO/VIDEO - Pilaf de urzici
14/04/2024 09:32

Pilaful cu urzici este o retetă usor de pregătit in Postul Pastilor si nu numai. Această perioadă se suprapune cu sezonul urzicilor, primăvara. Vremea este incă destul de rece si nu prea s-au făcut. Am a ...

Povestea pâinii. De la semințe, la feliile din sandvișuri
12/04/2024 15:28

În fiecare dimineată, aroma painii proaspăt coapte se ridică din brutăriile orasului, un ritual vechi care continuă să isi găsească loc in inimile oamenilor. Istoria painii ne poartă intr-o căl ...

Rețete de post - turte la tigaie
12/04/2024 15:19

Turtele sunt niste plăcinte simple ideale in perioada postului, reteta fiind una rapidă si fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei