default

Dimensiune font:

Biserica evanghelică fortificată din Hosman, judeţul Sibiu

| 18-06-2016 06:01

Dintre caracteristicile stilului romanic în arhitectură, portalurile cu arcuri curbe ale intrărilor în lăcaşele de cult sunt printre cele mai bine păstrate şi imediat vizibile, la edificiile ecleziastice construite în Transilvania. Între acestea, portalul bisericii fortificate din satul Hosman sau Holzmengen (grămadă de lemne) în germană, este unul de o frumuseţe remarcabilă.

Biserica romanică din Hosman a fost ridicată în jurul anului 1270, iniţial având trei nave, o absidă, cea a altarului, şi o clopotniţă care a fost supraînălţată în timpul fortificării bisericii, până la cinci niveluri. Biserica avea odinioară scări interioare la zidurile din partea de sud şi de nord, care duceau la tribuna clopotniţei, aflată la nivelul al doilea. Fortificaţia a fost construită împrejurul bisericii, sub forma a două incinte de ziduri circulare, părţi din ea fiind vizibile pînă astăzi. Cele două nave laterale ale bisericii au fost demolate în anul 1794. Portalul romanic târziu are similitudini cu cel al catedralei romano-catolice din Alba Iulia, ca şi cu alte portaluri romanice ale bisericilor contemporane cu cea din Hosman. Acest fapt a dus la supoziţia că unii meşteri sau ucenici germani sau austrieci care nu mai avuseseră de lucru la catedrala Sfântul Mihail, au ajuns, în căutare de lucru, în localităţi din sudul Transilvaniei, unde au construit alte biserici, influenţaţi fiind de măreaţa catedrală.

Una dintre cele mai mari realizări ale perioadei romanice este renaşterea sculpturii monumentale, care nu mai fusese întâlnită în Europa după căderea Imperiului Roman. Ca şi în cazul picturii, sculptura avea rol decorativ, dar şi educativ, prezentând plastic adevăruri de credinţă, sau doctrine. Sculptura în piatră a luat forma basoreliefurilor, decorând fie capiteluri ale columnelor, fie intrările bisericilor.
Colonetele portalului din Hosman au la bază capete de pisici, deasupra portalului, pe partea de vest, aflându-se un basorelief care-i înfăţişează pe Iisus Hristos şi Sfântul Ioan Botezătorul, în scena Botezului Domnului, la Iordan. Ioan poartă haină miţoasă. La sfârşitul secolului al XVIII-lea, portalul a fost mascat cu un portic de protejare a sculpturilor, fapt care duce la diminuarea calităţii expunerii lor.
Capitelurile portalului au fost decorate cu lilieci, himere şi capete de oameni. Principala tematică a acestor decoraţiuni este reprezentarea primejdiilor sufleteşti şi modul în care sufletul poate fi mântuit. În partea stângă a portalului sunt reprezentaţi un grup de diavoli care chinuiesc un tânăr, ei fiind urmaţi de apostolul Petru, care are în mână cheile raiului. După Petru urmează doi necunoscuţi, care poartă în mâini un sul desfăcut. În dreapta portalului se află un pitic cu scufie şi o coadă de peşte. Urmează apostolul Marcu, reprezentat aşezat pe un leu, flancat de doi diaconi, care ţin în mână o cădelniţă şi o carte.

Chiar dacă biserica din Hosman a fost modificată în timp, arhitectura sa romanică iniţială fiind estompată, portalul ei a rămas o mărturie vie despre modul de a crea al meşterilor din secolul al XIII-lea, despre rostul şi înţelesurile arhitecturii de odinioară, despre modul cum omul de atunci s-a raportat la cele spirituale şi le-a reflectat în creaţia sa. Frumuseţea, rostul adânc şi trăinicia unor astfel de creaţii sunt suficiente motive pentru omul contemporan pentru a le căuta, vizita, admira şi a învăţa ceva din ele: aceea că viaţa omului are în ea nevoia de creaţie, iar cu cât omul creează mai frumos, mai cu noimă şi mai durabil, cu atât el se dovedeşte a fi în vocaţia sa.

Pe de altă parte, oricât de mult ar încerca omul să se înveşnicească prin creaţiile sale, acestea sunt, toate, efemere. Dar ele au totuşi menirea, rostul de a lăsa urme de frumos în Creaţie, mărturii ale trecerii prin ea cu rost, iar nu fără de rost, sau pe lângă rost.

Dr. iur. Maria Mihaela Stan

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Camere video de scanare în profunzime pentru identificarea a două posibile statuete în pereţii Operei din Timișoara
02/06/2020 16:56

 Firma care execută lucrările de reabilitare a clădirii Operei Naţionale din Timişoara va folosi camere video de scanare in profunzime a pereţilor laterali porţii principale de acces, pentru a clari ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...

Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
18/05/2020 23:41

Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), afirmă că fiecare dintre noi am invătat cate ceva din aceste experimente nefaste - un ...

Eurovision: Cea mai buna piesa din toate timpurile este
17/05/2020 10:49

     "Waterloo" a grupului suedez Abba a fost votata de telespectatorii BBC drept cea mai buna piesa prezentata vreodata la Eurovision. Programul "Eurovision: Come Toget ...