Cleopa cel de ieri, de azi, dintodeauna

default

Dimensiune font:

| 07-12-2013 03:57

 Comparaţia lui Eminescu din „Epigonii” referitoare la Anton Pann, dincolo de strălucirea sa de bijuterie poetică, e tâlcuitoare până-n adâncuri în privinţa a ceea ce-a fost unicitate în scăpărătorul spirit pannesc. „S-a dus Pan, finul Pepelei, cel isteţ ca un proverb”. Dacă printr-o minune s-ar fi întâmplat să vieţuiască în acelaşi timp şi să-l fi cunoscut pe părintele Cleopa, poetul pelerin pe la chinoviile Neamţului poate n-ar mai fi oftat mâhnit: „S-au dus toţi, s-au dus cu toate pe o cale neînturnată”. Acea isteţime de proverb, ar fi putut constata Eminescu, nu se stinsese. Izvorul cel mănos nu secase. Lucra prin alţi şi alţi fii ai pământului românesc, precum monahul Ilie Cleopa. Din când în când asemenea oameni glăsuiau din poruncă Dumnezeiască. Ei reprezentau, cum am spus şi eu şi alţii la centenarul părintelui Cleopa, celebrat la Mănăstirea Sihăstria în 26, 27 aprilie 2012, acea aristocraţie a lumii rurale româneşti. Din plasma acesteia s-au ivit cei care purtau în fiinţa lor miresmele înţelepciunii ancestralului univers, cămară plină de comori a neamului românesc.
Din mediul sătesc au ieşit în veacurile al XIX-lea şi al XX-lea mulţi dintre cărturarii ţării. Trecuţi prin şcoli înalte, ei şi-au dobândit un loc respectat în panteonul marilor valori mondiale. Din aceeaşi umilă alcătuire a ruralităţii noastre s-au ridicat şi au vorbit lumii în felul lor unic şi oameni cu mai puţină şcolire. Ei trecuseră însă prin marea şi neegalata şcoală a vieţii ţărăneşti. Toate sevele atât de viguroase şi fremătătoare din acea grădină se distilau în amforele unor astfel de făpturi, dându-le puterea să scoată la lumină splendorile de sub crusta aparenţelor şi să lase slobodă a pulsa lucirea aceea de aur pur a culturii populare. Se petrecea ceva similar, în alt plan însă, cu ceea ce observase cu atâta pătrundere şi originalitate George Călinescu în exegeza sa eminesciană. Criticul o afirmă în felul său inconfundabil înspre finalul monografiei „Viaţa lui Mihai Eminescu”: „Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate şi câte o stea va vesteji pe cer în depărtări până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale”.
Printr-un proces asemănător s-a ivit din huma satului românesc un Creangă, ale cărui scrieri poporale etalau zestrea cea bătrână şi mereu sporită a înţelepciunii, humorului şi zicerii măiastre ale generaţiilor şi generaţiilor de oameni ai lumii ţărăneşti. Aidoma a crescut în ograda cea largă a Bisericii noastre Ilie Cleopa, monahul paradigmatic.
Deşi înconjurat cu toată slava ca un profet de suflarea credincioşilor, preţuit de cler, cin şi de ierarhie, Sfinţia Sa a rămas în toată lucrarea smeritul ţăran înţelept, acel deştept al satului care înţelepţeşte şi pe ceilalţi cu ştiinţa lui, adăugând ceva celor moştenite, dar mai ales dăruind cu har şi în chip propriu merindele gândirii celor care l-au premers. În invizibilul cufăr, de care nu se despărţea niciodată, călugărul ducea, oferindu-l semenilor, un tezaur preţios şi nepieritor.
Părintele Ilie Cleopa se cărturărise în felul său. Umblase ca autodidact prin cărţile cele mai însemnate ale literaturii teologice, dar împreunase aceste agoniseli cu cele poporale şi le altoise pe trunchiul său de om cu darul vorbirii haristice. Mintea sa era parcă tot timpul în efervescenţă. Darurile şi calităţile Sfinţiei Sale îmbrăcau însă haina smereniei necăutate. Prin osmoza acestor componente de personalitate luase naştere făptura pământeană prin gura căruia cuvânta Dumnezeu. De asta oamenii se perindau fără contenire pe la chilia sa ca de pusnic şi-l ascultau sorbindu-i zisele. Tot ceea ce rostea suna parcă neauzit şi cu răsunet dăinuitor. Despre toate aceste daruri, ale unui om hărăzit de Dumnezeu a fi glas al poporului său s-a vorbit la un ceas de aduceri aminte şi cinstire pe 2 decembrie, 2013, ziua când se rostuiau 15 ani de la trecerea sa la cele veşnice, la Patriarhia Română, acolo unde, chemat de Patriarhul Justinian, părintele Cleopa, abia scăpat de urmărirea Securităţii, a stat o vreme în anii '50 ai veacului trecut şi a contribuit la aşezarea vieţii monahale din Muntenia în albia cea veche şi tipiconală. Această comemorare, de care s-a îngrijit părintele arhimandrit Timotei Aioanei, a avut loc la iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, cel care l-a avut naş de călugărie pe Cuviosul Cleopa. A apărut cu acest prilej şi un volum consacrat monahului paradigmatic, intitulat „Părintele Cleopa Ilie-luminător de suflete pe calea mântuirii”.
La 15 ani de la marea trecere, monahul Cleopa ne însoţeşte cu duhul lui din ceruri şi cu urmele lăsate adânc pe pământ.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Stan si Bran  VIDEO
10/11/2019 10:56
Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă în urmă marele artist
30/10/2019 18:52

  Averea lui Mihai Constantinescu. Ce lasă in urmă marele artist - Facebook Mihai Constantinescu s-a stins din viaţă la 73 de ani şi a lăsat in urmă nu doar lacrimi şi regrete, ci şi o ...

30 de adevăruri despre Ludwig van Beethoven, genialul compozitor surd
10/09/2019 11:21

 Ludwig van Beethoven a fost unul dintre cei mai influenti compozitori de muzică clasică. Acest muzician german exceptional si-a adus contributia in epoca de tranzitie dintre perioada clasică ...

Toponimia sadoveniană
31/08/2019 17:17

În „Monografia sadoveniană toponimico-literară”, Constantin Parascan inregistrează şi analizează toate numele de locuri din inteaga operă a lui Mihail Sadoveanu, insumand 12.000 de pagin ...

De ce si cum  a murit Dem Rădulescu, un actor care nu a mai putut fi înlocuit în teatru și film
30/08/2019 11:35

 S-a născut la Rimnicul Valcea in 1931, iar porecla Bibanul i se trage de la tatăl său, un mare pescar si proprietar de pescărie. Cand avea 22 de ani in oras a sosit cu trenul o trupă de actori de la ...

VIDEO Detalii ȘOCANTE de la autopsia lui Michael Jackson au fost dezvăluite după 10 ani de la moartea starului: Ce au descoperit medicii
26/08/2019 22:20

 Prea multe operaţii estetice, dependenţă de somnifere şi alte medicamente, abuzuri sexuale şi un lung şir de acuzaţii care au culminat cu lansarea pe HBO a terifiantului documentar ''Leaving Neverl ...

Mr  BEAN
22/08/2019 11:27

 

VIDEO-   Laurel and Hardy. COMEDIE
08/08/2019 10:35
VIDEO-Neversea a fost în direct.
04/07/2019 22:28

Pentru a viziona da clic 

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei