Deliciile lui Bacalbaşa
Dimensiune font:
Cunoscut ziarist şi om politic român, Constantin Bacalbaşa a fost unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Presei şi al Sindicatului Ziariştilor, preşedinte al Sindicatelor Ziariştilor (din 1919), dar şi un bun cunoscător al gastronomiei româneşti. În anul 1935 a prefaţat cunoscutul volum „Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări”, o sursă de inspiraţie pentru mulţi maeştri gastronomi şi nu numai. Două dintre reţetele lui, Borş cu peşte şi Crap delicios de Nissa, publicate de Agerpres, au făcut deliciul multor gurmanzi.
Borş cu peşte
Pui în borş ceapă, pătrunjel şi piper şi laşi să fiarbă. Speli, cureţi peştele bine, îl tai în bucăţi măricele şi-l pui în borşul fierbinte în care-l laşi numai un sfert de oră descoperit. Peştii cei mai buni pentru supă sunt crapul şi morunul. Mai gustos iese dacă se fierbe zarzavatul de supă cu puţină apă. Când e pătruns, atunci se toarnă borşul care a fiert de o parte cu o ceapă întreagă. Se pune peştele când zeama a dat în
fiert şi se lasă până se pătrunde bine. La sfârşit se adaogă pătrunjel şi leuştean verde în castron. Unii pun şi hrean ras.
Crap delicios de Nissa
Iei un crap de orice dimensiune, îl cureţi, îl tai în felii, pe care le sărezi, le piperezi şi le tăvăleşti în făină. Într-o cratiţă pui vreo patru linguri de untdelemn şi-l laşi să se înfierbânte. Toci foarte mult pătrunjel, puţin tarhon, 3-4 căţei de usturoiu şi vreo 6 tomate, le cureţi de piele şi de seminţe, le sfărâmi şi le amesteci cu pătrunjelul şi cu tarhonul. Iei o tavă care merge la coptor şi o ungi cu untdelemn. Bucăţelele de peşte le pui în această tavă, reconstituind crapul şi-l împingi în coptor. Când peştele începe să cânte, iei zarzavatul rumenit şi-l treci deasupra printr-o strecurătoare. Zarzavatul îl freci cu un pisălog ca să treacă. Dai crapul la coptor o jumătate de oră sau chiar trei sferturi până ce se găteşte. Cu 10 minute înainte de a da la masă torni 2-3 păhăruţe de vin alb după gust. Laşi la coptor încă zece minute şi serveşti. Această mâncare delicioasă se serveşte caldă în tavă, dar se poate mânca şi rece.
Poftă bună!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau