1biblioteca

Dimensiune font:

În ultimii zece ani au dispărut 100 dintre bibliotecile Iaşului!

| 14-08-2019 09:29

* în ţară au fost închise, din 1999 încoace, 4.000 de biblioteci! * „Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-şi închid uşile este inexplicabil”, susţine senatorul ieşean Dan Lungu

Zilele trecute, senatorul ieşean Dan Lungu (USR)atrăgea atenţia asupra faptului că, anual, în România se înregistrează o scădere a numărului de biblioteci. Din anul 2000, până în prezent, numărul bibliotecilor funcţionale la nivel naţional a scăzut drastic, aproximativ 4.000 de biblioteci fiind tăiate de pe listă în cursul a numai 20 de ani. Astfel, dintr-un total de 13.422, au rămas deschise cititorilor doar 9.479 de astfel de unităţi. Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel local, pentru că în judeţul Iaşi au fost închise, în aceeaşi perioadă, 173 de biblioteci. Dintre acestea, mai bine de 10 au fost închise doar în ultimii doi ani!

Unul dintre motive este legat de legislaţia greu de desluşit de către aleşii locali, aceştia preferând, din motive de „interes local”, să transforme posturile de bibliotecar în posturi de... referent cultural, încurajaţi oarecum şi de noua lege a salarizării.

Dictatura primarilor de comune ucide cultura

„Am sesizat prefectul judeţului Iaşi încă din urmă cu doi ani despre ceea ce se întâmplă cu bibliotecile rurale, despre cazurile în care postul de bibliotecar şi, implicit, bibliotecile au dispărut în unele localităţi din judeţ”, spune scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din  Iaşi. Din nefericire, lucrurile au căpătat, între timp, culoarea tragicului. În aceşti doi ani, zece biblioteci din judeţ au fost desfiinţate. „Am înştiinţat unităţile administrativ-teritoriale, în 2017, cu privire la necesitatea funcţionării bibliotecilor la nivel local, însă, din nefericire, totul depinde de Consiliile Locale”, ne-a declarat Felix Guzgă, purtător de cuvânt al Istituţiei Prefectului Iaşi.

Practic, se trăieşte în dictatura primarilor de comune, iar autorităţile statului nu au niciun cuvânt de spus în faţa noilor baroni rurali ai ţării. Întrebat recent despre toate acestea, ministrul Culturii, Daniel Breaz (încă interimar şi la Educaţie, după demiterea Ecaterinei Andronescu), a spus, la Iaşi, că, în concepţia sa, elevii pot citi cărţi şi pe internet. Doar că, pentru că a-i citi pe clasicii români, ca Sadoveanu, de exemplu, pe net, costă. Iar dacă e să fie fără cost, trebuie... „furat” de undeva. O ignoranţă greu de înţeles pentru un personaj cu greutate de ministru!

Nu mai punem la socoteală faptul că bibliotecile acestea aveau asigurate, conform legislaţiei în vigoare, nu doar existenţa, ci şi un fond de carte din bugetele locale. Dar, când alegerile bat la uşă şi praful e de un lat de palmă pe mai toate uliţele satelor, parcă şi primarilor le intră, dintr-o dată, un soi ciudat de ruşine culturală şi lasă baltă cărţile pentru a se dedica... promisiunilor. Că, deh!, ce voturi mai aduc astăzi „domnişorii” cu chef de trândăvit prin biblioteci?

Anual, se închid 100 de biblioteci

Într-un raport intitulat Activitatea unităţilor cultural-artistice  - anul 2018, Institutul Naţional de Statistică din România (INS) arată cum numai în ultimul an în România au fost închise peste 100 de biblioteci. Dintre acestea, patru au fost biblioteci ale institutelor de învăţământ universitar, cinci au fost specializate, adică au deservit instituţiile publice şi agenţii economici, 47 au fost biblioteci şcolare şi 59 au fost biblioteci publice. „Raportat la numărul de locuitori, se evidenţiază că, în anul 2018, la o bibliotecă publică au revenit în medie 8.849 de locuitori, iar unui locuitor i-au revenit, în medie, 2 volume din colecţiile acestora”, au precizat reprezentanţii INS. Trebuie precizat însă şi faptul că de serviciile bibliotecilor publice beneficiază în prezent numai 6% din populaţia rezidentă a ţării.

Judeţul Iaşi, cu 444 de biblioteci, primul în topul naţional

În ceea ce priveşte distribuţia în teritoriu a bibliotecilor la nivel regional, datele prezintă faptul că cele mai multe biblioteci deschise se află în regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia, locurile cu cele mai puţine fiind regiunea de Vest şi Bucureşti-Ilfov. La nivel local, în raportul INS este menţionat că judeţul Iaşi, cu 444 de biblioteci, a fost primul în topul naţional, fiind urmat de către Argeş, cu 368 de biblioteci funcţionale. „Aici intervine faptul că, deşi raportul prezintă Iaşul ca ocupând un loc fruntaş la număr de biblioteci funcţionale, el nu este nici pe departe un model, pentru că bibliotecile din judeţ se închid şi aici treptat. Municipiul este cumva privilegiat în raport cu restul judeţului. Dacă în urmă cu zece ani aveam în judeţ aproape 550 de biblioteci, astăzi avem cu 100 mai puţine. Numai în cursul anului trecut s-au închis şase dintre ele, deci cu siguranţă Iaşul nu e un exemplu. Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-şi închid uşile este inexplicabil. Când vom realiza că trebuie să avem grijă ca toate să rămână deschise, ca fondul de carte să fie adecvat numărului de locuitori, iar ca bibliotecarii să fie pregătiţi şi implicaţi în viaţa comunităţii locale – abia atunci vom vedea cum lucrurile, treptat, vor începe să se schimbe în comunitate. Momentan, ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus”, a menţionat Dan Lungu, senator USR.

Cât priveşte intenţia autorităţilor de a inaugura la Iaşi un mall cultural, aceasta pare a rămâne, definitiv, în stadiul de bune intenţii, căci, vorba directorului Dan Doboş, de atingerea visului „nu ne despart decât doi ani şi zece milioane de euro”!

Daniel BACIU

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Proiect european finalizat de Inspectoratul Şcolar
04/06/2020 21:21

 Dezvoltarea capitalului uman şi a cunoştinţelor acumulate in Romania, obiectiv general al Programului de educaţie, burse, ucenicie şi antreprenoriatul tinerilorin Romania finanţat prin granturile SE ...

Finanţări de aproximativ  850.000 de euro de la Bruxelles pentru 17 proiecte culturale propuse de România
04/06/2020 21:19

 Un număr de 17 instituţii şi organizaţii din Romania, printre care Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Asociaţia Editorilor din Romania sau Complexul Naţional Muzeal Astra din Sib ...

România! Te pup
03/06/2020 21:50

 Vineri, 5 iunie, de la ora 18:00, pe SCENA 5, Teatrul Naţional Iaşi difuzează online, un spectacol cu 5 participări la mari festivaluri internaţionale, premiat in Polonia, nominalizat de Uniter, &quo ...

Un concert Led Zeppelin, disponibil gratuit in format streaming timp de trei zile (Video)
28/05/2020 23:15

 Formatia Led Zeppelin va oferi acces liber sambata, incepand cu ora 8PM GMT, pentru inregistrarea concertului Celebration Day din 2007. Timp de trei zile publicul va putea vedea acest show pe YouTube. ...

Luna Nouă în Gemeni. Un nou început
20/05/2020 22:04

Pe 22 mai, vă avea loc o nouă Lună Nouă, de această dată in semnul Gemenilor. O Lună Nouă este asociată mereu cu un pas nou, o idee nouă, un cuvant nou, ambitii si obiective noi, o haină nouă unui p ...

Scriitorul Mirel Cană a plecat printre îngeri
19/05/2020 22:21

 * el a fost răspus de o boală nemiloasă, despre care a si scris in cartea sa „Diagnostic” Lumea culturală ieseană si nu numai este in doliu. Unul dintre cei mai indrăgiti scriitori a pl ...

De ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
19/05/2020 22:17

 Dacă este să aruncăm o piatră in apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, in functie de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se intamplă si atunci cand ne apucăm (sau in cazul de f ...

O echipă de tineri lansează TeachU, prima platformă de meditaţii gratuite din România
18/05/2020 23:44

 Teachu.ro este o platforma de meditaţii, dedicată liceenilor din Romania. Platforma face legătura intre mentori, profesori sau tineri cu performanţei şi liceeni care fie caută să-şi imbunătăţea ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!