1biblioteca

Dimensiune font:

În ultimii zece ani au dispărut 100 dintre bibliotecile Iaşului!

| 14-08-2019 09:29

* în ţară au fost închise, din 1999 încoace, 4.000 de biblioteci! * „Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-şi închid uşile este inexplicabil”, susţine senatorul ieşean Dan Lungu

Zilele trecute, senatorul ieşean Dan Lungu (USR)atrăgea atenţia asupra faptului că, anual, în România se înregistrează o scădere a numărului de biblioteci. Din anul 2000, până în prezent, numărul bibliotecilor funcţionale la nivel naţional a scăzut drastic, aproximativ 4.000 de biblioteci fiind tăiate de pe listă în cursul a numai 20 de ani. Astfel, dintr-un total de 13.422, au rămas deschise cititorilor doar 9.479 de astfel de unităţi. Lucrurile nu stau mai bine nici la nivel local, pentru că în judeţul Iaşi au fost închise, în aceeaşi perioadă, 173 de biblioteci. Dintre acestea, mai bine de 10 au fost închise doar în ultimii doi ani!

Unul dintre motive este legat de legislaţia greu de desluşit de către aleşii locali, aceştia preferând, din motive de „interes local”, să transforme posturile de bibliotecar în posturi de... referent cultural, încurajaţi oarecum şi de noua lege a salarizării.

Dictatura primarilor de comune ucide cultura

„Am sesizat prefectul judeţului Iaşi încă din urmă cu doi ani despre ceea ce se întâmplă cu bibliotecile rurale, despre cazurile în care postul de bibliotecar şi, implicit, bibliotecile au dispărut în unele localităţi din judeţ”, spune scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Asachi” din  Iaşi. Din nefericire, lucrurile au căpătat, între timp, culoarea tragicului. În aceşti doi ani, zece biblioteci din judeţ au fost desfiinţate. „Am înştiinţat unităţile administrativ-teritoriale, în 2017, cu privire la necesitatea funcţionării bibliotecilor la nivel local, însă, din nefericire, totul depinde de Consiliile Locale”, ne-a declarat Felix Guzgă, purtător de cuvânt al Istituţiei Prefectului Iaşi.

Practic, se trăieşte în dictatura primarilor de comune, iar autorităţile statului nu au niciun cuvânt de spus în faţa noilor baroni rurali ai ţării. Întrebat recent despre toate acestea, ministrul Culturii, Daniel Breaz (încă interimar şi la Educaţie, după demiterea Ecaterinei Andronescu), a spus, la Iaşi, că, în concepţia sa, elevii pot citi cărţi şi pe internet. Doar că, pentru că a-i citi pe clasicii români, ca Sadoveanu, de exemplu, pe net, costă. Iar dacă e să fie fără cost, trebuie... „furat” de undeva. O ignoranţă greu de înţeles pentru un personaj cu greutate de ministru!

Nu mai punem la socoteală faptul că bibliotecile acestea aveau asigurate, conform legislaţiei în vigoare, nu doar existenţa, ci şi un fond de carte din bugetele locale. Dar, când alegerile bat la uşă şi praful e de un lat de palmă pe mai toate uliţele satelor, parcă şi primarilor le intră, dintr-o dată, un soi ciudat de ruşine culturală şi lasă baltă cărţile pentru a se dedica... promisiunilor. Că, deh!, ce voturi mai aduc astăzi „domnişorii” cu chef de trândăvit prin biblioteci?

Anual, se închid 100 de biblioteci

Într-un raport intitulat Activitatea unităţilor cultural-artistice  - anul 2018, Institutul Naţional de Statistică din România (INS) arată cum numai în ultimul an în România au fost închise peste 100 de biblioteci. Dintre acestea, patru au fost biblioteci ale institutelor de învăţământ universitar, cinci au fost specializate, adică au deservit instituţiile publice şi agenţii economici, 47 au fost biblioteci şcolare şi 59 au fost biblioteci publice. „Raportat la numărul de locuitori, se evidenţiază că, în anul 2018, la o bibliotecă publică au revenit în medie 8.849 de locuitori, iar unui locuitor i-au revenit, în medie, 2 volume din colecţiile acestora”, au precizat reprezentanţii INS. Trebuie precizat însă şi faptul că de serviciile bibliotecilor publice beneficiază în prezent numai 6% din populaţia rezidentă a ţării.

Judeţul Iaşi, cu 444 de biblioteci, primul în topul naţional

În ceea ce priveşte distribuţia în teritoriu a bibliotecilor la nivel regional, datele prezintă faptul că cele mai multe biblioteci deschise se află în regiunile Nord-Est şi Sud-Muntenia, locurile cu cele mai puţine fiind regiunea de Vest şi Bucureşti-Ilfov. La nivel local, în raportul INS este menţionat că judeţul Iaşi, cu 444 de biblioteci, a fost primul în topul naţional, fiind urmat de către Argeş, cu 368 de biblioteci funcţionale. „Aici intervine faptul că, deşi raportul prezintă Iaşul ca ocupând un loc fruntaş la număr de biblioteci funcţionale, el nu este nici pe departe un model, pentru că bibliotecile din judeţ se închid şi aici treptat. Municipiul este cumva privilegiat în raport cu restul judeţului. Dacă în urmă cu zece ani aveam în judeţ aproape 550 de biblioteci, astăzi avem cu 100 mai puţine. Numai în cursul anului trecut s-au închis şase dintre ele, deci cu siguranţă Iaşul nu e un exemplu. Ce se întâmplă cu toate aceste biblioteci e un mister; de ce în loc să insistăm să deschidem filiale noi în satele din comunele în care există deja biblioteci noi tot trecem în catastif anual alte câteva zeci sau sute de biblioteci care-şi închid uşile este inexplicabil. Când vom realiza că trebuie să avem grijă ca toate să rămână deschise, ca fondul de carte să fie adecvat numărului de locuitori, iar ca bibliotecarii să fie pregătiţi şi implicaţi în viaţa comunităţii locale – abia atunci vom vedea cum lucrurile, treptat, vor începe să se schimbe în comunitate. Momentan, ne îndreptăm spre un dezastru cultural, iar mediul rural este cel mai expus”, a menţionat Dan Lungu, senator USR.

Cât priveşte intenţia autorităţilor de a inaugura la Iaşi un mall cultural, aceasta pare a rămâne, definitiv, în stadiul de bune intenţii, căci, vorba directorului Dan Doboş, de atingerea visului „nu ne despart decât doi ani şi zece milioane de euro”!

Daniel BACIU

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Statul roman este la un pas sa piarda in instanta un artefact asirian. Fascinanta poveste a Barilului de Khorsabad
15/10/2019 22:45

 Statul roman este la un pas sa piarda in instanta un artefact antic, celebru in intreaga lume. Este vorba de Barilul de Khorsabad, cunoscut si ca Barilet de Khorsabad sau Cilendre de Sargon, clasat in cat ...

Profesoara Isoscel a plecat printre îngeri
15/10/2019 18:35

    Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre cele mai apreciate actriţe romane de teatru, film şi televiziune aparţinand Generaţiei de Aur, a murit la varsta de 90 ani. Internată pe fondul unor prob ...

Olga Tokarczuk şi Peter Handke au primit Premiul Nobel pentru Literatură
11/10/2019 06:07

    Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, in varstă de 57 de ani, a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, „pentru imaginaţia narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprez ...

Tescovina, elixir al tinereţii
30/09/2019 08:00

 Procedeele de preparare nu sunt deloc complicate În fapt, tescovina este cel mai important produs din struguri. Coaja, pulpa şi samburii au cel mai mare conţinut de resveratrol, acesta fiind cel ...

 

„Orice festival trebuie să fie viu, să evolueze, să se reinventeze prin fiecare nouă ediție”
27/09/2019 05:33

    La Iaşi va incepe săptămana viitoare unul dintre cele mai aşteptate evenimente artistice ale anului - Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanăr Iaşi (FITPTI), ajuns la cea ...

„Sunt încă mulți care fac mișto de tații care se dedică prea mult creșterii copiilor”
24/09/2019 05:46

    - De ce un spectacol pentru tătici? Cum a fost primit de către public spectacolul „Cocoţat pe schele”? - E un personaj in spectacol care spune la un moment dat: ”si tatii t ...

Naționalul ieşean, invitat la primul festival de teatru al toamnei
18/09/2019 05:59

    Teatrul National Iasi este invitat la Chisinău, la Festivalul „Reuniunea Teatrelor Nationale Romanesti”, eveniment cultural cu traditie, de la care Nationalul iesean nu a lipsit nic ...

Teatru pentru insomniaci
13/09/2019 06:07

    Anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tanăr Iaşi (FITPTI), care se va derula in perioada 3-10 octombrie, are şi teatru pentru insomniaci. Secţiunea nu-şi propune ...

  Stagiunea Teatrului Naţional, deschisă de „Opt femei”
11/09/2019 13:11

  „Opt femei” este spectacolul care va deschide cea de-a 179-a stagiune a Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Premiera va avea loc joi, 12 septembrie, in Sala Mare. Piesa ...

Muriel Augry-Merlino, noul director al Institutului Francez din Iaşi
11/09/2019 07:01

    Începand din toamna aceasta, Institutul Francez din Iaşi revine pe scena evenimentelor culturale din Iaşi, cu noi acorduri francofone, graţie prezenţei dinamice a noului director, Muri ...