Cum și unde se reciclează electrocasnicele? Află toate informațiile despre reciclarea lor!

Imagine reprezentativă articole (1)

Dimensiune font:

| 02-10-2023 11:25

 Cum și unde se reciclează electrocasnicele? Află toate informațiile despre reciclarea lor!

 Sursa -

https://www.freepik.com/free-photo/assortment-dirty-dumped-objects_15175098.htm#query=recycling%20electronics&position=8&from_view=search&track=ais

Reciclarea deșeurilor reprezintă o responsabilitate atât din punct de vedere social și economic, cât și moral. Totuși, România rămâne pe ultimele locuri în ceea ce privește procentul de reciclare, iar statisticile arată că producem anual circa 214 milioane de tone de deșeuri.

Comparativ cu celelalte țări europene, unde media este de 45%,  România are o rată colectare și reciclare a deșeurilor municipale de 11% - cu mult sub așteptările specialiștilor.

Extrem de problematice sunt electrocasnicele, deșeurile cu cel mai mare flux de creștere la nivel global, pe care românii le aruncă uneori la groapa de gunoi.

Despre ce presupune procesul de reciclare electrocasnice și unde pot fi predate aceste deșeuri, poți afla mai multe în rândurile de mai jos!

 De ce este important ca reciclarea să fie realizată corect?

 Iată câteva argumente pentru care ar trebui să începi chiar de azi să reciclezi echipamentele electrice care au ieșit din uz.

 ● Mai puține resurse irosite. Prin reciclarea produselor deja existente se reduce nevoia acută de materii prime - ceea ce înseamnă un nivel mai scăzut de poluare și consum de energie. De asemenea, impactul asupra mediului înconjurător scade considerabil.

● Sol și ape curate. Atunci când echipamentele electrice sunt reciclate la centre speciale, nu mai există riscul ca substanțele periculoase să ajungă în pânza freatică și să polueze.

● Reciclarea este o formă de responsabilitate socială și de conștientizare a protecției mediului. Vine ca o lecție pentru cei care își doresc un viitor mai bun pentru generațiile viitoare. Învățarea practicilor de colectare și reciclare formează tineri mai responsabili și implicați în probleme de mediu.

● Contribuie la crearea locurilor de muncă. Odată ce activitățile de reciclare electrocasnice sunt practicate în mod constant, crește și cererea joburilor din industrie. Într-o societate care pune accent pe importanța reciclării e nevoie de specialiști care să se ocupe de gestionarea corectă a fiecărei etape din proces.

Ce daune pot provoca echipamentele electrocasnice vechi mediului înconjurător, atunci când nu sunt reciclate

Știai că există doar anumite locuri unde se reciclează electrocasnicele? Dacă alegi să le arunci la întâmplare, consecințele sunt cât se poate de serioase. Printre ele se numără:

● Poluarea solului, a apei și a aerului - Echipamentele electrocasnice conțin substanțe periculoase precum metale grele și compuși chimici toxici.

● Probleme de sănătate - Expunerea constantă la substanțele eliminate de echipamentele electrice ne poate afecta sănătatea (cele mai afectate sunt căile respiratorii).

● Riscuri de incendii și explozii - Dacă nu sunt gestionate corespunzător, componentele electrice sau bateriile deteriorate pot declanșa incendii.

Cum găsim punctele de colectare pentru electrice și electrocasnice?

Sursa -

https://www.freepik.com/free-photo/medium-shot-man-kid-recycling_14351736.htm#query=recycling&position=12&from_view=search&track=sph 

Punctele de colectare pentru deșeurile electrice și electrocasnice (DEEE) au crescut semnificativ în ultimii ani. Înainte de a duce un aparat electric la un centru de colectare este esențial să te informezi puțin. De exemplu, când vine vorba de reciclarea electrocasnicelor mari, trebuie să verifici dacă punctul de colectare pe care îl vizezi acceptă deșeuri voluminoase. O altă variantă este să soliciți ridicarea lor direct de la domiciliu.

Pentru aparatele electrice de mici dimensiuni lucrurile sunt mai simple. Există inclusiv aplicații mobile care te ghidează către locul unde poți lăsa deșeurile. “Unde reciclăm” este o platformă care îți indică, în funcție de localizarea curentă, cele mai apropiate puncte de colectare.

Protejarea mediului înconjurător depinde și de tine. Nu uita:  reciclarea deșeurilor electrice are impact și asupra sănătății tale, și asupra Planetei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sfaturi utile atunci când urmează să îți mărești familia
16/05/2024 10:20

Momentul in care se măreste familia este unul minunat deoarece toată lumea asteaptă cu drag sosirea unui nou membru care va fi iubit, ingrijit si sustinut. De asemenea, extinderea familiei poate aduce o no ...

Cum să combați pericolele unei vieți sedentare
16/05/2024 10:16

Viata modernă ne oferă multe beneficii, dar si provocări pentru sănătate. Unul dintre cele mai mari obstacole de care ne lovim in această epocă este stilul de viată sedentar. Pe măsură ce tehnologia a ...

Rolul educației în dezvoltarea copiilor
16/05/2024 10:11

În primii ani de viată, creierul copiilor este ca un burete ce absoarbe fiecare experientă si interactiune, aspect care le va modela modul in care gandesc si percep viata. Aceasta este perioada in care ...

4 tipuri de investiții pentru confort și bucurie de lungă durată
16/05/2024 10:08

De-a lungul vietii, facem fată multor provocări, unele neasteptate si intense. Cu toate acestea, există si momentele de liniste, cand te bucuri de tot ceea ce ai, prin investitiile pe care este important ...

Cosmoenergetica și puterea transformațională în dezvoltarea personală
15/05/2024 14:46

  Cosmoenergetica, o disciplină la intersectia spiritualitătii si stiintei, isi propune să armonizeze energiile umane cu cele cosmice. Originară din cercetările rusesti de la sfarsitul secolului XX, ...

Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

După carnea artificială, cafeaua sintetică e pe Agenda 2030. Si asta
10/05/2024 13:57

              "O băutură care va apărea in curand pe piată are un gust mai bun ...

Partidul Puiul Malefic și-a anunțat candidatura. Cele mai ciudate partide înscrise la alegerile europarlamentare 2024
10/05/2024 12:56

 Partide politice cu nume mai putin obisnuite vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Unele si-au inceput activitatea ca o glumă, altele si-au atribuit acest nume pentru atrage atentia as ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei