Cum a reusit un investitor de pe Wall Street sa-si piarda averea de 20 de miliarde de dolari in doar doua zile

00000   socant-sotia-unu

Dimensiune font:

| 09-04-2021 23:36

Atipic pentru un investitor de talie mondiala, Bill Hwang era unul dintre cei mai discreti traderi din jungla Wall Street-ului. Cu toate acestea, personajul a cunoscut in doar doua zile esecul vietii sale: si-a pierdut averea de 20 de miliarde de dolari.

Acesta detine si conduce compania Archegos Capital Management, iar daca si-ar fi lichidat toate investitiile inainte de martie 2020, ati fi auzit de el ca fiind unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii. Lacomia insa a avut o alta poveste rezervata pentru acesta.

Astfel, investitorul a ajuns sa intre in istorie cu una dintre cele mai dezastruoase implozii financiare. Nici o persoana nu a reusit contra-performanta de a pierde o avere atat de mare intr-un timp atat de scurt.

Miliardarul discret


 

In afara de cei din cercul sau restrans de prieteni, cativa colegi de pe Wall Street si cei din congregatia sa, Hwang nu era prea cunoscut in lumea investitionala, in ciuda faptul ca averea sa, in cel mai inalt varf, ajunsese sa valorizeze 30 de miliarde de dolari.

Bill Hwang a ajuns unul dintre investitorii-balena, investitorii cu o prezenta dominanta in piata fara sa iasa prea mult in evidenta. Cum a reusit acest lucru? Simplu! Hwang a utilizat swap-uri, un tip de instrument derivat care ofera unui investitor expunerea la castigurile sau pierderile dintr-un activ subiacent fara a-l detine in mod direct. Acest lucru ii ascundea atat identitatea, cat si marimea pozitiilor sale. Nici macar firmele care i-au finantat investitiile nu au putut vedea imaginea de ansamblu.

Tocmai din acest motiv, la finele lunii martie, cand pe buzele investitorilor incepea sa apara numele de Archegos, acestia au inceput sa se intrebe despre identitatea lui Bill Hwang.

Efectul de levier la lovit puternic


In aceeasi perioada, Archegos a inceput sa nu mai poata plati creditele pe care le-a folosit pentru a-si contrui portofoliul de 100 miliarde de dolari. Acesta folosea bani imprumutati cu efect de levier x5 (instrument care iti mareste valoarea investitiei - de 5 ori, in cazul nostru - si iti poate creste de atatea ori profiturile dar si pierderile).

Si cand a inceput sa piarda bani, investitiile sale au inceput sa cada ca niste piese de domino, avand in vedere ca portofoliul sau era de fapt o casa de carti de joc, extrem de sensibila la riscuri.
CORON- A 4k Aerial Film of the Philippines
00:00
% Buffered
00:31 / 01:54
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Mox Player

Asa se face ca, in urma esecului sau, bancile si-au retras orice tip de finantare. Credit Suisse Group AG a pierdut din aceasta afacere 4,7 miliarde de dolari, iar Nomura Holdings s-a ales cu o gaura in buget de peste 2 miliarde de dolari.

In ciuda faptului ca este, sau era, miliardar in dolari, Hwang nu a trait pe picior mare asa cum fac multi altii, ci se pare ca adoptase modelul de viata pe care-l practica si Warren Buffett. Traia putin peste nivelul de viata pe care l-a avut cand era copil, dupa cum chiar el povestea, provenind dintr-o familie de oameni credinciosi, tatal sau fiind pastor.

Acesta are o casa in suburbiile New Jersey si conduce un SUV Hyundai. Bill Hwang pare un om cu doua personalitati. Printre apropiati, era cunoscut ca omul umil care dona foarte generos (prin fundatia sa dona milioane de dolari anual) devotat congregatiei sale, pe de o parte, iar pe de alta partea, rechinul de pe Wall Street care risca foarte mult si investea agresiv.

Archegos nu a folosit cine stie ce mecanisme investitionale obscure prin care sa isi multiplice banii. Ba din contra, Hwang a investit bazandu-se pe analize fundamentale pentru a gasi actiuni cu potential de crestere si a construit un portofoliu extrem de concentrate.
Acesta a avut o expunere uriasa pe actiuni precum ViacomCBS, GSX Techedu si Shopify, printre altele.

Legile federale pentru siguranta financiara nu permit investitorilor individuali sa investeasca cu bani imprumutati (margin call) care sa depaseasca valoare de 50% din banii detinuti. Nu aceeasi regula se aplica si fondurilor de investitii.

In cazul Archegos, aceasta si-a majorat efectul de levier de la un initial x2, adica pentru fiecare miliard de dolari capital investea din bani imprumutati un alt miliard. Asa a ajuns la un efect de levier de x5 sau chiar mai sus.

Inevitabilul s-a produs


Si cum acesta lucra cu foarte multi bani imprumutati, adica pentru fiecare dolar din capital avea cel putin 5 imprumutati, nu s-a asteptat niciodata ca actiunile in care investise sa cada.

Dar cel mai elocvent exemplu este cel al ViacomCBS, care pe 22 martie, intr-o luni, a anuntat ca vinde actiuni si datorii convertibile in valoare de 3 miliarde dolari.

Anuntul a fost facut dupa inchiderea bursei, astfel ca, vazut ca un semn rau de catre investitori, actiunile au scazut cu 9% marti si 23% miercuri. Acesta a fost inceputul declinului averii lui Bill Hwang, pentru care aceste pierderi de valoare a actiunilor a fost mult mai mare el folosind sus numitul efect de levier.

Cei care l-au imprumutat cu miliarde de dolari au inceput sa se sperie si sa-si ceara banii inapoi, adancind si mai mult prapastia in care Hwang cadea. Asa se face ca, in acea saptamana investitorul discret a ajuns in atentia tuturor cu un esec financiar rasunator. 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:49

%ANUNTSPECIAL%
LEXINSOLV S.P.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 7007/86/2013* al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitație publică, în bloc, bunuri mobile aparținând debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia, cu sediul în com. Baia, str. Ulmului, nr. 125, jud. Suceava, CUI 26292448, constând din: - linie tehnologică pentru fabricare brichete din rumeguș cu o capacitate de producție de 500 kg/h, cu putere totală instalată de 35 kw, rezultând brichete cu diametrul de 60 mm, preţul de pornire al licitaţiei fiind de 94.000 lei, exclusiv TVA. Bunurile scoase la vânzare sunt situate în com. Baia, sat Bogata, str. V. Stroiescu, nr. 11, jud. Suceava. Licitația va avea loc la data de 26.05.2021 ora 14:00, la sediul LEXINSOLV S.P.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitație, licitatorii au obligația de a depune 10% din prețul de pornire al licitației în contul de lichidare judiciară al debitorului S.C. PELLETS PRODUCTION S.R.L. Baia. În caz de neadjudecare licitația publică se va repeta în aceleași condiții în data de 16.06.2021 ora 14:00, 07.07.2021 ora 14:00, 28.07.2021, ora 14:00 și în data de 18.08.2021 ora 14:00. Prezenta publicație de vânzare constituie și notificare către creditori, debitor și orice persoană fizică sau juridica interesată în dosarul în cauză. Informații suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, web: www.lexinsolv.ro. Lichidator judiciar, Ec. Ceucă Ion
ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” NUBA MALL SRL
11/05/2021 09:00

ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” NUBA MALL SRL

România, pe ultimul loc în UE la Indicele Bogăției Națiunilor
11/05/2021 08:58

Austria se plasează pe primul loc in Indicele Bogătiei Natiunilor (WNI) – un clasament conceput de Warsaw Enterprise Institute (WEI) ca o alternativă la măsurarea bunăstării pe baza PIB-ului, in t ...

Cifra exacta a pensionarilor speciali din Romania. Suma colosala platita lunar de stat pentru acoperirea veniturilor uriase
11/05/2021 07:15

In Romania se platesc anual peste 183.000 de pensii speciale, care secatuiesc bugetul de stat, iar alti aproape 5 milioane de romani sunt pensionari obisnuiti, care isi duc traiul de la o luna la alta, in funct ...

ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” NUBA MALL SRL
10/05/2021 12:00

ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” NUBA MALL SRL

România duce lipsă de morari și brutari
10/05/2021 10:41

Industria de morărit şi panificaţie se confruntă cu un deficit al forţei de muncă de peste 10%, in condiţiile in care in acest domeniu lucrează in jur de 60.000 de oameni, susţine preşedintele Patrona ...

Fonduri Europene pentru Fermieri/Agricultori cu experiență (P)
10/05/2021 09:21

Fonduri Europene pentru Fermieri/ Agricultori cu experientă Daca esti fermier afla din acest articol cum te poti dezvolta cu Fonduri Europene Nerambursabile.  Regal Group Fonduri Europene, Consulta ...

Diversificarea activitatii din cadrul Johnny Trans SRL prin demararea serviciilor de inchiriere de utilaje de constructii cu operator
10/05/2021 09:15

ANUNT DE PRESA  Data: 10.05.2021   Diversificarea activitatii din cadrul Johnny Trans SRL prin demararea serviciilor de inchiriere de utilaje de constructii cu operator.  

Afaceri în pandemie - o companie aeriană românească și-a anunțat lansarea pe piață
09/05/2021 14:12

O nouă companie aeriană romanească, infiinţată in plină pandemie (conform datelor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor) şi-a anunţat lansarea pe piaţă, planificand deja primele rute internaţio ...

Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord. ​Petrolul, aurul și deciziile proaste ale lui Ceaușescu pentru a scăpa de datorii
09/05/2021 10:58

 Într-o seară din septembrie 1980, actualul Aeroport Henri Coandă era păzit mai ceva decat Casa Albă. Întesat de securisti si militieni, angajatii Aeroportului asteptau un convoi secret de ...

Comerțul ambulant cu păsări va fi interzis. Cauza este gripa aviară
09/05/2021 10:08

Se suspendă comertul ambulant cu păsări. În contextul in care gripa aviară a lovit din nou Romania, autoritătile au luat măsuri drastice. Recent, s-a descoperit un nou focar in tara noastră. Noi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei