Cauze mici, efecte mari, riscuri şi mai şi!

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 09-08-2021 00:08

 Dorian OBREJA

Abia ce a trecut o săptămână de când scriam – sub titlul „Complici la crimele de pe şosele” – pe marginea unui subiect şi realitatea mă obligă să-l abordez şi astăzi, anume situaţia deloc onorantă, ba chiar gravă, în care se află România prin ocuparea primului loc între statele UE la accidente rutiere soldate cu morţi (circa 5 persoane zilnic!). Conchideam, atunci, că sunt suficiente motive pentru a nu fi deloc optimişti în privinţa îmbunătăţirii acestei situaţii.

Se scurseseră doar vreo două zile de la apariţia rândurilor mai sus amintite şi la Bucureşti se înregistra un incident devenit accident, care a ţinut capul de afiş al presei şi al opiniei publice. Un motociclist, simţindu-se şicanat în trafic de către un trotinetist, a decis să-i dea o lecţie, drept care, la un moment dat, a aruncat cu casca după „adversar”. Ţintă lovită şi doborâtă, pe şosea, unde a fost călcată de o maşină, ce circula regulamentar, ulterior torinetistul decedând la spital. E un caz în care avem de a face cu cel puţin trei probleme. Prima constă în agresivitatea unor participanţi la trafic (s-au mai înregistrat situaţii de loviri cu bâta de baseball sau sabia, trasul cu pistolul etc.). Violenţe de acest fel sunt cu totul de neacceptat şi ar trebui pedepsite exemplat – cu puşcărie, dar şi rămânerea definitivă fără permis. A doua problemă, şi mai gravă, constă în aceea că motociclistul este recidivist, având un dosar penal pentru uciderea din culpă a unui biciclist, tocmai din 2014. Dacă instanţele ar fi aplicat principiul celerităţii (care ar trebui să primeze în cazuri de ucidere, viol ş.a.m.d.), nu s-ar fi înregistrat o nouă dramă. A treia problemă: aproape de necrezut, motociclistul ucigaş era instructor de conducere auto defensivă!!! Păi dacă un instructor procedează astfel, la ce să ne aşteptăm de la elevii săi, sai cei lipsiţi de învăţăturile unor asemenea „profesori”?

Tot cam în aceeaşi perioadă, la Iaşi, înaintea unui  refugiu pentru călători, un conducător auto virează brusc la stânga, încălcând linia continuă şi tăind calea unui tramvai aflat la doi metri în spate, provocând deraieream acestuia şi deteriorarea gravă a maşinii. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, dar dacă pe refugiu ar fi fost persoane în zonă, dacă tramvaiul ce a barat strada până pe sensul opus intra în coliziune cu un alt tramvai sau cu o maşină? Conducătorul auto are 70 de ani. Dincolo de teribilism şi proaste obiceiuri în trafic, care pot fi presupuse, e o vârstă la care controalele medicale ar trebui să fie amănunţite şi anuale, întrucât reflexele şi spiritul de observaţie & atenţie scad inerent. Apropo de controalele medicale şi de alt tip, am auzit că unele fişe sunt eliberate fără investigaţii amănunţite, precum şi despre persoane care au luat permisul în urmă cu un deceniu-două, de atunci nu au mai condus de loc, şi acum reînnoirea e o simplă formalitate, nu se pune problema unei noi examinări, teoretice şi practice!

În aceeaşi săptămână trecută, şi tot în zona judeţului Iaşi, în urma unor controale efectuate de către poliţia rutieră, au fost depistaţi, într-o singură zi, nu mai puţin de patru conducători auto care se suiseră la volan după ce băuseră zdravăn. Doi dintre ei – iarăşi aproape de necrezut – nu deţineau nici permise de conducere! Cea mai mare alcoolemie (în aerul expirat) a fost imensă, de 1,62 mg/l; următoarele, ceva mai „modeste”: 1,50, 0,84 şi, respectiv, 0,70 (cel aflat la volan tocmai provocase o coliziune...). Nota comună la cei patru - toţi erau tineri sub 30 de ani, ceea ce confirmă afirmaţii făcute în articolul anterior.

Rămâne de văzut dacă judecarea infracţiunilor se va face cu celeritate. Dacă vinovaţii vor fi lipsiţi de posibilitatea de a mai urca la volan toată viaţa.  

Dar, până atunci, ar trebui ca să se desfăşoare zilnic astfel de controale, maşini ale poliţiei să patruleze în permanenţă, iar alte autorităţi să acţioneze pentru siguranţa traficului; la Iaşi de exemplu, trebuiau, de ceva vreme, făcute benzi speciale dedicate transportului în comun – tocmai pe o asemenea porţiune s-a înregistrat cel de al doilea accident amintit.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Pandemia sărăciei poate şi trebuie să fie combătută
01/11/2022 10:51

  Dorian OBREJA Mai intai, aşa cum deja v-am obişnuit, extrase din presă şi rapoarte ori analize de specialitate, care demonstrează, in mod elocvent, că sintagma „pandemia sărăciei” n ...

Opriţi apocalipsa nucleară!
30/10/2022 21:49

 Dorian OBREJA Vizavi de o posibilă apocalipsă atomică, octombrie pare a fi luna preferată in care aceasta atinge apogeul ameninţării. Nu mă refer la accidente – precum a fost cel de la Ce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei