Noul guvern, în chinurile pre-facerii (II)

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 22-11-2021 21:54

 Dorian OBREJA

Mai înţelege cineva ceva? Eu, unul, cu o experienţă de peste patru decenii (şi socialiste, şi capitaliste) în presă, mărturisesc a deveni, din ce în ce mai des, confuz, nedumerit, stupefiat. România ar trebui re-denumită: nu ţara tuturor posibilităţilor (a nu se confunda cu alta, având nume identic, dar unde definiţia teoretică are, pe deplin, acoperire în practică, mă refer, desigur, la S.U.A.), ci aceea a tuturor imposibilităţilor ce devin posibile!!!

După o criză politică (din păcate şi incriminant pentru autori şi complici, suprapusă peste una din sănătate şi peste alta, din economie), care a debutat pe 1 septembrie şi, care, se pare, va fi rezolvată abia după 11 săptămâni (care ne vor costa scump), s-au întâmplat lucruri care, în urmă cu nu multă vreme, ar fi fost considerate aberante. Astfel, se speră într-o majoritate care să asigure o guvernare stabilă – dacă nu pentru 7 ani, cum visează unii, măcar pentru 3 sau, în fine, până ce anumiţi politicieni şi anumite grupări de interese îţi vor atinge obiectivele (să nu mă întrebaţi despre ele, căci nu risc să le divulg, sistemul mafiot având metode de a reduce la tăcere sau a se răzbuna cum nu vă închipuiţi). Majoritate alcătuită din două partide care, până mai ieri, păreau a fi expresia cea mai grăitoare a două linii paralele, adică din acelea ce nu se pot întâlni vreodată, ba mai mult, erau în relaţii de duşmănie extremă.

Tot din domeniul teatrului absurdului fac parte cele două simulări de tentative de a face noi guverne. Absurd, pentru că nu-şi închipuia nimeni că minusculul USR-PLUS poate da premier şi face executiv, dirijând „mastodonţii” PSD şi PNL. Absurd, pentru că nu-şi închipuia nimeni că şi mai minusculul (la figurat) Ciucă va reuşi să ajungă prim-ministru a unui guvern fără susţinere majoritară. Şi absurdul continuă, nu disperaţi, în caz că sunteţi fani ai genului: după ce generalul rezervist a înălţat steagul alb (şi-a depus mandatul) cu o zi înainte de bătălie (prezentarea în Parlament), cine credeţi că a fost desemnat, azi, pentru funcţia de premier? Tot el!!! Ba, încă, pe vremuri ce ar impune austeritate, cu şi mai multe ministere decât anteriorul, să ajungă câte o bucată de ciolan la toată lumea. PSD ar urma să aibă 9 portofolii, PNL – 6, iar UDMR – 3 (cifrele nu corespund deloc cu procentele obţinute la alegerile legislative, dar cine mai ţine seamă?). Ar putea fi vicepremieri Sorin Grindeanu şi Kelemen Hunor, iar printre miniştri am putea întâlni figuri cunoscute/controversate/contestate/neafirmate, precum Adrian Câciu, Titus Corlăţean, Vasile Dâncu, Alexandru Rafila, Gabriela Firea, Radu Popa, Alina Gorghiu, Cătălin Predoiu, Lucian Bode, Bogdan Aurescu, Cristian Buşoi, Daniel Cadariu, Robert Sighiartău, Tancsoz Barna şi Cseke Attila.

Va fi acesta guvernul care va reuşi să scoată ţara din criză? Va fi linişte şi pace între cele trei partide constituente? Va fi înţelegere – căci se pare că aici este fondul problemei – între palatele Cotroceni şi Victoria? E greu, dacă nu imposibil de dat răspunsuri ferme în acest moment, tocmai ţânând cont de răsturnările uluitoare, aiuritoare de situaţii din ultima vreme...

Locatarul principal de la primul palat amintit pare a fi optimist, afirmând că „e bine că am ajuns în faza asta” (aş sublinia că poate fi bine, dar nu suficient). La fel de optimist se arată şi potenţialul premier Ciucă, precum şi liderul PSD, care a declarat, ritos, că „s-a terminat cu instabilitatea politică”. De amintit că PNL va avea premierul pentru următorul an şi jumătate, urmând ca, apoi, să se aplice sistemul de „rotativă”, locul lui fiind luat de un reprezemtant al PSD. Atunci – dacă nu mai devreme – criza şi-ar putea arăta iar colţii, muşcând adânc şi irecuperabil din liniştea şi stabilitatea ţării. Deocamdată, e marţi; premierul desemnat a afirmat că „sperăm ca de joi să ne apucăm serios de treabă”. De bună credinţă fiind, îmi doresc să se întâmple astfel, dar îmi permit să păstrez o rezervă. Am auzit prea multe declaraţii şi vorbe (multe dintre ele total antagoniste) în ultima vreme, pentru a fi pe deplin convins că, de acum înainte, vom vedea şi fapte care să materializeze promisiunile şi angajamentele...

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Victorie a oamenilor împotriva mașinilor!
03/12/2023 18:12

Dorian OBREJA Cu sigurantă ati remarcat, nu se putea altfel, mergand la cumpărături, faptul că tot mai multi comercianti din Romania sunt pe punctul de a renunta la oameni in favoarea masinilor - altfel ...

Cornel Nistorescu: Vorbim de trădare la Bruxelles! România își va pierde dreptul de veto
28/11/2023 00:18

Un grup de romani reprezentind citeva partide care i-au pus pe liste a votat pentru modificarea Tratatelor Uniunii Europene si pentru simplificarea procedurilor de suspendare a unor drepturi ale statelor membre ...

Cine vrea moartea transportului feroviar
27/11/2023 22:28

 Dorian OBREJA Am renuntat la a pune, in finalul titlului acestor randuri, semnul interogatiei, asa cum intentionam la inceputul abordării subiectului. Motivul ? Unul foarte simplu: nu am vrut să adaug ...

Vremuri mai grele sau oameni mai...ușuratici?
26/11/2023 20:42

 Dorian OBREJA Printre atatea citate care vin să demonstreze intelepciunea acumulată de-a lungul timpului, am aflat unul care nu este doar interesant, dar se si potriveste perfect perioadei in care ne a ...

Cornel Nistorescu: Miliardele vin și trec ca porcii
25/11/2023 00:21

Dacă nu mă insel, Mihail Bulgakov zicea că „anii treceau ca porcii”. La noi, miliardele trec ca porcii. Si dosarele grele. Pe EADS, pe autostrada Bechtel, pe OMW, pe Microsoft, pe vaccinuri pe cite si ma ...

Interesul poartă fesul
21/11/2023 18:00

Dorian OBREJA Săptămana care a trecut a putut consemna, printre alte evenimente, două extrem de importante. Faptul că ele au avut mai putin ecou in Europa s-ar putea explica prin distanta mare ce separe lo ...

Ascensiunea lui xyz poate fi oprită!
19/11/2023 17:30

Dorian OBREJA Prin intermediul Decretului-Lege nr.8, din 31 decembrie 1989 de către CFSN, a fost reintrodus pluralismul politic in Romania, decretul prevăzand doar un minim de 251 de membri pentru ca o forma ...

Când impostorii ajung influensări
13/11/2023 18:36

 Dorian OBREJA Nu, nu e gresit ultimul cuvant din titlul acestor randuri - doar că eu mi-am permis să-l scriu asa cum se citeste, si nu asa precum in limba de origine, adică influencer. Mărturisesc s ...

Străinul bogat ia de la românul sărac
12/11/2023 23:04

Dorian OBREJA Cu sigurantă că, in urmă cu 33 de ani, pe cand unii dintre romani se gandeau/pregăteau să iasă in stradă si să scandeze oarece de ”dulce” la adresa conducătorilor de atunci, ...

Valentin Lazea: BNR nu dă de pământ cu inflaţia care rezultă din pachetul fiscal
10/11/2023 12:22

Dacă unul din costurile pachetului fiscal este o inflaţie mai mare, atunci acesta este un cost care trebuie acceptat şi asumat, a afirmat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), Valent ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei