INTERVIU - Simona Radiş şi Ancuța Bodnar: „Pentru noi nu există locul al doilea!”

1Interviu-Sim si anca
1Interviu-bodnar-radis
1Interviu-Can 1
1Interviu-Canotaj

Dimensiune font:

| 02-01-2024 23:08

 * Medalia de aur la Jocurile Olimpice şi doborârea recordului mondial în proba de dublu vâsle sunt obiectivele canotoarelor Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar în 2024!

 

Cele mai bune sportive ale României în 2023, canotoarele Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, componente ale echipajului de dublu vâsle au petrecut Revelionul împreună, la Grădina Mariajelor din Câmpulung Moldovenesc, Aceasta după ce în zilele premergătoare schimbării anului s-au aflat în mijlocul familiilor lor, la Avrămeni (judeţul Botoşani), respectiv Vatra Moldoviţei (Suceava).

La început de an, am purtat un dialog cu cele două valoroase competitoare, calificate la Jocurile Olimpice de la Paris, din această vară.

 

- La Mulți Ani, Simona  Radiş şi Ancuța Bodnar! Am intrat în Noul An,2024, unul foarte important pentru sportul mondial, dar şi pentru voi. Crăciunul şi Revelionul au trecut…

- Simona Radiş:  Am revenit acasă, la Avrămeni, de la Câmpulung Moldovenesc, unde am petrecut Revelionul. Mai stau câteva ore şi pornesc spre Bucureşti. A fost tare bine alături de cei dragi de aici. Sunt atât de puține zilele în care ne vedem într-un an, încât este dorul este mare și sunt foarte încântată și plină de bucurie mereu.

 

„Pentru noi nu există locul al doilea, chiar dacă poate aduce o calificare în etapa următoare, după un parcurs mai lejer. Şi uite că de 4 ani suntem neînvinse în această probă de dublu vâsle și am reuşit 26 de victorii consecutive. Şi pe acest traseu, care dorim să se încheie cu aurul la Jocurile Olimpice, ne propunem  să vâslim în acelaşi ritm în continuare  şi să câștigăm absolut toate cursele la care vom lua startul. Ar fi un ciclu olimpic întreg câștigat, iar prin acest lucru cred că am scrie istorie” – Simona Radiș.

 

- Este  adevărat că atunci când aveți o pauză, cât de mică ar fi ea, trageți spre casă, spre locurile de baștină?

- Ancuţa Bodnar: Bineînţeles! Legăturile cu cei de acasă sunt atât de puternice, încât nu poate fi altfel. În această vacanţă de iarnă, din păcate, nu am avut parte de zăpadă, dar mă bucur de momentele petrecute alături de oamenii de aici, din zonă. Înainte de a veni, am întrebat-o pe mama ce și-a dori cadou de ziua ei, iar ea mi-a spus că își dorește ca eu și fratele meu, care face şi el canotaj, să fim acasă. Nimic mai mult. Fiecare revedere înseamnă la noi un moment de sărbătoare. M-au așteptat cu bucate alese, cum este de obicei de sărbători. Fratele meu face parte din lotul de tineret, aflat în pregătire la Năvodari, iar de acolo sperăm să progreseze, să se antreneze în continuare și să ajungă și el să fie cu mine, în lotul olimpic, la Snagov.

- Simona, echipajul vostru a creat şi o statistică, mai puţin folosită în canotaj, cea a invincibilităţii.

- Simona Radiş: Este adevărat că ne dorim să câştigăm fiecare cursă, în calificări, în semifinale sau în finală, la toate competiţiile. Pentru noi nu există locul al doilea, chiar dacă poate aduce o calificare în etapa următoare, după un parcurs mai lejer. Şi uite că de 4 ani suntem neînvinse în această probă de dublu vâsle și am reuşit 26 de victorii consecutive. Şi pe acest traseu, care dorim să se încheie cu ,,aurul” la Jocurile Olimpice, ne propunem  să vâslim în acelaşi ritm în continuare  şi să câștigăm absolut toate cursele la care vom lua startul. Ar fi un ciclu olimpic întreg câștigat, iar prin acest lucru cred că am scrie istorie. Noi ne motivăm cu astfel de obiective și țeluri, ne punem în minte faptul că avem mult de muncă şi că nu trebuie să pierdem vreo cursă. Mai avem și un record mondial pe care ne dorim foarte mult să îl batem și atunci mergem mai departe cu aceste gânduri. Acesta este în present de 6 minute 48 secunde şi 49 de zecimi de secundă pentru parcursul de 2000 de metri.

 

„Ne-am urcat amândouă, în 2019, într-o barcă de la care nu se aştepta prea mult și, iată, am ajuns să doborâm aproape tot. Mai avem recordul mondial, care ne lipsește, şi care dăinuie din 2019” - Ancuţa Bodnar.

 

- Vă întreb pe amândouă, cât de mult contează în obținerea acestor succese coeziunea dintre voi? Chiar dacă Ancuţa este mai mare cu şase luni decât Simona, practic sunteți de aceeași vârstă. Cât de mult contează armonia într-un echipaj de dublu?

-  Simona Radiş: Cred că legătura sufletească înseamnă enorm de mult. Am pornit de la colege de barcă, având parametri tehnici apropiaţi, am devenit prietene, prietene foarte bune, și am ajuns să fim ca două surori. Noi constituim o echipă și în afara bărcii, și în afara antrenamentelor. Faptul că suntem atât de legate și avem atât de multă încredere una în cealaltă, ştim fiecare ce are cealaltă în suflet, ne ajută clar şi în pregătire. Cum aţi spus, suntem și apropiate de vârstă, stăm și în aceeași cameră de foarte mulți ani. Toate acestea ne fac să visăm și să mergem spre același obiectiv împreună. Nu există niciun fel de discuție contradictorie  între noi. Dacă apare o problemă, căutăm soluții cât mai bune, care să ne ajute.

- Ancuţa Bodnar: Această armonizare a manifestărilor pe toate planurile a fost construită treptat, cu fiecare rezultat, cu fiecare competiție, cu fiecare clipă de fapt trăită una lângă cealaltă. Ne-am urcat amândouă, în 2019, într-o barcă de la care nu se aştepta prea mult și, iată, am ajuns să doborâm aproape tot. Mai avem recordul mondial, care ne lipsește, şi care dăinuie din 2019. Această relație, cum a spus și Simona, nu este doar pe apă, ci şi în afara pregătirii şi competiţiilor. Ne bucurăm de clipe petrecute împreună și în afara cantonamentului, ceea ce este foarte important. Am fost împreună, recent, la Balul Huțanilor. Am petrecut acum trecerea dintre ani, alături.

 

„Am început un an greu, dar abia aștept să vină Jocurile Olimpice. Abia aștept să concurăm, din nou, la cea mai importantă competiție a lumii și îmi doresc ca alături de Ancuța să câştigăm finala după o cursă extraordinară și să facem o Românie fericită şi mândră de noi”- Simona Radiș.

 

- Cum se vede 2024, din perspectiva gândurilor pe care ni le-aţi împărtăşit până acum?

- Simona Radiş: Este un an în care visurile și dorințele noastre, zic eu, vor deveni realitate. Am început un an greu, dar abia aștept să vină Jocurile Olimpice. Abia aștept să concurăm, din nou, la cea mai importantă competiție a lumii și îmi doresc ca alături de Ancuța să câştigăm finala după o cursă extraordinară și să facem o Românie fericită şi mândră de noi.

- Ancuța Bodnar: Eu vreau să fie un an minunat, un an în care să fim sănătoase, în primul rând , pentru că este cel mai important factor în clădirea unei noi înalte performanţe. Apoi să putem să ne îndeplinim și visul suprem, acela de a aduce medalia de aur acasă.

 

„Părinții ne spuneau la telefon: Hai că poți, fii liniștită, ai răbdare!Și a contat fiecare sfat primit, pentru că e transmis de părinţi și ei spun din suflet. Am avut mereu în faţă şi exemplul lor, pentru că de mici i-am văzut muncind, i-am auzit vorbind despre ce şi cum trebuie să facă fiecare lucru” – Ancuța Bodnar.

 

- Dorim cu toţii acest lucru şi vă urăm succes! Simona şi Ancuţa, vreau să spun cititorilor că tot ce aţi realizat în canotaj, de la începutul carierei până acum, se datoreză şi educației din familiile voastre, pe care le-am cunoscut cu diferite prilejuri. Părinţi gospodari şi vrednici.

- Simona Radiş: Într-adevăr, educația și familia sunt foarte importante. Familia mea se află  mereu alături de mine, dar şi de Ancuţa, necondiționat, și atunci când este bine și atunci când este mai puțin bine, și fără ei nu cred că am fi reușit. La contribuţia părinţilor, la educația de acasă, s-au adăugat munca, perseverența, sacrificiile, fiindcă nu e ușor să atingi aceaste performanțe. Mereu spun, și încurajez oamenii, că indiferent de greul pe care îl întâmpini, trebuie să mergi mai departe, fiindcă orice vis poate fi îndeplinit, indiferent de amploarea acestuia.

- Ancuţa Bodnar: Aşa este. Părinţii au creat un mediu propice pentru tot ceea ce am făcut, chiar şi de la distanţă, pentru că noi am plecat de acasă când eram foarte tinere. Familia este foarte importantă pentru noi și am avut multă înțelegere și multă susținere din partea lor. Ne-au ajutat să ne acomodăm şi să rezistăm la cantonamentele foarte lungi. Am trecut prin perioade grele pe care ei le-au gestionat bine, încurajându-ne, vorbind mult cu noi despre viaţă şi devenire. Ne spuneau la telefon: ,,Hai că poți, fii liniștită, ai răbdare!” și a contat fiecare sfat primit, pentru că e transmis de părinţi și ei spun din suflet. Am avut mereu în faţă şi exemplul lor, pentru că de mici i-am văzut muncind, i-am auzit vorbind despre ce şi cum trebuie să facă fiecare lucru.

- Aveţi în ţară, dar şi în Diaspora mulţi susţinători. Ce le transmiteţi, acum, la început de an ?

- Simona Radiş: Dragi români, dragi iubitori ai sportului, vă dorim un an binecuvântat, plin de fericire, bucurie și liniște sufletească.

- Ancuța  Bodnar: Iar între satisfacţiile dumneavoastră  să se adauge şi succesele noastre în marile competiţii sportive internaţionale. La Mulţi Ani!

- Simona, Ancuţa, vă dorim ca la Jocurile Olimpice de la Paris să ridicaţi drapelul naţional al României pe cel mai înalt catarg al Ceremoniei de premiere.

A consemnat Vasile ARHIRE

 

CASETĂ

Simona Radiş

Născută la 5 aprilie 1999 , la Avrămeni, judeţul Botoşani

Din anul 2019 face echipaj la dublu vâsle cu Ancuţa Bodnar;

Campioană olimpică în proba de canotaj dublu vâsle la J.O. de la Tokio 2020;

Campioană mondială în 2022 şi 2023, în probele de dublu vâsle şi 8+1;

Campioană europeană în 2020 şi 2021, în proba de dublu vâsle

Campioană europeană în 2022 şi 2023, în probele de dublu vâsle şi 8+1;

Opt medalii de aur la Campionatele mondiale şi europene pentru tineret şi juniori ;

Calificată la Jocurile Olimpice de la Paris

 

Ancuţa Bodnar

Născută la 25 septembrie 1998, în comuna Vatra Moldoviței (Suceava)

Din anul 2019 face echipaj la dublu vâsle cu Simona Radiş;

Campioană olimpică în proba de canotaj dublu vâsle la J.O. de la Tokio 2020;

Campioană mondială în 2022 şi 2023, în proba de dublu vâsle;

Campioană europeană în 2020, 2021, 2022 şi 2023, în proba de dublu vâsle;

Calificată la Jocurile Olimpice de la Paris.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi joacă în această seară finala Cupei României. Parcursul celor două echipe și arbitrul întâlnirii
15/05/2024 09:55

 Corvinul Hunedoara, echipă din Liga 2, şi Oţelul Galaţi vor juca, miercuri, de la ora 20.30, la Sibiu, in finala Cupei Romaniei. Parcursul echipei Corvinul pană in finală După ce a dominat şi in ...

Ora de start a meciului Simonei Halep. Românca joacă la Paris, dar visul numit Roland Garros s-a spulberat
15/05/2024 09:20

 Meciul Simonei Halep cu sportiva americană McCartney Kessler, din primul tur de la Trophee Clarins, se va juca astăzi. Partida ar fi trebuit să aibă loc, marţi, dar organizatorii au amanat meciurile ...

Ce se schimbă la EURO 2024? Șeful de la UEFA anunță: „Arbitrii își vor explica mai mult deciziile. Dar vor vorbi doar cu căpitanii”
14/05/2024 14:40

 Roberto Rosetti, 56 de ani, actualul director al Comisiei pentru arbitri UEFA, a explicat azi pentru public ce se va schimba la EURO 2024. Într-un articol scris de el pe site-ul forului continental, ...

VIDEO SuperLiga: Remiză spectacoloasă între Farul și Universitatea Craiova – Revenire pentru olteni, conduși cu 3-0
14/05/2024 00:13

 Farul Constanta si Universitatea Craiova au remizat luni, scor 3-3, intr-un duel spectaculos din runda cu numărul 9 a play-off-ului SuperLigii. Desi gazdele au condus cu 3-0, oltenii au revenit excelent ...

Împlinirea unui vis - Echipa feminină CSM Iaşi 2020 a promovat în Liga Florilor la handball
13/05/2024 00:21

* finalul meciului decisive, cu Activ Prahova Ploieşti, a fost dramatic. Cu zece secunde inainte de sfarşit, la scorul 24-24,  Mitrache inscrie, dar arbitrii nu acordă golul pentru călcarea semicerculu ...

România a ratat calificarea la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025
12/05/2024 20:00

Naţionala Romaniei a ratat calificarea la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025, după ce a fost invinsă de echipa Cehiei, cu scorul de 29-20 (15-9), duminică, la Brno, in manşa secundă a baraju ...

Politehnica Iași - un campionat în 90 de minute
12/05/2024 06:00

* astă seară, incepand cu ora 21,30, pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou, ACSM Politehnica Iaşi - ACS Petrolul 52 Ploiesti, in ultima etapă a play-out-ului SuperLigii la fotbal Poli Iasi ...

Pugilistul Mihai Leu, transportat de urgență la București. Se află în grija medicului Irinel Popescu
11/05/2024 18:29

Mihai Leu are de dat o nouă luptă. Însă nu pe circuit de raliu sau pe ringul de box, unde a obtinut performante notabile pentru Romania. Sportivul a suferit o interventie chirurgicală la Hunedoara, d ...

Poli Iași crede în minuni!
11/05/2024 06:00

Iesenii sunt in viată, desi salvarea directă de la retrogradare nu depinde doar de ei. Pentru a infăptui ceea ce, in urmă cu două etape, părea imposibil, formatia ieseană este obligată să spulbere Petr ...

Handbal feminin - Începe Turneul pentru promovarea în Liga Florilor
10/05/2024 07:27

Turneul final al Diviziei A de handbal feminin pentru promovarea in Liga Florilor debutează astăzi, vineri, 10 mai, la Iaşi şi va continua pană duminică. La start se vor alinia cele mai bune opt formaţii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei