„Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare și imaginație”

1dr gabriela vasiloiu

Dimensiune font:

| 02-10-2023 10:54

 

Dialog cu dr Gabriela Vasiloiu, managerul Clinicii Kinetera, care oferă ajutor kinetoterapeutic bebelușilor născuți prematur

- Ce v-a inspirat să deschideți acest centru de kinetoterapie specializat pentru copii?

- Kinetera e rezultatul preocupărilor mele de o viață unite sub aceleași valori primite în copilărie: sănătate și educație. Am primit de la mama, care este învățătoare, respectul pentru carte și studiu și dorința de a învăța în mod continuu, iar de la tata am învățat ce înseamnă perseverența și asumarea responsabilității. Copiii mei au crescut de mici cu noțiuni de sport si nutriție, au practicat diverse sporturi și au participat la competiții, însă dezvoltarea completă a unui copil înseamnă mult mai mult de atât. Sănătatea fizică este extrem de importantă, însă la fel de mult contează și cea psihică și emoționala, dezvoltarea aptitudinilor sociale și a deprinderilor comportamentale. Copiii sunt minunați, sunt un izvor nesecat de resurse și de inspirație pentru noi, adulții. Dar cum putem aduce un echilibru în viața lor? Cum putem crește copii dezvoltați armonios? Care este rolul nostru, al părinților? Sunt întrebări care ne preocupă pe toți. În momentul în care devii mamă, prioritățile se schimbă. Ideea centrului de recuperare medicală a încolțit în mintea mea cu mult timp înainte de a avea curajul să o pun în practică. A fost o decizie îndelung chibzuită, aceea de a trece de la statutul de angajat, la cel de angajator. Viața are felul ei de a-ți arăta drumul și de a te ghida, trebuie doar să fii atent ca să vezi unde vrea să te ducă.

- Puteți împărtăși o poveste de succes care v-a marcat în mod deosebit în această călătorie?

- Am început această călătorie inspirată de poveștile de succes ale femeilor din jurul meu, povești de la care am învățat și care mi-au dat curaj și putere. Clinica avea să vină atât cu eșecuri, cât și cu succese, ambele la fel de importante în creșterea noastră. Faptul că am fost nevoiți să închidem din cauza pandemiei, la doar câteva luni de la deschidere, ne-a făcut, cu siguranță, mai puternici și mai uniți, iar modul în care am reușit să ne adaptăm și să mergem mai departe reprezintă pentru noi o poveste de succes. Am dezvoltat programe de exerciții personalizate pentru fiecare pacient, am ținut ședințe online, am menținut continuu legătura cu ei și ne-am bazat pe ajutorul părinților, în cazul copiilor. Cu sau fără pandemie, recuperarea medicală era imperativ necesară în cazul mai multor pacienți pe care îi aveam în clinică în acel moment. Comunicarea constantă, încrederea, diversificarea serviciilor, siguranța și igiena au făcut diferența și am putut trece cu bine peste acea perioadă.

- Cum ați descrie momentul în care ați văzut primul copil beneficiind de serviciile centrului dvs. și făcând progrese semnificative?

- Bucuria nu poate fi cu adevărat exprimată în cuvinte, trebuie să vii, să te apropii să simți progresele uimitoare care au loc în sala de recuperare, cu fiecare pacient în parte. Primul nostru pacient va fi mereu special pentru noi. Nu facem minuni, deși așa pot părea – de fapt, e despre multă muncă atât din partea kinetoterapeutului, cât și a copilului. E un drum anevoios cu suișuri și coborâșuri, însă rezultatul final ne emoționează. Știm că va crește un adult sănătos datorită străduinței sale, a noastre și susținerii părințilo. Privirea din ochii părinților este pentru noi un factor motivațional extrem de important ce ne amintește de fiecare dată că facem cu bucurie ceea ce trebuie. Suntem recunoscători.

- Cum sunt ajutați copiii ai căror părinți vă cer sprijinul?

- Credem că fiecare copil trebuie susținut și încurajat să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare, de aceea va fi susținut pe acest drum de o echipă formată din kinetoterapeut și medic. Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare, imaginație și chiar spirit ludic din partea terapeuților. În această ramură nu putem utiliza metodele clasice de recuperare aplicate adulților pentru că răbdarea copiilor este limitată și, deseori, nu înțeleg exercițiile terapeutice, riscând să nu obținem rezultatele dorite. Însă, pornind de la convingerea că toți cei mici iubesc să se joace, am introdus joaca și în programele de dezvoltare motorie. Am adaptat programele de recuperare în jocuri distractive, trasee aplicative care să stimuleze imaginația copiilor, dar și starea lor de bine. Efectuarea de exerciții într-un cadru organizat este benefică pentru copil deoarece este corectat când e nevoie și i se oferă explicații pe intelesul lui, astfel încât să se familiarizeze cu corpul uman și cu rolul diferitelor segmente ale corpului. Am tratat copii cu afecțiuni grave cum ar fi brahicefalie, plagiocefalie, hipotonie musculară, hemipareză, retard neuro-motor.

- Puteți să ne spuneți despre un moment în care ați fost profund mișcat de reziliența unui copil care a venit la centrul dvs.?

- Copiii mă uimesc continuu, au felul lor aparte de a face lucrurile grele să fie ușoare. Am întâlnit mulți copii cu o forță extraordinară. Unul dintre ei este un băiețel care a încheiat tratamentul în centrul nostru. El a fost recuperat după un accident de mașină. Deși trauma prin care a trecut a fost uriașă, el a venit aproape zilnic, timp de un an, și nu s-a plâns niciodată, deși recuperarea nu e întotdeauna ușoară. Nu s-a plâns niciodată, a lucrat constant pentru că dorința lui cea mai mare era să meargă cu bicicleta. Și acum merge.

- Ce planuri aveți și cum sperați să extindeți impactul pozitiv pe care îl aveți asupra comunității?

- Îmi doresc să devenim un centru de referință în recuperarea medicală a copiilor și a mamelor. Focusul nostru este pe bebeluși, în special pe cei născuți prematur, un segment unde este atât de multă nevoie de implicare. Ne dorim ca părinții să fie conștienți de faptul că recuperarea copiilor prematuri trebuie începută cât mai repede posibil dupa externarea lor pentru ca achizițiile motorii din primele luni să fie cât mai repede recuperate și să nu existe un decalaj foarte mare între vârsta cronologică și vârsta ajustată. Suntem implicați în comunitate prin acțiuni de caritate și evenimente pe care le organizam gratuit pentru promovarea sănătății prin mișcare. Vreau să pot dărui ceva înapoi comunității din care fac parte. M-a ajutat foarte mult să am alături oamenii potriviți, să fac parte dintr-o comunitate de femei antreprenor care pentru mine a fost atât suport, cât și o resursă de informații valoroase. Ca femeie, cred că e mai ușor să fii vulnerabil și să ceri ajutor atunci când e nevoie. Ca mamă, e foarte greu să nu mă implic emoțional în cazurile pentru care se cere ajutor. Ascult părinții și mă pun de multe ori în pantofii lor. Așa le-am înțeles mai bine nevoile și am aflat cum îi putem ajuta pe copii.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei