default

Dimensiune font:

„Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicienii corupţi”

| 15-02-2018 05:00

 De profesie inginer electronist, Traian Rânja a fost deputat PNŢCD de Iaşi, în legislatura 1996 – 2000, şi a fondat recent un partid regional - „Forţa Moldova”, de orientare liberal-conservatoatoare, care îşi propune promovarea intereselor Iaşului şi ale întregii Moldove.

- Domnule Rânja, de ce credeţi că Iaşul nu-şi poate impune punctual de vedere în politica naţională, aşa cum a reuşit Clujul, Sibiul, Braşovul, Constanţa sau multe alte oraşe mai mici?

- Electoral, Iaşul şi Moldova au fost dominate clar de către PSD, direct sau în complicitate cu PNL şi/sau ALDE, în cadrul unor alianţe politice nefireşti, stânga-dreapta, de tipul USL, care au compromis grav, prin promiscuitate doctrinară, prin corupţie, prin incompetenţă şi iresponasabilitate, noţiunea de „bună guvernare” în România. Aceste partide s-au obişnuit să considere Iaşul şi Moldova un rezervor necondiţionat de voturi, unde poţi face cele mai fanteziste promisiuni în campania electorală, pe care să le încalci mai apoi, cu seninătate, iar poticienii locali, rezultaţi printr-o contraselecţie permanentă, s-au remarcat doar printr-o obedienţă fără limite faţă de conducerea „sudistă” de la Bucureşti sau chiar din Teleorman şi au dovedit o totală lipsă de interes faţă de problemele Iaşului şi ale Moldovei. Să ne aducem aminte doar de promisiunile repetate, fiecare campanie electorală privind finanţarea importantului proiect naţional Autoastrada A8 Iaşi - Târgu Mureş. Promisiuni încălcate, de fiecare dată la votarea bugetelor anuale. Realitatea este că PSD şi acoliţii săi dispreţuiesc Iaşul şi Moldova şi din cauză că nu le-au fost sancţionate niciodată minciunile electorale, aşa după cum merită.

- Consideraţi că prin lipsa investiţiilor importante în această zonă, statul roman pedepseşte Iaşul pentru orientarea sa politică, sau avem aici rezultatul unor acţiuni politice şi administrative slabe la nivel local?

- Nu statul roman pedepeşte Iaşul, ci un partid mincinos şi cleptoman, cu mentalitate bolşevică, urmaş al fostului PCR, căruia îi place să se identifice cu statul roman. Este vorba, desigur, despre PSD... De fapt, nici măcar nu ar avea motive să pedepsească un oraş şi un judeţ, aflate de peste un deceniu şi jumătate sub administraţie PSD. Să nu confundăm nişte conflicte interne minore din PSD, care ţin doar de interese personale meschine, privind alocarea clientelară a resurselor, cum ar fi cel dintre Dragnea şi Chirica, o simplă furtună într-un pahar cu apă, cu cine ştie dezbateri doctrinare de principiu. Singura pedeapsă asupra Iaşului este o administraţie PSD-istă coruptă şi ineficientă, decuplată total de interesele ieşenilor. Nici Nichita, nici Maricel Popa şi nici dizidentul de ultimă oră, Mihai Chirica, nu au apărut din spuma mării, ci provin din PSD şi au fost aleşi în urma unor campanii electorale mincinoase, în care nu au prevalat proiectele şi argumentele, ci ajutoarele sociale.

- Cum apreciaţi evoluţia clasei politice ieşene, din ultimii ani?

- Sincer, sunt dezamăgit de calitatea clasei politice ieşene actuale. Eram convins că, după anul 2000, se va produce o schimbare de generaţii, iar în politică vor pătrunde tineri de valoare, profesionişti şi oneşti. Speranţe deşarte! După dispariţia din politică a monştrilor sacri ai anilor ’90, Vasile Lupu, Ion Solcanu, Constantin Simirad, cei care le-au luat locul nu numai că nu i-au depăşit, dar nu s-au ridicat nici măcar la gleznele lor. Au dovedit doar obedienţă fără limită faţă de şefii de partid, lipsă totală de anvergură politică, dar mai ales lipsă de onestitate. Prestigiul Iaşului şi al Moldovei a fost făcut ţăndări de politicieni corupţi, ca Gheorghe Nichita, Relu Fenechiu, Tudor Chiuariu, Cristian Adomniţei, Cristian David şi alţii care reprezintă tot atâtea exemple negative de politicieni care ne-au adus grave prejudicii de imagine nouă, ieşenilor. Iaşul nu mai are nici măcar scuza lipsei miniştrilor în Guvernul de la Bucureşti, căci mafia politică ieşeană a dat ţării mai mulţi miniştri corupţi decât mafia italiană sau rakeţii ucrainieni.

- Mai putem spera la o coagulare reală a forţelor politice, la nivel local, pentru susţinerea intereselor Iaşului, dar şi a regiunii Moldova?

- Apariţia unor forţe politice sănătoase, la nivel local, mult mai apropiate de cetăţean pot reprezenta mai bine interesele ieşenilor decât filialele obediente ale partidelor naţionale. O reformă politică a clasei politice româneşti, pe baza unui nou cod electoral este, de asemenea, de dorit, căci deschide piaţa politică unor tineri profesionişti şi oneşti. Trebuie renunţat la semnăturile de susţinere sau redus drastic numărul acestora. Este inadmisibil ca o candidatură la Primăria Londrei să poată fi susţinută doar de 600 de semnături, iar una la Primăria Iaşului să necesite 3.300 de semnături! Este necesară, de asemenea, reducerea pragului electoral, pentru a favoriza apariţia unor forţe politice noi, este necesar ca alegerile pentru Primărie şi Consiliul Judeţean să se desfăşoare în două tururi de scrutin, pentru a întări responsabilitatea celor aleşi, iar introducerea votului electronic ar spori prezenţa la vot, în special a tinerilor. Alţi politicieni, mai serioşi, mai responsabili, mai apropiaţi de electorat sunt soluţia pentru interesele Iaşului şi ale Modovei!

- Ce îi lipseşte Iaşului pentru a conta cu adevărat în politica românească?

- Iaşului îi lipseşte o strategie coerentă de dezvoltare, care să constituie un fir roşu pentru orice administraţie. Trebuie identificate cele mai importante proiecte locale şi regionale, cum ar fi Autostrada Ungheni – Iaşi - Târgu Mureş, Spitalul Regional de Urgenţă şi stabilite priorităţile. Mai trebuie ca proiectele să fie luate în serios şi susţinute necondiţionat de orice administraţie şi de orice parlamentar, iar nerespectarea programelor şi angajamentelor electorale să echivaleze cu încheierea carirerei politice.

- Despre viitorul PNŢCD, într-o singură frază

- PNŢCD, cel mai anti-comunist partid politic a fost ţinta predilectă a securiştilor strecuraţi, care l-au subminat din interior. Ce mai poate fi salvat? Fundaţiile Corneliu Coposu şi Ioan Bărbuş conţin oameni excepţionali care trebuie să abandoneze lupta inutilă, de uzură, cu alde Ciorbea şi/sau Pavelescu, pentru a pune umărul la construcţia unui partid conservator românesc, autentic de dreapta.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Părintele ideal este cel care reuşeşte să îmbine stilul democrat cu cel laissez-faire şi cu cel autoritar”
14/09/2019 12:05

  * dialog cu psihoterapeutul Anda Păcurar Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, cu multiple stagii de pregătire efectuate in Irlanda, Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Anglia, SUA. Est ...

Mai mult de o treime dintre pacienţii internaţi zilnic la Socola suferă de alcoolism
16/08/2019 00:00

* de vorbă cu prof. univ. Vasile Chiriţă, unul dintre cei mai mari medici psihiatri din ţară, care profesează la Institutul de Psihiatrie „Socola” - Domnule profesor, au trecut aproape 30 de ...

„Iaşul va avea, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare mai puternică decât are Clujul”
11/08/2019 23:57

  * dialog cu deputatul ieşean Costel Alexe, lider al liberalilor ieşeni, vicepreşedinte PNL la nivel naţional - Domnule deputat, aş dori să pornim discuţia noastră de astăzi de la declaraţia n ...

Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...