„Prin teatru avem ocazia să abordăm subiecte grele, sensibile, chiar dacă sunt dureroase”

1rufe1
1rufe2
1rufe3
1ruf4

Dimensiune font:

| 07-10-2023 08:33

Dialog cu regizoarea Anda Drăgan, realizatorul spectacolului „Unele rufe se spală în public, inspirat de violența domestică

Ca la fiecare ediție, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) aduce la Iași o serie de provocări scenice, una dintre ele fiind o instalație performativă inspirată din cazuri de... violență domestică. Realizată în colaborare cu Centrul FILIA, instalația intitulată „Unele rufe se spală în publicare o dramaturgie colectivă, inspirată din povești reale documentate de Centrul FILIA și Asociația ANAIS în cadrul proiectului „Împreună pentru Siguranța Femeilor” implementat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și de membrii echipei AMALGAM. „Poveștile sunt reale dar sunt modificate astfel încât să nu divulgăm identitatea supraviețuitoarelor”, spune Anda Drăgan, inițiatoarea proiectului, cu care am desfăcut firul în patru într-un dialog despre misiunea teatrului de a sensibiliza comunitățile cu privire la aceste chestiuni.

-Vei spăla rufele în public și la Iași. Ce vom vedea?

- O invitație la intimate, la un dialog șoptit, la o îmbrățișare sinceră. „Unele rufe se spală în public” e o instalație performativă în care spectatorul e invitat să stea de vorbă 1 la 1 cu câte o supraviețuitoare a violenței domestice și să-i asculte povestea. Mai departe, cei doi decid împreună ce se întâmplă.

- Cum reușește instalația să abordeze complexitatea relațiilor abuzive?

- În dramatizarea textului pentru spectacol am încercat să surprindem cât mai multe valențe și puncte de vedere prin diversitatea poveștilor. Fiecare actriță interpretează mai multe personaje, astfel reușim să aducem în fața spectatorilor nouă supraviețuitoare ale violenței domestice.

- În ce fel personajele reflectă realitățile multiple ale victimelor și ale agresorilor?

- Realitatea dureroasă prin care o victimă a violenței domestice trece este dată de faptul că poveștile pe care spectatorul le va auzi sunt povești reale, documentate de Centrul FILIA și Asociația ANAIS în cadrul proiectului „Împreună pentru siguranța femeilor” implementat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, într-o dramaturgie colectivă făcută de membrii echipei Amalgam.

- Cum speră creatorii să influențeze percepția publicului asupra problemei violenței domestice prin această producție?

- Cred că ceea ce ne dorim prin această producție e ca persoanele care trec prin asta să nu se mai simtă singure și noi, cei din exterior, să nu închidem ochii doar pentru că nu ni se întâmplă nouă. Să fim conștienți că există organizații care se ocupă de această problemă cărora le putem cere ajutor. Că dacă ținem totul între patru pereți nu vom putea primi ajutor. Că merităm să fim bine.

- Cum reușește piesa să echilibreze adevărul dureros cu momentele de speranță și reziliență?

- Prin „simplul” fapt că femeile din fața noastră au curajul să vorbească și să-și spună povestea.

- Care este mesajul principal pe care doriți ca spectatorii să-l ia acasă după ce văd piesa?

- Că unele rufe TREBUIE spălate în public. Când lucrurile ies dintre cei patru pereți, multe se pot schimba și pot prinde un alt contur.

- Cum poate teatrul să contribuie la schimbarea discursului public și la sensibilizarea comunității cu privire la problema violenței domestice?

- Ce cred că poate să facă teatrul e să deschidă dialog spre asta, să arate cu degetul, să nu îngroape mizeria sub preș. Prin teatru avem ocazia să vorbim despre ce e cu adevărat important, să abordăm subiecte grele, sensibile, chiar dacă sunt dureroase și greu de privit uneori. Și asta nu e puțin lucru.

- Care a fost reacția celor afectați direct de violența domestică după vizionarea piesei?

- Reacția despre care mă întrebați ne-a copleșit și confirmat cel mai mult că ceea ce facem prin această instalație performativă e important. Oamenii s-au deschis și și-au spus povestea la rândul lor. Asta mi se pare cel mai frumos, că am reușit să creăm un spațiu de siguranță în care cei afectați direct să poată să împărtășească ceea ce au trăit, să se simtă eliberați și ascultați.

- Ce provocări ați întâmpinat în reprezentarea unui subiect atât de sensibil și cum le-ați depășit?

- Cea mai mare provocare este consumul emoțional prin care trec cele trei actrițe și faptul că trebuie să se adapteze la fiecare persoană care se așează în fața lor și la povestea ei. Mă uimesc de fiecare dată cât de bine reușesc să facă asta și mă bucur enorm că au înțeles atât de bine conceptul instalației și ceea ce vreau de la ele. Ioana, Sorana și Cătălina sunt, în primul rând, niște persoane foarte calde, ți-e ușor să fii vulnerabil în preajma lor pentru că au inteligență emoțională iar acest lucru le ajută foarte mult în această formă de spectacol.

Unele probleme nu se pot rezolva între patru pereți: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut în urma bătăilor și abuzurilor din familie; aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor; peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii emise. Așa arată anul 2022 în România în ceea ce privește violența domestică. 

Instalația performativă „Unele rufe se spală în public” va putea fi urmărită duminică, 8 octombrie, în intervalul 12-18, la Casa Muzeelor.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
26/04/2024 17:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
26/04/2024 16:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
26/04/2024 15:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
26/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
26/04/2024 14:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei