chirica3

Dimensiune font:

MIHAI CHIRICA VIDEO-Poluarea a dublat, la Iaşi, numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi al celor de astm bronşic

| 20-01-2020 13:01

 

* dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica

- Domnule primar, aţi reuşit să puneţi în dezbatere naţională – să-i spunem aşa, proiectul privind interzicerea înmatriculării autoturismelor fără norma de poluare Euro 4. Aţi calculat, cu siguranţă, impactul unei asemenea decizii, dar, dacă tot se va putea trage o linie asupra unui „moment zero”, am vrea să ştim ce măsuri vor trebui luate de îndată pentru ca implementarea unei astfel de legi să aducă şi efectele scontate?

- Este un act curajos, spun eu, şi mă miră faptul că până la această dată nu a existat o asemenea iniţiativă. Ea are câteva componente pe care trebuie să le luăm în calcul, respectiv statutul de stat membru al Uniunii Europene constrânge să avem nişte negocieri duse foarte bine de Guvernul României cu Comisia Europeană, astfel încât această lege să tracă, cu avizul Comisiei Europene şi, bineînţeles, cu ocazia asta

blocăm şi importul de maşini vechi din afara comunităţii europene care, ştie toată lumea, e cauza principală a poluării aerului. Până la sfârşitul anului trecut am realizat un studiu, împreună cu diverşi specialişti, inclusiv din Iaşi, de la Spitalul de Pneumoftiziologie, iar din statisticile şi din verificările pe care ei ni le-au transmis reiese că în ultimii trei ani s-a dublat numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi s-a dublat şi numărul cetăţenilor bolnavi de astm bronşic. Sigur, acest fapt creează o presiune foarte mare pe bugetul naţional, pentru asigurarea tratamentelor, dar avem de a face şi cu o înrăutăţire evidentă a stării de sănătate a populaţiei.

România nu a fost foarte atentă că scoaterea taxei de mediu, care s-a invocat a fi ilegală în Europa, a fost o minciună transmisă în spaţiul public, deoarece sunt state în Europa, în momentul de faţă, care practică taxa de mediu şi iau exemplul Franţei, care are o taxă între 25 şi 10.500 de euro pentru vehicule care poluează”.

- Şi care ar fi cauza acestei deprecieri?

- Singurul indicator important care a crescut în ultimii trei ani în România a fost importul de vehicule vechi. Practic, am importat aproape două milioane de maşini vechi, peste 60 la sută dintre acestea sub normă de poluare Euro 4, ceea ce în Occident reprezintă un motiv de scoatere din utilizare, căci acestea au, în general, peste 20 de ani, deci depăşesc, practic, durata de viaţă a unui vehicul de serie şi nu putem să aşteptăm să le transformăm pe toate în vehicule istorice. Mai mult decât atât, România nu a fost foarte atentă că scoaterea taxei de mediu, care s-a invocat a fi ilegală în Europa, a fost o minciună transmisă în spaţiul public, deoarece sunt state în Europa, în momentul de faţă, care practică taxa de mediu şi iau doar exemplul Franţei, care are o taxă cuprinsă între 25 şi 10.500 de euro pentru vehicule care poluează de la 20 grame CO2 pe km până la 191 grame CO2 pe km, ceea ce arată foarte clar că aceste state s-au protejat. Noi, însă, am rămas o piaţă deschisă, care a absorbit acest mare volum de vehicule vechi şi în felul acesta am devenit un cimitir de vehicule al Europei.

- Va fi suficientă, credeţi, doar măsura interzicerii înmatriculării acestor autoturisme?

- Deocamdată, este prima măsură pentru a putea opri hemoragia de vehicule uzate spre România. Ştiţi foarte bine că multe state europene nu te mai lasă să intri în oraşele mari având vehicule sub normă Euro 4, iar unele dintre ele au ridicat-o şi spre Euro 5, deci clar că trebuie mers către desfiinţarea acestui parc vechi la nivel european şi cred că şi la nivel mondial. De ce să nu-i avertizăm pe români să nu mai dea bani pe maşini pentru ca peste un an sau doi să nu le mai poată utiliza? Sigur, avem în vedere faptul că aducerea lor în ţară are o consecinţă foarte gravă asupra sănătăţii populaţie. Sunt lucruri pe care trebuie să le regleze statul, de asta am făcut un proiect de lege, e o temă destul de sensibilă şi probabil că va exista şi o oponenţă din partea Comisiei Europene pentru că, brusc, le dispare o piaţă, brusc n-au unde să mai transfere numărul mare de vehicule uzate din ţările lor spre Europa de Est. Dar noi trebuie să ne protejăm. Între prieteniile şi acordurile pe care le avem în cadrul Comisiei Europene, sănătatea românului este mai importantă decât sănătatea oricărui cetăţean european.

În Bucium facem un alt bulevard, deoarece actualul nu mai rezistă, este depăţit din punct de vedere tehnic. Vrem să facem o stradă pe cinci benzi, să avem mereu o bandă de viraj stânga care nu mai blochează celelalte mijloace de transport”.

- Toate măsurile privind descongestionarea traficului par a fi inutile, cel puţin la orele de vârf, în mai toate zonele oraşului. Se încearcă introducerea benzilor unice, în CUG, mai nou în Bucium... Ce veţi face în continuare?

- Sunt lucruri pe care noi le gândim în permanenţă, iar în Bucium cel puţin vom face alt bulevard, deoarece actualul nu mai rezistă, este depăşit din punct de vedere tehnic. L-am şi dat la proiectare unei companii specializate, vrem să facem o stradă pe cinci benzi, să avem mereu o bandă de viraj stânga care nu mai blochează celelalte mijloace de transport. Evident, avem o problemă foarte gravă legată de trafic şi nu trebuie să abandonăm această tematică foarte sensibilă. Urmăresc cu mare atenţie ceea ce se întâmplă în marile oraşe din Europa Occidentală, chiar am văzut ce a făcut şi Barcelona, începând cu 1 ianuarie, prin interzicerea utilizării vehiculelor sub Euro 3. Prin urmare, Europa începe să se apere pentru sănătatea cetăţenilor ei, iar noi suntem stat membru şi trebuie să începem să ne apărăm şi noi.

- O colaborare cu CFR ar putea degreva traficul ieşean? A fost introdus traseul Iaşi – Ciurea, cu o frecvenţă zilnică de 16 curse feroviare. Aţi avut o iniţiativă în acest sens...

- A fost o iniţiativă pornită cu vreo trei ani în urmă. Constat cu surprindere, dar şi cu plăcere că lucrurile s-au materializat. Păcat că nu s-a făcut mai multă publicitate pe

seama acestui demers al CFR-ului, însă promit că le dau o mână de sprijin pentru că interesul meu este să conving cât mai multe persoane din Ciurea să lase maşina acasă şi să vină cu trenul. Sigur, dacă este nevoie de o cursă specială care să-i preia pe călători de la gară şi să-i ducă în alte zone de interes, vom sprijini. Iniţiativa ar trebui să se lărgească pentru că am putea conecta în felul acesta şi comuna Bârnova, foarte aglomerată şi ea din cauza traficului auto şi putem duce mai departe gândul către celelalte localităţi din jur. Dacă vom găsi înţelegere la Ministerul Transporturilor şi ne vor permite să ne implicăm şi noi, Asociaţia Zonei Metropolitane, în implementarea suplimentară a acestui tip de transport, o vom face cu mare plăcere.

- Iese Iaşul din sfera aceasta de poluator constant, arătat cu degetul de toată lumea, de la cetăţeanul de rând până la organismele europene?

- Iaşul a ieşit din această zonă şi avem ultima raportare a Gărzii de Mediu, din 19 decembrie 2019, care arată faptul că, în sfârşit, după o muncă care nu a fost deloc uşoară, am reuşit să avem un număr de depăşiri la jumătate faţă de anul precedent. Deci, să faci o reducere la jumătate a însemnat un efort. Am spălat şi măturat, anul trecut, peste 38 milioane metri pătraţi de stradă - atât de multe treceri au fost! - şi s-au salubrizat peste 245 de milioane de metri pătraţi de stradă. Practic, în fiecare zi am ţinut cisternele şi periile pe străzi. Am cumpărat 7 cisterne noi, 5 perii mecanice noi şi multe alte echipamente care au costat peste 7 milioane de euro,, iar în felul acesta Iaşul a reuşit să fie, la nivel naţional, printre puţinele oraşe, dacă nu chiar singurul, care a avut înjumătăţirea numărului de depăşiri la poluare pe cele mai sensibile zone din oraş, vorbim de staţiile Podu de Piatră şi Cantemir, căci celelalte oricum nu înregistrau depăşiri.

Eu trebuie să creez acest echilibru între a nu încurca dreptul de proprietate al fiecărui cetăţean şi a lăsa totuşi o viaţă coerentă şi bună pentru toţi cei care în momentul de faţă locuiesc în Iaşi şi cred că am reuşit să împărtăşesc acest deziderat”.

- Ieşenii solicită tot mai multe zone verzi, parcuri, argumentând că se simt sufocaţi nu doar de trafic, ci şi de amploarea pe care a luat-o sectorul imobiliar. Care este, în viziunea dumneavoastră, soluţia la aceste probleme, care se acutizează, din păcate?

- Gândim cu toţii la fel, din acest punct de vedere, în sensul că nu poţi rămâne indiferent când vezi că un spaţiu, despre care tu credeai că este unul public, te trezeşti că vine cineva şi spune este al meu, am dreptul de a construi pe el şi se apucă de făcut ceva acolo. Pe de altă parte, este şi dreptul proprietarului de a-şi exploata bunul pe care îl are într-o variantă pe care o socoteşte propice, în concordanţă cu legislaţia în vigoare. Eu trebuie să creez acest echilibru între a nu încurca dreptul de proprietate al cetăţeanului şi a lăsa totuşi o viaţă coerentă şi bună pentru toţi cei care în momentul de faţă locuiesc în Iaşi şi cred că am reuşit să împărtăşesc acest deziderat. Am introdus în mod obligatoriu prevederea că minim 30 la sută din suprafeţele nou construite trebuie să rămână spaţii verzi. Obligatoriu. Apoi, introducerea parcărilor în subteran, mai ales la complexele de locuinţe, pentru a putea să avem alte funcţiuni la sol, dar şi investiţiile permanente pe care le-am făcut în salvarea unor suprafeţe verzi cucerite de maşini şi transformarea lor într-un spaţiu intensiv care să ofere şi un aspect estetic corect, dar care să-şi ducă şi rolul de spaţiu verde generator de oxigen şi de umbră.

- S-a schimbat ceva în modul de abordare al Executivului când vine vorba despre Iaşi?

- Da. Recunosc că nu la nivelul parametrilor pe care mi i-aş fi aşteptat, dar în linii generale da.

- Aţi făcut lobby pe lângă noul Guvern pentru finanţarea vreunui obiectiv anume din municipiul Iaşi?

- Am făcut lobby pentru mai multe obiective şi avem deja un prim succes – Cinematograful Trianon, care a intrat în lista scurtă a CNI şi care va trebui să fie finanţat în următorii ani ani, până la finalizare. Dar, lobby-ul pe care îl fac de fiecare dată ţine de centura oraşului, de Spitalul Regional de Urgenţă, de autostrada pentru Moldova şi de o bază sportivă regională. Sunt cele patru teme cu care abordez de fiecare dată când se schimbă guvernul. Acestea sunt obiective foarte importante pentru Iaşi, pentru Moldova şi speranţa mea este ca viitoarele guverne chiar să le facă obiective prioritare.

- De ce nu reuşeşte Iaşul să se bată de la egal la egal cu Clujul? Ce-i lipseşte Iaşului, în momentul de faţă, pentru a duce „pe picioare”, cum spun boxerii, această dispută?

- Iaşul a reuşit să bată nu doar orice oraş din România, ci aproape toate oraşele din Europa. Am ieşit pe locul doi pe Europa în ceea ce priveşte ritmul de creştere în domeniul IT şi ne-am bătut în această competiţie nu doar cu statele UE, ci au intrat în competiţie şi state nemembre UE. Primul loc a fost câştigat de oraşul german Darmstadt, locul doi Iaşul. Am ieşit pe locul I în ţară în domeniul IT - am fost premiaţi de Asociaţia Smart Citty - şi pe locul I pe ţară în domeniul salubrităţii, premiaţi de Asociaţia Municipiilor din România pentru cele mai inovative şi eficiente metode de salubrizare. Sunt obiective câştigate. Am făcut acest comentariu doar ca să ne întoarcem la raportul dintre Iaşi şi Cluj. Nu avem nicio stare de inferioritate în abordarea acestui raport, Clujul nu ne este cu nimic superior, nici Iaşul nu este cu nimic superior Clujului. Suntem două oraşe în două părţi ale ţării, unul s-a dezvoltat într-o epocă, altul în altă epocă. Noi am venit pe un fundament istoric, ei pe un alt fundament istoric, e adevărat, ei mai aproape de Viena, noi mai aproape de Moscova. Dar din punct de vedere intelectual, cultural, conceptual şi chiar ca ritm de dezvoltare nu avem nimic de obiectat. Clujul a avut însă un mare noroc pe care lumea îl scapă din vedere, iar acesta se numeşte fostul prim-ministru Emil Boc, care a pompat constant sume importante de bani din bugetul naţional către Cluj. Aici este lucrul care a făcut diferenţa. Noi n-am reuşit să trimitem până acum un prim-ministru de la Iaşi – cu paranteza Mihai Ungureanu, care, sigur, în şase luni, nu a reuşit să facă mare lucru.

La clubul de fotbal de fiecare dată s-a dat vina pe antrenor, fără să se ţină seama de faptul că mecanismul de conducere era şi este învechit, că n-a reuşit să se racordeze la noile realităţi din fotbalul românesc, plin doar de speranţă, nu şi de faptă”

- Schimbând registrul, fotbalul ieşean a acaparat audienţa naţională a consumatorilor de informaţii sportive în acest debut de an. A venit Rednic, continuă să vină jucători... vine, totuşi, şi Ciprian Paraschiv ca preşedinte?

- Da. Toate s-au confirmat şi am o stare de satisfacţie personală şi de reproş personal, în acelaşi timp, pentru că fiind un subiect foarte fierbinte, atacat de fiecare dată şi în presă, dar şi de către organele de cercetare penală – mă refer la fotbal, am preferat să mă menţin oarecum independent de o abordare frontală. Dar mi-am dat seama că, totuşi, oamenii nu aveau nevoie de la mine neapărat de bani, aveau nevoie de la mine - şi au în continuare, de o implicare activă, de un preşedinte jucător, să spunem aşa, pe înţelesul tuturor. O încercare de a continua această reformă în club pentru că de fiecare dată s-a dat vina pe antrenor, fără să se ţină seama că mecanismul de conducere a acestui club era şi este învechit, că n-a reuşit să se racordeze la noile realităţi din fotbalul românesc, plin doar de speranţă, nu şi de faptă, motiv pentru care l-am rugat pe domnul preşedinte Adrian Ambrosie să lase să aducem un alt preşedinte de club, iar el să se ocupe de partea administrativă şi de marketing, să schimbăm organul de conducere, să schimbăm şi Comitetul Director sau să-l primenim în cea mai mare parte, să nu fiu foarte radical, şi în felul acesta să reclădim clubul pe un alt statut.

- Ce se va întâmpla cu Adrian Ambrosie, cu Toni Heleşteanu, cu profesorul Leonida Antohi...?

- Domnul Antohi poate rămâne pe lângă club, este un sfetnic bun al clubului, dar cred că în Consiliul Director trebuie să aducem şi o nouă generaţie de iubitori de sport. Toni Heleşteanu va fi el însuşi cel care va decide ce va face în continuare, funcţie de cum se va autoevalua şi abia aştept să văd ce va spune el despre el, despre şi contribuţia pe care a avut-o la clubul de fotbal. Şi acolo sunt două tabere, o parte care spune că el s-a ocupat cum trebuie de club - iar dacă este aşa, aşa să fie, şi o altă parte care spune că ar fi putut să facă mai mult, iar dacă este aşa şi e majoritară, atunci el va fi probabil înlocuit sau i se vor prelua din sarcini.

- Va prelua Adian Ambrosie funcţia de preşedinte al Consiliului Director?

- Deocamdată, nu. De la 1 februarie el ar trebui să devină vicepreşedinte în executivul clubului şi o să vedem exact după prima întrunire a Comitetului Director unde va sta Adrian Ambrosie.

- Mutăm stadionul din dealul Copoului?

- Nu-l mutăm, ci mai construim unul.

- Tot în dealul Copoului?

- Nu. Joi am avut aproape patru ore de discuţii cu noii proiectanţi ai arenei sportive care urmează a fi construită la Iaşi. Amplasamentele studiate sunt cele legate în continuare de Moara de Vânt, pentru că nu vrem să facem două investiţii paralele în ceea ce priveşte partea complementară unui astfel de obiectiv. Mai precis, sala de sport, care trebuie să aibă locuri de parcare pentru autocare şi vizitatori şi stadionul, care trebuie să aibă şi el parcare şi am decis să le punem unul lângă celălalt, să folosim în comun zona de parcare, să avem apa şi canalizarea comună, să nu muncim de două ori în două zone diferite.

- Dacă ar fi să le spuneţi iubitorilor de sport din Iaşi când va avea Iaşul un stadion nou, ce le-aţi spune?

- Avem opt luni de proiectare, începând de joi, de când am semnat ordinul de începere a lucrării către echipa de proiectanţi de la Bucureşti - printre altele, vreau să vă spun că acei oameni au experienţă, nu cum spun unii sau alţii, sunt oameni din echipele de proiectare de la stadioanele din Craiova, Târgu Jiu, care au experienţa unor stadioane ce se prezintă relativ bine sau foarte bine. Dar primul obiectiv care va începe va fi sala de sport, pentru că sala de sport din Iaşi este nefuncţională, ea nu poate face nici măcar competiţii de ligă naţională în momentul de faţă, pentru volei şi baschet, decât cu acceptul arbitrilor, care fac tot felul de derogări peste derogări... Va trebui să începem cu sala de sport nouă, care va avea 10.212 locuri, le-am numărat împreună cu proiectanţii, şi o să facem o prezentare publică într-o lună, o lună jumătate...

Sala de sport, care va avea 10.212 locuri, se va ridica la un cost mediu de 2.700-3.000 euro pe loc, iar stadionul va rămâne în media de 2.200-2.300 euro pe loc. Asta înseamnă că sala de sport se va duce către 30 milioane de euro, iar stadionul către 45-50 milioane euro”.

- După cele opt luni ce se va întâmpla?

- După cele opt luni şi în paralel cu proiectarea, vom începe negocierile cu următoarele instituţii: pentru sala de sport cu Compania Naţională de Investiţii, care va primi documentaţia în luna februarie, iar pentru stadion la Compania Naţională de Investiţii. O singură paranteză - vom contacta şi băncile, deoarece sunt convins şi este anormal să cred că CNI va investi mare parte a banilor pe care-i gestionează în Iaşi...

- Este vorba despre o sumă mare?

- Nu este foarte mult. Sala de sport se va ridica la un cost mediu de 2.700-3.000 euro pe loc, iar stadionul va rămâne în media de 2.200-2.300 euro pe loc. Asta înseamnă că sala de sport se va duce către 30 milioane de euro, iar stadionul către 45-50 milioane euro. Nu e foarte mult, nu e nici puţin, dar o abordare raţională, cu investiţii din partea statului şi/sau fonduri europene pentru proiectele de eficienţă energetică, şi/sau împrumuturi rambursabile de la băncile româneşti şi internaţionale, ar putea face un amestec credibil şi pentru cetăţenii municipiului Iaşi că, totuşi, aceste două obiective vor începe. Eu voi încerca, bineînţeles şi cu acceptul Consiliului Local, ca imediat după aprobarea indicatorilor tehnico-economici la sala de sport să dăm drumul şi la licitaţie.

- O plajă de aşteptare?

- Un an de zile să începem efectiv construcţia. Ar fi cel mai optimist termen pe care-lputem avansa.

- Şi o ultimă apreciere referitoare la alegerile preconizate în două tururi de scrutin... Poate PNL forţa alegeri anticipate cu acest demers?

 

- Da. Şi cred că asta şi vrea şi e din punctul meu de vedere, la flerul meu politic, după câţiva ani de politică, este şi bine. E bine pentru că stabilizează o guvernare viitoare înainte de finalul mandatului de drept, mai economisim timp şi avem foarte multe de recuperat din acest punct de vedere nu se mai poate întâmpla nimic extraordinar pe scena politică românească se ştie foarte bine care este trendul fiecărui partid în momentul de faţă după ce preşedintele Klaus Iohannis a câştigat un nou mandat, deci nu inventăm apa caldă, care este inventată de alţii. Se cunoaşte trendul partidului fruntaş, al celor care vin din spate se cunoaşte deci există şi opţiunile creării unui nou guvern cât mai rapid care să-şi preia din plin sarcinile şi să înceapă să facă un program de guvernare coerent.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

ANUNT LICITAȚIE ÎNCHIRIERE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI reorganizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr. 17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești; 2) Informații privind obiectul închirierii: Informații privind obiectul închirierii conform HCL nr. 200/14.11.2019, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp/lună; Durata; Destinaţia. 1. B-dul Oituz nr. 12, 4,00 mp, 10,00 lei, 10, Amplasare totem; 2. Calea Bacăului (parte dreaptă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3. Calea Bacăului (partea stângă a DN Oneşti -Bacău), 4,90 mp, 2,50 lei, 10, Amplasare panou publicitar; 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ0612118025XXXXX –CUI 4353250 beneficiar Municipiul Oneşti) -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 17.02.2020, ora 16.00; 4) Informații privind ofertele: -Data limită de depunere a ofertelor: 25 februarie 2020, ora 12.00. -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la adresa: B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032; -Data licitaţiei: 26 februarie 2020, ora 12.00; 5) Locul desfăşurării şedinţei de licitaţie: la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe; 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău; Adresa: Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4 cod 600356, tel: 0234514419, fax 023452521; email: tr-bacau-reg2@just.ro; 7) Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04.02.2020..
S.C. Remat S.A., cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., potrivit Hotărârii nr. 1230/12.07.2016, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secția a II-a Civilă-Faliment, în dosarul nr. 9134/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 14.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor active: Nr. activ Descrierea comercială a activelor - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.). Activ 7 Teren intravilan construit în mun. Dej, str. Bistriţei, nr. 44, pe sensul către Cuzdrioara, jud. Cluj (zona industrială, la ieşire spre Bistriţa Năsăud, înainte de S.C. Someşul S.A.), St teren-7.149 m.p., curţi-construcţii, St construită-1.659,16 m.p., regim de înălţime: P+1parţial, împrejmuit, betonat (100%), învecinat cu S.C. Somtrans S.A., S.C. Samus Mex S.A., S.C. Com-Beton S.A., deschidere la stradă aprox. 53 m.l.; Identif. imobil: nr. cds. 837/2/1 în C.F. nr. 18837/N a localităţii Dej (nr. cds. nou 53437 al C.F. 53437/mun. Dej); - 2.732.400,00 lei; - 683.100,00 lei. Activ 16 PROPRIETATE IMOBILIARĂ, compusă din teren în suprafață totală de 3.914 m.p. și construcții în suprafață totală de 1.117 m.p., situată în oraş Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, jud. Vrancea, la 6km de nodul rutier Tișița. Este alcătuită din: - Imobil situat în oraşul Mărăşeşti, str. Doinei, nr. 2, T25, P1735, jud. Vrancea, Imobilul a fost dobândit prin Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1111/22.03.2001 de B.N.P. Tanase Rodica. - Împrejmuire depozit Mărăşeşti (degradat, nr. inv. 2088), platformă betonată 1.040 m.p. (degradat, nr. inv. 2092); Proprietatea are deschidere frontală la str. Doinei și este pretabilă pentru activități industriale având în vedere și caracterul zonei în care este amplasat imobilul. - 437.600,00 lei; - 80.000,00 lei. Activ 46 Construcție metalică demontată în mun. Iași, Șos. Iași – Tomești, nr. 6, jud. Iași. - 46.000,00 lei; - 7.000,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.02.2020, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 13.02.2020, ora 13.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la e-mail vanzari@insolventa.ro, fax: 0232/212231, tel. 0232/243864, 0755132473..
„În Iaşi mai există cel mult 20 de arheologi, în instituţiile de cercetare ale statului”
01/02/2020 00:22

La Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, studenţii au posibilitatea de a opta intre a studia activităţile umane din trecut, aplicate prin recuperarea ...

MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”
22/01/2020 08:09

    * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi     - Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a caştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului? - A ...

„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”
12/12/2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989 Se implinesc, peste două zile, trei decenii de cand Cassian Ma ...

„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Părintele ideal este cel care reuşeşte să îmbine stilul democrat cu cel laissez-faire şi cu cel autoritar”
14/09/2019 12:05

  * dialog cu psihoterapeutul Anda Păcurar Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, cu multiple stagii de pregătire efectuate in Irlanda, Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Anglia, SUA. Est ...

Mai mult de o treime dintre pacienţii internaţi zilnic la Socola suferă de alcoolism
16/08/2019 00:00

* de vorbă cu prof. univ. Vasile Chiriţă, unul dintre cei mai mari medici psihiatri din ţară, care profesează la Institutul de Psihiatrie „Socola” - Domnule profesor, au trecut aproape 30 de ...

„Iaşul va avea, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare mai puternică decât are Clujul”
11/08/2019 23:57

  * dialog cu deputatul ieşean Costel Alexe, lider al liberalilor ieşeni, vicepreşedinte PNL la nivel naţional - Domnule deputat, aş dori să pornim discuţia noastră de astăzi de la declaraţia n ...

Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...