Psihoterapia, o igiena a mintii

default

Dimensiune font:

| 13-12-2012 00:00

Depresia si anxietatea sunt cele mai des intalnite tulburari, cele mai usor de identificat de catre pacient. Exista, insa, multe alte tulburari care sunt luate, uneori drept carente de educatie sau drept episoade scuzabile in anumite circumstante. Pacientul se obisnuieste sa sufere – sau sa-i faca sa sufere pe cei din jurul sau – ignorand faptul ca ar putea primi ajutor si calitatea vietii sale si a celor apropiati s-ar putea imbunatati. Performantele sociale si profesionale ar fi, de asemena, mai bune.

Agresivitatea, timiditatea, dependentele, recuperarea posttraumatica, eliberarea de stres sunt numai cateva dintre multele situatii in care psihoterapia ar putea fi de mare ajutor.

Daca alocam bani si timp pentru fitness, spa, aerobic, sauna, solar, saloane de infrumusetare, pentru sanatatea si frumusetea fizica, ne-am putea pune problema ca, o parte dintre aceste resurse sa le dedicam sanatatii si armoniei psihice.

Pe de alta parte, sunt situatii in care nu ne putem descurca fara un ajutor specializat. Avem nevoie de suport psihic atunci cand noi sau cineva apropiat sufera de o boala grava, indelungata, cand ne aflam in fata unei interventii chirurgicale majore de care ne temem sau care inseamna o amputare sau extirparea unui organ.

Exista situatii grave in viata: pierderea locului de munca sau a statutului familial si social, pierderea cuiva apropiat.

Exista profesii cu mare consum psihic – de la interventiile de urgenta: medici, pompieri, politisti si pana la cadrele didactice si, de ce nu, functionarii care lucreaza cu publicul.

In toate aceste imprejurari, familia, prietenii, cartile ne pot ajuta, dar intr-o masura limitata. Este nevoie de cineva care sa cunoasca mecanismele psicului, sa stie unde sa caute adevarata cauza a suferintei, sa gaseasca, impreuna cu pacientul, mecanismul de adaptare la realitatea inconfortabila sau traumatizanta.

Psihoterapie
Cand e nevoie de psihoterapie?

Psihoterapia este o necesitate atunci cand mediul de crestere a individului nu a fost prielnic si, din motive puternice si sanatoase de dezvoltare, persoana solicita ajutor calificat in care poate gasi conditii noi care sa ii ofere posibilitati de „reparare", prin noua relatie cu terapeutul.

Oricand persoana se simte depasita in mecanismele ei de adaptare care pana acum s-au dovedit utile si, iata, au colapsat, au „tradat-o". Sau atunci cand medicul psihiatru, si nu numai, o recomanda ca tratament complementar in cazul unor tulburari psihice severe sau psihosomatice.

In prezent, anxietatea si depresia sunt afectiunile care ii determina pe romani sa mearga la psihoterapeut, cauza fiind, de multe ori, stresul major la care sunt supusi. Dar cu ajutorul psihoterapiei pot fi combatute si alte tulburari psihice, cum ar fi: traumele, abuzurile, crizele de viata, pierderile si tulburarile de stres post-traumatic.

Ce este psihoterapia?
•Interventie planificata efectuata de catre terapeuti instruiti prin metode stiintifice.
•Relatie interpersonala.
•Scop: atenuarea simptomelor, determinarea unui proces de maturizare, cresterea sentimentului de bunastare personala.

In lume, se practica cel putin 200 de tipuri de terapie, dintre care cele mai cunoscute sunt:
•terapiile psihanalitice;
•terapiile cognitiv-comportamentale;
•terapiile umaniste;
•terapiile sistemice de familie;
•terapiile corporale;
•terapiile hipnotice si de relaxare;
•terapiile integrative.

In functie de specificul problematicii de rezolvat, ca durata, o terapie poate fi:

•pe termen scurt (cateva sedinte) - Centrata pe simptom;
•pe termen scurt (circa 1 an) - modificari in stilul relational;
•pe termen scurt lung (cativa ani) - restructurarea personalitatii.

Intre cazurile clasice, in care psihoterapia ar trebui sa fie un suport, ar putea fi enumerate:
•Copii: dificultati scolare, comportamentale.
•Adolescenti: dificultati in familie, despartiri, nevoia de a se cunoaste.
•Tineri: dificultati de adaptare, suprasolicitare.
•Adulti: divortul, sanatatea, doliul.
•Varstnici: singuratate.

Ce ar putea sa ne aduca la psihoterapeut?
•probleme semnificative in relatii, la serviciu sau lin relatia cu sine;
•dificultatea de a depasi o pierdere/trauma;
•simptome de depresie si anxietate;
•crize existentiale;
•dependente;
•dorinta de a te cunoaste mai bine.

Cine este psihoterapeutul?
Psihoterapeutul, spre deosebire de medicul psihiatru, are la baza o pregatire teoretica in psihologie (pregatire non-medicala); in continuarea pregatirii sale, psihoterapeutul insusi urmeaza o psihoterapie completa, pentru a-si rezolva propriile sale eventuale dizarmonii, pentru a putea fi echilibrat si obiectiv in relatia cu pacientul. De asemenea, el lucreaza pentru o perioada sub supervizarea unui psihoterapeut acreditat; la dobandirea experientei necesare, psihoterapeutul este acreditat si poate practica independent.

Psihoterapia are ca obiective diagnosticarea si tratamentul non-medicale sau non-chimice.

In Romania, traditia psihoterapiei a fost reluata dupa aproximativ 50 de ani de pauza, timp in care stiinta a progresat mult in Europa si in lume, iar mentalitatea publicului a evoluat in sensul intelegerii specificului si utilitatii psihoterapiei. Din acest motiv, ne aflam cu mult in urma statelor europene in privinta numarului de psihoterapeuti dar si a numarului de beneficiari.

Daca in Franta exista un psihoterapeut la 4 000 de locuitori, in Austria exista unul pentru fiecare de mie de locuitori, iar media europeana este de 2 000 de locuitori corespunzatori unui psihoterapeut. In Romania, avem 1 170 de psihoterapeuti acreditati sub supervizare, ceea ce inseamna aproximativ unul la 20 000 de locuitori. Si e greu de crezut ca avem mai putina nevoie!

Despre Federatia Romana de Psihoterapie
Federatia Romana de Psihoterapie, aflata la 11 ani de la infiintare, este o organizatie non-profit, apolitica si non-guvernamentala, cu caracter profesional, la nivel national. Sub egida FRP isi desfasoara activitatea majoritatea asociatiilor si scolilor de psihoterapie din Romania. FRP are ca scop dezvoltarea si promovarea psihoterapiei in Romania, ca modalitate de tratament al persoanelor cu probleme emotionale dar si ca sprijin al acelora care doresc sa-si dezvolte personalitatea si sa-si optimizeze activitatea la nivel personal si social.

FRP functioneaza ca Asociatie Nationala Umbrela si de Acreditare, statut ce i-a fost conferit de catre Asociatia Europeana de Psihoterapie in vederea atestarii celui mai inalt grad de calificare prin intermediul Certificatului European de Psihoterapeut (ECP). FRP faciliteaza comunicarea intre asociatiile de psihoterapie de diverse orientari, asigura cooperarea intre organizatiile si persoanele preocupate de utilizarea resurselor psihoterapiei si include 500 de membri calificati ca psihoterapeuti in cei peste 1.170 de membri din toata tara.

In prezent, FRP militeaza pentru alinierea psihoterapiei romanesti la standardele profesionale europene promovate de catre Asociatia Europeana de Psihoterapie si este implicata activ in crearea unui cadru legal care sa permita recunoasterea psihoterapiei ca profesiune de sine statatoare. Prin acest cadru legal, vor putea fi eliminate amenintarile la sanatatea publica reprezentate de practicienii si institutiile neacreditate si va fi asigurat accesul cetatenilor la servicii psihoterapeutice calificate si etice, ca un drept fundamental al omului, cel la sanatate.

 

 

http://www.avantaje.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei