Sustenabilitatea în construcții: de ce este importantă și cum se poate realiza

panouri-solare

Dimensiune font:

| 30-08-2021 13:00

Construcțiile sustenabile reprezintă viitorul spre care se îndreaptă societatea. Din punctul de vedere al materialelor, construcțiile se concentrează pe cele sustenabile și reciclabile, iar în ceea ce privește practicile și stilul de viață, construcțiile rezidențiale și de birouri sustenabile încurajează consumul redus de energie. De asemenea, producerea a cât mai puține deșeuri este un aspect esențial al unui stil de viață sustenabil și al clădirilor „verzi”. Iată mai multe detalii despre importanța sustenabilității în construcții:

De ce construcțiile sustenabile sunt viitorul

Industria construcțiilor are un impact puternic asupra mediului înconjurător, iar acesta este preponderent negativ. Cu piața imobiliară rezidențială și a construcțiilor de birouri în continuă creștere, aceasta se extinde spre habitatul animalelor și al diferitelor specii de plante. Mai mult decât atât, de la mașinăriile folosite pentru a construi aceste clădiri, până la întreținerea lor și prezența umană în interiorul acestora consumă o cantitate mare de energie și de resurse. Procesul de construcție duce și la cantități mari de deșeuri, cu cea mai mare parte dintre acestea nereciclabile. 


Viitorul cere o schimbare a metodelor folosite în construirea de clădiri rezidențiale și de birouri, pentru a încuraja modelul de economie circulară și pentru a reduce emisiile de carbon, dar și deșeurile care sufocă în acest moment mediul înconjurător.


De asemenea, nu ne mai putem imagina un viitor în care siguranța sanitară în mediul construit să nu mai fie o prioritate, la fel de importantă ca sustenabilitatea. O soluție în acest sens este IMMUNE Building Standard™ este un set coerent de măsuri standardizate și susținute științific, conceput și dezvoltat pentru a evalua și a certifica sănătatea spațiului fizic în mediul construit. IMMUNE Building Standard™ se bazează pe o investiție practică în Healthy by Design System (HbDS), format dintr-o rețea de dispozitive și tehnologii, echipamente specializate, personal dedicat și facilități noi, care promovează implementarea de reguli operaționale și de sănătate în spațiile interioare ale clădirii unde oamenii interacționează.


Protejarea mediului

Mediul înconjurător suferă în urma proceselor de prelucrare și consumare a resurselor și, mai ales, din cauza cantităților de deșeuri create de oameni. Din acest motiv, construcțiile sustenabile urmăresc să reducă folosirea materialelor care nu sunt prietenoase cu mediul și care necesită procese complicate de prelucrare. Printre materialele potrivite pentru protejarea mediului se numără:

  • lemnul din păduri controlate și gestionare pentru materie primă;

  • ciment sustenabil din materiale reciclabile;

  • bambus;

  • metal reciclat;

  • izolații cu lână;

  • pluta;

  • spumă poliuretanică din plante;

  • miceliu.


De asemenea, obiceiurile oamenilor au nevoie de schimbări pentru a susține acest proces. În clădirile de birouri, angajații trebuie să fie informați cu privire la folosirea a cât mai puține ambalaje din plastic și colectarea selectivă. Reducerea consumului de energie de la birou se poate face prin soluții precum:

  • înlocuirea becurilor vechi;

  • reducerea iluminatului neesențial;

  • înlocuirea luminilor incandescente cu cele fluorescente (care încurajează și productivitatea);

  • instalarea panourilor solare;

  • instalarea luminilor cu senzori;

  • instalarea unor sisteme de purificare a apei pentru consumul angajaților, ce ar putea conduce la o scădere importantă a numărului de ambalaje din plastic. 

Construcții sănătoase, oameni sănătoși

Odată cu pandemia de Covid-19, cei mai mulți oameni din întreaga lume s-au concentrat pe îmbunătățirea stilului de viață. Sănătatea a devenit o prioritate, mai mult ca niciodată, iar în lumea post pandemie, acest aspect nu se va schimba. Acum, constructorii și proprietarii de clădiri sau afaceri trebuie să se alăture schimbării și să pună bazele unui plan potrivit pentru siguranța sanitară a rezidenților sau angajaților. 


Pe lângă regulile de filtrare a aerului, proiectarea în jurul importanței luminii naturale, clădirile trebuie să ofere un grad sporit de siguranță în ceea ce privește sănătatea. Printre practicile incluse în IMMUNE Building Standard™ se numără și indicații despre încorporarea tehnologiilor și echipamentelor care măsoară calitatea aerului, umezeala sau nivelul de CO2. Alături de măsurile necesare pentru a evita răspândirea unor virusuri periculoase, precum în cazul pandemiei de Covid-19, astfel de soluții reprezintă viitorul clădirilor de diferite tipuri.


Sustenabilitatea clădirilor este un pas în plus spre un viitor verde, care are ca scop final protejarea planetei și a oamenilor printr-un stil de viață prietenos cu acesta. De la clădirile office la cele rezidențiale, schimbările sunt necesare acum.


Sursa foto: shutterstock.com

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sindromul impostorului. O călătorie ascunsă în umbra succesului
13/05/2024 18:30

  O luptă tăcută, dar intens reală pentru multi dintre cei care par a fi pe culmile succesului, sindromul Impostorului poate atrage efecte dezastruoase. Recunoasterea si abordarea sa sunt esentiale pe ...

Se schimbă modul de generare a CNP-ului. Precizări de la Ministerul Afacerilor Interne despre semnificaţia cifrelor
13/05/2024 10:37

 Odată cu operationalizarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă, un element de noutate il reprezintă generarea codului numeric personal, sens in care Ministerul Afacer ...

VIDEO Kylian Mbappe a făcut anunțul momentului în fotbal
10/05/2024 23:19

 Paris Saint Germain nu a reusit nici in acest sezon să cucerească UEFA Champions League, iar vestea cea mai proastă pentru parizieni a venit vineri, cand Kylian Mbappe a făcut un anunt important privi ...

După carnea artificială, cafeaua sintetică e pe Agenda 2030. Si asta
10/05/2024 13:57

              "O băutură care va apărea in curand pe piată are un gust mai bun ...

Partidul Puiul Malefic și-a anunțat candidatura. Cele mai ciudate partide înscrise la alegerile europarlamentare 2024
10/05/2024 12:56

 Partide politice cu nume mai putin obisnuite vor participa la alegerile europarlamentare din 9 iunie. Unele si-au inceput activitatea ca o glumă, altele si-au atribuit acest nume pentru atrage atentia as ...

Prizonieri în labirintul nefericirii personale
09/05/2024 10:30

Suntem oameni, făpturi condamnate la o existentă plină de nuante, unde lumina se impleteste adesea cu umbra. În această lume modernă, in care fiecare moment pare a fi subiect de evaluare, fiecare per ...

Salcâmul, o simfonie a naturii îmbrățișată de timp și tradiție
08/05/2024 15:02

În tăcerea dulce a primăverii, cand pămantul se trezeste la viată si cerul se imbracă in albastrul pur, un copac infloreste cu o gratie aparte, aducand cu el nu doar o frumusete efemeră, ci si o ist ...

Femeile încă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul în familie
08/05/2024 11:22

Femeile incă se mai confruntă cu stereotipuri şi prejudecăţi legate de carieră şi rolul in familie, a declarat ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, cu prile ...

 Bucură-te de un nou capitol: cum să-ți valorifici timpul după ce ieși la pensie
08/05/2024 10:51

Bucură-te de un nou capitol: cum să-ti valorifici timpul după ce iesi la pensie Planificarea pe termen lung este mereu o idee bună. Indiferent de varsta pe care o ai, este important să ai o viziune clar ...

Bujorul românesc, eterna eleganță
08/05/2024 09:17

      Într-un colt indepărtat al naturii, printre pajisti si păduri, infloreste o comoară ce incantă privirile si inimile: bujorul, floarea emblematică a Romaniei. Este un simbol al ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei