7.183 elevi ieșeni intră azi la Evaluare Naţională

1evaluare

Dimensiune font:

| 19-06-2023 00:01

Absolvenţii clasei a VIII-a susţin astăzi proba scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul examenului de Evaluare Naţională. În tot judeţul Iași sunt 7.183 de elevi absolvienţi de clasa a VIII-a care s-au înscris la probele pentru acest important examen.

Pentru 63 de elevi din 32 de şcoli din judeţ au fost adaptate procedurile de susţinere a examenului pentru a avea şanse egale cu ceilalţi colegi. Măsura a fost luată conform legislaţiei, pentru asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru candidaţii cu deficienţe de vedere, auz şi tulburări de neurodezvoltare. Aceştia beneficiază, după caz, de accesibilizarea subiectelor, de modalităţi de redactare şi tehnoredactare, şi materiale suport, în funcţie de tipul de deficienţă, a spus Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

Pentru 3.536 elevi înscrişi din mediul rural şi 3.647 din urban, Inspectoratul Şcolar Iaşi a organizat 167 de centre de examen, 112 în mediul rural şi 55 în mediul urban.

Sunt organizate cinci centre în care 1.700 de profesori de specialitate vor corecta tezele elevilor care au susţinut examenele Evaluării Naţionale.

Cea de-a doua probă a Evaluării Naţionale va fi susţinută miercuri de elevii absolvenţi de clasa a VIII-a. Rezultatele vor fi comunicate pe 28 iunie până la ora 14,00. Contestaţiile vor putea fi depuse în acceaşi zi şi în ziua următoare. Afişarea rezultatelor finale, după soluţionarea contestaţiilor, va avea loc pe 4 iulie.

Înscrierile pentru Examenele Naţionale de anul acesta s-au făcut până pe 16 iunie, pentru că personalul din învăţământul preuniversitar a fost în grevă generală timp de trei săptămâni. 

Precizări pentru elevii care participă la Evaluarea Naţională

Absolvenţii claselor a VIII-a care susţin Evaluarea Naţională au învăţat după un curriculum axat pe crearea de competenţe, subiectele fiind construite după modelul PISA şi sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broşură care include atât cerinţele, cât şi spaţiile pentru rezolvarea acestora.

 La fiecare dintre cele două probe ale Evaluării Naţionale, accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8.00 până la 8.30 iar examenul va începe la ora 9.00.

La probele scrise ale evaluării naţionale elevii primesc subiectele în formă de broşură. Dacă au nevoie, pot solicita pagini suplimentare.

Timpul pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute şi începe după completarea casetei de identificare.

La proba de limba română, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.

Recomandările profesorilor cu o zi înainte de examen

Profesorii de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională au elaborat un ghid de sugestii despre cum pot gestiona elevii emoţiile de dinaintea celor două probe ale Examenului de Evaluare Naţională. „Trebuie să nu se lase copleşiţi de emoţii, ci să-şi amintească de cea mai bună performanţă sau la o experienţă personală anterioară în care ai avut succes. Ce a ajutat să obţină o performanţă bună, cum pot aplica resursele din experienţa anterioară? Dacă au reuşit în trecut, sigur vor reuşi din nou. Să îşi amintească atunci când au avut obstacole de depăşit ce strategii au folosit pentru a face faţă situaţiilor dificile care te pot ajuta şi acum. În loc să spună "Nu mai ştiu nimic", mai bine înlocuiesc acest gând cu "Până acum am trecut obstacolele astea. Şi acum va fi la fel”, spun cei de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

 Un alt sfat important pentru elevii care susţin examene în această perioadă este evitarea comparaţiilor cu ceilalţi colegi şi concentrarea doar pe propria persoană. „Este bine să gândească doar la ce pot controla, că examenul este o  creştere. Dacă examenul este văzut ca o ameninţare, ceva foarte mare şi greu, doar să creşte nivelul de stres, iar stresul vine din frica de eşec. Examenul trebuie considerat ca pe o oportunitate, o etapă de creştere. Le dorim tuturor elevilor claselor a VIII-a să aibă curajul învingătorilor şi încredere în forţele proprii! Succes!”, spun cei de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.

Ghid de informații utile pentru Evaluări Naționale

Câteva sfaturi importante dau şi cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

Ei au elaborat chiar şi un Ghid cu informaţii utile privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. „Este interzisă intrarea în sala de examen cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri, telefoane mobiile şi orice instrument electronic de calcul, de comunicare sau de stocare a informaţiilor, spun cei de la ISJ Iaşi în ghidul elaborat special pentru elevii care susţin în această perioadă examenele naţionale.

Elevii nu au voie în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete. Astfel de obiecte trebuie lăsate într-o sală de depozitare pentru ca elevii să fie primiţi în examen. 

În sala de examen elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, stilou sau pix de culoare albastră, creion, radieră, riglă, o sticlă cu apă şi şerveţele. „Când primesc broşura, fiecare subiect trebuie citit cu calm pentru a se familiariza cu el, după care se recitesc în întregime toate subiectele. Este bine ca în cel puţin cinci minute să se obişnuiască cu cerinţele şi să identifice specificul fiecărui subiect. Este bine să înceapă cu subiectul pe care îl stăpânesc cel mai bine şi să facă, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare cât şi timpul de rezolvare. Este bine ca elevii să se încerce să se încadreze în timpul propus şi să păstreze o rezervă de timp pentru a reciti şi corecta la final, dacă este cazul. În situaţia în care există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului, este de preferat să încheie fraza şi să înceapă un alt subiect. Cu 10-15 minute înainte de final trebuie recitită şi verificată întreaga lucrare, mai spun cei de la Inspectoratul Şcolar. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Dulgheritul, o meserie pe cale de dispariție
15/05/2024 14:22

  Într-un colt linistit al atelierului său, Petru Poinescu, din Vaslui, mangaie cu privirea mesele de lucru. Fiecare suprafată poartă urmele unor povesti vechi, sculptate in lemn de mainile sale ...

A început Romanian Creative Week 2024
15/05/2024 14:10

 Comunicat de presă. A inceput Romanian Creative Week 2024, premierele primei săptămani: Mircea Cantor va prezenta celebra geantă Dior la Iasi, Festival du Bonheur pour les gourmands, in parcul Pa ...

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botoșani rămâne în arest la domiciliu
15/05/2024 13:34

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a ...

Concurs pe teme de anticorupție, dedicat elevilor din Vaslui
15/05/2024 13:05

Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, in parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui şi Primăria Municipiului Vaslui, derulează in perioada, 1 ...

Spectacol dedicat copiilor, la Opera Iași
15/05/2024 13:01

Opera Naţională Romană din Iaşi anunţă că programează un nou spectacol de balet dedicat copiilor,"Zana păpuşilor", de Josef Bayer, care va putea fi urmărit duminică, in Sala Mare, de la or ...

Municipiul Iaşi devine acţionar la ApaVital
15/05/2024 12:59

Consilierii locali ieşeni se vor intruni miercuri, 15 mai, de la ora 10, intr-o nouă şedinţă extraordinară pe a cărei ordine de zi este inscris un singur proiect de hotărare şi anume aprobarea particip ...

  La închisoare, după ce şi-a spânzurat mâţa!
15/05/2024 12:56

M.C. are o vilă intr-un sat din sudul municipiului Iasi. Construcţia e aproape de varful dealului, una foarte izolată. Dar asta nu l-a scăpat de răspunderea in faţa legii. După excesul de furie din vara ...

O bătrânică s-a apărat cu ghipsul de la mână împotriva fiului şi a nurorii
15/05/2024 12:54

Judecătorii păşcăneni s-au confruntat, săptămana trecută, cu un dosar la al cărui conţinut nu s-ar fi gandit vreodată. O bătranică in etate de 72 de ani, văduvă şi cu afecţiuni cardiace, a cerut ...

PSD și-a lansat candidații. Vor majoritate în Consiliul Local și funcția de primar al Iașului
15/05/2024 12:53

Social-democraţii şi-au lansat in cursa electorală candidatul pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi, dar pe cei care aspiră să devină consilieri locali. Sala de la Casa Studenţilor s-a doved ...

Dezastru înainte de Bacalaureat!
15/05/2024 12:51

  Situaţie ingrijorătoare pentru elevii care peste puţin timp vor absolvi studiile liceale. Doar jumătate dintre absolvenţii de clasa a XII-a din judeţul Iaşi ar promova examenul de Bacalaureat. As ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei