Iașul are cele mai performante școli din România!

1evaluare02
1evaluare01

Dimensiune font:

| 29-06-2023 09:59

* cu 28 de medii de 10, județul Iași ocupă primul loc la nivel național în ceea ce privește examenul elevilor de clasa a VIII-a * la nivelul Regiunii de Nord-Est, pe locul doi se afla Suceava, cu 15 „zeciști”, urmat de Neamț (11), Bacău (10), Vaslui (5) și Botoșai (4) * Aşteptările noastre nu sunt legate neapărat de notele de 10. Noi muncim, ne facem treaba. Elevii, la fel. Suntem întotdeauna într-o bună colaborare. Rezultatele sunt o consecinţă a ceea ce facem, nu un scop al nostru”, susține Mihaela Blioncu, director adjunct al Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași

O parte dintre emoțiile elevilor din clasele a VIII-a s-au încheiat o dată cu afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională. La nivel național, procentul de promovabilitate a fost de 76,2 la sută, oarecum apropiat și de cele din județele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Iașul deschide lista, cu 28 de medii de 10, cele mai multe la nivel național.

 „Campionul” acestei sesiuni este Colegiul Național Emil Racoviță” cu 13 medii de zece, urmat de Colegiul Național Costache Negruzzi” cu 6 medii de zece. Colegiul Național se situează pe locul al treilea cu trei medii maxime. Pe locul al patrulea se află Școala Gimnazială „Ion Simionescu cu două medii de 10. Urmează, la egalitate, Colegiile Naționale Vasile Alecsandri” și Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic de Informatică Grigore Moisil” și Școala Gimnazială Ștefan Bârsănescu” cu câte un „decarist.

Racoviţă, liceul cu cei mai mulţi „zeciști”

Cele mai multe medii de 10 au fost obţinute de elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” - 13 la număr.  La nivelul şcolii, media este 9,57, ceea ce înseamnă că şi celelalte medii au fost bune şi foarte bune. Aşteptările noastre nu sunt legate neapărat de notele de 10. Noi muncim, ne facem treaba. Elevii, la fel. Suntem întotdeauna într-o bună colaborare. Rezultatele sunt o consecinţă a ceea ce facem, nu un scop al nostru. Bineînţeles, ne bucură foarte mult rezultatele foarte bune. Dar noi suntem bucuroşi pentru fiecare rezultat al elevilor noştri. Spre exemplu, o medie sensibil apropiată de 10 pentru noi are aceeaşi valoare. Noi îi iubim şi apreciem pe elevi pentru munca lor chiar dacă nu au avut 10, ne-a spus Mihaela Blioncu, director adjunct al Colegiului Național „Emil Racoviță”.

La Colegiul Național „Costache Negruzzi” au fost şase medii de 10, la Colegiul Național Iași au fost trei medii de 10, la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” două medii de 10. „Este un succes notabil al elevelor noastre, dar şi al întregului colectiv de profesori de la Şcoala Gimnazială  Ion Simionescu, întrucât Ana şi Maria învaţă aici din clasa I. Rezultatele lor vin să confirme valoarea şcolii noastre într-un an în care am obţinut şi două premii I la olimpiadele şcolare la nivel naţional. Media 10 la Evaluarea Naţională înseamnă efort pe termen lung, victoria şi dorinţa de cunoaştere, completate de îndrumările unor profesori competenţi şi dedicaţi”, a spus directoarea Şcolii „Ion Simionescu”, Sabina Manea.

Câte o medie de 10 la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, la Liceul Teroretic „Dimitrie Cantemir” şi Școala Gimnazial „Ștefan Bârsănescu”.

Media 10 după sute de ore de lucru

Printre cei 28 de elevi care au obţinut mult râvnitul 10 se află şi Maria Irofte. E a absolvit Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu”. După ce a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, vrea să înveţe la Colegiul Naţional. Încă nu s-a decis dacă la Informatică sau Ştiinţele Naturii. A fost o provocare. Rezultatul este confirmarea muncii mele depuse în cei patru ani de gimnaziu. Mă așteptam să iau 10 pentru că eram destul de sigură de teza mea chiar înainte de publicarea baremului. Totuși am fost surprinsă atunci când s-au afișat notele. Eu vedeam 10 ca pe ceva greu de atins, ceva irealist. Credeam că doar cei mai buni dintre cei mai buni pot ajunge la o astfel de performanță”, a spus Maria.

Ana Gheorghiţă nu este doar o altă elevă de la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” care la Evaluarea Naţională de anul acesta a reuşit să obţină media 10, ci este chiar colega de bancă a Mariei.

Ea este şefa de promoţie din acest an de la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” iar pe parcursul anului şcolar şi-a ajutat colegii mai slabi decât dânsa. În urmă cu 7 ani ani, sora Anei a obţinut şi ea 10 la Evaluarea Naţională. Acest 10 nu e doar meritul meu, deşi şi eu am depus foarte mult efort şi am învăţat foarte mult, dar au fost foarte mulţi oameni care mi-au fost alături. Am avut noroc să am profesori foarte buni care au ştiut să ne îndrume şi să ne gestioneze pe fiecare dintre noi toţi. De asemenea, doamna director ne-a sprijinit foarte mult. Ca să ajung în punctul acesta am depus foarte multă muncă începând de vara trecută, când am început să lucrez foarte multe teste din diferite culegeri”, a spus Ana.  

Media 10 a fost un succes aşteptat pentru Theodor, unul dintre cei 28 de decari din judeţul Iaşi. „Nu mi s-a părut foarte greu dar m-am pregătit foarte mult înainte. Am făcut pregătire în fiecare săptămână. Simt că a meritat, mai ales că am obţinut acest rezultat. Pentru mine înseamnă am uşile deschise şi pot merge la orice liceu. Am dovedit că sunt bun şi pot să merg oriunde dar vreau să rămân la Liceul de Informatică”, a spus Theodor Ciobanu - Cardoneanu, elev la Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil din Iaşi.

Cu toţii sunt prieteni, sunt elevi bine pregătiţi, iar profesorii i-au ajutat să înveţe bine nu doar materia pentru Evaluarea Naţională, ci să îşi gestioneze şi emoţiile din timpul exeamenelor. Cam aşa descriu elevii de la Colegiului Național „Emil Racoviță” cheia succesului către media 10 la Evaluarea Naţională. Ştiam că m-am descurcat bine, dar nu chiar atât de bine. Aveam aşteptări destul de mari. Am fost bucuroasă dar să ştiţi că mama a fost şi mai bucuroasă. Ambele probe mi s-au părut a fi la acelaşi nivel. Eu am lucrat mult exerciţii mult mai dificil. M-au ajutat mult profesorii de la pregătire, profesorii de la şcoală, dar mai ales părinţii, a spus Miruna Pop, una dintre cei 13 elevi de la Colegiului Național „Emil Racoviță” care au obţinut media 10 înainte de contestaţii.

În județ, la Evaluarea Naţională din acest an s-a înregistrat o participare de 95,55%. Din cei 7.183 absolvenţi înscrişi, la ambele probe ale examenului au fost 6.810 de candidaţi participanţi. Prin comparaţie, în anul şcolar 2021-2022, rata de participare a fost de 95,10%, fiind prezenţi 6.562 de candidaţi dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi.

Aproape 8 din 10 elevi ieșeni au promovat examenul de Evaluare!

Dintre cei 6.810 candidaţi prezenţi, 5.304 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând o rată de 77,9 %, mai mare decât media naţională care este 76,2%.

La proba de Limba şi literatura română, 5.487 de candidaţi (80.36%) au obţinut note peste sau egale cu 5, iar 60 de candidaţi au fost notaţi cu 10. La proba de Matematică, 5.241 de candidaţi (76.89%) au note peste sau egale cu 5, iar 232 de candidaţi au obţinut nota 10. Publicarea rezultatelor iniţiale ale candidaţilor din cadrul examenului de evaluare naţională a adus la Iaşi rezultate excepţionale: 28 de medii absolute, 60 de note maxime la limba şi literatura română şi 232 de note maxime la matematică. Şcoala ieşeană confirmă, din nou, că are dascăli de înaltă vocaţie pedagogică şi elevi capabili de performanţe deosebite. Felicitări tuturor celor care au pregătit, cu aplecare către studiu temeinic şi cu efort constant, aceste rezultate onorante pentru întreaga comunitate educaţională ieşeană”, a spus şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi, Luciana Antoci.

Rezultatele s-ar putea schimba. De ieri după-amiază până astăzi la ora 12.00, elevii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii. Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice. Candidaţii care depun sau transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora”, a explicat Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.

Alții au trecut prin şcoală precum „gâsca prin apă”...

Au fost însă şi elevi care în cei opt ani de şcoală nu au reuşit să asimileze informaţiile necesare pentru a trece Evaluarea Naţională.

Astfel, la Coarnele Caprei, din 27 elevi înscrişi la examenul de capacitate au promovat doar doi, majoritatea acestora celorlalţi colegi având medii cuprinse între 3 şi 4. La Ţibana, din cei 18 elevi care au dat Evaluarea doar patru au luat note de trece, mediile acestora oscilând între 3 şi 5. La Stolniceni Prăjescu din cei opt elevi care au susţinutr Evaluarea Naţională niciunul nu a trecut examenul, mediile lor având între 2 şi 5.55.

Alți 45 de „zeciștiîn Moldova

Ca număr de medii de 10, pe locul al doilea, în RDNER, după Iași, se află județul Suceava, cu 15 „zeciști” (78,34% promovabilitate), Neamț cu 11 medii de 10 (71,27% promovabilitate), Bacău - 10 medii (75,83 la sută promovabilitate ), Vaslui - 5 medii de 10 (63,70%) și Botoșani - 4 „zeciști”.

Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe data de 4 iulie.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Naţională calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la fiecare probă.

Laura RADU, Maura ANGHEL

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Artiștii de la Naționalul ieșean, invitați la un important festival de la Suceava
14/05/2024 15:58

  Spectacolul Teatrului National Iasi, „Lysistrata, dragostea mea” de Matei Visniec, in regia lui Zalán Zakariás, este invitat să participe la cea de-a VIII-a editie a Festivalu ...

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat în recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie și recuperare medicală pentru adulţi, copii și bebeluși, inaugurată în Palas Campus
14/05/2024 14:22

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat in recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie si recuperare medicală pentru adulţi, copii si bebelusi, inaugurată in Palas Campus Iasi, 14 m ...

Scandal de corupție în Primăria Bacău. Funcționar prins în flagrant când lua o mită de 4.000 de euro
14/05/2024 12:59

Un angajat al Primăriei Bacău, functionar la Direcţia Administrare Baze Sportive, a fost prins in flagrant, sambătă, 11 mai 2024, cand lua o mită de 4.000 de euro. Salariatul a pretins bani de la un cond ...

Motocicletă izbită violent de o fântână, într-un sat din Suceava. Un tânăr a murit și altul a fost grav rănit
14/05/2024 12:46

O persoană a murit, iar alta a fost grav rănită in urma unui grav accident de motocicletă produs pe raza satului Sălăgeni din comuna Dumbrăveni, judetul Suceava. Un accident rutier incheiat tragic a avu ...

Mașină spulberată de tren, în Neamț. Șoferul care a forțat trecerea de cale ferată a scăpat teafăr
14/05/2024 12:19

Un nou accident feroviar s-a petrecut in judeţul Neamţ. Masina unui conducător auto iresponsabil, care nu a fost rănit, a fost surprins pe calea ferată de o garnitură a unui tren de persoane. Pompierii d ...

Sinucidere bizară în Constanța. Un șofer de TIR din Neamț, dat dispărut, s-a aruncat de pe podul de la Agigea
14/05/2024 12:07

Politistii din Constanta au fost chemati să deslusească un caz misterios petrecut marti, 14 mai 2024. Tragedia a avut loc dimineată pe podul de la Agigea, unde un bărbat de 37 de ani, dat dispărut de cătr ...

Literatura de lângă noi. Focus: Ungaria
14/05/2024 09:39

De Noaptea Muzeelor, 18 mai 2024, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va desfăsura editia a treia a proiectului cultural Literatura de langă noi. Focus: Ungaria. Evenimentul va avea ...

Ungaria, despre războiul din Ucraina: O superputere nucleară nu poate fi învinsă. Ceea ce se întâmplă este, practic, ţinerea în funcţiune a unui abator
14/05/2024 09:18

Guvernul maghiar nu doreşte să participe in niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme, dar presiunea asupra Ungariei este uriaşă şi este de aşteptat ca in următoarele săpt ...

Palatul Culturii se pregătește de bal
14/05/2024 09:00

Cea de-a treia editie a Balului Palatului din Iasi va avea loc la finalul acestei luni. Manifestarea, desfăsurată la Palatul Culturii, este organizată de Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Opera Nation ...

Proiectele de infrastructură ale Iașului rămân înțepenite
14/05/2024 08:36

* se intrevede posibilitatea ca proiectele Variantei Ocolitoare Podu Iloaiei si Variantei de Ocolire Iasi Sud (Uricani – str. Cicoarei – str. Arh. Berindei – intersectie Soseaua Nicolina) să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei