IASI-Filiala ieşeană a USR PLUS susţine că va face alianţă cu PNL la Iaşi doar împotriva edilului Mihai Chirica, nu pentru susţinerea acestuia

000000 scandal-sign-chara

Dimensiune font:

| 05-05-2021 23:32

USR PLUS Iași solicită PNL Iași retragerea sprijinului politic acordat lui Mihai Chirica și spune că o alianță între USR PLUS și PNL poate fi formată numai „împotriva lui Mihai Chirica” și nu pentru susținerea lui.

Scandalul de la Iași dintre USR PLUS și PNL continuă, iar reprezentanții Alianței spun că vor continua negocierile pentru Proiectul de Buget în anumite condiții. Una dintre condiții ar fi solicitarea ca PNL Iași să îi retragă sprijinul politic primarului Mihai Chirica, acuzat într-un dosar de corupție.



Condițiile în care USR PLUS Iași continuă negocierile pentru Proiectul de buget sunt: „organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de City Manager, organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de Arhitect Șef, organizarea de îndată a unui concurs pentru ocuparea poziției de Director Executiv al Direcției de Transformare Digitală și Implementare Smart City, acceptarea unui reprezentant din partea USR PLUS în comisia de recrutare pentru pozițiile mai sus menționate, care va participa la supravegherea corectitudinii concursurilor și obligația de a transparentiza toate documentele de interes public (contracte, documente de urbanism, cheltuieli efectuate etc), prin intermediul unei platforme dedicate, în decurs de maximum 8 luni de la aprobarea Bugetului. Prin intermediul acestei platforme, Primăria Iași se angajează la adoptarea și implementarea transparenței”, spun reprezentanții USR PLUS Iași, într-un comunicat de presă.

Aceștia solicită, de asemenea, publicarea tuturor contractelor de achiziții publice/acordurile-cadru încheiate în ultimii 6 ani, grupate pe secțiuni anuale, inclusiv anexele și, după caz, actele adiționale ale acestora. Documentele mai vechi de 6 ani pot vor fi adăugate ulterior, dar nu mai târziu de 31.12.2022, potrivit Alianei. Se cere publicarea pe site-ul Primăriei a Programului Anual de Achiziții Publice realizat de Primărie și instituțiile/societățile comerciale din subordine.

În privința transparenței în ocuparea funcțiilor publice, Alianța USR PLUS Iași solicită publicarea tuturor anunțurilor privind organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor publice la Primărie și instituțiile/societățile comerciale din subordine în presa locală, pe paginile de social media, într-un timp rezonabil (minimum 30 de zile), pentru a oferi egalitate de șanse tuturor candidaților interesați. O altă cerință este publicarea rezultatelor și criteriilor de selecție aferente concursurilor organizate pentru ocuparea funcțiilor publice și anunțarea tuturor transferurilor la Primăria Iași sau la societățile subordordonate Consiliului Local, de la alte societăți de stat sau private, conform legii.

„În această direcție, se poate transmite o informare lunară către Consiliul Local, abonații la newsletterul primăriei și către presa locală cu centralizarea tuturor transferurilor realizate în luna anterioară”, spun cei din USR PLUS.

În privința transparenței în urbanism, se cere publicarea tuturor certificatelor de urbanism, reglementărilor din Planul Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism pentru fiecare certificat de urbanism, publicarea avizelor Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism, inclusiv motivarea tehnică detaliată în cazul respingerii acestora, publicarea PUZ-urilor, etapelor de consultare publică, autorizațiilor de construire și proceselor verbale de recepție și edificare.

„Toate acestea trebuie să fie cuprinse într-un sistem integrat, disponibil online și cu filtre de căutare, pentru ca orice ieșean să aibă la îndemână toate informațiile despre orice proiect imobiliar. Publicarea documentelor se va face în integralitatea lor, nu doar a numerelor de înregistrare”, spun cei din Alianță.

Despre transparența în privința proiectului final de buget, liderii USR PLUS Iași spun că acesta trebuie publicat și pus în dezbaterea publică în forma în care este prezentată consilierilor, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţeles cu uşurinţă de fiecare ieşean. Se mai solicită publicarea rectificărilor bugetare aprobate în forma dezbătută în plenul Consiliului Local, dar şi într-o manieră accesibilă tuturor, prin utilizarea unor grafice şi analize simplificate pentru a putea fi înţelese cu uşurinţă de fiecare ieşean și publicarea listei obiectivelor de investiții cu indicarea tuturor surselor de finanțare și o prezentare a stadiului implementării fiecărui proiect de investiție.

O altă solicitare este de eealizare a unui audit extern asupra activității economico-financiare și de contractare- achiziții a Primăriei Iași și a societăților comerciale aflate în subordinea Consiliului Local Iași în perioada 2016 - 2021, imediat după aprobarea Bugetului anului 2021.

„Linia bugetară va fi inclusă în cadrul acestui buget. Auditul va fi realizat de către două firme din mediul privat, de renume internațional, care vor fi selectate în urma unei licitații publice”, spun cei din USR PLUS Iași.

O altă cerință este angajarea unei firme de audit extern, cu competențe, experiență și renume internațional, pentru evaluarea anuală a personalului din Instituția Primăriei și din societățile din subordine.

„USR PLUS Iași solicită ca negocierile să se desfășoare fără prezența lui Mihai Chirica, care este cercetat în două dosare penale pentru infracțiuni de corupție. După asumarea în scris a celor șapte condiții de mai sus de către Primăria Iași, PNL Iași poate desemna o echipă pentru negocierea amendamentelor propuse de consilierii USR PLUS cu privire la investiții în infrastructură, educație și mediu, reducerea cheltuielilor de funcționare și creșterea cheltuielilor de dezvoltare”, se arată în comunicatul citat, transmis de USR PLUS Iași.

Primarul Mihai Chirica a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie, că se suspendă din funcția de președinte al PNL Iași deoarece nu vea să prejudicieze imaginea PNL în condițiile în care numele său apare într-un dosar de corupție 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Avocatul Felecanu își așteaptă sentința. O urmă de pantof a scos totul la iveală
13/05/2024 23:16

Sebastian Felecanu, avocatul acuzat că si-a ucis iubita, pe avocata Monica Cioată, in urmă cu mai bine de trei ani, impingand-o peste geam si lăsand să se creadă că a fost o sinucidere, a ajuns din nou i ...

Iaşi: PSD şi-a lansat candidaţii pentru Primăria şi Consiliul Local Iaşi
13/05/2024 22:01

Candidaţii Partidului Social Democrat - Municipiul Iaşi pentru funcţia de primar şi locurile de consilieri locali au fost lansaţi, luni, in cursa electorală. Cu acest prilej, preşedintele Organizaţiei M ...

Trei bărbaţi din Vaslui, arestaţi preventiv sub acuzaţia de camătă şi şantaj: Percepeau dobândă dobândă şi de sută la sută
13/05/2024 21:37

Trei bărbaţi din Negreşti, judeţul Vaslui, au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de camătă şi şantaj, ei fiind acuzaţi că dădeau bani imprumut cerand dobanzi de pană la sută la sută. Conform a ...

Din nou grevă la Radio Iași
13/05/2024 11:40

  Aproximativ 20 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat seria protestelor spontane. Prin actiunea de astăzi, acestia reclamă desconsiderarea propunerilor venite din partea salariatilor po ...

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar. El era acuzat de corupție
13/05/2024 11:27

 Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar in dosarul in care este acuzat de DNA de fapte de corupţie. Magistraţii Tribunalului Botoşani au ridicat măsura control ...

„Concert la Palat
13/05/2024 10:51

Maine, Opera Natională Romană din Iasi va oferi publicului, la Palatul Culturii din Iasi, un nou concert cameral. Acesta face parte din programul intitulat „Concert la Palat”, care a inceput luna ...

Ecce Homo, păzit cu mitralierele, la Iași
13/05/2024 09:22

O pictură celebră a artistului italian Titian a fost adusă la Iasi, de putină vreme, de la muzeul Bruckental din Sibiu. „Ecce Homo” / „Iată Omul” va sta timp de o lună la Muzeul Mu ...

Escrocii reinventează medoda Accidentul. Trei tentative de înşelăciune, într-o singură noapte
13/05/2024 09:19

Cateva persoane din Neamţ au dat dovadă de vigilenţă, necăzand in plasa unor escroci care au incercat să le speculeze stările emoţionale cand li s-a spus că „rude apropiate au suferit accidente“. ...

După şapte litri de vin, un ieşean şi-a înjunghiat mortal fratele
13/05/2024 08:45

Vineri, 10 mai, magistraţii au pronunţat sentinţa intr-un dosar ce s-a judecat cu o viteză uluitoare. Fapta, un omor prin injunghiere, s-a petrecut pe 9 ianuarie. Costel H. şi fratele său, Doru, s-au apuc ...

Guvernul a dat „undă verde” construirii drumului de acces către Aeroport
13/05/2024 08:30

În sedinta de săptămana trecută, Guvernul a adoptat o Hotărare privind trecerea unei constructii si a unui teren in suprafată de 1.070 de metri pătrati din domeniul public al statului si din adminis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei