Ieşenii, chemaţi să dezbată Planului Local de Acțiune pentru Mediu

1mediu

Dimensiune font:

| 09-07-2020 00:00

Inspectorii de mediu susţin că în perioada 2020-2023 acţiunile vor trebuie să vizeze rezolvarea problemei deşeurilor, îmbunătăţirea calităţii aerului, diminuarea riscului de inundaţii şi alunecări de teren şi reducerea emisiilor de gaze provenite din transporturi

 


Agenția pentru Protecția Mediului Iași a lansat în dezbatere publică draft-ul Planului Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM) al județului Iași actualizat pentru perioada 2020-2023. Documentul reprezintă un instrument de sprijin al comunităților în identificarea, ierarhizarea și soluționarea problemelor de mediu pentru armonizarea dezvoltării economice cu potențialul natural, propunându-şi, în acelaşi timp, îmbunătățirea calității mediului în judeţul nostru și integrarea tuturor concluziilor într-un singur document care să asigure suportul pentru pregătirea proiectelor care pot accesa surse de finanțare relevante, în scopul asigurării dezvoltării durabile. „Identificarea cauzelor care conduc la poluare și promovarea soluțiilor economice care nu afectează capitalul natural și social sunt soluții care vor schimba paradigma socială și vor induce crearea altor obiceiuri de consum, precum și schimbarea comportamentului uman față de mediu. Nu în ultimul rând, va facilita implementarea soluțiilor inovative. Unirea eforturilor în acest sens trebuie să devină o preocupare permanentă și o prioritate națională”, se arată în document.

Problemele sunt aceleaşi

Inspectorii de mediu susţin că, raportat la PLAM-ul 2014-2018, problemele de mediu identificate se menţin, aceasta şi datorită faptului că obiectivele s-au modificat devenind din ce mai ambiţioase. Un exemplu în acest sens îl constituie domeniul gestionării deşeurilor unde, pentru anul 2019, obiectivul anual de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare este 42%, iar pentru anul 2020 este de 60%. În plus, procesul de implementare al proiectului privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţ, derulat prin Consiliul Judeţean Iaşi, a fost unul extrem de lent, motiv pentru care, în prezent, rata de reciclare a deşeurilor municipale este foarte mică.

Alte probleme identificate se referă la calitatea aerului,  o preocupare majoră, mai ales în aglomerarea urbană Iaşi. „Acest fapt se datorează poluării generate de creșterea numărului mijloacelor de transport auto și de șantierele de construcții (particule în suspensie). La aceasta, se adaugă despăduririle și restrângerea spațiilor verzi din perimetrele municipale, cu efect de reducere a rolului vegetației de filtrare și purificare a aerului. La nivel naţional, calitatea aerului din aglomerările urbane a atras atenționări repetate din partea instituțiilor UE, din cauza riscului crescut al mortalității cauzate de afecţiuni respiratorii și cardiovasculare”, se mai arată în document.

O altă constatare ar fi că inundațiile și alunecărilor de teren s-au intensificat în judeţ, ca o consecință a modului de utilizare al terenurilor, a intervențiilor antropice în procesele naturale și ale efectelor generate de schimbările climatice, afectând din ce în ce mai multe comunități. Continuarea proiectelor de împădurire ar putea avea ca rezultat diminuarea riscurilor legate de aceste fenomene.

În ceea ce priveşte sectorul transportului, acesta este responsabil pentru aproximativ o pătrime din gazele emise şi reprezintă cauza majoră a poluării din oraşe. „Există o necesitate puternică de a reduce aceste emisii şi de a a avea vehicule curate, obiceiuri curate şi combustibili curați. Autobuzele, camioanele, taxiurile, maşinile de pe şosea trebuie să devină mai curate cu ajutorul tehnologiei şi al combustibililor alternativi”, sună recomandarea specialiştilor de mediu.

Aceştia au trecut în revistă concluziile monitorizării întreprinsă la sfârşitul anului 2019. Astfel, din totalul acţiunilor în număr de 528, au fost realizate 259 de acţiuni (inclusiv acţiuni permanente în număr de 121 şi actiuni realizate în avans 20) reprezentând 49,05% din totalul acţiunilor incluse în PLAM-ul 2014-2018. Alte 95 de măsuri în curs de realizare, acestea reprezentând 18% din totalul acţiunilor planificate pentru perioada 2014 – 2018. În fine, pentru alte 174 de acțiuni reprezentând 32,95% din totalul de 528 de acţiuni (5 amântate şi 2 anulate) nu s-au semnat un contracte de finanţare.

Două proiecte importante vor îmbunătăţi calitatea mediului în judeţ

Planul de acţiune 2019-2023 cuprinde 10 categorii de probleme, 30 probleme de mediu, 30 obiective generale, 44 obiective specifice şi 271 de acţiuni. Cel mai important proiect cu fonduri europene pentru judeţul Iaşi, ce se va implementa în perioada următoare, va fi în domeniul apei. Astfel, compania de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare SC ApaVital SA va implementa proiectul cu cea mai mare finanțare europeană obținută până acum de județul Iași - circa 340 milioane euro oferiți de UE şi un total de 507,3 milioane de euro cu tot cu TVA. Prin acest proiect vor fi modernizate, reabilitate şi extinse serviciile de apă şi canalizare în 87 de orașe și comune cu un total de peste 200 de localităţi. În linii mari, proiectul prevede 587 km reţele de apă (aducţiuni + distribuţie), 47 de staţii de pompare a apei potabile, 44 de rezervoare, 23 staţii de reclorinare, 776 km reţea de canalizare, 362 de staţii pompare ape uzate şi cinci staţii de epurare a apelor uzate. Beneficiare vor fi următoarele localităţi: Rediu, Valea Lupului, Miroslava, Ciurea, Bârnova, Tomești, Comarna, Holboca, Popricani, Lețcani, Mogoșești, Scânteia, Grajduri, Prisăcani, Costuleni, Schitu Duca, Dobrovăț, Ciortești, Gorban, Cosmești, Sinești, Alexandru Ioan Cuza, Heleșteni, Ruginoasa, Costești, Cristești, Moțca, Tătăruși, Lespezi, Deleni, Hârlău, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Voinești, Horlești, Țibana, Țibănești, Ion Neculce, orașul Tg. Frumos, orașul Podu Iloaiei, mun. Pașcani, comunele Valea Seacă, Răchiteni, Oțeleni, Brăiești, Lungani, Popești, jud Iaşi, și comunele Timișești, Săbăoani, Tămășeni și Doljești, județul Neamț. Prin reabilitarea şi extinderea serviciilor de apă şi canalizare, la finalul proiectului 75.000 de locuitori vor fi conectaţi pentru prima dată la reţeaua de apă, respectiv 100.000 de locuitori vor fi conectaţi la reţeaua de canalizare.

Demersuri importante ce vizează dezvoltarea durabilă a municipiului Iaşi se referă la includerea Iaşului în Programul „Oraşe Verzi” (Green City). Un oraş verde este un oraş cu performanţe de mediu ridicate şi care face paşi importanţi spre reducerea emisiilor de carbon, a consumului de apă şi de energie, prin transport public ecologic, extinderea spaţiilor verzi, facilităţi pentru biciclişti, soluţii de management inteligente pentru trafic, reciclarea deşeurilor, maximizând în acelaşi timp beneficiile economice şi sociale. Astfel, cu ajutorul unui program de consultanţă şi asistenţă oferit în mod gratuit de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Iaşul devine al 42-lea oraş-pilot al Programului de Dezvoltare Urbană Durabilă a Oraşelor Verzi (Green Cities). Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
 Moldovenii gătesc cele mai bune preparate din țară!
13/06/2024 22:13

* „ Mancarea este gustoasă deoarece folosim foarte des cimbru, usturoi, ceapă sau alte ierburi aromatice care dau aromă preparatelor… Chiar dacă avem influente din foarte multe colturi ale lumi ...

 Pentru mulți ieșeni, cabinetul stomatologic pare un moft
13/06/2024 22:10

Romanii nu stau prea bine cand vine vorba despre capitolul igienă orală, o demonstrează datele oferite de Institutul National de Statistică. Cifrele prezentate ne arată cp 63% dintre romani nu se spală pe ...

 Peste 5.300 de elevi s-au înscris la examenul de Bacalaureat
13/06/2024 22:09

Mai mult de 5.300 de elevi din ultimul an de liceu din Iaşi şi judeţ s-au inscris la examenul de Bacalaureat. Primele probe incep săptămana viitoare, cand vor fi evaluate competenţele lingvistice de comun ...

 Scandal și violență la o şcoală din comuna Dumeşti
13/06/2024 22:08

Cu doar cateva zile inainte de terminarea cursurilor, un bărbat de 61 de ani s-a ales cu dosar penal şi este cercetat pentru purtare abuzivă după ce ar fi agresat un elev. Incidentul a avut loc in incinta ...

Caz șocant. Un elev ar fi fost lovit până la leșin de un angajat al școlii, în pauza dintre ore
13/06/2024 20:55

Caz socant intr-o scoală din Iasi. Inspectoratul Scolar Judetean face verificări, după ce mama unui elev de 12 ani acuză că fiul ei ar fi fost lovit, pană la lesin, de către un angajat al unitătii de in ...

Un băiat în vârstă de 12 ani, din localitatea Dumeşti, a fost bătut în incinta şcolii în urma unor discuţii cu un bărbat de 61 ani
13/06/2024 14:25

Poliţiştii au demarat o anchetă după ce un băiat in varstă de 12 ani, din localitatea Dumeşti, a fost bătut in incinta şcolii in urma unor discuţii cu un bărbat de 61 ani. Potrivit unui comunicat de ...

„Unire de zâmbet prin vers” la Muzeul Unirii
13/06/2024 14:23

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi invită publicul sambătă, 15 iunie 2024, ora 12.00, la Muzeul Unirii, la evenimentul „Unire de zambet prin vers”, organizat in cadrul sedinte ...

Lumea culorilor dezlănțuite
13/06/2024 13:35

 Street art-ul, asa cum il cunoastem astăzi, si-a făcut aparitia in Romania la inceputul anilor '90, după căderea regimului comunist. Această perioadă de tranzitie a adus cu sine o deschidere către ...

Gheorghe Flutur face o criză de nervi, în ședința PNL: Ai vândut partidul! Gata, s-a umplut paharul!
13/06/2024 13:19

Prim-vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, a pierdut, in mod total neasteptat, alegerile pentru sefia CJ Suceava. Intr-o sedintă cu mai multi lideri judeteni ai PNL, Gheorghe Flutur a avut o adevărată criz ...

Calendarul zilei 13 iunie: 383 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sf. Parascheva
13/06/2024 10:33

Pe 13 iunie 1641, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva din Epivata Traciei au fost aduse la Iaşi, ca dar al Patriarhiei Ecumenice pentru generozitatea domnitorului Vasile Lupu al Moldovei faţă de această P ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei