Moara de Vânt, cel mai nou cartier al Iaşului

1moara de vant

Dimensiune font:

| 28-07-2022 16:30

Strategia de dezvoltare a arealului Spitalului Regional de Urgențe după un concept Smart City a fost finalizată, urmând a fi prezentată public astăzi, la Primăria Iaşi. Strategia a fost realizată de către SC Civitta Strategy & Consulting SRL, fiind indispensabilă în vederea realizării unui proiect de dezvoltare urbană - Smart City District - care să maximizeze impactul potențial în zona înconjurătoare a investiției planificate pentru construirea Spitalului Regional de Urgență.

Conform strategiei, dezvoltarea Spitalului Regional de Urgență Iași reprezintă principalul element de oportunitate pentru dezvoltarea arealului din zona Moara de Vânt. Justificarea dezvoltării unui areal inteligent în jurul acestui proiect regional major acoperă elemente dintr-o multitudine de domenii de dezvoltare, la nivelul municipiului Iași existând o serie de premise favorabile, printre care existența unor terenuri neconstruite încă, favorizând dezvoltarea completă și încă din etapa de pregătire a proiectelor după principii smart city, număr mare și în creștere de tineri, centru universitar de importanță națională, nivel crescut de implicare în inițiative civice, deschidere către generarea și implementarea de idei inovatoare etc.

Astfel, în viitorul cartier din proximitatea Spitalului Regional de Urgență vor fi concretizate numeroase proiecte de tip smart city, printre care Campus universitar, Școală inteligentă - Unitate de învățământ primar și secundar, Centru de date, servicii publice digitale și dezvoltare urbană, Centru Regional de Cercetare în Inteligența Artificială, Institutul Creierului – iBrains, Dezvoltarea de spații hoteliere, comerciale și de divertisment, Sistem de iluminat public inteligent, Sistem de inteligent de parcare, Centru Regional de Tineret Regina Maria etc.

Trei direcţii de dezvoltare

În cadrul documentului sunt identificate trei domenii strategice de bază, ca arii principale ce asigură o dezvoltare echilibrată, sustenabilă și inteligentă: arealul dinamic și inovator, arealul prietenos cu cetățenii și arealul prietenos cu natura.

Dezvoltarea arealului dinamic și inovator se bazează pe conturarea unui ecosistem antreprenorial și inovator în jurul infrastructurii și serviciilor de pre-accelerare pentru afaceri, precum și al structurii de tip FabLab deja existente. Totodată, dezvoltarea sectorului IT&C în jurul universităților ieșene generează premise favorabile continuării acestei tendințe pozitive în creșterea dinamismului economic local. Un proiect propus în acest sens este realizarea unui Campus dedicat cercetării medicale și domeniilor conexe (genomică, genetică, chirurgie materno-fetală, chimie, robotică, studii clinice etc.) realizate în parteneriat între universități și institute de cercetare pe diferite activități de cercetare (genetică, genomică, robotică, studii clinice etc.)

În ceea ce privește arealul prietenos cu cetățenii, un proiect strategic ar fi construirea unui cartier verde, o zonă de locuințe și implementarea soluțiilor inteligente de monitorizare, control și optimizare a sistemelor termice, de securitate, ventilație, de apă potabilă și menajeră, de colectare a deșeurilor. Tot aici se regăsește proiectul de construire de școli inteligente, unități de învățământ primar și secundar cu dotări inteligente, având o capacitate de 400 de locuri dedicate copiilor rezidenților (inclusiv personalului medical și de cercetare).

Arealul prietenos cu natura va presupune amenajarea unui areal extins, de 10-15 hectare, într-un parc dotat „inteligent”, care să includă noi tipuri de mobilier stradal dotat cu elemente de „inteligență” distribuite de tipul „OSO” (Outdoor Smart Objects) sau mobilier de joacă și instrumente echipate cu senzori pentru monitorizarea utilizatorilor. De asemenea, vor putea fi amenajate spații verzi inteligente la nivelul tramei stradale și a spațiilor de locuit prin adoptarea soluțiilor inteligente (irigare automată, senzori de sănătate a plantelor), alături de oferirea unor spații verzi ample destinate recreerii și practicării exercițiilor fizice în aer liber, într-un mediu plăcut, cu facilități specifice conexe (piste, terenuri etc.).

Mobilitatea alternativă, rol important în strategie

Provocarea principală din perspectiva mobilității în arealul viitorului spital este asigurarea circuitelor de acces și descărcare a traficului, astfel încât în zona Spitalului Regional de Urgență să nu apară fenomenul de congestie. Pentru a asigura o mai bună circulație a autovehiculelor se propune modernizarea carosabilului aferent căilor de acces și completarea acestora cu o retea nou propusă, fluxurile de circulație având caracter prioritar pe direcția principalelor funcțiuni ale zonei, funcțiuni generatoare de trafic intens (Spital Regional de Urgenta, funcțiuni de sport si agrement). Rețeaua de circulații nou propusă (în cadrul PUZ Moara de Vânt) trebuie să fie adaptată fluxurilor de circulație și în concordanță cu regulamentul de urbanism. Circuitul actual de prioritate propus pentru fluidizarea traficului către spital are în vedere accesul dinspre strada Moara de Vânt și bulevardul CA Rosetti (intersecție cu șoseaua Albineț), dar care trebuie prioritizate corespunzător pentru a evita congestia către și dinspre spital.

Şi mobilitatea alternativă ocupă un rol important în strategie. În acest sens, arealul viitorului spital regional de urgență se poate defini prin următoarele intervenții: amenajarea tramei stradale cu spații destinate în principal micromobilității și benzi dedicate de autobuz/tramvai; includerea în cadrul tramei stradale a spațiilor verzi și mobilierului urban inteligent; extinderea sistemului de bike-sharing în areal prin amplasarea de stații pentru închirieri biciclete și/sau trotinete și construirea de piste de biciclete pentru conectarea la rețeaua velo a municipiului (ex. conexiuni cu bld. Carol I, str. Moara de Vânt, șos. Ciric); reducerea spațiului de parcare de la nivelul tramei stradale prin amenajarea acestora sub alte forme (în subsolul clădirilor din proximitate sau parking-uri etajate sub sau supraterane, cu terase verzi și/sau spații funcționale), implementarea unui sistem inteligent de gestiune a parcărilor; implementarea unui sistem integrat de tip IoT capabil să analizeze în timp real date de trafic și să propună rute alternative conducătorilor auto; implementarea unor sisteme de recuperare de energie de la nivelul suprafeței carosabile, construirea în proximitatea spitalului a unui hub intermodal (tramvai, autobuz, biciclete). Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 ACCES GRATUIT DE  ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR
17/05/2024 15:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi va functiona in data de 18 mai 2024 cu program normal, oferind publicului acces gratuit pentru a marca ZIUA INTERNATIONALĂ A MUZEELOR. Instituită de ICOM ...

Lansarea primelor volume din seria de autor Marian Tarangul
17/05/2024 15:18

Lansarea primelor volume din seria de autor Marian Tarangul   Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi anuntă, in calitatea sa de partener, lansarea a patru volume scrise de Marin Tarangul: ...

Profesioniști ai dreptului afacerilor conferențiază la Iași
17/05/2024 15:00

Cu sprijinul Curtii de Arbitraj Comercial de pe langă Camera de Comert si Industrie Iasi, la finalul acestei săptămani va avea loc la Iasi cea de-a doua editie a Conferintei „Dreptul Afacerilor in Dina ...

Romanian Creative Week deschide festivalul de muzică NeMO: o săptămână plină de concerte și party-uri la Iași
17/05/2024 14:56

Începe festivalul de muzică New Music Oasis - NeMO, sectiunea vibrantă a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din Uniunea Europeană, care propune ...

Spectacol dedicat longevității active, la Teatrul Național, cu Horațiu Mălăele
17/05/2024 14:31

Emotie. Minte. Trup. Pe 7 iunie, la Teatrul National, va avea loc cel mai mare eveniment din Iasi dedicat longevitătii active, organizat de Asociatia Pleiada.  Evenimentul s-a născut din convingerea că ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
17/05/2024 13:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
17/05/2024 11:55

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 17.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
17/05/2024 11:50

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 17mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMIR ...

Palatul Culturii, închis în „Noaptea Muzeelor”
17/05/2024 10:38

* decizia are la bază nemultumirile angajatilor vis-a-vis de nivelul scăzut al salarizării din institutiile de cultură * peste 80% dintre instituţiile de cultură din ţară vor boicota ediţia din acest a ...

Păşcănean, trimis în judecată deoarece n-a vrut să le dea caş celor trei copii
17/05/2024 10:36

  Vasile D. are o fermă intinsă pe 27 hectare, la marginea unei comune de langă Paşcani. Zece sunt luate in arendă, patru le-a concesionat, restul sunt ale lui. Omul e harnic, gospodar şi instărit. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei