„ Mulți tineri sunt aproape de burnout constant”

Dimensiune font:

| 30-11-2024 07:55

 dialog cu psihologul Aditi Gheran


- Ce te-a determinat să alegi această profesie și cum s-a schimbat perspectiva ta asupra meseriei de psiholog pe parcursul anilor?

- Cred că primul motiv și cel mai puternic a fost fascinația mea față de oameni, iar al doilea, faptul că m-am „născut” în această profesie. Mama mea a fost un psiholog excepțional, iar tata este un doctor preocupat în permanență de binele pacienților săi. Îmi amintesc de discuțiile dintre ei; am fost crescută practic de doi oameni care și-au făcut cadou existența celorlalți și care s-au dedicat întrajutorării în momente de suferință, fie fizică, fie psihică, de cele mai multe ori ambele.

Discuțiile dintre ei, modul de analiză și de dialog armonios, mereu orientat spre cunoaștere și întrajutorare, au fost principalii mei motivatori. Deși, mai târziu, decizia mea a fost puțin contestată în interiorul familiei -- părinții mei mă visau scriitoare -- cred că cele două dimensiuni se pot îmbina mai târziu. Poate voi reuși să fac asta, așa cum face grozava Aurora Liiceanu sau pe plan internațional, Irving Yalom, Oliver Sacks etc.

- Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți ca psiholog al noii generații?

- Problemele noii generații nu diferă, la bază, de problemele vechii generații. De sute de ani, omul de sute de ani suferă de aceleași maladii și procese interioare, doar că modalitățile prin care se ajunge acolo sunt fundamental diferite. Ceea ce observ în rândul tinerilor cu care lucrez este o însingurare teribilă, dispariția comunităților, a „găștilor”, a bucuriei vizitelor și a întâlnirilor cu un „celălalt” pe care să îl simți ca pe o bază emoțională. Cred că vin din urmă generații învățate să trăiască insulare și izolate în propriile locuințe, în camere cu acces la o mare plajă de oameni „virtuali”. Cred că individul modern ajunge mai ușor la însingurare, alienare, depresie și anxietate deoarece a pierdut contactul cu ceilalți, cu natura și pentru că are zeci, dacă nu sute de nevoi artificiale prezentate la fiecare secundă, atât online, cât și în viața „reală” (un cuvânt din ce în ce mai greu de definit și de înțeles).

Suferim în continuare de o pandemie: cea a însingurării

- Cum percepi schimbările în modul în care oamenii privesc sănătatea mentală în societatea actuală?

- Văd o deschidere a oamenilor, în special a tinerilor, de a se documenta și de a începe să înțeleagă importanța covârșitoare a sănătății mentale. De a nu mai asocia mersul la psiholog cu o înfrângere pe plan personal, cu o „nebunie”, așa cum încă o prezintă o parte dintre oameni, ci ca pe un firesc, ca pe o igienă emoțională. Observ cum oamenii sunt din ce în ce mai deschiși să spună că merg la psiholog, să își compare experiențele între ei, să dezbată, să înțeleagă, eliberați de un mare, mare tabu.

- Care sunt cele mai frecvente probleme pentru care oamenii apelează la tine?

- Cele mai frecvente probleme au legătură cu anxietatea, depresia, lipsa de capacitate de a gestiona o despărțire, nesiguranța și frica legată de viitor. Citindu-l pe Cătălin Pavel în Arheologia iubirii, se pare că acestea sunt probleme cu care s-a confruntat umanitatea dintotdeauna, doar că au existat alte moduri de raportare la ele și alte etichete. Deși am evoluat enorm, maladiile de care suferă omul rămân neschimbate. Diferența este că acestea sunt acum mai accentuate de un mediu care nu ne face bine: graba, presiunea carierei, însingurarea, medierea digitală a relațiilor.

- Ai observat vreo schimbare în tipologia problemelor raportate înainte și după pandemie sau în funcție de contextul social actual?

- Da, cred că suferim în continuare de o pandemie: cea a însingurării. Am observat acest fenomen și în perioada în care predam la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Studenții înscriși înainte de pandemie formau grupuri, ieșeau după ore, socializau. După pandemie, simt că lucrurile s-au schimbat: tinerii sunt mai reticenți în a forma conexiuni, chiar și cu colegii de grupă. Cu atât mai puțin cu cei din ani sau grupe diferite. Simt un proces de rupere colectivă, de divizare.

- Există diferențe notabile între generații în ceea ce privește tipurile de dificultăți întâlnite?

- Diferențele țin, în primul rând, de mesajele cu care a crescut fiecare generație. De aceea, în primele ședințe, mă axez pe genograme și pe scoaterea la suprafață a mesajelor cu care „am crescut”. Dacă generația părinților mei a fost formată de mesaje precum „Munca este brățara de aur” sau „Nu te întinde mai mult decât îți este plapuma”, generația mea a avut ca exemplu celebrele „garaje” din care au plecat oameni cu un vis (mă refer aici la Bill Gates, Steve Jobs etc.) și mesaje extrem de „vestice” de tipul „The sky is the limit” (Limita este cerul).

Unii au depășit limitele, alții încă încearcă să le stabilească. Oricum, ca psiholog, nu se cade să comentez conținutul acestor afirmații, deși ambele au efecte puternice asupra indivizilor.

Al doilea factor este, bineînțeles, mediul democratic, fundamental diferit de regimul precedent, când vine vorba despre lucrurile de care se poate bucura tânăra generație (călătorit, studii în străinătate) și despre deschiderea globală prin Internet.

Al treilea factor este că majoritatea dintre noi, milenialii, am mai auzit câte un „Te iubesc” de la părinții noștri, care au fost crescuți într-o cultură în care „copilul se pupă în somn” era regula. Iar acest lucru schimbă fundamental un om. Iubirea schimbă fundamental un om.

- Care sunt cele mai eficiente metode de intervenție pe care le-ai utilizat până acum?

- Cred că orice psiholog bun trebuie să aibă pregătite o serie de concepte pe care să le poată utiliza. Eu am avut și un mare noroc. După ce am terminat prima formare în CBT (Cognitive Behavioural Therapy – Terapie cognitiv-comportamentală), simțeam că ceva lipsește și m-am înscris la Iași, la Institutul de Cuplu și Familie, unde am urmat încă trei ani de formare în Terapie Sistemică. Acolo simt că mi-am pus bazele cu adevărat, intrând și înțelegând evoluția cronologică a modalităților terapeutice, instrumentele și conceptele din terapiile „canonizate” deja, dar și din cele care au apărut mai târziu, precum DBT, EFT, terapia narativă a lui Michael White, terapia structuralistă a lui Salvador Minuchin, terapia văzută prin prisma lui Murray Bowen sau a existențialiștilor. Acolo am învățat să gândesc în sistem, nu să privesc omul ca pe o barcă izolată pe un ocean. Am realizat că, dacă barca se scufundă, poate în mediul său a fost cândva o furtună sau poate că nu mai este nimeni care să o ajute să iasă la suprafață.

- Cum reușești să adaptezi tehnicile clasice de terapie la nevoile actuale ale clienților, mai ales în contextul tehnologiei și al ritmului rapid de viață?

- Tehnicile de terapie pe care le-am învățat provin, în general, de la figurile fondatoare ale psihoterapiei care în mijlocul secolului XX se aflau în Statele Unite. Și astăzi, figurile fondatoare fie s-au născut acolo, fie au cele mai multe proiecte și contribuții importante. Norocul Estului este că „problemele” mari, atât la nivel social, cât și individual, care ar putea fi catalogate drept moderne, apar mai întâi în societățile puternic dezvoltate. Astfel, în momentul în care aceste probleme ajung și la noi, dispunem deja de un arsenal puternic de studii și tehnici validate pe care le putem utiliza.

- Consideri că terapia online este la fel de eficientă ca cea față în față? Ce provocări și avantaje ai întâlnit în acest format?

- Eu am o mare încredere în terapia online. Da, cred că funcționează și că ne putem baza pe ea. Sigur, este diferită de cea fizică, dar nu înseamnă că nu poate oferi rezultate, mai ales că, uneori, este singura opțiune la care mulți oameni apelează. Lucrez cu tineri din toată lumea, tineri care de altfel nu și-ar permite ședințe în țările în care au ales să imigreze. Plus că terapia este și o chestiune care ține mult de limbă și de interpretare, iar cred că le este cel mai util și comod să realizeze ședințele în limba română.

- Ce impact consideri că au social media și tehnologia asupra sănătății mintale?

Depinde foarte mult de ce tip de conținut consumăm și pentru ce perioadă de timp. În general, efectele pot fi nocive ducând la deconectare, distanțare și scăderea capacității de concentrare, mai ales în ceea ce privește memoria de lucru, dar și în privința retenției informaționale pe termen lung. Ne poate însingura printr-o falsă senzație de conexiune, prin formarea relațiilor parasociale, ne poate împinge să ne comparam în permanență viețile cu ale altor persoane care aleg să afișeze tot felul de bunuri, vacanțe, realizări etc. Cred că, în sine, Social Media și Tehnologia depind foarte mult de scopul cu care le utilizăm. Și, în general, obiectivul poate deveni să fugim de noi, să ne distanțăm și să ne amorțim.

Suntem prinși în ideea de succes încât o lăsăm să ne devoreze din interior”

- Cum descrii relația dintre stresul profesional și sănătatea mentală a clienților tăi?

- Mulți tineri sunt aproape de burnout constant. Cred că acesta este un de facto capitalist. Cuvântul „carieră” se plimbă prin fața tuturor, este ispititor și atrăgător, chiar dacă ne este extrem de dificil să îl operaționalizăm. Replici precum „Hai și tu să devii milionar!”, „Cum poți face bani?” sunt de mare interes pentru tineri. Este o goană teribilă după succes și achiziție, iar asta duce de cele mai multe ori la oboseală cronică, epuizare, stres, nevoie de medicație care să înceapă de la „Stress Clean” și să ajungă în alte zone. Suntem prinși în ideea de succes încât o lăsăm să ne devoreze din interior.

- Ce ai învățat despre tine ca profesionist lucrând cu oameni din diverse medii?

- Faptul că toți oamenii căutăm lucruri similare doar că prin modalități diferite. Ni se spune cât de diferiți suntem și cum suntem irepetabili, indivizi cât se poate de unici, încât uităm cât de la fel suntem. Cât de mult ne dorim să fim iubiți, acceptați și văzuți în deplinătatea ființei noastre. Și asta încerc să fac zilnic: să văd oamenii. Nu să îi studiez rece și distant, ci să îi văd pentru ceea ce sunt, cu părțile lor frumoase și cu cele mai puțin „cosmetizate”.

Am ajuns de câteva ori aproape de ce numesc specialiștii oboseala de compasiune

- Care sunt resursele sau practicile care te ajută să te menții echilibrat din punct de vedere emoțional în meseria ta?

- Foarte bună întrebare. Cred că orice persoană care se expune la trauma vicariantă, fie că suntem noi sau specialiștii din domeniul medical, ar trebui să aibă o igienă emoțională suplimentară. Am ajuns de câteva ori aproape de ce numesc specialiștii „compassion fatigue” („oboseala de compasiune”), care este similară ca indicii cu burnout-ul. Cred că mai ales la început de drum ne confruntăm într-o mare măsură cu asta. Ce mă ajută pe mine este deconectarea prin citit, pictat, mersul constant la muzeele de artă, la galerii (și în Iași avem norocul fantastic să se fi deschis trei galerii excepționale - Artep, Borderline, ArtEast). Sincer real cred că ăsta mi-a fost colacul de salvare: afundarea într-o viață creativă, frumoasă, sensibilă și delicată. Încerc să implementez și sportul constant, meditația. Încerc.

A consemnat Maura ANGHEL

 

- Dacă ar fi să schimbi un singur lucru în modul în care oamenii percep psihologia, care ar fi acesta?

- Să le dau mai mult curaj și să le spun „că o să fie în regulă”, pentru că oamenii care resping imediat psihologia și spun că este neimportantă, irelevantă, cred că se tem să se uite în interior. Prin urmare, le-aș zâmbi și aș avea răbdare. Știu că nu ne putem uita cu ușurință în interiorul nostru când lucrurile nu sunt așa cum ne dorim. Sau când nici nu mai știm ce am putea să vedem.

 

 

Cuvântul carieră se plimbă prin fața tuturor, este ispititor și atrăgător, chiar dacă ne este extrem de dificil să îl operaționalizăm. Replici precum „Hai și tu să devii milionar!”, „Cum poți face bani?” sunt de mare interes pentru tineri. Este o goană teribilă după succes și achiziție, iar asta duce de cele mai multe ori la oboseală cronică, epuizare, stres, nevoie de medicație care să înceapă de la Stress Clean și să ajungă în alte zone. Suntem prinși în ideea de succes încât o lăsăm să ne devoreze din interior” - psiholog Aditi Gheran

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Seară de mai, sub arc de vioară și reverberație de simfonie. Filarmonica „Moldova” oferă ieșenilor două concerte speciale
02/05/2025 15:43

Într-un oras care trăieste cu muzica aproape de inimă, inceputul lunii mai aduce două seri de răsfăt pentru iubitorii de clasic, rafinament si trăire sonoră. Orchestra simfonică a Filarmonicii &bd ...

Tinerii Iașului, în oglinda lui 2 Mai. Între visuri și provocări și renaștere
02/05/2025 13:41

În Iasi, un oras in care trecutul academic si efervescenta tehnologiei se ciocnesc zilnic, tinerii respiră simultan curaj si indoială. De Ziua Natională a Tineretului, 2 mai, am stat de vorbă cu multi ...

Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, condamnat definitiv la 8 ani pentru viol, a fost încarcerat la Penitenciarul Bacău
02/05/2025 13:40

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Barlădeanu (numele de mirean: Cornel Onilă), a fost ridicat de poliţişti din comuna Agapia si transferat la Penitenciarul Bacău, după ce a fost condamnat definitiv la ...

Iașul văzut prin ruj roșu. Locuri unde femeile pot ieși singure, cu stil și încredere
02/05/2025 13:09

Sunt zile in care nu vrei să fii cu nimeni altcineva decat cu tine. Nu din tristete, nu din plictiseală, ci dintr-o nevoie profundă de a fi prezentă. Cu pasi siguri, un ruj rosu care nu se cere explicat si ...

Tinere voci, mari emoții. Patru debuturi în „Rigoletto” la Opera Iași electrizează weekendul cultural
02/05/2025 11:45

La Iasi, cortina se ridică in fortă in acest weekend. Nu doar o dată, ci de patru ori. Si nu oricum: Opera Natională Romană din Iasi oferă un regal liric rar, cu debuturi spectaculoase in „Rigoletto ...

Zâna păpușilor” și „Historia de un amor”. O duminică specială la Opera din Iași, cu doi campioni internaționali pe scenă
02/05/2025 09:23

O zi, două lumi. Magia si focul dansului revin la Iasi, intr-o duminică care merită tinută minte Există zile care trec neobservate si există zile in care timpul pare să se incline in fata artei. Duminic ...

Arsuri severe la copii: două cazuri tratate la Iaşi readuc în discuţie siguranţa celor mici
01/05/2025 21:29

 Două cazuri recente de copii cu arsuri grave, transferaţi de la Spitalul Judeţean Satu Mare la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, evidenţiază atat complexitatea tratării unor astfel de trau ...

Numărul eroilor revoluției scade vertiginos
01/05/2025 21:28

* in doar două luni, beneficiarii de indemnizatii conform Legii nr. 341/2004 - recunostintei fată de eroii-martiri si luptătorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, a scăzut ...

Apartamentele de închiriat în regim hotelier, tot mai căutate la Iași
01/05/2025 21:27

Iasul, unui dintre cele mai mari si importante orase din Romania, este si un real punct de atractie pentru turisti. Capitala Moldovei a devenit o destinatie perfectă pentru o mini-vacantă, de tip city-break, ...

Mici și bere gratis, la Ciric
01/05/2025 21:24

De 13 ani, angajatii companiilor din subordinea Primăriei Iasi au parte de o petrecere autentică la iarbă verde, de 1 mai. Sindicatele au organizat si anul acesta o petrecere de pomină, pentru sute de angaj ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei