Staborul ţigănesc, pasul decisiv dintre tocmeală și lege

1stabor

Dimensiune font:

| 27-12-2022 18:53

 * „În situaţia în care pe rolul instanţelor de judecată există o acţiune civilă, iar părţile s-au împăcat în cadrul judecăţii ţigăneşti, acestea au obligaţia de a-şi retrage acţiunea civilă, iar înţelegerea stabilită în cadrul judecăţii ţigăneşti trebuie să fie consemnată într-o tranzacţie în baza căreia să se poată da o hotărâre judecătorească”, spune Elenei Motaş, consiliera pentru minorităţi din cadrul Prefecturii Iaşi


 „Termenul de „judecată” e exagerat. Bulibaşa şi ceilalţi şefi ai şatrei nu dau verdicte, nu spânzură pe nimeni şi nu alungă pe nimeni din comunitate. Nu desfac căsătorii, nu dezmoştenesc urmaşi, nu taie mâini, nu biciuesc şi nici nu încarcerează pe careva. Rolul staborului în societatea ţigănească e mult mai prozaic şi asta de câteva secole bune.

Judecata ţigănească se fundamentează pe tradiţii care îşi au rădăcinile în zorii civilizaţiei indiene, respectiv epoca dravidiană, iar nucleul acesteia cuprinde o multitudine de tradiţii ale altor popoare indo-europene. Structura de rezistenţă a acestui obicei rezidă, pe de o parte, în starea de robie prelungită până în secolul al XIX-lea, iar pe de altă parte, în starea de nomadism ce a marcat existenţa şatrelor ţigăneşti. Tradiţia judecăţii se află pretutindeni în statele unde există comunităţi ale acestora şi pentru a putea fi respectată, atenţie, lucru foartea important, ea nu trebuie să intre în conflict cu legea fundamentală a ţării respective.

Importanţa judecăţii ţigănesti se relevă pe coordonata educaţiei juridice a membrilor acestei etnii, întrucât în măsura în care această cutumă clădeşte un dialog cu principiile de drept ale statului, ea poate contribui la prevenirea infracţiunilor în interiorul comunităţii respective.

În fapt, staborul funcţionează fix pe baza aceloraşi principii, are exact acelaşi rol ca şi un birou de mediator, aşa cum este el definit prin Legea 192/2006. Doar că judecata ţigănească e cu mult mai veche.

Recent, am lecturat un text al Elenei Motaş, consiliera pentru minorităţi din cadrul Prefecturii Iaşi, care arată care-i, de fapt, rostul staborului în lumea de azi. În textul ei, Elena Motaş, enumeră câteva principii de bază pe care funcţionează un stabor. În primul rând, judecata ţigănească e un adevărat „sfat al bătrânilor”, având valenţe de activitate culturală. Apoi, spre deosebire de o instanţă oficială, participarea părţilor aflate în conflict/contradicţie este facultativă. Nu vrei, nu te prezinţi, nu se mai judecă nimic.

Rolul „judecătorilor” ce alcătuiesc staborul e acela de arbitru în medierea conflictelor, scopul fiind realizarea păcii în comunitate şi împăcarea părţilor. Activitatea acestora e benevolă, ei nu sunt plătiţi pentru efortul lor. Asta e deosebirea esenţială faţă de mediatorii oficiali!

Statutul profesiei de mediator, identic cu cel al unui judecător ţigănesc

Detaliind, trebuie spus că profesia de mediator este organizată şi funcţionează în baza principiului autonomiei, în limitele competenţelor prevăzute de Legea 192/2006 precum şi în baza Statutului profesiei de mediator. Medierea „reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor”. Exact ideea călăuzitoare în activitatea staborului.

Tot legea pomenită spune că medierea poate fi utilizată în numeroase cazuri, precum grăniţuiri, revendicări, pretenţii, evacuări, obligaţii de a face, raporturi locative, executarea, interpretarea și rezilierea contractelor, somaţii de plată, divorţuri, partaje bunuri comune, încredinţări de minori etc. În materie penală, medierea se rezumă doar la plângeri prealabile în cauzele penale care privesc infractiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împacarea părţilor înlătură răspunderea penală şi la latura civilă a cauzelor penale.

Verdictul nu este obligatoriu

Revenind la stabor: „Voinţa părţilor de a lua parte la judecată este respectată întru totul, deoarece acestea beneficiază de dreptul neîngrădit de a se adresa cu plângeri, cereri, petiţii, acţiuni în faţa organelor abilitate de lege să înfăptuiască justiţia, respectiv organe ale administraţiei publice şi alte organisme locale şi internaţionale. Judecata ţigănească respectă şi ocroteşte drepturile fundamentale ale omului, iar voinţa persoanelor implicate în conflict de a fi parte din aceasta trebuie să fie reală şi neviciată de violenţă sau eroare”.

,,Judecătorii” ce fac parte din stabor pot fi asemuiţi cu nişte liber arbitri. Nu au pregătire juridică sau o anumită calificare, dar au, în calitatea lor de persoane ce aparţin etniei ţigăneşti, o anumită autoritate morală în cadrul comunităţii din care provin. Aceştia doresc în mod voluntar să asigure pacea între confraţi şi să medieze conflictele ivite, conducând la împăcarea lor. „Tradiţional vorbind, aceste persoane care înfăptuiesc pacea între membrii etniei rrome se numesc în limba ţigănească crisinatori, ceea ce se traduce prin judecători ai ţiganilor. Orice propunere făcută de mediatori, care în cadrul judecăţii ţigăneşti poartă denumirea de verdict, nu este obligatorie pentru părţi. Cu toate acestea, influenţa verdictului se reflectă în planul juridic prin efectele pe care acesta le produce asupra curgerii justiţiei statale. Astfel, în situaţia în care pe rolul instanţelor de judecată există o acţiune civilă, iar părţile s-au împăcat în cadrul judecăţii ţigăneşti, acestea au obligaţia de a-şi retrage acţiunea civilă, iar înţelegerea stabilită în cadrul judecăţii ţigăneşti trebuie să fie consemnată într-o tranzacţie în baza căreia să se poată da o hotărâre judecătorească”, precizează Elena Motaş.

Rromii se adună la judecata ţigănească nu numai pentru a participa la proces, ci şi pentru a afla evenimente cu care se confruntă comunitatea, dar şi societatea în general. În cadrul acestei adunări se abordează discuţii cu privire la diverse persoane din comunitate sau la evenimente de ordin politic, economic, social, ce sunt analizate şi din perspectiva în care acestea pot avea impact asupra etniei.

În concluzie, un stabor nu condamnă, nu aruncă anatema. Doar aduce pacea. La fel ca un birou de mediere, numai că instituţia ţigănească e cu multe secole mai veche... Marcel FLUERARU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Avocatul Felecanu își așteaptă sentința. O urmă de pantof a scos totul la iveală
13/05/2024 23:16

Sebastian Felecanu, avocatul acuzat că si-a ucis iubita, pe avocata Monica Cioată, in urmă cu mai bine de trei ani, impingand-o peste geam si lăsand să se creadă că a fost o sinucidere, a ajuns din nou i ...

Iaşi: PSD şi-a lansat candidaţii pentru Primăria şi Consiliul Local Iaşi
13/05/2024 22:01

Candidaţii Partidului Social Democrat - Municipiul Iaşi pentru funcţia de primar şi locurile de consilieri locali au fost lansaţi, luni, in cursa electorală. Cu acest prilej, preşedintele Organizaţiei M ...

Trei bărbaţi din Vaslui, arestaţi preventiv sub acuzaţia de camătă şi şantaj: Percepeau dobândă dobândă şi de sută la sută
13/05/2024 21:37

Trei bărbaţi din Negreşti, judeţul Vaslui, au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de camătă şi şantaj, ei fiind acuzaţi că dădeau bani imprumut cerand dobanzi de pană la sută la sută. Conform a ...

Din nou grevă la Radio Iași
13/05/2024 11:40

  Aproximativ 20 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat seria protestelor spontane. Prin actiunea de astăzi, acestia reclamă desconsiderarea propunerilor venite din partea salariatilor po ...

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar. El era acuzat de corupție
13/05/2024 11:27

 Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar in dosarul in care este acuzat de DNA de fapte de corupţie. Magistraţii Tribunalului Botoşani au ridicat măsura control ...

„Concert la Palat
13/05/2024 10:51

Maine, Opera Natională Romană din Iasi va oferi publicului, la Palatul Culturii din Iasi, un nou concert cameral. Acesta face parte din programul intitulat „Concert la Palat”, care a inceput luna ...

Ecce Homo, păzit cu mitralierele, la Iași
13/05/2024 09:22

O pictură celebră a artistului italian Titian a fost adusă la Iasi, de putină vreme, de la muzeul Bruckental din Sibiu. „Ecce Homo” / „Iată Omul” va sta timp de o lună la Muzeul Mu ...

Escrocii reinventează medoda Accidentul. Trei tentative de înşelăciune, într-o singură noapte
13/05/2024 09:19

Cateva persoane din Neamţ au dat dovadă de vigilenţă, necăzand in plasa unor escroci care au incercat să le speculeze stările emoţionale cand li s-a spus că „rude apropiate au suferit accidente“. ...

După şapte litri de vin, un ieşean şi-a înjunghiat mortal fratele
13/05/2024 08:45

Vineri, 10 mai, magistraţii au pronunţat sentinţa intr-un dosar ce s-a judecat cu o viteză uluitoare. Fapta, un omor prin injunghiere, s-a petrecut pe 9 ianuarie. Costel H. şi fratele său, Doru, s-au apuc ...

Guvernul a dat „undă verde” construirii drumului de acces către Aeroport
13/05/2024 08:30

În sedinta de săptămana trecută, Guvernul a adoptat o Hotărare privind trecerea unei constructii si a unui teren in suprafată de 1.070 de metri pătrati din domeniul public al statului si din adminis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei