O prăjitură cu coacăze negre, desemnată cea mai bună prăjitură artizanală din judeţul Harghita

2praji

Dimensiune font:

| 30-03-2022 15:17


O prăjitură cu coacăze negre a fost desemnată cea mai bună prăjitură artizanală din judeţul Harghita, în cadrul unui concurs organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Harghita, anunță Agerpres.

După ce, în luna februarie, a fost desemnată cea mai bună ciocolată artizanală din judeţ, a fost lansat şi un concurs pentru căutarea gustului judeţului într-o prăjitură, în contextul în care anul 2022 a fost declarat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Harghita drept „Anul gastronomic în turism”.

Potrivit unui comunicat transmis de ADI Harghita, au fost aşteptate „deserturi noi sau regândite, creative, ale căror arome distinctive şi definitorii provin din ingredientele găsite în grădinile, pădurile şi câmpurile din judeţul Harghita”.

În competiţie s-au înscris şase cofetari cu 12 produse, care au fost evaluate de un juriu profesionist, format din bloggerul culinar Sándor Barna şi maeştrii cofetari Viktória Boros şi László Levente Lengyel.

Potrivit sursei citate, membrii juriului au luat în considerare, printre altele, gustul, forma şi textura produselor, dar şi modul în care cofetarii au folosit caracteristicile gastronomice locale.

Cea mai bună prăjitură artizanală din judeţul Harghita a fost realizată de Pál Csilla, proprietara unui atelier de prăjituri artizanale din localitatea Sânsimion.

Prăjitura, denumită „Hengergő”, are mai multe straturi, ingredientul principal fiind coacăzele negre, dar conţine şi caramel şi ciocolată.

În opinia juriului, „acesta este un desert complex, în care domină gustul de fructe”.

Pe locul doi s-a situat o prăjitură realizată de Jakab Henriete-Rita, de la o gelaterie din Odorheiu Secuiesc.

Prăjitura poartă numele de „Madarasi szelet” şi conţine seminţe de dovleac, zmeură şi brânză de vaci, fiind un produs „creativ şi delicios” şi având un aspect unic „datorită culorilor sale vibrante”.

Tot la gelateria din Odorheiu Secuiesc a fost pregătită şi prăjitura „Esztenás”, care s-a clasat pe locul trei.

Ingredientul principal al acestei prăjituri este mămăliga, dar include şi nuci şi dulceaţă de măceşe.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi vicepreşedinte al ADI Harghita, Biro Barna Botond, a subliniat că prin astfel de demersuri se doreşte promovarea produselor locale şi încurajarea producătorilor şi artizanilor locali să îşi pună la dispoziţie cunoştinţele şi talentul lor şi în domeniul turismului.

„Anul 2022 este anul gastronomiei. Scopul nostru este ca, împreună cu partenerii noştri, să promovăm oferta culinară locală la un nivel superior. Întotdeauna spunem şi ţinem cont că turismul a devenit turism de experienţă, iar gastronomia joacă un rol important în acest tip de turism”, a declarat Biro Barna Botond, citat în comunicatul de presă.

Produsele de pe primele trei locuri vor purta, oficial, titlul de cea mai bună prăjitură artizanală a judeţului Harghita 2022, a mai precizat ADI Harghita. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei