default

Dimensiune font:

Aurul alb din inima Moldovei FOTO

| 29-03-2015 15:20

Ascunsă într-un mic orăşel al cărui nume vorbeşte despre vechile obiceiuri de exploatare a sării, Târgu Ocna, Mina Trotuş reprezintă unul dintre cele mai importante puncte turistice ale regiunii. Fiind o oază de linişte şi de sănătate, baza turistică din subteran este vizitată anual de peste 140.000 de turişti. Activitatea minei este însă bazată în principal pe extracţia de sare, plecând spre destinatari peste 90.000 de tone de sare gemă pe an

Aflat în inima Moldovei, micul orăşel al judeţului Bacău, Târgu Ocna, ascunde adevărate comori istorice, culturale şi naturale, care-i încântă anual pe cei peste 100.000 de vizitatori. Printre atracţiile acestei zone se numără Salina Târgu Ocna - Mina Trotuş. Cea mai veche mărturie scrisă despre acest aşezământ datează din anul 1380, fiind vorba de un hrisov domnesc. De atunci şi până astăzi, înfruntând trecerea timpului, muncitorii din Mina Trotuş nu s-au oprit din exploatarea sării, făcând din această ocupaţie un business de succes.


90.000 tone de aur alb ajung la suprafaţă, anual
Sarea, cunoscută în istorie drept aurul alb, este o reală sursă de venit dacă este exploatată cu echipamente moderne, uşurându-se astfel considerabil munca ocnaşilor. Din Mina Trotuş, sarea ajunge la suprafaţă sub formă de saramură, sare alimentară şi sare gemă.


Saramura se face din acele zăcăminte care sunt mai puţin bogate în clorură de natriu, sarea aceasta neputând fi întrebuinţată în scopuri alimentare. Exploatarea sării sub formă de soluţie se face prin sonde, Mina Trotuş având în acest moment 13 astfel de instalaţii funcţionale. Deoarece este folosită în industria chimică, conducerea minei are încheiat un contract de livrare a saramurii cu Chimcomplex S.A Borzeşti, către care furnizează anual 100.000 de tone de saramură. „Se forează o coloană, prin care se introduce apă sub presiune, care dizolvă sarea aflată în gol. Soluţia este extrasă şi se îmbogăţeşte cu sare până se saturează, fiind stocată după aceea în rezervoarele noastre de saramură. De aici pleacă direct către Cimcomplex Borzeşti. Acolo se extrage sarea din soluţie, urmând ca saramura- cu o salinitate mult mai mică- să ne fie trimisă înapoi tot pe un saleduct, fiind vorba despre un circuit închis”, explică Daniel Goagă, directorul Salinei din Târgu Ocna. De la acesta aflăm că pentru evitarea prăbuşirii unei sonde, se introduce în golul acesteia, pe lângă apă, şi un un combustibil lichid greu, astfel încât să nu fie „mâncat” şi tavanul acesteia.


Producţia de sare alimentară nu este una de neglijat în cadrul Salinei Târgu Ocna - Mina Trotuş. Aceasta este extrasă, ambalată şi livrată beneficiarilor de la pungi de un kilogram până la ambalaje de o tonă. Conducerea minei acordă în acestă situaţie reduceri de preţ celor care aleg să achiziţioneze sare în cantităţi mari. Pe lângă sarea alimentară, se mai prelucrează sare pentru zootehnie şi sarea brichete, care îşi găsesc întrebuinţarea tot pentru hrana animalelor.


Sarea - principalul antiderapant românesc
Sare gemă este principala activitate a salinei. Aceasta se exploatează în interiorul Minei Trotuș, de la nivelul orizonturilor zece şi unsprezece, la o adâncime de 250-260 de metri. Anual, sunt extrase aproximativ 90.000 de tone de sare gemă. Principalul cumpărător al acestui tip de sare este Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri din România pentru care, în perioada iernii, sunt livrate în jur de 1.000- 1.500 de tone de sare pe zi. Pentru fluidizarea comenzilor, Salina Târgu Ocna face şi discounturi de 10% -15%, dacă sarea pentru drumuri este achiziţionată în lunile de vară.


Deoarece extracţia sării este un domeniu care necesită monitorizare permanent şi calcule amănunţite, s-a constatat că la o rată a exploatării de 90.000 de tone pe an, mai sunt zăcăminte pentru încă 10-15 ani. În anul 2015 la Mina Trotuş se vor face extracţii de la nivelul orizontului 12, iar ca proiect major de investiţii, la nivelul Societăţii Naţionale a Sării, de care aparţine mina, s-a luat în calcul deschiderea unui alt zăcământ în zona Bacăului. Deoarece toate resursele subterane şi minerale ale României aparţin de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), conducerea minei ia licenţe anuale, pentru care plăteşte redevenţe miniere, în funcţie de extracţii.


Salina, remediu natural pentru afecţiuni pulmonare
Salina Târgu Ocna este un cunoscut punct turistic atât în Moldova, cât şi la nivel naţional. Datorită aerului uscat şi puternic ionizat din interiorul bazei turistice din salină, anual, în subteran intră peste 140.000 de turişti, aceştia sporind veniturile societăţii cu 10% -15%. Deşi turismul este o activitate sezonieră, conducerea minei pune mare accent pe acestă ramură, ce este într-o continuă dezvoltare. „Prima bază de turism a minei a fost deschisă la nivelul orizontului doi. Din anul 2005 însă a fost deschisă una nouă, la nivelul orizontului nouă, ce are o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi”, explică Daniel Goagă, directorul Salinei şi ghidul reporterilor cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.

Curioşii sau bolnavii care ajung în subteran pentru a găsi un leac la diferite afecţiuni pulmonare se declară fascinaţi în primul rând de lăcaşul de cult Sfânta Varvara. Realizat în întregime din sare, încă din 1995, de mâinile celor 217 ocnaşi care lucrează aici, biserica este loc de pelerinaj pentru turişti şi mineri. „Şi noi, minerii, ne rugăm adesea aici, deoarece Sfânta Varvara este ocrotitoarea noastră”, povesteşte cu evlavie în glas directorul Goagă. Baza turistică din subteran prevede numeroase spaţii de joacă pentru copii, fiind dotată cu terenuri de sport, leagăne, tobogane şi un circuit de karturi cu pedale. Cei mari îşi pot găsi aici liniştea, pot face mişcare sau pot asista la spectacole în noua sală inaugurată nu demult.


În afara curioşilor turişti care tranzitează Valea Trotuşului, la Mina Salina vin multe persoane pentru tratamente. Astfel, conducerea minei are un contract de colaborare cu Institutul de Balneologie de la Slănic Moldova şi cu hotelul Măgura din Târgu Ocna, unde bolnavii vin la tratament. „Am venit trei ani la rând cu băieţelul şi am simţit diferenţa, deoarece nu a mai avut probleme respiratorii. Este plăcut pentru că cel mic se poate juca, iar noi putem citi în voie. Uneori mai jucăm şi volei“, povesteşte Andreea T., mama unui băieţel de 9 ani.


Astfel, indiferent de anotimp, Mina Salina este deschisă turiştilor de pretutindeni, fie că aceştia sunt curioşi de modul în care aurul alb ajunge la suprafaţă, fie că sunt în căutarea unei oaze de linişte şi sănătate.

 

 

2015, anul investiţiilor masive în turism
Deoarece turismul nu este o ramură de neglijat, conducerea minei are în plan să investească masiv în anul 2015. „În arealul Minei Trotuş mai există o mină veche, cu cameră trapezoidală, asemeni celei de la Slănic Prahova, ce poartă numele Moldova Nouă. În acest moment, acesteia îi sunt făcute studii de stabilitate, deoarece dorim să o introducem în circuitul turistic”, povesteşte directorul Goagă. De asemenea, se doreşte ca Salina Târgu Ocna să construiască şi o mini-pensiune, în apropierea minei, cu 20-25 de camere, pentru a putea oferi turiştilor şi o variantă de cazare. Cu o bătaie mai lungă, planurile conducerii minei includ construirea unui hotel în subteran.

Citeşte şi Un secol de istorie la Muzeul „Vasile Pârvan” FOTO
 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

ANUNŢ privind organizarea licitaţiei deschise în vederea atribuirii în folosinţă a PARCELELOR disponibile în perimetrul Parcului Industrial Miroslava. În conformitate cu legislaţia în vigoare şi în baza hotărârii Consiliului Local al comunei Miroslava, anexa 1 la HCL nr. 15 din 28.01.2016 privind aprobarea încheierii contractului de administrare al Parcului Industrial Miroslava între Comuna Miroslava şi SC Miroslava Industrial Parc SRL. SC MIROSLAVA INDUSTRIAL PARC SRL (societatea administrator a Parcului Industrial), cu sediul în judeţul Iaşi, comuna Miroslava, str. C. Langa, nr. 93, organizează în data de 01.03.2019, ora 11.00, licitaţie publică deschisă cu strigare în vederea atribuirii în folosinţă a mai multor parcele de teren cu următoarele suprafeţe: 2000mp, 19.331mp, 5051mp, 8537mp, 5000mp, 2000mp, 2700mp. Terenul este localizat în comuna Miroslava, sat Brătuleni, T14, şi face parte din Parcul Industrial Miroslava. Destinaţia parcelelor o reprezintă construcţia de hale/clădiri pentru activităţi de producţie şi/sau servicii. Durata maximă a contractului de folosinţă a parcelelor este de maxim 49 de ani de la data semnării contractului. Redevenţa minimă de pornire este de 0,9 euro/mp/an, preţ cu TVA inclus. Garanţia de participare la licitaţie este de 10.000 lei şi se depune/transferă în contul nr. RO03BRDE240SV10705792400 deschis în lei la BRD G.S.G. S.A. numele SC MIROSLAVA INDUSTRIAL PARC SRL. Documentaţia de licitaţie este disponibilă pe site-ul SC Miroslava Industrial Parc SRL www.miroslavaindustrial.ro sau la sediul SC Miroslava Industrial Parc SRL situat în sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Depunerea ofertelor se va face în perioada 18.02-27.02.2019, între orele 10.00-15.00 la punctul de lucru SC Miroslava Industrial Parc SRL situat în sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Evaluarea dosarelor şi ofertele publice se vor face în prezenţa ofertanţilor şi a comisiei de evaluare şi selecţie a ofertelor în data de 01.03.2019, ora 11.00, la punctul de lucru SC Miroslava Industrial Parc SRL din sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Perioada pentru care ofertanţii rămân angajaţi cu privire la termenii ofertei lor: minim 60 de zile. Relaţii suplimentare şi alte informaţii pot fi obţinute la sediul SC Miroslava Industrial Parc SRL, la numărul de telefon 0748663344 sau la adresa de mail office@miroslavaindustrial.ro
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC GANESHA DREAM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr.4176/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iaşi–Faliment, în temeiul dispoziţiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitaţie publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bun imobil – proprietate agroindustrială, (tip "ferma creştere suine") situată în extravilanul Com. Ibăneşti, punctul Condrea, T119, P3068/7; 3068/8, Jud. Vaslui, format din teren extravilan în sup. de 8.432 mp, Construcţia C1 în sup. de 98 mp, Construcţia C2 în sup. de 720 mp şi Construcţia C3 în sup. de 720 mp, dotate cu echipamente interior grajd creştere suine şi panouri fotovoltaice - Preţ de pornire 65% din valoarea de piaţă stabilită prin raportul de evaluare - 246.716 Euro (exclusiv TVA). 2. Bunuri mobile conform Raport de evaluare - Preţ de pornire 65% din valoarea de piaţă stabilită prin raportul de evaluare, astfel: Nr crt - Denumirea bunurilor - Buc - Preţ de pornire Lei – fără TVA 1 - Tractor DEUTZ-FAHR model AGROTON L720 DCR, fabricaţie 2012, nr. de identificare ZKDJ5904W0LD10250, serie motor 10999830 - 1 - 199.000 2 - Vidanja TESTORE model C160, fabricaţie 2015 - 1 - 50.895 3 - Semănătoare de plante praşitoare MA/AG PRECISA REALE D 6R, fabricaţie 2014, nr. de identificare 2141001 - 1 - 35.443 Licitaţiiile vor avea loc în zilele de 01,08,15 şi 22.03.2019 ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iaşi, str. Sf.Lazăr, nr.4, bl.Peneş Curcanu, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr.13, Jud.Iaşi, Complex de Birouri "NH BUSINESS", putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; - dovada achitării caietului de sarcini de 1.000 lei fără TVA–pentru bunul imobil; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul lichidatorului judiciar deschis la First Bank. În cazul în care creditorul garantat First Bank S.A. îşi exprimă intenţia de a adjudeca în contul creanţei bunul imobil, acesta va putea participa la licitaţiile organizate fără alte cheltuieli (taxă de participare la licitaţie, caiet de sarcini, cauţiunea de 10% etc.) şi fără a fi necesar a prezenta documentele de participare. Creditorul garantat poate adjudeca în contul creanţei bunul asupra căruia poartă garanţia sa la un preţ care se încadrează în strategia de valorificare aprobată de către creditori. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iaşi, str. Sf.Lazăr, nr.4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr.13, Jud. Iaşi, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau tel: 0744520508, 0744994490; fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
La un pahar...
16/02/2019 00:00

Dimitrie are o tarabă tare invechită la una din pieţele Iaşului. Vinde vin de ţară, rachiu, coniac. De zeci de ani de zile. Nimeni nu cutează a-i critica produsele. Care, la prima vedere, sunt super ieft ...

Un nasture, o epopee
15/02/2019 07:08

Chiar că-i incredibil! Lucruri banale, candva, nu foarte de mult indispensabile „piese de schimb!”, lejer de găsit şi foarte la indemană au dispărut subit din peisaj. Greu, aproape imposibil de ...

Fotografia „udă” rezistă
08/02/2019 00:00

  În pofida avansului tehnologic, care ne-a adus in situaţia in care un telefon este suficient pentru imortalizarea celor mai importante momente din viaţă, există incă destui ieşeni care prefe ...

 Telecomanda, mai preţioasă ca aparatul în sine
04/02/2019 00:00

Alături de mouse şi tastatură, telecomanda este unul dintre cele mai delicate şi mai indispensabile accesorii. Mai tot ce inseamnă aparatură electronică ori electrocasnică in ziua de azi e dotat cu aşa ...

Misteriosul ban cu corp de alamă
29/01/2019 00:00

Dacă ar sta cineva să facă un clasament al lucrurilor cu totul inutile ce ne asfixiază viaţa cotidiană, cu siguranţă că micuţa monedă de un ban ar ocupa unul din locurile fruntaşe. A fost lansată p ...

Tablele au dispărut, jocul rămâne
26/01/2019 00:00

Nu cu foarte multă vreme in urmă, tablele erau unul din cele mai populare jocuri de societate (ori de divertisment, dacă vreţi) din Romania. Azi, pare să se fi scufundat intr-un anonimat total, intr-o leta ...

Bătrâneii şi pacheţelele lor de muşchi
24/01/2019 00:00

Cu siguranţă că mulţi se miră atunci cand văd prin hipermarketuri, şcoli ori chiar prin bănci „bodyguarzi” cu un fizic sărăcăcios şi o sănătate foarte probabil şubrezită, unii trecu ...

Nici cărăuşia n-a murit, nici transportul public n-a înflorit!
19/01/2019 00:00

Multă lume ii confundă ori ii asimilează cu piraţii din taximetrie. Doar pe motivul că şi ei prestează servicii de transport in mod ilicit. N-au licenţă, n-au aparat de taxat, nu dau bon fiscal, nu pl ...

Au trecut anii de glorie ai artiştilor graffiti
17/01/2019 00:00

Oricum ai face, n-ai cum să nu le observi creaţiiile. Practic, nu-i zid, făramă de clădire cat de cat expusă vederii, care să nu fie mazgălită (uneori pană la refuz). Mesaje de multe ori absurde, majo ...

 Model. Nici top-model, nici muză
16/01/2019 00:00

La nivel naţional, nu-s mai mult de 50, iar la Iaşi doar cinci. Vorbesc despre persoanele angajate cu carte de muncă pe post de modele la facultăţile de arte plastice. Iar munca lor de zi cu zi nu are apro ...