Bazarul moare, dar nu se predă!

1bazar2

Dimensiune font:

| 19-08-2022 17:25

Bazarul din Iași, situat cândva chiar sub pasarela Nicolina, a fost mutat, de aproape un deceniu, la marginea orașului, în zona CUG, și pare să fi fost uitat de ieșeni. Dacă el reprezenta, cândva, un adevărat centru comercial, unde lumea venea să cumpere... aproape orice, acum ieșenii își mai amintesc din ce în ce mai rar de acest loc.

Departe de centrul orașului, de mijloacele de transport și de condițiile sanitare necesare, Bazarul încearcă să se apropie de sufletele ieșenilor prin produsele pe care le oferă și prin atmosfera primitoare. Dar, oare, este suficient?  La o primă impresie, inocentă, s-ar putea afirma cu ușurință că Bazarul moare și că este împins tot mai mult în umbra marilor magazine, a mall-urilor sau a site-urilor care oferă bunuri similare. Totuși, Bazarul nu se predă! Vânzătorii cred în potențialul acestui complex, în posibilitatea unui progres și în afacerile lor și speră ca statul să îi ajute și să le ofere un sprijin.

,, Dacă ne lăsa Bazarul acolo, ar fi mers treaba la toată lumea”

Din 2013, de când locația s-a mutat în zona CUG, acest complex comercial pare să nu se mai bucure de același succes. Comercianții și-au arătat nemulțumirea atât față de zonă, cât și față de lipsa unor mijloace de transport în comun care să faciliteze ruta pentru potențialii clienți. ,,Nu se poate compara Podu Roș cu Cetățuia. Sigur că au mai scăzut vânzările, aici după ora 3 nu mai ai ce face, acolo veneau autobuze, aveam și noi o șansă... Venea lumea de la serviciu, mai făcea și niște cumpărături la noi. Aici nu ajunge aproape nimeni. Sunt oameni care, acum, după 9 ani, nu știu unde e Bazarul. Înainte veneai de la gară, din centru, de la piață, mergeai la Bazar. Dacă ne lăsa Bazarul acolo, ar fi mers treaba la toată lumea”, spune unul dintre comercianți. Mai mult, locurile de parcare sunt vizibil insuficiente. Spațiul mic alocat parcării este, din păcate, ocupat de Târgul de mașini, iar clienții se văd adesea nevoiți să își lase autovehiculul pe marginea drumului sau să meargă la un alt magazin.

Dar să fie oare locația și parcarea singurele probleme? Din mărturisirile vânzătorilor, condițiile de lucru sunt departe de a fi unele decente. Toaletele sunt murdare și imposibil de folosit, iar personalul care se ocupă de curățenie este... inexistent! ,,Ne plouă și nimeni nu ne face ordine și curățenie aici. Noi facem tot”, se plânge un alt vânzător.

Comercianții își doresc vechea locație înapoi, însă, dacă acest lucru nu este posibil, ei cer măcar o îmbunătățire a spațiului actual. Nu există decât acoperișuri improvizate, iar atunci când plouă, marfa este udată și deteriorată.

„Este haos și autoritățile nu vin niciodată la noi”

Cât este chiria pentru aceste spații? ,,Chiria e 450 de lei pe o lună. E mult pentru un bazar. Stăm în aer liber, nu ne acoperă nimic. Și nici nu avem siguranța unui spațiu. Noi nu mai avem contract pentru un termen nelimitat. Ni se face contract pe 1 an și în el scrie că dacă vor iar să ne mute, în timp de 15 zile de la data anunțării trebuie evacuat locul. Dacă o să vadă că nu mai vine lumea și vor să facă blocuri aici, iar ne mută”, susține unul dintre comercianți. Astfel, vânzătorii nu au siguranța unui spațiu nici măcar aici, la marginea orașului. Se pare că nici supravegherea nu este în avantajul lor. Deși sunt puse camere, nu este niciun paznic care să asigure buna funcționare în interiorul complexului. ,,Noi încuiem, noi descuiem. Am pus problema, dar ne-au zis că sunt camere. Credeți că se uită cineva pe ele? Administrația Bazarului nu e interesată de noi”, adaugă acesta .

În ciuda condițiilor precare, vânzătorii au încredere în afacerile lor. ,,Bazarul va supraviețui cu siguranță. Mereu vor exista târguri și bazare. Trebuie doar puțină disciplină, pentru că este haos și autoritățile nu vin niciodată la noi”, mărturisește una dintre femeile care vând în bazar de mai bine de șapte ani.

Comercianții cer o locație mai bună, mai multe locuri de parcare, rute care să asigure transportul până în zonă, pază și condiții de igienă decente. Ei susțin că acestea ar fi elementele-cheie care să facă din Bazar un adevărat centru de interes pentru ieșeni.

În ceea ce privește produsele, se găsește aproape orice – îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice, vopsele, piese de construcții, obiecte de curățenie, biciclete, produse agricole și chiar produse alimentare, de patiserie. O clientă ne-a mărturisit că deși vine aici des, ar face-o și mai des dacă nu ar fi la marginea orașului: ,,Vin aici o dată pe săptămână pentru că găsesc de toate, tot ce îmi trebuie. Dar e departe de casă, de serviciu, că altfel aș veni și mai des”.

De nouă ani, ieșenii așteaptă o schimbare în ceea ce privește Bazarul. Până atunci, acest spațiu pare să mai reziste încă prin pulsul vânzătorilor încrezători și  al clienților care nu l-au uitat. Bazarul nu se predă, căci predatul este o alegere, deși sfârșitul pare a fi, din nefericire, tot mai aproape...

Alexandra-Cristina DIMITRIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
 Haine inteligente. Evoluția modei și a tehnologiei
02/12/2023 14:43

Într-o lume in care tehnologia si moda se imbină in moduri surprinzătoare, tehnologiile vestimentare inteligente au devenit nu doar un trend, ci o revolutie care schimbă modul in care ne raportăm la h ...

 Pălărierii, custozi ai unei arte aproape pierdute
02/12/2023 13:35

În epoci de mult apuse, meseria de pălărier era una dintre cele mai respectate. Atelierele artizanilor, adevărate sanctuare ale creativitătii, erau pline de pălării de toate formele si mărimile, de ...

 Rosicrucianismul: o călătorie prin misterele ezoterice
02/12/2023 11:38

În adancurile istoriei spirituale a umanitătii se ascunde Rosicrucianismul, o miscare mistică si filosofică imbrăcată in simbolism si invăluită in mister. Această traditie, apărută in Europa in ...

Pandemia de COVID 19 a schimbat lumea și a instalat o nouă normalitate
02/12/2023 10:31

Efectele pandemiei COVID-19 pe termen lung sunt vaste si complexe, afectand diverse aspecte ale vietii noastre. Pandemia a avut un impact semnificativ asupra sănătătii mintale a populatiei. Izolarea socială ...

 Șezătorile din Postul Crăciunului
02/12/2023 10:20

Sezătorile, acele adunări traditionale ce au modelat viata socială si culturală a satelor romanesti, reprezintă o fascinantă fereastră spre trecutul nostru colectiv. Ele nu erau doar simple intalniri, ci ...

 Toaca, sunetul dintre Cer și Pământ
02/12/2023 09:43

Toaca, un simbol profund inrădăcinat in traditia spirituală a crestinismului ortodox, isi are originile in zorii crestinismului. Această placă de lemn sau metal, simplă in design dar profundă in semnific ...

 Copilăria sub umbra Inteligenței Artificiale
02/12/2023 09:30

Într-o lume in care tehnologia avansează cu pasi imensi, Inteligenta Artificială (IA) a devenit o prezentă constantă in viata noastră de zi cu zi. Însă, in timp ce aduce inovatii si eficientă ...

 Descoperă lumea prin ochi de copil. Pledoarie pentru creativitate
02/12/2023 08:51

În inima oricărui copil, există o lume de posibilităti infinite, o lume unde creativitatea nu cunoaste granite. Aici, in aceste tăramuri ale imaginatiei, ei isi construiesc fundatia pentru un viitor p ...

Povestea saniei. De la Moș Crăciun, la Jocurile Olimpice
02/12/2023 08:20

Săniile de zăpadă, acele vehicule de iarnă indrăgite de copii si adulti deopotrivă, au parcurs un drum lung si fascinant in istoria lor. Povestea lor incepe in trecutul indepărtat, cand erau instrumente ...

 Împreună Lucrare sau când sufletele merg îmbrățișate
02/12/2023 07:53

În acest univers tumultuos, unde fiecare zi aduce noi provocări, puterea de a lucra impreună devine o lumină strălucitoare in intuneric. Însă, adesea, uităm de acest dar pretios. Suntem absorb ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei