Bazarul moare, dar nu se predă!

1bazar2

Dimensiune font:

| 19-08-2022 17:25

Bazarul din Iași, situat cândva chiar sub pasarela Nicolina, a fost mutat, de aproape un deceniu, la marginea orașului, în zona CUG, și pare să fi fost uitat de ieșeni. Dacă el reprezenta, cândva, un adevărat centru comercial, unde lumea venea să cumpere... aproape orice, acum ieșenii își mai amintesc din ce în ce mai rar de acest loc.

Departe de centrul orașului, de mijloacele de transport și de condițiile sanitare necesare, Bazarul încearcă să se apropie de sufletele ieșenilor prin produsele pe care le oferă și prin atmosfera primitoare. Dar, oare, este suficient?  La o primă impresie, inocentă, s-ar putea afirma cu ușurință că Bazarul moare și că este împins tot mai mult în umbra marilor magazine, a mall-urilor sau a site-urilor care oferă bunuri similare. Totuși, Bazarul nu se predă! Vânzătorii cred în potențialul acestui complex, în posibilitatea unui progres și în afacerile lor și speră ca statul să îi ajute și să le ofere un sprijin.

,, Dacă ne lăsa Bazarul acolo, ar fi mers treaba la toată lumea”

Din 2013, de când locația s-a mutat în zona CUG, acest complex comercial pare să nu se mai bucure de același succes. Comercianții și-au arătat nemulțumirea atât față de zonă, cât și față de lipsa unor mijloace de transport în comun care să faciliteze ruta pentru potențialii clienți. ,,Nu se poate compara Podu Roș cu Cetățuia. Sigur că au mai scăzut vânzările, aici după ora 3 nu mai ai ce face, acolo veneau autobuze, aveam și noi o șansă... Venea lumea de la serviciu, mai făcea și niște cumpărături la noi. Aici nu ajunge aproape nimeni. Sunt oameni care, acum, după 9 ani, nu știu unde e Bazarul. Înainte veneai de la gară, din centru, de la piață, mergeai la Bazar. Dacă ne lăsa Bazarul acolo, ar fi mers treaba la toată lumea”, spune unul dintre comercianți. Mai mult, locurile de parcare sunt vizibil insuficiente. Spațiul mic alocat parcării este, din păcate, ocupat de Târgul de mașini, iar clienții se văd adesea nevoiți să își lase autovehiculul pe marginea drumului sau să meargă la un alt magazin.

Dar să fie oare locația și parcarea singurele probleme? Din mărturisirile vânzătorilor, condițiile de lucru sunt departe de a fi unele decente. Toaletele sunt murdare și imposibil de folosit, iar personalul care se ocupă de curățenie este... inexistent! ,,Ne plouă și nimeni nu ne face ordine și curățenie aici. Noi facem tot”, se plânge un alt vânzător.

Comercianții își doresc vechea locație înapoi, însă, dacă acest lucru nu este posibil, ei cer măcar o îmbunătățire a spațiului actual. Nu există decât acoperișuri improvizate, iar atunci când plouă, marfa este udată și deteriorată.

„Este haos și autoritățile nu vin niciodată la noi”

Cât este chiria pentru aceste spații? ,,Chiria e 450 de lei pe o lună. E mult pentru un bazar. Stăm în aer liber, nu ne acoperă nimic. Și nici nu avem siguranța unui spațiu. Noi nu mai avem contract pentru un termen nelimitat. Ni se face contract pe 1 an și în el scrie că dacă vor iar să ne mute, în timp de 15 zile de la data anunțării trebuie evacuat locul. Dacă o să vadă că nu mai vine lumea și vor să facă blocuri aici, iar ne mută”, susține unul dintre comercianți. Astfel, vânzătorii nu au siguranța unui spațiu nici măcar aici, la marginea orașului. Se pare că nici supravegherea nu este în avantajul lor. Deși sunt puse camere, nu este niciun paznic care să asigure buna funcționare în interiorul complexului. ,,Noi încuiem, noi descuiem. Am pus problema, dar ne-au zis că sunt camere. Credeți că se uită cineva pe ele? Administrația Bazarului nu e interesată de noi”, adaugă acesta .

În ciuda condițiilor precare, vânzătorii au încredere în afacerile lor. ,,Bazarul va supraviețui cu siguranță. Mereu vor exista târguri și bazare. Trebuie doar puțină disciplină, pentru că este haos și autoritățile nu vin niciodată la noi”, mărturisește una dintre femeile care vând în bazar de mai bine de șapte ani.

Comercianții cer o locație mai bună, mai multe locuri de parcare, rute care să asigure transportul până în zonă, pază și condiții de igienă decente. Ei susțin că acestea ar fi elementele-cheie care să facă din Bazar un adevărat centru de interes pentru ieșeni.

În ceea ce privește produsele, se găsește aproape orice – îmbrăcăminte, încălțăminte, electronice, vopsele, piese de construcții, obiecte de curățenie, biciclete, produse agricole și chiar produse alimentare, de patiserie. O clientă ne-a mărturisit că deși vine aici des, ar face-o și mai des dacă nu ar fi la marginea orașului: ,,Vin aici o dată pe săptămână pentru că găsesc de toate, tot ce îmi trebuie. Dar e departe de casă, de serviciu, că altfel aș veni și mai des”.

De nouă ani, ieșenii așteaptă o schimbare în ceea ce privește Bazarul. Până atunci, acest spațiu pare să mai reziste încă prin pulsul vânzătorilor încrezători și  al clienților care nu l-au uitat. Bazarul nu se predă, căci predatul este o alegere, deși sfârșitul pare a fi, din nefericire, tot mai aproape...

Alexandra-Cristina DIMITRIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
 Amnezia disociativă sau când mintea uită pentru a se proteja
18/03/2024 13:50

Amnezia disociativă reprezintă o tulburare de memorie caracterizată prin incapacitatea de a-si aminti informatii personale importante, pierdere care nu poate fi atribuită obisnuitei uitări. Aceasta nu este ...

Cele mai frumoase locuri de pe Pământ
13/03/2024 13:50

Lumea noastră este plină de locuri extraordinare, cu peisaje si atractii care te lasă fără respiratie. De la măretia naturii pană la creatiile impresionante ale oamenilor, planeta noastră oferă o varie ...

Fictosexualitatea și fictoromanța, dragostea în lumea ficțiunii
13/03/2024 13:01

În era digitală, in care cultura pop si mediile online intervin in viata cotidiană, conceptele precum fictosexualitatea, fictoromanta si fictofilia devin tot mai relevante. Aceste termeni, care au casti ...

 Ecouri din viitor. Misterul și puterea premonițiilor în istoria umană
13/03/2024 12:17

Premonitiile, acele sentimente inexplicabile de anticipare sau viziuni ale unor evenimente viitoare, au fost subiect de fascinatie si dezbatere de-a lungul istoriei umanitătii. Ele reprezintă un teritoriu eni ...

 Pe urmele geniilor. O privire în lumea elevilor supradotați
13/03/2024 12:11

În fiecare clasă, in fiecare scoală, există acei elevi care strălucesc prin intelectul lor remarcabil. Acesti tineri geniali, cunoscuti sub denumirea de „elevi supradotati”, sunt adesea as ...

Poveștile care zidesc lumi. O călătorie în lumea basmelor
13/03/2024 12:00

În lumina lunii, sub acoperisul instelat al noptii, cand vantul isi sopteste tainele si frunzele se transformă in pagini de carte, povestile isi deschid portile magice si incep să-si desfăsoare farmecu ...

Scânteia timpului. Istoria fascinantă a bijuteriilor
12/03/2024 15:09

În fiecare an, 13 martie marchează Ziua Bijuteriilor, prilejul perfect de a pune in valoare giuvaiere vechi sau de a cumpăra podoabe noi.  Bijuteriile sunt un accesoriu obligatoriu. Creatori ...

 Balanța între carieră și viață în lumea tehnologiei
12/03/2024 14:59

În era tot mai complicată a tehnologiei, echilibrul dintre viata personală si cea profesională a devenit o provocare majoră pentru multi oameni. Tehnologia, in ciuda beneficiilor sale indiscutabile de ...

 Ramadan, Lumina și Rugăciunea din inima Islamului
11/03/2024 13:09

În fiecare an, musulmanii din intreaga lume se reunesc pentru a marca unul dintre cele mai sacre momente din calendarul islamic: Ramadanul, care a inceput pe 10 martie. Acesta este un timp al reflectării ...

O călătorie în Universul neurodiversității
11/03/2024 12:48

În fiecare dintre noi există un univers vast si complex al gandurilor si emotiilor. În acest univers, diversitatea este un element esential, iar printre cele mai fascinante aspecte se află neurodi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei