Când credințele întâlnesc realitatea. O călătorie în lumea superstițiilor

superstitii

Dimensiune font:

| 04-11-2023 09:42

Într-o lume condusă de știință și logică, superstițiile continuă să își găsească un loc în viețile noastre, colorând zilele cu nuanțe misterioase. Despre ce vorbim când vorbim de superstiții? Este vorba despre credințele noastre vechi care au rămas cu noi de-a lungul secolelor, despre frica de necunoscut și despre cum încercăm să aducem un strop de noroc în viețile noastre.

Superstițiile sunt fascinante prin prisma modului în care s-au infiltrat în cultura populară. De la evitarea pisicilor negre, la bătutul în lemn pentru noroc, sau evitarea trecerii pe sub scări, fiecare dintre acestea are o istorie bogată. De exemplu, temerea de numărul 13 este atât de răspândită încât multe clădiri nu au etajul 13, iar companiile aeriene evită să aibă rândul 13 în avioane.

În diverse părți ale lumii, superstițiile își au propria aromă culturală. În Japonia, de exemplu, numărul 4 este considerat de ghinion deoarece sună la fel ca și cuvântul pentru moarte. În România, există credința că dacă îți taie calea o pisică neagră, ghinionul te va urmări.

Pe de altă parte, există și superstiții pozitive. În multe culturi, potcoavele sunt considerate a aduce noroc, iar în Turcia, amuletele Nazar Boncuk, sau ochiul răului, sunt purtate pentru protecție și noroc.

În era digitală, superstițiile s-au adaptat și au evoluat. Acum avem cursele internetului, unde oamenii cred că anumite meme sau postări pe social media pot aduce ghinion sau noroc.

Ancore într-o lume plină de necunoscut

Superstițiile, indiferent de forma lor, rămân a fi fascinante și spun multe despre umanitate și despre modul în care încercăm să ne navigăm existența într-o lume plină de necunoscut. Astfel, într-o încercare de a înțelege mai bine misterul care învăluie superstițiile, ne putem lăsa conduși de curiozitate, explorând diferite culturi și modul în care aceste credințe vechi continuă să reziste într-o lume modernă. Printr-o astfel de explorare, putem descoperi frumusețea și diversitatea umană, și cum superstițiile ne leagă în moduri surprinzătoare, transmițându-ne temerile și speranțele noastre printr-o limbă comună a mitului și magiei.

Superstiția reprezintă orice credință sau practică care este irațională – adică, apare din ignoranță, din neînțelegerea științei sau a cauzalității, dintr-o credință pozitivă în soartă sau magie, sau din teama de necunoscut. „Superstiția” se referă de asemenea și la credințele sau acțiunile religioase care decurg din iraționalitate.

Cuvântul este adesea folosit pentru a desemna o religie care nu este practicată de majoritatea unei societăți, indiferent dacă religia predominantă conține sau nu superstiții. Este de asemenea aplicat în mod obișnuit credințelor și practicilor care înconjoară norocul, profeția și anumite ființe spirituale, în special credința că evenimentele viitoare pot fi prezise de anumite evenimente anterioare aparent nelegate.

Cu dezvoltarea studiilor de folclor la sfârșitul secolului al XVIII-lea, utilizarea termenului peiorativ de superstiție a fost uneori înlocuită cu termenul neutru de „credință populară”, o încercare de a trece peste prejudecățile culturale locale. Ambii termeni rămân în uz; astfel, descrierea unei practici, cum ar fi încrucișarea degetelor pentru a anula o promisiune, ca fiind o „credință populară” implică o descriere neutră din perspectiva etnologiei sau studiilor de folclor, în timp ce denumirea aceluiași lucru ca fiind o „superstiție” implică respingerea acesteia ca fiind irațională.

Oamenii par să creadă că superstițiile influențează evenimentele schimbând probabilitatea rezultatelor posibile în prezent, mai degrabă decât creând noi posibilități de rezultate. De exemplu, în evenimente sportive, un ritual sau un obiect norocos este considerat că mărește șansa ca un atlet să performeze la vârful abilităților sale, mai degrabă decât să-i crească abilitatea generală în acel sport. Prin urmare, persoanele a căror țintă este să performeze bine sunt mai predispuse să se bazeze pe „asistență supranaturală” – obiecte și ritualuri norocoase – decât persoanele a căror țintă este să-și îmbunătățească abilitățile și competențele și să învețe în același context, explică sociologul Vlad Știrbu. 

Oamenii sunt mai predispuși să atribuie un eveniment unei cauze superstițioase dacă acesta este improbabil decât dacă este probabil. Cu alte cuvinte, cu cât evenimentul este mai surprinzător, cu atât este mai probabil să evoce o explicație supranaturală. Se crede că acest lucru provine dintr-o motivație de eficacitate – o dorință de bază de a exercita control asupra mediului înconjurător. Atunci când nicio cauză naturală nu poate explica o situație, atribuirea unui eveniment unei cauze superstițioase poate oferi oamenilor un anumit sentiment de control și capacitatea de a prezice ce se va întâmpla în mediul lor.

Mai mult, sunt predispuși să atribuie un eveniment unei cauze superstițioase dacă acesta este negativ decât pozitiv. Mai obișnuit, oamenii sunt mai predispuși să perceapă computerul lor că acționează conform propriilor intenții când funcționează defectuos decât atunci când funcționează corespunzător.

Parte integrală a țesăturii sociale

În ciuda scepticismului științific, multe superstiții au o istorie bogată și o semnificație profundă. De exemplu, în cultura românească, există o serie de superstiții legate de zilele anului, cum ar fi cele legate de Sânziene sau Dragobete. Aceste tradiții aduc oameni împreună, celebrând un patrimoniu cultural comun într-un mod care transcende explicațiile logice. Superstițiile pot avea și un rol pozitiv în viața oamenilor. Ele oferă un sens și o structură într-o lume adesea haotică, servind drept un fel de busolă emoțională. De asemenea, ele pot servi drept un mod de a onora trecutul și de a păstra tradițiile vii. Pe de altă parte, superstițiile pot avea și un impact negativ, cum ar fi limitarea libertății personale sau crearea de anxietăți nejustificate. În ciuda acestor aspecte, superstițiile continuă să fie o parte integrală a țesăturii sociale, aducând un strop de mister și magie în viața de zi cu zi. Pe măsură ce lumea continuă să evolueze, este fascinant de observat modul în care superstițiile se adaptează și supraviețuiesc în era modernă. Acestea sunt un testament al complexității și diversității experienței umane, un domeniu unde magia și realitatea se împletesc în moduri neașteptate.

Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei