Când scheletele vorbesc, oameni de știință trebuie să asculte. Ce poate spune limbajul oaselor

1030_LL_bones

Dimensiune font:

| 27-12-2021 12:29

 Felul în care cineva a murit cu secole în urmă poate să ne spună foarte multe despre violența socială și credințele unor epoci apuse.

Limbajul oaselor este cât se poate de explicit, însă nu întotdeauna îl înțelegem. Din motive necunoscute, unele victime din listă au fost ucise de ucigași profesioniști.

Alte crime au furnizat și mai multe informații – au oferit detalii despre mistere vechi și despre lipsa de fair play din turnirurile medievale.

1. Bărbatul ucis pe o dună


În 2005, o echipă de muncitori în construcții a descoperit un schelet uman în timpul unei lucrări desfășurate în Sydney, Australia. Situat în suburbia Narabeen, scheletul aparținea unui aborigen care avea între 30 și 40 de ani în momentul morții.

S-a dovedit că este cea mai veche victimă ucisă de suliță din Australia. Savanți din toate domeniile s-au adunat pentru a-i reconstitui viața și moartea. Analiza chimică a arătat că tânărul avusese o dietă formată din pești și crustacee, păsări și alge marine.

Cu aproximativ 4.000 de ani în urmă, se afla pe o plajă. După ce probabil că a fost înconjurat de mai multe persoane, a fost înjunghiat și lăsat pe creasta unei dune.

În timpul săpăturilor, au fost recuperate câteva vârfuri de suliță. Acestea au fost importante pentru a privi crima în context. Vechi relatări menționează că europenii fuseseră martorii unor pedepse rituale în zona Sydney, în cadrul cărora o persoană era ucisă cu sulițe.


În scheletul din Narabeen (și împrăștiate în jurul său) au fost descoperite 17 vârfuri de suliță. Câteva aveau pe ele rămășițe de os uman și fuseseră deteriorate în urma străpungerii oaselor. Ce anume a făcut acest bărbat ca să merite o asemenea soartă rămâne un mister.

2. Indicii legate de prăbușirea civilizației Maya

În 2019, în Belize a fost descoperit mormântul unui războinic Maya. Aflat în orașul mayaș Pacbitun, mormântul includea două cranii-trofeu. Ambele fuseseră meșteșugite și decorate ca să fie purtate drept amulete.

Unul dintre ele avea pe el un semn grafic care este considerat drept primul cuvânt cunoscut pentru termenul de „craniu-trofeu”. Craniile pot furniza informații valoroase despre cel mai mare mister Maya.

Societatea, sistemul politic, arhitectura și armata Maya au înflorit vreme de sute de ani. Apoi, din motive necunoscute, totul s-a prăbușit. De-a lungul a 150 de ani, începând cu secolul VIII, această cultură puternică a intrat într-o derivă fatală, însă nimeni nu știe de ce.

Cercetătorii au căutat o singură cauză, până când a devenit clar faptul că nu era vorba de un singur factor. Se pare că de vină a fost un amestec complex de secete, violență, suprapopulare și slăbire a autorității.

Craniile-trofeu din Pacbitun, alături de alte câteva astfel de descoperiri, arată că războiul a destabilizat orașele din sud, inclusiv din regiunea Belize. Dovezile anterioare arătau că liderii au fost uciși și monumentele lor au fost distruse în mod deliberat de cineva.

Oriunde au fost descoperite cranii-trofeu, cele mai multe aparțineau mayașilor din nord, care își făceau „lănțișoare” cu craniile mayașilor din sud. Se pare că mayașii nordici, văzând că dinastiile din sud erau în declin, le-au atacat.

3. O crimă medievală profesionistă
Arheologii care efectuau săpături în Sicilia au descoperit în 2019 scheletul unui bărbat ucis cândva în secolul XI. La început, crima a trecut neobservată.

Interesul echipei a fost trezit de poziția neobișnuită a scheletului. Era îndreptat cu fața în jos, un lucru foarte neobișnuit pentru Sicilia medievală. De fapt, era prima descoperire de acest fel din întreaga regiune.

 

Mormântul era superficial și nu conținea bunuri. Aceasta arăta că bărbatul ucis, cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, nu fusese deloc pe placul celor care l-au îngropat.

După ce scheletul a fost scanat, s-a putut contura o versiune a ultimelor lui momente. Bărbatul era îngenuncheat când a fost înjunghiat de cel puțin șase ori prin spate.

Cel care l-a atacat era, probabil, un ucigaș profesionist, fiindcă moartea a survenit foarte rapid, inima fiindu-i străpunsă de mai multe ori. Rănile indică faptul că victima nu a putut să se opună.

Picioarele îi erau foarte apropiate, ca și cum ar fi fost legate cu o frânghie care a dispărut de mult. Cercetătorii cred că această crimă în stil de execuție și îngroparea lipsită de respect ar putea sugera faptul că bărbatul fusese un bandit.

Însă nimic nu e sigur. Ar fi putut fi un om normal care era urât de cineva care a apelat la ucigași plătiți.

4. Adevărata brutalitate a turnirurilor medievale


În 1997, din castelul Stirling au fost îndepărtate 12 schelete. Unul îi aparținea unui cavaler englez care murise în timpul unui turnir în 1388.

S-ar putea crede că morțile rezultate în urma turnirurilor și a altor jocuri de război erau accidentale. Însă examinarea recentă a rămășițelor cavalerului a dovedit contrariul.

Numele bărbatului era Robert Morley, un om masiv, care avea în jur de 25 de ani la momentul morții. Mai multe trăsături fizice și răni indică faptul că ducea o viață dură, ce includea turniruri brutale.

A supraviețuit unei săgeți primite în piept într-un astfel de concurs. Cu altă ocazie, un topor i-a „ciobit” craniul. A supraviețuit și de această dată. A pierdut câțiva dinți după ce a căzut de pe cal sau după ce a primit altă lovitură puternică.

Cavalerul călit în lupte a fost ucis când cineva l-a înjunghiat cu sabia în față. Sabia i-a trecut prin nas și maxilar. Se pare că onoarea nu făcea parte din regulile turnirului medieval: Morley a fost înjunghiat fatal în timp ce se afla la pământ!

5. O pedeapsă portugheză brutală


În 2001, cercetătorii au îndepărtat aproape 100 de cadavre dintr-o necropolă din Portugalia. Mormintele, situate în Estremoz, erau normale, în afară de trei dintre ele.

Acestea se aflau la capătul sudic al cimitirului. Arheologii au fost oripilați când au descoperit că mâinile și picioarele celor îngropați aici fuseseră amputate.

Membrele amputate fuseseră puse sub cadavre sau lângă ele. Mai rău: avem toate motivele să credem că această pedeapsă a fost dusă la îndeplinire cât timp victimele erau încă în viață.

Unghiul tăieturilor arată că mâinile și picioarele au fost retezate cu un topor sau cu o sabie. Cadavrele nu aveau alte răni. Asta sugerează că, după amputare, victimele au fost lăsate să sângereze până la moarte.

Ce anume a dat naștere unei asemenea brutalități rămâne un mister. Însă, cândva între secolele XIII și XV, cei trei indivizi, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, au atras mânia cuiva.

Medievalii tăiau mâinile hoților și contrabandiștilor, așa că este plauzibil că cei trei erau infractori. Dacă așa stau lucrurile, faptul că li s-au tăiat și picioarele arată că se făcuseră vinovați de infracțiuni foarte grave. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Îmbrăcămintea în lumea antică, un tezaur de tradiție și inovație
22/04/2024 15:08

  De-a lungul istoriei umane, imbrăcămintea nu a servit doar ca o barieră protectoare impotriva intemperiilor, ci si ca o expresie vividă a identitătii culturale si a stratificării sociale. &Ici ...

Ecoul din adâncuri. Misterul memoriei apei
22/04/2024 15:04

  Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile sti ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
21/04/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei