Moartea şi învierea lui Iisus

IISUS1

Dimensiune font:

| 15-04-2023 09:11

 * Evangheliile după Luca şi Matei sunt ambigue în privinţa zilei din săptămână în care a murit Iisus * referirile cele mai numeroase sunt legate de pregătirile de dinaintea crucificării

 

 

După opinia specialiştilor, din cauza referirilor mai puţin clare, ar putea fi vorba de prima zi de dinaintea Sabatului (vineri), exact de ziua respectivă sau de ziua de după Sabat. Sunt voci care spun, însă, că poate fi vorba de orice zi a săptămânii. Evanghelia după Ioan menţionează că Iisus a murit chiar în ziua în care s-a pregătit crucificarea sa. Interesant este însă faptul că versetul 19:31 din Ioan a primit diverse interpretări, date de cei care au tradus Biblia. Aşa că, la fel ca în cazul celor doi evanghelişti menţionaţi mai sus, Iisus ar fi putut muri în orice zi a săptămânii. Un lucru de care trebuie ţinut seama se referă la faptul că în secolul I al erei noastre tehnicile medicale erau mai mult decât primitive şi, în consecinţă, era destul de uşor ca o persoană care şi-a pierdut cunoştinţa să fie declarată moartă. Ţinând cont de acest lucru, precum şi de modul în care se calcula durata unei zile în vechea Palestină, este perfect posibil ca Iisus să fi murit miercuri, joi sau vineri.

Toţi creştinii ştiu că Isus a înviat duminică dimineaţa. Cu toate acestea, însă, evangheliile sunt vagi atunci când trebuie să specifice exact ziua din săptămână sau momentul din zi în care a înviat. Se spune că învierea s-a produs înainte ca femeia/femeile (altă informaţie vagă) să viziteze mormântul, în dimineaţa zilei de duminică. Evanghelia după Ioan spune însă că Maria Magdalena a vizitat mormântul duminică, înainte de răsăritul soarelui. Autorii Evangheliilor după Matei şi Marcu spun că vizita a avut loc atunci când încă mai era întuneric. Evanghelia după Luca este vagă în privinţa acestui subiect. Aşadar, Învierea a avut loc duminică dimineaţa, dar când anume nimeni nu precizează cu exactitate.

Intervalul dintre moartea şi învierea lui Isus a fost stabilit la trei zile. În acest sens, Evanghelia după Matei şi cea după Luca folosesc expresia „în a treia zi”, iar Evanghelia după Ioan: „în trei zile”.

O analiză sumară ar suna, deci, în felul următor: Isus a murit vineri după-amiaza şi a înviat duminică dimineaţa. O analiză mai amănunţită are darul de complica lucrurile. De exemplu, în secolul I al erei noastre ziua începea la apusul soarelui, continua pe toată durata nopţii şi se încheia la următorul apus al soarelui. Cu alte cuvinte, cele câteva ore dintre moartea lui Iisus după-amiaza şi apusul soarelui pot fi considerate ca fiind o zi. Moartea a avut loc, deci, vineri; sâmbătă a fost a doua zi, iar porţiunea dintre apusul soarelui sâmbătă şi învierea propriu-zisă poate fi considerată că reprezentând cea de-a treia zi. În timpurile de azi, trei zile se traduc prin 72 de ore, ceea ce înseamnă că intervalul dintre vineri după-amiază şi duminică dimineaţa nu reprezintă decât o zi şi jumătate! În timpul lui Hristos, însă, trei zile puteau însemna oricât, de la 24 la 72 de ore.

Un alt lucru de care trebuie ţinut cont se întâlneşte în Evanghelia după Matei (12:40), unde se spune că Iisus a stat „trei zile şi trei nopţi în inima pământului”. Ştiind că Iisus a murit în orele de dinainte de apusul soarelui, putem considera foarte bine că el a murit joi după-amiază (o zi), a fost mort toată ziua de vineri şi de sâmbătă (două nopţi şi două zile) şi a înviat undeva între apusul de sâmbătă şi răsăritul de duminică (o noapte). Doar conform acestui calcul pot ieşi la numărătoare trei zile şi trei nopţi. Dar, în acest caz nu mai putem accepta faptul că Iisus a murit într-o zi de vineri!

O altă teorie ar putea porni de la faptul că femeia/femeile a (au) vizitat mormântul cu puţin timp înainte de apusul soarelui în ziua de Sabat. Matei 28:1 poate fi interpretat în acest sens. 72 de ore calculate în acest fel ne duc cu gândul la ziua de miercuri după-amiază. Dacă Iisus a murit într-adevăr în ziua de miercuri şi a înviat înainte de apusul soarelui de sâmbătă, în urma unui calcul simplu vom avea două zile întregi şi două jumătăţi de zi, care, conform modului palestinian de socotire a zilelor, formează patru zile şi nu trei, aşa cum se consideră astăzi!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

  Ce sunt hărțile neuronale și cum ne poate ajuta construirea lor
23/04/2024 14:40

În căutarea unor modalităti inovatoare de a ne intelege si imbunătăti viata, o nouă tehnică a captat atentia celor pasionati de dezvoltare personală: neurografica. O combinatie fascinantă intre ...

Copiii supradotați, luminile ascunse
23/04/2024 14:04

 În zgomotul si tumultul unei lumi ce pare să se miste cu viteză coplesitoare, există copii ale căror minti strălucesc precum stelele pe cerul noptii. Acesti copii, supradotati in inteligentă, ...

 Cultul personalității sau cum te poți prăbuși sub propria aroganță
23/04/2024 13:45

Fenomen psihologic si sociologic complex, manifestandu-se printr-o admiratie exagerată, adesea nejustificată, fată de o persoană, care este percepută de către adepti ca fiind supraomenească si infailibil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei