Un site arheologic vechi de 5.000 de ani din Peru, pus în pericol de construcțiile ilegale

2peru

Dimensiune font:

| 19-01-2021 10:50

 

Aşezarea arheologică peruviană Caral, leagănul unei civilizaţii cu o vechime de 5.000 de ani, este afectată de consecinţele pandemiei, după ce a fost părăsită de arheologi în timpul carantinei şi invadată de săteni care pretind terenul pentru lucrări agricole.

Oraşul sacru ocupă o suprafaţă de 66 de hectare, dominată de şapte piramide de piatră, în mijlocul deşertului, la 182 kilometri nord de capitala Lima şi la aproximativ 20 de kilometri de coasta Pacificului. Construcţii din beton şi colibe de paie se pot vedea pe situl arheologic.

Aceste construcţii ilegale au început să apară în timpul carantinei decretate în Peru între martie şi iunie 2020, în încercarea de a limita răspândirea epidemiei de COVID-19, a declarat pentru AFP o echipă de arheologi aflată la faţa locului. „Sătenii ocupă situl deţinut de stat. Folosesc pământul pentru a semăna”, a explicat Daniel Mayta, un cercetător în vârstă de 36 de ani.

Caral a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2009

''Suntem foarte îngrijoraţi şi ne simţim neajutoraţi pentru că toate acestea pot fi pierdute, toate aceste urme ale trecutului pe care le vedem aici. Este o mândrie a Peru-ului, o civilizaţie impunătoare care a prosperat acum mai bine de 5.000 de ani'', a declarat Ricarte Morocho, avocatul sitului.

Civilizaţia Caral, care a înflorit în perioada 3.000 - 1.800 î.e.n., este cea mai veche din America. Contemporană cu civilizaţiile mesopotamiană şi egipteană, ea a apărut pe acest platou arid cu 45 de secole înaintea civilizaţiei incaşe.

Aceste considerente nu i-au influenţat însă pe sătenii care au profitat de absenţa arheologilor şi de prezenţa slabă a poliţiei în timpul carantinei, punând stăpânire pe circa zece hectare din sit, unde au construit colibe şi au sădit pomi fructiferi şi fasole.

Am trecut prin proceduri juridice şi discuţii pentru a încerca să ajungem la un acord, însă familiile au refuzat. Nu vor să plece, în pofida faptului că li s-a explicat că este vorba despre un sit de patrimoniu şi că ceea ce fac ei este pedepsit cu închisoarea”, a precizat Daniel Mayta.

Directoarea ştiinţifică a sitului Caral, arheoloaga Ruth Shady, care conduce săpăturile din 1996, susţine că în spatele sătenilor se află traficanţii de terenuri. „Primim ameninţări de la oameni care profită de condiţiile create de pandemie pentru a ocupa situri arheologice. Ei pun stăpânire pe terenuri, construiesc ilegal, conduc vehicule grele peste pământ şi distrug tot ce le stă în cale”, a declarat ea pentru AFP.

„Într-o zi, ne-au sunat avocatul şi i-au spus că o să ne omoare pe noi toţi, pe el şi pe mine, şi o să ne îngroape la cinci metri sub pământ”, a precizat Shady, fostă directoare a Muzeului Naţional de Arheologie, Antropologie şi Istorie din Peru.

 În vârstă de 74 de ani, Shady a petrecut ultimii 25 de ani la Caral în încercarea de a retrasa istoria acestei civilizaţii. Arheoloaga este interesată în special de tehnicile de construcţie antiseismice dezvoltate, care au permis clădirilor vechi de 5.000 de ani să rămână în picioare.

Clădirile erau prevăzute la bază cu nişte coşuri numite „shicras”, umplute cu pietre, care disipau mişcările telurice şi împiedicau prăbuşirea clădirii, a explicat cercetătoarea.

Ameninţările au determinat-o pe Ruth Shady să locuiască la Lima sub protecţie.

Săptămâna trecută, guvernul peruvian i-a acordat Ordinul de Merit pentru serviciul adus naţiunii pentru activitatea sa desfăşurată la Caral.

„Facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că nici sănătatea, nici viaţa nu vă sunt puse în pericol de ameninţările pe care le primiţi”, a asigurat preşedintele peruvian, Francisco Sagasti, în timpul ceremoniei de premiere.

 La fel ca toate celelalte situri arheologice din Peru, Caral a fost redeschis pentru turişti în luna octombrie, însă numărul vizitatorilor rămâne scăzut din cauza consecinţelor pandemiei de COVID-19.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pasiunea pentru cuvinte. Cum să-ți dezvolți abilitățile de vorbitor în public
13/05/2024 17:32

Într-o lume din ce in ce mai interconectată, unde cuvintele pot traversa globul in cateva secunde prin intermediul internetului, abilitatea de a vorbi in public devine nu doar o artă, ci si o necesitate ...

Paștile Blajinilor. O călătorie până la Apa Sâmbetei, pe tărâmul oamenilor primordiali
13/05/2024 09:30

În credinta populară, in lunea ce urmează după Duminica Tomei, este sărbătorit Pastele Blajinilor, un moment profund inrădăcinat in traditiile noastre spirituale. În mitologia est-europeană, ...

Triumful înfrângerii. Elogiul eșecului și umilinței în drumul către împlinirea de Sine
12/05/2024 16:15

În căutarea perpetuă a realizărilor, ne confruntăm inevitabil cu momente de esec. Aceste momente ne pot zdruncina increderea in sine si ne pot face să ne simtim vulnerabili si expusi. Cu toate aceste ...

Teoria jocurilor - O incursiune în logică și strategie
11/05/2024 11:45

   În lumea vastă a matematicii si economiei, există un domeniu care străbate granitele acestor discipline, un teren al gandirii logice si al strategiilor intricate: teoria jocurilor. Acest d ...

Tărâmul secret al minții: cortexul orbito-frontal și comportamentul uman
11/05/2024 11:29

În adancurile creierului uman, intr-un loc greu de atins si de inteles pentru majoritatea, se ascunde un tăram fascinant al psihologiei umane: cortexul orbito-frontal. Acesta este una dintre cele mai com ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
11/05/2024 11:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Pe urmele celor nouă fericiri
11/05/2024 10:43

  Întelepciunea celor nouă fericiri transcende cuvintele, dezvăluind o lumină profundă asupra esentei umanitătii si căutării noastre pentru semnificatie si pace. Aceste precepte, găsite in E ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
11/05/2024 10:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

Râsul, elixirul fericirii
11/05/2024 10:01

  Cuvintele ca bucurie, ras infloritor si sănătate radiantă isi impletesc firul intr-o poveste ce deschide usa către o lume a fericirii. Într-un univers in care zambetul este monedă de schimb, ...

Travestiul în teatru. O istorie sensibilă a transformării și relevanței în scenă
07/05/2024 13:43

 În lumea teatrului, cu fiecare evolutie si fiecare fază a societătii, conceptele de gen si exprimarea acestora au fost mereu intr-o continuă transformare. Printre cele mai fascinante si mai indr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei