S-au înțeles și nu prea: după întâlnirea din Arabia Saudită consacrată războiului din Ucraina, nu va fi emisă nicio declarație finală

10

Dimensiune font:

| 06-08-2023 07:16

Arabia Saudită a găzduit sâmbătă o întâlnire consacrată războiului din Ucraina în care au avut loc discuţii deloc uşoare, potrivit unui reprezentant al Kievului, într-un context diplomatic în care Riadul a acordat spaţiu puterilor emergente apropiate de Moscova, informează AFP, citat de Agerpres.

Întâlnirea începută după-amiaza la Jeddah, pe malul Mării Roşii, s-a încheiat sâmbătă seara după câteva ore de discursuri ale delegaţiilor prezente şi o lungă discuţie cu uşile închise, au spus participanţii.

Aşa cum era de aşteptat, nu va fi emisă nicio declaraţie finală, dar o sursă europeană a raportat un punct de vedere comun cu privire la punctele cheie, în special cu privire la respectarea "integrităţii şi suveranităţii teritoriale" ale Ucrainei, care trebuie să fie "în centrul oricărui acord de pace".

Potrivit diplomaţilor, la întâlnire au participat reprezentanţi a 40 de ţări, cu excepţia Rusiei, Kievul fiind la originea acestor discuţii.

Apropiată atât de Moscova, cât şi de Washington, Arabia Saudită a ţinut să să primească la reuniuni reprezentanţi din partea Braziliei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud, puteri emergente membre ale BRICS (din care face parte şi Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu s-au alăturat Ucrainei, fără a sprijini totuşi invazia rusă.

"China a participat activ şi s-a arătat deschisă la ideea unei noi întâlniri", a declarat o sursă europeană după întâlnire.

"Eforturile converg pentru a crea condiţiile unei negocieri valide (...) Întâlnirea de astăzi creează aceste condiţii? Clar că nu. Este un efort pe termen lung", a declarat o sursă diplomatică franceză.

Însă Brazilia consideră că "orice negociere reală trebuie să includă toate părţile", inclusiv Rusia, potrivit unei declaraţii făcute sâmbătă de Celso Amorim, consilier al preşedintelui Lula da Silva, care a participat la întâlnire."Deşi Ucraina este victima cea mai importantă, dacă vrem cu adevărat pacea, trebuie să implicăm Moscova în acest proces într-o formă sau alta", a spus el.

Într-un discurs pronunţat sâmbătă, preşedintele Volodimir Zelenski, a indicat, la rândul său, că delegaţia ucraineană şi-a prezentat planul de pace în zece puncte, care prevede retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

"Discuţiile nu vor fi uşoare, dar adevărul este de partea noastră", a recunoscut Andrii Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene prezent la Jeddah.

Criticată de Occident pentru refuzul său de a condamna Rusia, China, reprezentată de emisarul său pentru Ucraina, Li Hui, s-a declarat hotărâtă să contribuie la "o soluţionare politică a crizei ucrainene".

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, a condus delegaţia americană, în timp ce Franţa a fost reprezentată de Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui Emmanuel Macron.

Conform programului, au fost trei ore de discursuri ale participanţilor şi două ore de discuţii cu uşile închise înaintea unei cine oficiale.

Ucraina şi Statele Unite au criticat Riadul că face jocul Rusiei, aflată sub sancţiunile occidentale, prin realizarea în comun a unei politici petroliere ce vizează creşterea preţurilor pe pieţele mondiale.

Implicată şi în discuţiile privind conflictul din Sudan, Arabia Saudită încearcă să se afirme pe scena internaţională ca mediator pentru pace, după câţiva ani de politici neclare. Regatul saudit şi-a îmbunătăţit relaţiile cu foşti rivali, precum Qatar şi Turcia, iar anul acesta chiar cu Iran şi Siria. În încercarea de a se impune ca putere mondială mijlocie, Arabia Saudită speră de asemenea să facă uitate unele dintre eşecurile sale din trecut, cum ar fi intervenţia în Yemen sau asasinarea în 2018 a jurnalistului Jamal Khashoggi, a declarat pentru AFP Joost Hiltermann, responsabilul pentru Orientul Mijlociu din cadrul ONG-ul specializat International Crisis Group.

Volatilitatea pieţelor energetice generată de războiul din Ucraina a oferit însă o oportunitate Arabiei Saudite de a reveni în prim-planul scenei diplomatice. La ONU, Arabia Saudită a susţinut rezoluţii de denunţare a invaziei ruse, precum şi a anexării proclamate a teritoriilor din estul Ucrainei. În mai, regatul saudit l-a invitat pe preşedintele Volodimir Zelenski la un summit al Ligii Arabe.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Premierul spune că a discutat cu preşedintele Iohannis despre sistemul Patriot. Câte Patriot are în curte Armata României și ce sisteme ar mai putea veni
14/05/2024 20:50

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema relocării unui sistem de rachete Patriot in Ucraina Premierul a subliniat că o decizie pe acest subiect se va ...

Între UE și Ucraina se negociază un acord de importanță majoră: în următorii 10 ani, Europa va răspunde nevoilor Kievului
14/05/2024 20:29

Intre tările din Uniunea Europeană si Ucraina se negociază un nou acord pentru următorii 10 ani, conform Reuters. Tările UE se angajează să răspundă nevoilor Kievului in termen de 24 de ore, iar Ucrain ...

Rusia își pierde influența în Republica Moldova: UE și Chișinăul vor încheia săptămâna viitoare un acord de securitate (FT)
14/05/2024 19:33

Uniunea Europeană si Republica Moldova vor incheia săptămana viitoare un acord de cooperare in domeniul apărării si securitătii Publicatia arată, cu referire la proiectul de document pe care il are la d ...

Ce vrea România în schimb dacă cedează sistemul Patriot Ucrainei
14/05/2024 11:37

Cedarea unui sistem de apărare anti-aeriană Patriot către Ucraina pare că a impărţit clasa politică din Romania in două. O parte ar fi de acord cu această mutare, cealaltă spune că nu se impune o ase ...

Scandal de proporții în Parlament: Dianei Șoșoacă i s-a arătat salutul nazist/ A ieșit un circ de zile mari
14/05/2024 11:29

In plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor s-a dezbătut legea prin care ziua de 14 mai ar urma să devină ”Ziua Statului Israel”. Această lege a generat dezbateri aprinse care au avut-o in prim ...

Discuții în Bundestagul Germaniei: Să apărăm Ucraina direct de pe teritoriul României
14/05/2024 09:55

Mai multi parlamentari germani, si ai puterii si din opozitie, sustin ideea ca aliatii să apere spatiul aerian din vestul Ucrainei chiar de pe teritoriul NATO, din Romania si din Polonia FZ afirmă că unii e ...

Ciucă vrea să tăcem din gură! Să nu politizăm subiectul cedării sistemului Patriot către Ucraina
14/05/2024 08:20

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni, referitor la posibilitatea ca Romania să cedeze Ucrainei un sistem de apărare Patriot, că acest subiect nu trebuie politizat, menţionand că decizia se va ...

Schimbare de paradigmă pe axa Washington-Kiev: SUA evită un răspuns clar privind recuperarea teritoriilor ucrainene de la ruși
13/05/2024 21:30

Victoria Nuland, subsecretarul de stat al SUA, a refuzat să răspundă dacă Washingtonul consideră că este posibil ca Ucraina să obtină o victorie care ar avea ca rezultat recastigarea tuturor teritoriilo ...

Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că domnul Geoană va candida la prezidențiale. Foarte bine pentru democraţie
13/05/2024 20:31

Prim ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, s-a declarat “ferm convins” că Mircea Geoană va candida la alegerile prezidenţiale, adăugand că apreciază acest lucru ca fiind “foarte bine pentru democraţi ...

Patrioți sau „Patriot”, dragă CSAT?
13/05/2024 20:20

Dacă ar fi să interpretăm la figurat chestiunea livrării romanesti de „Patriot” Ucrainei, ne-am ciocni de o ironie pe cat de imediată, pe atat de inevitabilă. Si bine ar fi să n-o ocolim, dacă vrem ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei