000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

Istoria surprinzător de „religioasă” a untului, grăsimea la mare căutare

| 28-07-2019 20:01

 Folosit ca ingredient delicios în atât de multe alimente, „asul din mânecă” al marilor patiseri, untul este una dintre cele mai gustate grăsimi din lume. Iată câteva detalii interesante, dar mai puțin cunoscute, despre unt, un aliment care a fost întotdeauna la mare căutare.

Untul nu este băgat în seamă până când nu faci pâine prăjită, însă are o istorie foarte veche. Peste tot pe unde era consumat, acest produs lactat era asociat cu rituri și credințe sacre.

În Tibetul antic, de exemplu, cadavrele de lama erau fierte în untînainte de a fi îmbălsămate, iar opaițele și sculpturile din unt celebrau victoriile lui Buddha și se credea că ajută mintea să se concentreze în timpul meditației.

Un călugăr prepară ceai cu unt de iac, un aliment la mare căutare. Foto: iyak.org

Untul făcea parte din ritualurile de sacrificiu hinduse și este menționat de multe ori și în Biblie. În Islanda, untul era făcut din lapte furat de mitologicii hoții de lapte, iar bretonii îl foloseau ca monedă și ca medicament.

Probabil că ai niște unt în frigider și probabil că nu te gândești la el până nu faci pâine prăjită sau cartofi copți. Și chiar dacă ai ști că este un produs antic – a apărut în perioada în care am început să domesticim animale -, probabil că nu știai că a fost considerat sacru în multe părți ale lumii. 

Meditație la lumina opaițului cu unt de iac

Cu 2.500 de ani în urmă, sculpturile din unt, numite torma, erau o parte esențială a sărbătoririi victoriilor lui Buddha Shakyamuni. Chiar și azi, festivalul anual al untului, ținut la începutul lunii martie, este cea mai mare sărbătoare a Festivalului Monlam, care celebrează toate miracolele făcute de Buddha.

Sunt aprinse mii de opaițe din unt, semnificând înțelepciunea și lumina lui Buddha. Lămpile, făcute din unt de iac, umplu străzile, și se crede că ajută mintea în timpul meditației.

Iacul este un mamifer rumegător din Tibet, puțin mai mic decât bivolul, cu corpul acoperit de păr lung. Rezistă la altitudini foarte mari. Foto: eater.com

Lămpile de unt sunt de asemenea o caracteristică de bază a altor sărbători și se crede că donarea untului către mănăstirile care produc lămpile și sculpturile asigură o karma pozitivă. În Tibet, înaintea sosirii chinezilor, cadavrele de lama (maeștri spirituali) erau fierte în unt înainte de a fi îmbălsămate, pentru a ajuta la conservare.

Untul apare de mai multe ori și în Biblie, inclusiv în Geneza: „Apoi a luat unt și lapte, împreună cu vițelul pe care-l gătise, și le-a pus înaintea lor. El însuși a stat lângă ei, sub copac, și le-a slujit până ce au mâncat.” 

Un alt tip de unt, numit ghee, era esențial în cadrul sacrificiilor hinduse din perioada vedică. Se credea că oferirea de ghee, un soi de unt limpezit, alături de alte grâne și legume, potolea foamea zeilor și astfel pe Pământ era menținută ordinea.

Ritualul Jatakarman, practicat la nașterea unui băiat, implica oferirea unui amestec de ghee, miere și aur copilului.

Un tilberi (cunoscut și ca snakkur) expus la Muzeul Vrăjitoriei din Islanda. Despre tilberi, care era creat dintr-o coastă furată de la un cadavru recent îngropat, se spunea că crește din coapsa vrăjitoarei. Foto: Sigurður Atlason via Pinterest

În Islanda, se practica un ritual tulburător, în scopul de a invoca o creatură numită tilberi. Această ființă era creată dintr-o coastă de om luată dintr-un cimitir și adusă la viață atunci când vinul de împărtășanie era scuipat pe os timp de trei duminici la rând.

După ce devenea adultă, creatura se îndrepta spre câmpurile din vecinătate și fura lapte de la vite, pe care îl aducea acasă și îl scuipa în recipientul de făcut unt. 

Untul de mlaștină

Untul făcut din laptele adunat de tilberi s-ar fi stricat, dacă pe el nu ar fi fost făcut un semn magic – smjornhnutur, sau „legarea untului”. Rugăciunile din secolul VII includ apeluri către zeul Gobhin, care era implorat să protejeze untul atât de îndrăgit de oameni.

Peste 430 de mostre de „unt de mlaștină” au fost excavate din mlaștinile de turbă din Irlanda și Scoția, cele mai vechi datând din anul 400 î.e.n. Untul era îngropat la câțiva metri adâncime, în cantități uriașe. Asta, din mai multe motive:

Bucată de unt (foto medalion) din secolele XV-XVI descoperită într-o mlaștină din Irlanda. De obicei, untul era păstrat în butoiașe cioplite dintr-un trunchi de copac. Foto: Wikimedia/nordicfoodlab.org

  • Abilitatea de conservare a mlaștinilor de turbă este bine documentată și, la acea vreme, untul era o marfă de preț. Era folosit pentru a plăti chirii și taxe și făcea țesăturile impermeabile la apă.
  • De asemenea, era un agent de legătură foarte bun pentru materialele de construcții și putea fi folosit sub formă de lumânări.
  • Unele scrieri spun că untul era îngropat pentru a-și păstra aroma, însă mai știm și că era folosit pentru a vindeca bolile.
  • Plasarea untului lângă suferind avea rolul de a absorbi boala. Dacă persoana respectivă murea, untul era îngropat. 

Însă nu toată lumea prefera untul. Călătorii din regiunea spaniolă Catalonia, în special, priveau untul cu mare mefiență. De obicei, aveau ulei de măsline la ei atunci când călătoreau prin regiuni unde nu și-ar fi putut procura altceva în afară de unt.

Asta, deoarece erau convinși că untul cauza lepră.

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Raed Arafat anunță că România se află pe un trend CRESCĂTOR la cazurilor de COVID: infectările PREDOMINĂ în spitale
04/07/2020 18:06

 „Noi acum suntem pe un trend crescător din păcate si totul depinde de cum ne raportăm la acest virus. Dacă ne izolăm de aglomeratii, dacă purtăm mască, dacă igiena este respectată, dacă s ...

Un tânăr de 30 de ani a căzut cu parapanta. Intervine elicopterul SMURD
04/07/2020 15:34

 Elicopterul SMURD a mers de urgenţă la locul accidentului. Bărbatul e constient, cu amnezie retrograda si a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Sf. Spiridon.

Lovitură după decizia CCR. Bolnavii de COVID-19 cu simptome cer și ei să fie EXTERNAȚI. Spitalele se golesc
04/07/2020 14:40

 "Sunt două categorii de pacienti: sunt pacientii asimptomatici care solicită externarea si pentru care avem doar recomandarea de mentinere a autoizolării si din păcate sunt pacientii simptomatici ...

Criză la Craiova: nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă
04/07/2020 13:04

 15 bătrani şi trei angajaţi ai unui centru privat pentru ingrijirea persoanelor varstnice din Craiova au fost diagnosticaţi cu noul COVID-19. Toţi au fost internaţi in spital, iar centrul a intrat i ...

BREAKING - 420 de români s-au infectat cu COVID-19, în ultimele 24 de ore/ 224 pacienți sunt în stare gravă
03/07/2020 13:00

 Mentionăm că numărul de pacienti asimptomatici a suferit modificări fată de ziua anterioară ca urmare a actualizării datelor de către unitătile sanitare, in ultimele 24 de ore. Numărul de cazur ...

Nelu Tătaru, avertisment pentru români după ședința cu Orban: 'Dacă se va impune, vom avea o prelungire a stării de alertă'
03/07/2020 11:56

 "În condiţiile in care evoluţia o va permite, vom avea aceste relaxări, in condiţiile in care evoluţia nu o va impune nu vom avea aceste relaxări. Dacă se va impune, vom avea şi o prelu ...

Barcelona, în picaj - Lionel Messi, pe picior de plecare
03/07/2020 10:18

 Barcelona a revenit după perioada de izolare doar cu numele in LaLiga, prestatiile formatiei catalane fiind departe de asteptările fanilor. Sătul ca toate problemele să se spargă in capul său, Lione ...

Punct de lucru, deschis la cota 2000 pe Transfăgărășan de ISU Argeș și Salvamont Argeș
02/07/2020 16:06

 Acesta va functiona pe perioada in care Transfăgărăsanul va fi deschis. În cadrului punctului de lucru, deschis la Baza Salvamont „Cota 2000”, vor activa un echipaj si o ambulantă S ...

ALERTĂ Focar de COVID-19 la Spitalul Judeţean din Galaţi
02/07/2020 11:55

 Conform sursei citate, aceştia nu s-au infectat intre ei, ci au luat virusul din surse aflate in exteriorul spitalului. Pacienţii sunt internaţi la spitale din Galaţi care primesc doar cazuri de COVI ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!