000000  ULTIMA-ORA-pensii-m

Dimensiune font:

Istoria surprinzător de „religioasă” a untului, grăsimea la mare căutare

| 28-07-2019 20:01

 Folosit ca ingredient delicios în atât de multe alimente, „asul din mânecă” al marilor patiseri, untul este una dintre cele mai gustate grăsimi din lume. Iată câteva detalii interesante, dar mai puțin cunoscute, despre unt, un aliment care a fost întotdeauna la mare căutare.

Untul nu este băgat în seamă până când nu faci pâine prăjită, însă are o istorie foarte veche. Peste tot pe unde era consumat, acest produs lactat era asociat cu rituri și credințe sacre.

În Tibetul antic, de exemplu, cadavrele de lama erau fierte în untînainte de a fi îmbălsămate, iar opaițele și sculpturile din unt celebrau victoriile lui Buddha și se credea că ajută mintea să se concentreze în timpul meditației.

Un călugăr prepară ceai cu unt de iac, un aliment la mare căutare. Foto: iyak.org

Untul făcea parte din ritualurile de sacrificiu hinduse și este menționat de multe ori și în Biblie. În Islanda, untul era făcut din lapte furat de mitologicii hoții de lapte, iar bretonii îl foloseau ca monedă și ca medicament.

Probabil că ai niște unt în frigider și probabil că nu te gândești la el până nu faci pâine prăjită sau cartofi copți. Și chiar dacă ai ști că este un produs antic – a apărut în perioada în care am început să domesticim animale -, probabil că nu știai că a fost considerat sacru în multe părți ale lumii. 

Meditație la lumina opaițului cu unt de iac

Cu 2.500 de ani în urmă, sculpturile din unt, numite torma, erau o parte esențială a sărbătoririi victoriilor lui Buddha Shakyamuni. Chiar și azi, festivalul anual al untului, ținut la începutul lunii martie, este cea mai mare sărbătoare a Festivalului Monlam, care celebrează toate miracolele făcute de Buddha.

Sunt aprinse mii de opaițe din unt, semnificând înțelepciunea și lumina lui Buddha. Lămpile, făcute din unt de iac, umplu străzile, și se crede că ajută mintea în timpul meditației.

Iacul este un mamifer rumegător din Tibet, puțin mai mic decât bivolul, cu corpul acoperit de păr lung. Rezistă la altitudini foarte mari. Foto: eater.com

Lămpile de unt sunt de asemenea o caracteristică de bază a altor sărbători și se crede că donarea untului către mănăstirile care produc lămpile și sculpturile asigură o karma pozitivă. În Tibet, înaintea sosirii chinezilor, cadavrele de lama (maeștri spirituali) erau fierte în unt înainte de a fi îmbălsămate, pentru a ajuta la conservare.

Untul apare de mai multe ori și în Biblie, inclusiv în Geneza: „Apoi a luat unt și lapte, împreună cu vițelul pe care-l gătise, și le-a pus înaintea lor. El însuși a stat lângă ei, sub copac, și le-a slujit până ce au mâncat.” 

Un alt tip de unt, numit ghee, era esențial în cadrul sacrificiilor hinduse din perioada vedică. Se credea că oferirea de ghee, un soi de unt limpezit, alături de alte grâne și legume, potolea foamea zeilor și astfel pe Pământ era menținută ordinea.

Ritualul Jatakarman, practicat la nașterea unui băiat, implica oferirea unui amestec de ghee, miere și aur copilului.

Un tilberi (cunoscut și ca snakkur) expus la Muzeul Vrăjitoriei din Islanda. Despre tilberi, care era creat dintr-o coastă furată de la un cadavru recent îngropat, se spunea că crește din coapsa vrăjitoarei. Foto: Sigurður Atlason via Pinterest

În Islanda, se practica un ritual tulburător, în scopul de a invoca o creatură numită tilberi. Această ființă era creată dintr-o coastă de om luată dintr-un cimitir și adusă la viață atunci când vinul de împărtășanie era scuipat pe os timp de trei duminici la rând.

După ce devenea adultă, creatura se îndrepta spre câmpurile din vecinătate și fura lapte de la vite, pe care îl aducea acasă și îl scuipa în recipientul de făcut unt. 

Untul de mlaștină

Untul făcut din laptele adunat de tilberi s-ar fi stricat, dacă pe el nu ar fi fost făcut un semn magic – smjornhnutur, sau „legarea untului”. Rugăciunile din secolul VII includ apeluri către zeul Gobhin, care era implorat să protejeze untul atât de îndrăgit de oameni.

Peste 430 de mostre de „unt de mlaștină” au fost excavate din mlaștinile de turbă din Irlanda și Scoția, cele mai vechi datând din anul 400 î.e.n. Untul era îngropat la câțiva metri adâncime, în cantități uriașe. Asta, din mai multe motive:

Bucată de unt (foto medalion) din secolele XV-XVI descoperită într-o mlaștină din Irlanda. De obicei, untul era păstrat în butoiașe cioplite dintr-un trunchi de copac. Foto: Wikimedia/nordicfoodlab.org

  • Abilitatea de conservare a mlaștinilor de turbă este bine documentată și, la acea vreme, untul era o marfă de preț. Era folosit pentru a plăti chirii și taxe și făcea țesăturile impermeabile la apă.
  • De asemenea, era un agent de legătură foarte bun pentru materialele de construcții și putea fi folosit sub formă de lumânări.
  • Unele scrieri spun că untul era îngropat pentru a-și păstra aroma, însă mai știm și că era folosit pentru a vindeca bolile.
  • Plasarea untului lângă suferind avea rolul de a absorbi boala. Dacă persoana respectivă murea, untul era îngropat. 

Însă nu toată lumea prefera untul. Călătorii din regiunea spaniolă Catalonia, în special, priveau untul cu mare mefiență. De obicei, aveau ulei de măsline la ei atunci când călătoreau prin regiuni unde nu și-ar fi putut procura altceva în afară de unt.

Asta, deoarece erau convinși că untul cauza lepră.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Sa facem miscare la birou! Zece exercitii, in zece minute, ca sa te mentii in forma
18/08/2019 00:14

 Ziua buna de dimineata se cunoaste, Precum inaltimile albastre, prin urmare, haide sa facem miscare la birou, stretching de inviorare, tras, intins si respirat sa te simti revigorat timpul este preti ...

West Nile: Două dintre persoanele infectate au murit. Numărul cazurilor de infecţie cu virus a ajuns la opt
17/08/2019 10:47

 Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, in acest an, din iunie pană in 14 august, au fost inregistrate 8 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. S-au inregist ...

Un nou Colectiv ne PAȘTE la orice oră - 1.000 de localuri, amendate în trei luni pentru că nu aveau aviz de securitate la incendii
17/08/2019 10:28

Pompierii au identificat, in această vară, peste 1.100 de restaurante si localuri si alte astfel de spatii care functionau fără autorizatie de securitate la incendii, fiind aplicate, in cadrul controalelor, ...

Fereşte-te de sticlele de ketchup din restaurante. Pericolele la care te expui
17/08/2019 10:18

  Descriere foto:   În loc de plicuri individuale, multe restaurante folosesc sticle de ketchup pentru a economisi bani. Desi poate părea inofensiv, acest lucru ar putea aduce unele proble ...

PERICOL cu sticlele de plastic când le reutilizezi. Descoperire îngrijorătoare a experților
17/08/2019 10:10

 Sticlele de plastic sunt un real pericol pentru sănătate. Reutilizarea unei sticle de plastic pentru a o lua la serviciu sau la sala de sport este o actiune pe care marea majoritate a oamenilor o fac f ...

Dieta RAPIDĂ cu struguri. Veți SLĂBI jumătate de kilogram pe zi
16/08/2019 21:19

 DIETA. Puteti scăpa de kilogramele in plus cu usurintă, obtinand un ten mai curat si o energie debordantă cu ajutorul dietei cu struguri. Se recomandă să tineti această cură intre 5 zile si do ...

De ce nu e bine să-ţi trosneşti degetele
16/08/2019 16:02

 Obiceiul de a trosni degetele ar putea ajunge să afecteze cartilajul acestora, provocand artrită, instabilitate in articulatie si pierderea fortei si a functiei mainii. Putine studii au fost efectuate ...

O noua super-bacterie, extrem de rezistenta, se dezvolta, hranita fiind de zahar
16/08/2019 11:26

 Foto: Arhiva/Pixabay Expertii americani avertizeaza ca apare o noua super-bacterie, extrem de rezistenta, hranita de dieta bogata in zahar, specifica mai ales americanilor, dar occidentalilor in general. ...

Iata 3 solutii moderne pentru personalizarea costumelor medicale!
16/08/2019 10:17

  Costumele medicale, halatele si uniformele din domeniul sanatatii, sunt deja un detaliu reprezentativ pentru personalul acestui domeniu, astfel incat medicii, asistentii, infirmierii, brancardierii si p ...

AFINELE medicament si ce trateaza. Efecte impresionante
12/08/2019 15:23

 Desi este vremea vacantelor, a soarelui arzator si a bucuriei ultimei luni de vara, natura se pregateste de... iarna. Cele mai puternice fructe si legume terapeutice apar acum, ca un ajutor oferit tuturo ...