Sfaturi de la nutriționist pentru masa de Paște

image_750x_5e98613c0d8df

Dimensiune font:

| 25-04-2022 12:55

 Sărbătorile pascale ne bat la ușă și, împreună cu acestea, mesele copioase luate împreună cu familia și cu prietenii, cu meniuri elaborate, bogate în grăsimi și în zaharuri. Această perioadă face bine psihicului, dar, pentru a ne bucura pe deplin de ea, trebuie să avem grijă să nu exagerăm cu mâncarea.

Un meniu savuros, care împletește aromele tradiționale, nu trebuie, obligatoriu, să ne pună la grea încercare stomacul și intestinul. Se întâmplă însă, foarte frecvent, ca regulile unei alimentații echilibrate să fie uitate de sărbători, fiind urmate ulterior, din dorința de a reveni mai rapid la greutatea optimă, de înfometare. Dietele restrictive sunt însă foarte periculoase pentru sănătate. Mesele copioase urmate de restricții drastice ale aportului caloric reprezintă un stres pentru aparatul digestiv, putându-se manifesta prin arsuri gastrice și tulburări digestive, fiind, în plus, și contraproductive pentru siluetă. “De sărbători se poate întâmpla să sărim peste micul dejun, ajungând să mâncăm la prânz și la cină cantități excesive de alimente. Organismul nostru aflat în deficit energetic, va avea tendința să înmagazineze ceea ce primește. Este evident astfel că, în aceste zile de relaxare și de bucurie, să avem grijă nu doar la cantitatea sau la tipul alimentelor consumate, ci și la respectarea programului meselor principale ale zilei”, a spus Adina Rusu, nutriţionist dietetician.

De altfel, sunt suficiente câteva măsuri de precauție pentru a ne bucura de masa de Paște fără sacrificii majore. De aceea este bine să nu consumăm cantități mari de alimente. “Pe fondul relaxării și al atmosferei plăcute, de sărbători, avem tendința de a mânca mai mult. Este indicat ca, odată cu apariția senzației de sațietate, să ne oprim din mâncat și, mai ales dacă masa a fost foarte abundentă, să evităm să încheiem cu dulciuri sau cu fructe”, ne spune Adina Rusu.

De asemenea, nu trebuie să mâncăm prea repede în aceste zile. “A mânca înseamnă și a savura alimentele consumate. Mestecând bine alimentele, mâncând încet, ajutăm digestia și instalarea mai rapidă a sațietății, în timp ce mâncatul în viteză cauzează frecvent fenomene digestive precum balonarea și aerofagia”, spune Adina Rusu.

Trebuie să ţinem cont şi câtă sare consumăm în aceste zile. “Excesul de sare, în special când s-au consumat cantități mari de alimente, îngreunează procesul digestiv, iar nevoia puternică de a consuma multă apă crește senzația de plenitudine gastrică. Mai mult, în general, prea multă sare în alimentație poate cauza și o creștere a tensiunii arteriale”, spune Adina Rusu.

Nu este sărbătoare dacă nu bem şi un pahar, două cu vin sau cu bere. “Nu consumați alcool în exces. Indiferent de tipul băuturilor alese, excesul de alcool trebuie evitat. Dacă o jumătate de pahar de vin poate aduce unele beneficii, consumul unei cantități mari de alcool, mai ales când este asociat unor mese abundente, poate favoriza apariția arsurilor gastrice și a refluxului acid”, a spus Adina Rusu.


Ce poate fi mai bun decât o salată garnisită cu multe sosuri şi maioneză din belşug? Cu toate astea, nutriţionistul dietetician ne recomandă să nu consumăm sosuri și maioneză în exces. Ele nu doar îngraşă dar şi fac rău organismului nostru. “Dressing-urile sunt gustoase, dar, de cele mai multe ori, sunt și foarte bogate în grăsimi care pot îngreuna foarte mult stomacul. În plus, dacă sunt adăugate în exces, pot altera gustul mâncărurilor. Carnea de miel și cea de ied intră în categoria cărnii albe, fiind considerate și destul de slabe dacă sunt gătite corect. Însă adăugarea de sosuri pe bază de smântână sau de unt le transformă în alimente foarte bogate în grăsimi saturate, nocive pentru organism”, spune Adina Rusu.

Tot în aceste zile, când mesele abundă de mâncare, trebuie să fim atenţi să nu consumăm prea multe prăjeli. “Mâncarea prăjită, oricât de gustoasă ne-ar părea, îngreunează stomacul, făcând alimentele greu digerabile. Din acest motiv, mai ales când preparatele sunt numeroase și abundente, optați pentru alte metode de gătit”, spune Adina Rusu.

Acestea însă nu sunt singurele recomandări făcute de nutriţionişti. Pentru a nu avea probleme cu sănătatea trebuie să limităm consumul alimentelor picante. “Condimentele au numeroase proprietăți benefice pentru organism, dar excesul de piper și de ardei iute poate crește riscul apariției unor probleme digestive, în special în cazul persoanelor care suferă de anumite afecțiuni cum ar fi sindromul intestinului iritabil”, spune Adina Rusu.

Un alt sfat dat de nutriţionişti este să nu exagerați cu consumul de cofeină. “Chiar dacă, după masă, o cafea ni s-ar părea de neînlocuit, amintiți-vă că și aceasta ne poate afecta tensiunea arterială și poate contribui la disconfortul gastric, favorizând refluxul acid, mai ales dacă, anterior, au fost consumate cantități excesive de alimente. Prin urmare, după masă, este mai bine să optați pentru ceaiurile din plante cu acțiune digestivă”, spune Adina Rusu.

Atenție când și cât desert mâncați, este avertismentul dat de specialişti pentru aceste zile de sărbătoare. “Cozonacul și pasca sunt de nelipsit, dar și acestea pot pune o presiune suplimentară pe aparatul digestiv, fiind bogate, pe lângă zahăr, și în foarte multe grăsimi. Prin urmare, este indicat să le consumăm în cantități mici fiind de preferat să le includem în meniu la distanță de mesele copioase”, spune Adina Rusu.

Şi ne mai dau un sfat, “Faceți mișcare!”, pentru a favoriza digestia. De aceea este bine să înlocuim somnul de după-amiază cu o plimbare în aer liber. “Profitați de vacanța de Paște și pentru face mișcare. Sărbători Pascale binecuvântate să aveţi alături de cei dragi!”, spune Adina Rusu, nutriţionist dietetician.
Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Artiștii de la Naționalul ieșean, invitați la un important festival de la Suceava
14/05/2024 15:58

  Spectacolul Teatrului National Iasi, „Lysistrata, dragostea mea” de Matei Visniec, in regia lui Zalán Zakariás, este invitat să participe la cea de-a VIII-a editie a Festivalu ...

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat în recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie și recuperare medicală pentru adulţi, copii și bebeluși, inaugurată în Palas Campus
14/05/2024 14:22

Clinica Kinetic Sport&Medicine, specializat in recuperare medicală, ortopedie, fizioterapie, kinetoterapie si recuperare medicală pentru adulţi, copii si bebelusi, inaugurată in Palas Campus Iasi, 14 m ...

Scandal de corupție în Primăria Bacău. Funcționar prins în flagrant când lua o mită de 4.000 de euro
14/05/2024 12:59

Un angajat al Primăriei Bacău, functionar la Direcţia Administrare Baze Sportive, a fost prins in flagrant, sambătă, 11 mai 2024, cand lua o mită de 4.000 de euro. Salariatul a pretins bani de la un cond ...

Motocicletă izbită violent de o fântână, într-un sat din Suceava. Un tânăr a murit și altul a fost grav rănit
14/05/2024 12:46

O persoană a murit, iar alta a fost grav rănită in urma unui grav accident de motocicletă produs pe raza satului Sălăgeni din comuna Dumbrăveni, judetul Suceava. Un accident rutier incheiat tragic a avu ...

Mașină spulberată de tren, în Neamț. Șoferul care a forțat trecerea de cale ferată a scăpat teafăr
14/05/2024 12:19

Un nou accident feroviar s-a petrecut in judeţul Neamţ. Masina unui conducător auto iresponsabil, care nu a fost rănit, a fost surprins pe calea ferată de o garnitură a unui tren de persoane. Pompierii d ...

Sinucidere bizară în Constanța. Un șofer de TIR din Neamț, dat dispărut, s-a aruncat de pe podul de la Agigea
14/05/2024 12:07

Politistii din Constanta au fost chemati să deslusească un caz misterios petrecut marti, 14 mai 2024. Tragedia a avut loc dimineată pe podul de la Agigea, unde un bărbat de 37 de ani, dat dispărut de cătr ...

Literatura de lângă noi. Focus: Ungaria
14/05/2024 09:39

De Noaptea Muzeelor, 18 mai 2024, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii se va desfăsura editia a treia a proiectului cultural Literatura de langă noi. Focus: Ungaria. Evenimentul va avea ...

Ungaria, despre războiul din Ucraina: O superputere nucleară nu poate fi învinsă. Ceea ce se întâmplă este, practic, ţinerea în funcţiune a unui abator
14/05/2024 09:18

Guvernul maghiar nu doreşte să participe in niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme, dar presiunea asupra Ungariei este uriaşă şi este de aşteptat ca in următoarele săpt ...

Palatul Culturii se pregătește de bal
14/05/2024 09:00

Cea de-a treia editie a Balului Palatului din Iasi va avea loc la finalul acestei luni. Manifestarea, desfăsurată la Palatul Culturii, este organizată de Complexul Muzeal National Moldova Iasi, Opera Nation ...

Proiectele de infrastructură ale Iașului rămân înțepenite
14/05/2024 08:36

* se intrevede posibilitatea ca proiectele Variantei Ocolitoare Podu Iloaiei si Variantei de Ocolire Iasi Sud (Uricani – str. Cicoarei – str. Arh. Berindei – intersectie Soseaua Nicolina) să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei