Soluții pentru risipa alimentară, gândite de studenții agronomi ieșeni

3risipa

Dimensiune font:

| 17-12-2023 09:28

Tinerii studenți la Facultatea de Agricultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași se întrec în idei care mai de care mai inedite în materie de preparate pe bază de lapte care să fie mai sănătoase, mai sățioase, dar și mai prietenoase cu mediul.

Cea mai recentă inovație a acestora aduce brânzeturi și iaurturi care au în componența lor ingrediente pe care cei mai mulți le-ar considera deșeuri.

Iaurt colorat și aromat cu ceea ce rămâne după curățarea morcovului negru, coaja de măr, ori chiar urdă aromată și colorată cu coaja de ceapă sunt doar câteva dintre ideile îndrăznețe cu care studenții speră ca vor ajunge să cucerească papilele gustative ale celor care vor să mănânce sănătos și în același timp să reducă risipa alimentară.

Tudor Plop este student în anul al doilea la facultatea de Agricultură a Universității de Științele Vieții din Iași. De aproape un an, împreună cu colegii și profesorii săi a gândit rețete inedite de producere a iaurtului astfel încât odată cu acestea să folosească elemente din legume și fructe care în mod normal ar fi aruncate imediat. „Am conceput aceste iaurturi cu scopul de a integra subproduse care în mod normal ajung la stadiul de deșeuri. Sunt produse, cum ar fi în acest caz coaja de morcov negru. În mod normal, nu s-ar folosi în conceperea altor alimentară. Am folosit rețeta de bază fără adausuri. În schimb, am introdus coaja de morcovi. Oferă un gust aparte acestui produs și consider că are o valoare nutrițională mai ridicată față de un iaurt normal, plus gustul. Bineînțeles că este unul aparte. Aici nu vorbim de conservanti. Rețeta a fost de bază și culoarea pe care o are a căpătat-o din coaja de morcov.  Ideea acestei urde este că am valorificat zerul, care în mod normal ajunge la gunoi, ca și celelalte, toate sunt produse în stadiul de deșeu, iar prin adăugarea zerului am făcut ca valoare nutriționalăla aceste produse să crească comparativ cu valoarea nutrițională a unei urde normale”, spune Tudor Pop.

Și pentru brânzeturi profesorii împreună cu studenții au venit cu inovații. Tescovina rămasă după realizarea vinului s-a dovedit a fi un ingredient important pentru o brânză maturată altfel, gustul este unul desăvârșit, la fel cum și brânza cu spirulina schimbă atât textura cat și culoarea produsului.

Aceasta din urmă, pe lângă faptul ca este mai interesantă pentru copii având culoarea verde dată de spirulina, este și mult mai sănătoasă și sățioasă, având un conținut ridicat de proteine. În plus, crește și termenul de valabilitate cu câteva zile pentru produse.

 

„Perioada sărbătorilor e foarte încărcată din punct de vedere gastronomic, să avem o decență asupra lor. Să fim atenți și la producător. Practic, o distribuție corectă în zona de materii prime și de procesare este un lucru pe care ar trebui să urmărească fiecare consumator”, spune Marius Ciobanu, șef lucrări în cadrul Facultății de Agricultură a USV Iași

 

Profesorii recunosc, problema risipei alimentare este una apăsătoare, iar prin ideile lor speră să fac un prim pas spre o alimentație corectă. „Foarte important pentru noi este acest aspect, pentru că urmărim asta prin tot ceea ce facem zi de zi, ca și activitate în cadrul în cadrul Universității vizavi de risipă alimentară, vizavi de subproduse, sunt activități pe care noi le justificăm zi de zi în zona de inovare, cercetare pe care o integrăm în fișa lui, tehnologia unor produse pe care le facem noi cu caracter inovativ. Iată că avem produse preparate realizate cu ingrediente pe care poate mulți dintre noi le aruncă. Se apropie perioada sărbătorilor. Știm că poate cumpărăm sau preparăm mai mult decât avem nevoie. Perioada sărbătorilor e foarte încărcată din punct de vedere gastronomic, să avem o decență asupra lor. Să fim atenți și la producător. Practic, o distribuție corectă în zona de materii prime și de procesare este un lucru pe care ar trebui să urmărească fiecare consumator”, spune Marius Ciobanu, șef lucrări în cadrul Facultății de Agricultură a USV Iași.

România ocupă locul 9 la nivelul Uniunii Europene în privința risipei alimentare. Aruncăm zilnic 6.000 de tone de mâncare bună de consum, adunând anual peste 2 milioane de tone. Maria STANCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Din nou grevă la Radio Iași
13/05/2024 11:40

  Aproximativ 20 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat seria protestelor spontane. Prin actiunea de astăzi, acestia reclamă desconsiderarea propunerilor venite din partea salariatilor po ...

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar. El era acuzat de corupție
13/05/2024 11:27

 Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar in dosarul in care este acuzat de DNA de fapte de corupţie. Magistraţii Tribunalului Botoşani au ridicat măsura control ...

„Concert la Palat
13/05/2024 10:51

Maine, Opera Natională Romană din Iasi va oferi publicului, la Palatul Culturii din Iasi, un nou concert cameral. Acesta face parte din programul intitulat „Concert la Palat”, care a inceput luna ...

Ecce Homo, păzit cu mitralierele, la Iași
13/05/2024 09:22

O pictură celebră a artistului italian Titian a fost adusă la Iasi, de putină vreme, de la muzeul Bruckental din Sibiu. „Ecce Homo” / „Iată Omul” va sta timp de o lună la Muzeul Mu ...

Escrocii reinventează medoda Accidentul. Trei tentative de înşelăciune, într-o singură noapte
13/05/2024 09:19

Cateva persoane din Neamţ au dat dovadă de vigilenţă, necăzand in plasa unor escroci care au incercat să le speculeze stările emoţionale cand li s-a spus că „rude apropiate au suferit accidente“. ...

După şapte litri de vin, un ieşean şi-a înjunghiat mortal fratele
13/05/2024 08:45

Vineri, 10 mai, magistraţii au pronunţat sentinţa intr-un dosar ce s-a judecat cu o viteză uluitoare. Fapta, un omor prin injunghiere, s-a petrecut pe 9 ianuarie. Costel H. şi fratele său, Doru, s-au apuc ...

Guvernul a dat „undă verde” construirii drumului de acces către Aeroport
13/05/2024 08:30

În sedinta de săptămana trecută, Guvernul a adoptat o Hotărare privind trecerea unei constructii si a unui teren in suprafată de 1.070 de metri pătrati din domeniul public al statului si din adminis ...

Microbuz electric, destinat transportului copiilor aflați în situații de risc
13/05/2024 08:12

Copiii de la Centrul de zi din satul Cornesti, comuna Miroslava, vor beneficia in curand de un mijloc de transport modern, cu ajutorul căruia se vor putea deplasa in conditii de sigurantă de acasă la sediul ...

Bătrâna mamă s-a înarmat cu un ceaun şi s-a dus să-şi salveze fiica
13/05/2024 08:09

Povestea Oliviei e chiar un scenariu de telenovelă sud-americană. Acum e femeie matură, s-a indrăgostit de Cornel in urmă cu 14 ani, imediat ce a absolvit clasa a VIII-a. Locuia intr-o comună de langă Pa ...

Concurență record la admiterea în clasa a V-a, la Iași
13/05/2024 00:23

A inceput oficial perioada testărilor pentru admiterea la clasa a V-a in liceele si colegiile de top din Iasi. Prima testare s-a dat, sambătă, la Colegiul National „Costache Negruzzi”, unde s-a i ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei