„Fac şah mereu, de fapt, respir şah”

Irina Bulmaga 1

Dimensiune font:

| 09-05-2023 09:09

* mărturiseşte valoroasa şahistă Irina Bulmaga

 La începutul acestui an, remarcabila şahistă Irina Bulmaga a fost legitimată la C.S.M. Iaşi 2020. La 29 de ani, ea este una dintre cele mai bune jucătoare de şah din lume, aflându-se în prezent pe locul 39 în clasamentul mondial, alcătuit de federaţia internaţională de specialitate (FIDE). Irina s-a născut în Republica Moldova şi a obţinut titlurile de mare maestru la feminin (2012) și maestru internațional la open (2013). A câștigat trei Campionate Mondiale de Șah Școlar (2005, 2006 și 2007). A devenit campioană a Republicii Moldova de două ori consecutiv. Din 2009, şahista reprezintă România.participând cu echipa naţională la cinci Olimpiade de Șah, fiind câștigătoare a medaliei de bronz în 2014.

 

- Irina, ce te-a convins să revii într-un club ieşean?

-Primul club pentru care am jucat când m-am mutat în Romania a fost Politehnica Iasi, unde am rămas peste 10 ani. Am amintiri plăcute legate de această perioadă.Un alt aspect important este faptul că dintotdeauna, în Iaşi, s-a pus accent pe şahul feminin. Astfel, aici au existat mereu jucătoare foarte bune şi posibilitatea de a evolua şi de a te dezvolta.

- De ce la Campionatul Naţional pentru seniori din luna februarie ai optat pentru întrecerea Open, alături de cei mai buni şahişti bărbaţi, deşi în concursul feminin ai fi pornit favorită ?

-Mi-am dorit dintotdeauna să imi "măsor forţele" cu baieţii. Şi anul acesta am fost foarte multumită să am susţinerea clubului să o fac.A fost o provocare şi dacă cineva îmi spunea înainte de concurs că voi ieşi pe locul 4, pe care am terminat, aş fi fost foarte mulţumită. Am reuşit să joc partide bune: remize cu campionul naţional Kiril Shevchenko, cu vicecampionul David Gavrilescu, cu multiplul campion naţional Mircea Parligras... Mi-a lipsit foarte puţin să urc pentru a urca pe podium. Îmi ajungea o remiză în ultima rundă. A fost o partidă lungă cu  Samuel Ghimpu de la Clubul central de şah-Smart Galaţi, de lupt, cu şanse de ambele părţi, pe care din păcate am pierdut-o, adversarul meu ocupând locul al treilea, cu o jumătate de punct în faţa mea. Deşi mi-a lăsat un gust amar, locul 4 este un rezultat foarte bun, iar înfrângerile m-au motivat mereu să muncesc mai mult.

- Cum a fost această experienţă şi care au fost beneficiile pentru tine?  

- Am avut o experienţă pozitivă, din care am învăţat multe şi care mi-a dat încredere că sunt pe drumul cel bun. Sper că am reuşit să inspir şi alte jucătoare să nu se limiteze doar la concursurile feminine.Îmi doresc să am o susţinere mai puternică şi din partea Federaţiei, iar acest rezultat, alături de rezultatele bune de anul trecut sper să îi convingă.

- Irina, descrie-ne evoluţia ta la Campionatul European din Muntenegru, unde te-ai aflat printre protagoniste,după care ai coborât în clasament.

-Într-adevar, am început foarte bine turneul, cu 4,5 puncte din 5, însă fiind al treilea turneu dificil la rând, după ,,Naţionale şi după ,,Europeanul masculin" din Serbia, nu am mai avut energie să mă pregătesc eficient în a doua jumătate a turneului. Din păcate asta a dus la anumite alegeri neinspirate în deschideri, iar apoi şi la pierderea obiectivităţii în momentele critice.

- Ce înseamnă să fii jucătoare profesionistă de şah?

- A fi jucătoare profesionistă de şah e o profesie ca oricare alta. Dacă vrei să fii cel mai bun, este nevoie să îţi investeşti tot timpul şi toate resursele în asta.Iubesc şahul şi stilul de viaţă pe care îl implică. Îmi place să călatoresc şi sunt recunoscătoare că am avut ocazia de a vedea peste 40 de ţări de pe aproape toate continentele. Este interesant să descoperi culturi si oameni noi.Pregătirea are un grad ridicat de  intensitate, fac şah mereu, de fapt, respir şah. Constituie primul lucru la care mă gândesc când mă trezesc, dimineaţa, şi ultimul la care meditez înainte de culcare,seara.Nu am hobby-uri.Şahul,în acelaşi timp, îmi aduce plăcerea, dar şi suferinţa maximă în viaţă. Din dezavantaje, cel mai mare este poate lipsa unei vieţi sociale "normale", pentru că sunt mai tot timpul plecată de acasă. Mai e şi incertitudinea zilei de mâine, veniturile depinzând în totalitate evoluţia de la fiecare turneu. 

- Ai un program încărcat în următoarea perioadă?

- Eu vi-l spun şi dumneavoastră trageţi concluziile. Luna asta voi juca în Liga Franţei, pe masa 1, pentru echipa în care joc deja de ani buni, Cannes Echecs. Apoi, urmează un turneu în Italia şi Jocurile Europene din Polonia, în iunie.În iulie merg la un Open în Corsica, iar din 29 iulie voi participa la Cupa Mondială în Azerbaidjan. Am calendarul plin până pe 31 decembrie.

- Ce înseamnă să te afli pe locul 39 în ierarhia mondială feminină?  

- Nu cred că acest lucru are vreo valoare deosebită neapărat în această perioadă pentru mine. De ani buni mă aflu în Top 50 mondial, am avut şi clasări mai bune, în Top 30. De fapt, acest loc reflectă doar forma pe care am avut-o luna precedentă. Desigur, cu cât eşti mai bine clasat,  ai parte de invitaţii la turnee mai bune şi, implicit, de venituri mai mari, dar până la urmă e doar o poziţie care se poate modifica la care încerc să nu mă gândesc prea mult.Mă concentrez pe ceea ce îmi doresc - să devin o jucătoare mai bună şi încerc să nu dau valoare deosebită factorilor care mă distrag sau încearcă să mă împiedice în cursivitatea în pregătire şi în joc.

-Se pare că te pasioneză şi ,,derivatele “ şahului clasic: şahul rapid, blitz şi dezlegări, de vreme ce ai obţinut rezultate bune şi în astfel de competiţii ?

-Este adevărat. La Bucharest Grand Prix Rapid, un concurs open cu 317 participanţi din 22 de ţări, am avut 7 puncte. M-am clasat pe poziţia a 32-a în clasamentul internaţional open şi pe locul I în cel international feminin, devenind şi campioană naţională la şah rapid. Îmi place şi şahul rapid, şi celelalte două probe. Eu spun că viitorul va fi al acestor discipline mai rapide, mai spectaculoase pentru cei care urmăresc partida. Mă fascinează şi dezlegările, pentru că îmi place să dau frâu liber imaginaţiei şi apreciez frumuseţea soluţiilor.

Lucian VLAD

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi joacă în această seară finala Cupei României. Parcursul celor două echipe și arbitrul întâlnirii
15/05/2024 09:55

 Corvinul Hunedoara, echipă din Liga 2, şi Oţelul Galaţi vor juca, miercuri, de la ora 20.30, la Sibiu, in finala Cupei Romaniei. Parcursul echipei Corvinul pană in finală După ce a dominat şi in ...

Ora de start a meciului Simonei Halep. Românca joacă la Paris, dar visul numit Roland Garros s-a spulberat
15/05/2024 09:20

 Meciul Simonei Halep cu sportiva americană McCartney Kessler, din primul tur de la Trophee Clarins, se va juca astăzi. Partida ar fi trebuit să aibă loc, marţi, dar organizatorii au amanat meciurile ...

Ce se schimbă la EURO 2024? Șeful de la UEFA anunță: „Arbitrii își vor explica mai mult deciziile. Dar vor vorbi doar cu căpitanii”
14/05/2024 14:40

 Roberto Rosetti, 56 de ani, actualul director al Comisiei pentru arbitri UEFA, a explicat azi pentru public ce se va schimba la EURO 2024. Într-un articol scris de el pe site-ul forului continental, ...

VIDEO SuperLiga: Remiză spectacoloasă între Farul și Universitatea Craiova – Revenire pentru olteni, conduși cu 3-0
14/05/2024 00:13

 Farul Constanta si Universitatea Craiova au remizat luni, scor 3-3, intr-un duel spectaculos din runda cu numărul 9 a play-off-ului SuperLigii. Desi gazdele au condus cu 3-0, oltenii au revenit excelent ...

Împlinirea unui vis - Echipa feminină CSM Iaşi 2020 a promovat în Liga Florilor la handball
13/05/2024 00:21

* finalul meciului decisive, cu Activ Prahova Ploieşti, a fost dramatic. Cu zece secunde inainte de sfarşit, la scorul 24-24,  Mitrache inscrie, dar arbitrii nu acordă golul pentru călcarea semicerculu ...

România a ratat calificarea la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025
12/05/2024 20:00

Naţionala Romaniei a ratat calificarea la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025, după ce a fost invinsă de echipa Cehiei, cu scorul de 29-20 (15-9), duminică, la Brno, in manşa secundă a baraju ...

Politehnica Iași - un campionat în 90 de minute
12/05/2024 06:00

* astă seară, incepand cu ora 21,30, pe Stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou, ACSM Politehnica Iaşi - ACS Petrolul 52 Ploiesti, in ultima etapă a play-out-ului SuperLigii la fotbal Poli Iasi ...

Pugilistul Mihai Leu, transportat de urgență la București. Se află în grija medicului Irinel Popescu
11/05/2024 18:29

Mihai Leu are de dat o nouă luptă. Însă nu pe circuit de raliu sau pe ringul de box, unde a obtinut performante notabile pentru Romania. Sportivul a suferit o interventie chirurgicală la Hunedoara, d ...

Poli Iași crede în minuni!
11/05/2024 06:00

Iesenii sunt in viată, desi salvarea directă de la retrogradare nu depinde doar de ei. Pentru a infăptui ceea ce, in urmă cu două etape, părea imposibil, formatia ieseană este obligată să spulbere Petr ...

Handbal feminin - Începe Turneul pentru promovarea în Liga Florilor
10/05/2024 07:27

Turneul final al Diviziei A de handbal feminin pentru promovarea in Liga Florilor debutează astăzi, vineri, 10 mai, la Iaşi şi va continua pană duminică. La start se vor alinia cele mai bune opt formaţii ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei