Top 7 condimente care nu trebuie sa lipseasca din nicio bucatarie

condimente-diverse

Dimensiune font:

| 15-06-2022 18:07


Mirodeniile au inceput sa invadeze lumea de acum 4.000 de ani, civilizatiile istorice din Asia, Africa si Europa facand comert maritim cu acestea. Scortisoara, piperul, cardamomul, ghimbirul si turmericul erau utilizate in scop culinar, medical si religios, iar negotul cu mirodenii a fost dominat, pe rand, de arabi si chinezi (inainte de aparitia crestinismului), romani (in primele 5 secole d.Hr.), venetieni (secolele X-XV), portughezi (secolul XVI), olandezi (secolul XVII) si britanici (secolul XIX). Din orice bucatarie nu trebuie sa lipseasca 10 condimente esentiale
1. Scortisoara
Scortisoara este apreciata pentru abilitatile ei de a ajuta digestia, de a scadea tensiunea arteriala, de a stabiliza insulina, de a aroma atat feluri dulci, cat si mancaruri sarate. Se foloseste in bolul cu cereale integrale, la micul dejun, in bauturi calde (cidru cald de citrice si merisoare, latte de carbune), sosuri, smoothie-uri, deserturi de casa sau feluri principale de mancare (orez natur, curry, cartofi dulci la cuptor).
2. Turmeric
Turmericul (sau „sofranul indian”, cum i se mai spune) este un condiment popular in medicina ayurvedica si a ajuns la fie la moda, in ultima vreme, gratie proprietatilor sale antiinflamatorii (asigurate de continutul de curcumina). Acest condiment portocaliu intens da culoare retetelor in care este utilizat. Se foloseste in bauturi calde, retete dulci sau sarate (paine cu malai, unt vegan, omleta de tofu umpluta, pasta de tofu cu morcov, clatite de naut).
3. Ghimbir pudra
Nu intotdeauna ai ghimbir proaspat in casa si, desi acesta din urma are un gust mai intens, ghimbirul pudra are farmecul lui si rezista mai mult timp pe raft. Bogat in gingerol, substanta cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante puternice, ghimbirul (Zingiber officinale) este eficient impotriva starilor de greata (ca cea matinala, din timpul sarcinii) si poate scadea glicemia. Foloseste ghimbir pudra in ceaiuri, retete asiatice si mediteraneene, dulci (turta dulce si prajituri) si sarate (sosuri, tagine si marinade). Ghimbirul pulbere se poate folosi atat in scop culinar (pe post de condiment), cat si in scop terapeutic (sub forma de ceai), fiind utilizat de mii de ani in medicina ayurvedica, datorita proprietatilor sale.
4. Chilli pudra
Pudra de chili este obtinuta din diverse tipuri de ardei iute uscat si maruntit, este perfecta pentru iubitorii de retete picante si poate fi un adjuvant de nadejde in lupta cu osteoartrita (functioneaza ca agent antiinflamator) si cu kilogramele in plus (deoarece contine calorii negative). Alege un condiment fara sare si zahar adaugate si incorporeaza chilli pudra in marinade, supe, mancaruri de fasole/legume si feluri de mancare mexicane, portugheze, indiene, chineze, coreene si thailandeze.
5. Chimion
Semintele de chimion pot fi folosite intregi sau sub forma de pudra in bucatarie. Acest condiment aromat este bogat in fier si ajuta digestia. Chimionul este prezent in retetele asiatice, din Orientul Mijlociu si din nordul Africii. Se foloseste in retete de paine, clatite din cartofi dulci si linte, ciuperci umplute cu legume, chiftelute de post, orez cu legume sau musaca vegana de vinete.
6. Oregano uscat
Oregano (Origanum vulgare) este inrudit cu maghiranul si menta, contine antioxidanti fitonutrienti care lupta cu infectiile bacteriene, fibre, vitamine si minerale. Un pic de oregano merge de minune in orice reteta cu sos de rosii si in feluri de mancare de inspiratie italiana, greceasca sau mexicana, conferindu-le aroma, fara a coplesi restul ingredientelor. Presara-l peste crutoane aromate si pizza cu legume sau in dressing-uri, spaghete, tagliatelle cu legume, calzone cu ciuperci, kebab cu sos de cocos si condimente creole, snitele de soia.
7. Busuioc uscat
Odata uscat, busuiocul (Ocimum basilicum) isi pierde din gustul specific, dar asta nu inseamna ca este un condiment care trebuie sa iti lipseasca din colectia culinara. Antiinflamator si antioxidant, busuiocul ajuta la detoxifierea corpului (sprjinind functia ficatului) si este un adjuvant al digestiei sanatoase. Adauga-l in supe si sosuri de rosii, in pate vegetal de naut, chiftele din seminte de floarea-soarelui, placinta ciobanului, placinta vegetariana cu legume, friptura vegetala pe pat de orez brun sau burgeri vegetali. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei