Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham

piersici-flambate-cu-inghetata-de-vanilie-si-sos-de-zmeura

Dimensiune font:

| 15-01-2023 16:42

Multe dintre mâncărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mâncăruri şi reţete ale căror denumiri au un înţeles, dar poate că suntem prea înfometaţi să băgăm de seamă. În continuare aveţi o listă cu 10 oameni care şi-au dat numele unor mâncăruri care au devenit celebre ulterior.


1. Lemuel Benedict - Ouale Benedict

Atunci când brokerul de pe Wall Street, Lemuel Benedict, s-a întors la hotelul Waldorf-Austria după o noapte lungă în care a băut şi petrecut, i-a cerut şefului de sală un remediu ciudat pentru mahmureala. El dorea o bucată de pâine prăjită, un ou poşat, bacon şi sos olandez. A primit comanda, dar în loc de pâine prăjită i s-a adus o brioşă englezească şi în loc de bacon, şuncă presată. Astfel au luat naştere faimoasele ouă Benedict, poate cel mai gustos mic dejun din lume.


2. Nellie Melba - Desertul Melba

Helen Potter Mitchell a fost o faimoasă cântăreaţă de operă cunoscută sub numele de scenă Nellie Melba. În timp ce era cazată la Hotelul Savoy din Londra în 1897, bucătarul Auguste Escoffier a inventat în cinstea ei toastul Melba, nişte felii foarte subţiri de pâine prăjită, servite de obicei la supe. De asemenea, în 1893, Escoffer a inventat piersicile Melba, o reţetă de îngheţată cu piersici şi zmeură.

3. Suzanne Reichenberg

Tot bucătarul Escoffer a fost cel care a inventat delicioasele Crepes Suzette, clătitele franţuzeşti servite cu lichior de portocală. Ele au fost inventate în onoarea actriţei şi baronesei Suzanne Reichenberg, care a trăit între anii 1853 şi 1924. Există poveşti care spun că un asistent de bucătar ar fi inventat faimoasele Crepes, dar acest lucru este improbabil, având în vedere că Escoffer este creatorul bucătăriei moderne franţuzeşti.

4. James H. Salisbury - Friptura Salisbury

Friptura Salisbury a fost creată de James H. Salisbury în 1886 ca un tratament pentru numeroase afecţiuni precum guta, bronşita şi tuberculoza. El credea că friptura de vită bine făcută trebuie mâncată de trei ori pe zi şi un pahar cu apă fierbinte trebuie băut înainte şi după fiecare masă. În timpul Războaielor Mondiale, americanii au cerut ca hamburgerul să fie redenumit friptura Salisbury, dar acest lucru nu s-a materializat.

5. Robert Cobb - Salata Cobb

Robert Cobb a fost proprietarul faimosului restaurant Brown Derby din Hollywood. Într-o noapte din 1936, fiind nevoit să-i prepare o cină fondatorului Teatrului Chinezesc, Sid Graumann, a făcut o salată cu ce a găsit prin frigider: salată verde, roşii, bacon, pui, ouă, avocado, ceapă verde şi brânză Roquefort. A fost atât de mândru de reuşita sa încât a adăugat-o la meniul restaurantului. În zilele noastre, salata Cobb este una din cele mai celebre din lume.

6. Maria Smith - Merele Granny Smith

În timp ce lucra la propria-i fermă din Sidney, Maria Smith a găsit un arbust mic în locul unde aruncase nişte mere stricate cu puţin timp înainte. A replantat copacul şi a cules fructele, nişte mere verzi, cu arome potrivite pentru tarte. Le-a împărţit cu prietenii ei, iar în zilele noastre americanii şi australienii încă recunosc aceste fructe sub denumire de merele bunicuţei Smith.

7. Caesar Caldini - Salata Caesar

Este complet greşit să credem că salata Caesar a fost numită după numele Împăratului Roman. De fapt, Caesar Caldini a fost cel care a denumit-o. Caesar era un proprietar de restaurant din Tijauna, Mexic, care, la fel ca şi Robert Cobb, a întocmit o salată în grabă cu ce avea prin bucătărie. Crutoane, salată, piept de pui, parmezan, suc de lămâie, ulei de măsline, ouă, sos de Worcestershire. Vă sună cunoscut?

8. Alfredo di Leio - Pastele Alfredo

Di Leio, un faimos bucătar italian, era îngrijorat din pricina nevestei sale, slăbită după naştere. A preparat un sos din smântână, unt şi parmezan pentru a-i reda puterile. A adăugat apoi paste fettucine şi a luat naştere o faimoasă reţetă italienească. Popularitatea acestor paste s-a extins şi în Statele Unite după ce Douglas Fairbanks şi Mary Pickford au încercat reţeta chiar la restaurantul lui Alfredo în timpul lunii lor de miere în Roma.

9. Sylvester Graham - Painea Graham

Sylvester Graham a fost unul dintre primii americani care a sustinut că pâinea albă şi carnea trebuiesc evitate şi a militat pentru consumul de fructe, legume şi cereale integrale. Şi-a făcut duşmani printre brutari şi măcelari, dar a avut prieteni celebri precum Thomas Edison sau Joseph Smith. El a creat pâinea bogată în fibre şi făcută din făină cunoscută în zilele noastre drept pâinea Graham.

10. John Montagu, al patrulea conte de Sandwich - Sandwich-ul

Povestea spune că Montagu era în timpul unei partide de cărţi când i-a cerut unui servitor să-i aducă nişte carne de vită prăjită între două felii de pâine prăjită, ca să mănânce cu o mână şi să joace cu cealaltă. Alte legende spun că el scria sau vâna când a cerut primul fel de mâncare pe care astăzi îl cunoaştem sub denumirea de sandwich. Dar prima variantă rămâne cea mai plauzibilă, fiindcă Montagu organiza jocuri de cărţi care durau zile întregi. 

Sursa - www.gustos.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
04/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Mai puțini cozonaci pe piață, de Paște
02/05/2024 09:31

Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci in perioada Sărbătorilor Pascale, in scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de iarnă, pe fon ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
01/05/2024 14:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
01/05/2024 13:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
01/05/2024 12:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

FOTO/VIDEO - Mâncare de post - chiftele de cartofi
01/05/2024 10:15

O mancare de post foarte gustoasă si usor de preparat.    500 g Cartofi 1 bucată Ou ...

FOTO/VIDEO - Pască fără aluat, cu brânză dulce
30/04/2024 16:59

Pasca fara aluat cu branza dulce este desertul perfect pentru Paste. Este un desert usor de preparat, din ingrediente accesibile si e foarte gustoasa. O puteti personaliza dupa cum va doriti si obtineti de fiec ...

Cozonac cu 150 de ouă. Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
30/04/2024 13:16

 Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, in 1933, in revista „Adevărul Literar si Artistic&rd ...

Cei mai gustoși cozonaci de Paște
30/04/2024 10:09

Gospodinele pot prepara o retetă gustoasă de cozonaci fără frămantare. Vă puteti răsfăta familia cu acest desert de Paste. „Fără să frămanti ore intregi, fără să arunci cu ei de la un metru ...

Tochitura de pește, deliciul Mănăstirii Movila lui Burcel
29/04/2024 13:45

Cand inovaţia se imbină firesc cu tradiţia ies lucruri surprinzătoare. Acest lucru e valabil şi in bucătărie sau mai ales aici, iar in bucătăria Mănăstirii "Movila lui Burcel" din Vaslui di ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei