Vă mai aduceți aminte cu Cupoanele din anii '90? Cum poți afla dacă mai ai acțiuni și cum poți primi banii cuveniti

00000 Breaking NEWS

Dimensiune font:

| 20-06-2023 09:47

18 milioane de români au devenit acționari la companiile statului, în cadrul procesului de privatizare în masă, inițiat după „Revoluție”, însă puțini știu dacă mai valorează ceva.
În primii ani de după Revoluție a fost inițiat programul de privatizare în masă, denumită popular „cuponiada”, care a constat în distribuirea gratuită către populație a unor „cupoane de privatizare”.

 

Potrivit informațiilor oferite de Depozitarul Central, procesul de privatizare a economiei românești a început încă din anul 1991 și s-a realizat prin transferul gratuit al unei părți din acțiunile statului și prin vânzarea acțiunilor rămase după transfer.
Transferul gratuit a avut loc pe calea distribuirii de certificate de proprietate. Certificatele de proprietate au putut fi transformate în acțiuni la societățile comerciale de natură financiară, denumite Fonduri ale Proprietății Private, care au devenit ulterior Societăti de Investiții Financiare (SIF).

Procesul de privatizare în masă s-a desfășurat în 2 etape. În prima etapă s-au distribuit certificate de proprietate în mod gratuit pentru toți cetățenii care aveau 18 ani împliniți la data de 31.12.1990 iar în a 2 a etapă s-au făcut recalculări și s-au emis cupoane nominative în mod gratuit, pentru toți cetățenii care aveau 18 ani împliniți la data de 31.12.1995 și care nu își transformaseră din proprie inițiativă certificatele de proprietate în acțiuni în prima etapă.

Certificatele de proprietate și cupoanele s-au transformat în acțiuni și au fost reflectate în certificatul de acționar.
În vederea realizării conversiei în acțiuni, cetățenii îndreptățiți prezentau documentele primite în cadrul procesului de privatizare și un act de identitate din care să reiasă codul numeric personal.

Acțiunile dobândite prin schimb sau prin vânzare în cadrul procesului de privatizare în masă, au putut fi tranzacționate pe piețe ale valorilor mobiliare, organizate potrivit legii și aflate sub supravegherea și controlul Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (actuala Autoritate de Supraveghere Financiară - ASF).

În vederea menținerii evidenței deținătorilor de acțiuni, societățile comerciale la care au avut loc privatizări totale sau parțiale au avut obligația să transmită Agenției Naționale pentru Privatizare lista propriilor acționari pentru Registrul unic computerizat. Ulterior, evidențele deținătorilor de acțiuni au fost ținute de societăți de registru independente.

Registrele independente au funcționat din 1996 până în 2007 când activitatea lor, în ceea ce privește evidența acționarilor și informațiile privind deținerile de valori mobiliare din conturile acestora, așa cum a rezultat din programul de privatizare în masp, a fost preluată de către Depozitarul Central.

Acțiunile erau evidențiate în unica secțiune de registru în care se regăseau toate conturile deținătorilor de acțiuni rezultați în urma procesului de privatizare în masă, devenită astazi, prin preluare, Secțiunea 1 a Depozitarului Central.

8,5 milioane de români figurează ca acționari
Instrumentele financiare (acțiuni, obligațiuni, etc) evidențiate în sistemul Depozitarului Central sunt dematerializate și înregistrate în conturi electronice. Astfel, Secțiunea I este secțiunea conturilor individuale care nu se află în administrarea unui intermediar (societate de servicii de investiții financiare sau instituție de credit), conturi în care instrumentele financiare sunt înregistrate direct în numele și pe seama proprietarului și conține informații referitoare la identificarea deținătorilor de instrumente financiare și la detinerile acestora.

În urma procesului de privatizare în masă, 18 milioane de români au devenit acționari la companiile statului. În momentul de față în evidențele Depozitarului Central se află 8.5 milioane de acționari.

Cum afli la ce societăți ești acționar
Sumarul pozițiilor de cont

Sumarul pozițiilor de cont evidențiaza totalitatea instrumentelor financiare din cont, deținute la diferiți emitenți. Acest document se poate obține numai de la Depozitarul Central, în baza actului de identitate al titularului de cont și a unei cereri pentru eliberarea sumarului pozițiilor de cont.

Extrasul de cont

Extrasul de cont reprezintă dovada dreptului de proprietate asupra unui anumit număr de acțiuni la o anumită dată pentru un anumit emitent.

Extrasul de cont poate fi obținut direct de la sediul Depozitarului Central sau prin poștă în baza actului de identitate al titularului de cont și a unei cereri pentru eliberarea extrasului de cont, semnată și datată de titularul contului.

Extrasul de cont se poate obține și de la intermediarul al cărui client sunteți, în vederea vânzării acțiunilor, dacă respectivul intermediar are contract încheiat în acest sens cu Depozitarul Central, fiind necesare aceleași documente cu cele descrise mai sus.

Lista intermediarilor autorizați sa elibereze extrase de cont pentru clienții proprii, cu datele de contact ale acestora, se regăsește pe site-ul Depozitarului Central www.depozitarulcentral.ro, secțiunea Deținători, subsecțiunea Sedii servicii deținători.

Cum poți primi dividendele
După mai mulți ani în care procesul de încasare a dividendelor a fost unul complex, din cauza diferențelor de abordare ale fiecărei companii în parte, schimbările legislative au simplificat și eficientizat întregul proces.

Astfel, începand cu anul 2015, ca urmare a modificării cadrului de reglementare aplicabil distribuirii dividendelor și a oricăror alte sume cuvenite deținătorilor de valori mobiliare, distribuirea dividendelor se efectuează centralizat prin intermediul Depozitarului Central.

Distribuirea dividendelor se realizează astfel:
• Acționarii care sunt clienții unui intermediar își vor primi toate dividendele în contul deschis la intermediarul respectiv.

• Acționarii care nu au cont deschis la un intermediar, pot încasa dividendele în contul bancar personal indicat Depozitarului Central. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Guvernul Ciolacu a îndatorat România cu 1 miliard astăzi
14/05/2024 09:24

Ministerul Finanţelor a imprumutat intr-o singură zi peste un miliard de lei de la bănci. Astfel, ministerul a atras 458 de milioane de lei din prima emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o m ...

 COMUNICAT DE PRESĂ AUDIT MANAGEMENT IASI SRL - 14 mai 2024, Anunț demarare proiect finanțat prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027 -Prioritatea 2 „Nord-Est – O regiune mai digitalizată” - Apel : ,,Transformarea digitală a IMM-urilor orientată că
14/05/2024 09:00

 COMUNICAT DE PRESĂ AUDIT MANAGEMENT IASI SRL - 14 mai 2024, Anunt demarare proiect finantat prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027 -Prioritatea 2 „Nord-Est – O regiune mai digitalizată&r ...

BNR anunță sărăcie! Inflația va exploda
14/05/2024 08:43

BNR a decis luni mentinerea dobanzii-cheie la 7% pe an, desi guvernatorul semnalase că, odată instalată pe o traiectorie sustenabilă de scădere a inflatiei, am putea vedea si o primă tăiere de dobandă. ...

FOTO | Începe lupta pentru materiile prime: Peste 95% dintre ele se găsesc în Marea Neagră
13/05/2024 12:17

  Conform unei hărti trimise de Agentia Natională pentru Resurse Minerale (ANRM) către ZF, metalele care intră in categoria pămanturilor rare, precum si cantităti de mangan, ar putea ...

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în România cu o treime
13/05/2024 11:31

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut in Romania, pe parcursul luni aprilie 2024, cu 33,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar segmentul "electrificate" a raportat un salt ...

Vecina României care și-a majorat rezervele de aur cu 3.000% în 10 ani. Fiecărui locuitor îi revin acum câte 10 grame de aur
13/05/2024 09:22

Ungaria a inregistrat cea mai mare crestere procentuală din lume a rezervelor sale de aur, cu aproape 3.000% in 10 ani. Potrivit Băncii Centrale, fiecărui maghiar ii revin acum 10 grame de aur. Rezervele de ...

Seceta a afectat dramatic plantațiile de portocali din Brazilia. Cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani
12/05/2024 16:45

Brazilia, cel mai mare exportator mondial de suc de portocale, ar urma să strangă in acest an cea mai slabă recoltă din ultimii 36 de ani, după ce seceta a afectat in mod grav culturile, estimează compani ...

 România asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie
12/05/2024 16:14

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat, duminică, că Romania asigură peste 20% din consumul din Uniunea Europeană la carnea de oaie. "Mă bucur că particip astăzi la o tradiţie pe care o r ...

Dezastru pentru pensionarii din România, anticipat de specialiști. Adio majorări!
09/05/2024 13:34

Comunicat devastator trimis de Ministerul Finantelor. Datoria publică a trecut de 52% din PIB, ceea ce inseamnă că pensiile si salariile romanilor ar putea fi inghetate in perioada următoare. Desi legea sp ...

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT  „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂȚI ȘCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINȚARE ȘI DOTARE LABORATOARE ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMAȘI”
09/05/2024 09:00

COMUNICAT ÎNCHEIERE PROIECT   „CONSTRUIRE PAVILION PENTRU ACTIVITĂTI SCOLARE ÎN AER LIBER, ÎNFIINTARE SI DOTARE LABORATOARE SCOALA GIMNAZIALĂ NR. 1, TAMASI”  

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei