CULINARIA

Dulceață de piersici

Dulceata de piersici făcută in casă este atat de bună incat o să vrei să o savurezi in fiecare dimineată. Cu ajutorul acestei retete simple te poti bucura de gustul dulce si aroma imbietoare a piersicilor pentru tot restul anului. INGREDIENTE 1 kg piersici (coapte) 600 g zahăr 2 linguri suc de lămaie 100 ml apă. MOD de PREPARARE 1. Primul pas pentru dulceata de piersici este să spălăm piersicile, se curătă de coajă si se indepărtează samburii. Se taie in cuburi potrivite. 2. Într-o cratită incăpătoare se adaugă piersicile. Se toarnă apa peste si se las ...

Varză murată cu ciolan afumat
14/03/2024 16:56

Varza murată cu ciolan afumat este una dintre mancărurile preferate ale romanilor. Pentru a o prepara aveam nevoie de:  - o varza murata; - 400 g ciolan afumat; - o lingura pasta de tomate; - o lingura untura de porc; - o cana supa de legume(apa); - o frunza de dafin; - cimbru; - piper; - boia iute; - vegeta(optional); - o legatura de marar.   Mod de preparare: - lasa varza la desarat in apa rece, vreme de trei ore; - pune untura intr-un tuci si cand se incinge adauga ciolanul taiat bucati potrivite( partea cu mai multa grasime a ciolanului); lasa ciolanul sa se ru ...

FOTO - Ciorba cu ciuperci pleurotus
14/03/2024 16:38

Iti place ciorba de burta, dar nu si carnea din ea? Trebuie neaparat sa incerci varianta mai simpla si mult mai rapida: ciorba de burta falsa, facuta cu ciuperci pleurotus, ce imita tare bine fasiutele de carne. In 40 de minute, ciorba de burta falsa e gata de servit! INGREDIENTE PENTRU CIORBA 1/2 kg ciuperci pleurotus 2 morcovi un ardei 100 g afumatura 500 ml bors 3 linguri ulei sare INGREDIENTE PENTRU DRES CIORBA 200 g smantana grasa 3 galbenusuri 3 catei usturoi INGREDIENTE PENTRU SERVIT ardei iute 1 lingura otet gogosari murati MOD DE PREPARARE: 1. Toaca ceapa, ardeii si ...

Este mâncarea de post mai sănătoasă?
14/03/2024 15:22

Mancarea de post nu este pe gustul tuturor si foarte multi oameni consideră că nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, insă dacă sunt alese alimentele care trebuie corpul poate beneficia de o detoxifiere si de o revitalizare după atatea preparate grele din punct de vedere digestiv. Preparatele din comert pentru post sunt ultraprocesate si nu tocmai sănătoase, dar specialistii in nutritie consideră că oamenii pot alege alimente care fac bine organismului uman. În timpul anului, credinciosii crestini, fie ei catolici sau ortodocsi, tin mai multe posturi, in care nu au ...

Mâncare de ardei întregi
14/03/2024 15:20

Pe timpul verii, mancarea de legume este mereu o alternativă delicioasă, mai ales cele care au multi ardei copti. O tocană de ardei copti este mereu o optiune gustoasă pentru pranz. Ingrediente  * 1 kg ardei grasi * 5-6 cepe potrivite  * 1 kg rosii coapte bine * 2 lg pasta tomate * sare,piper foi dafin & 1 lingurita boia dulce, 1/4 lingurita fulgi de ardei iute verdeata tocata 2-3 linguri ulei pentru prajit * o lingură de smantană Mod de preparare Se spală si se usucă ardeii, apoi se coc. Se lasă la răcit intr-un castron acoperit, după care se pot curăta ...

 Călătoriile iaurtului, de la păstori la supermarket
14/03/2024 09:29

Prezent pe rafturile magazinelor, pe mesele noastre de dimineată sau drept gustare de la pranz, iaurtul a devenit un aliment indispensabil vietii moderne. Dar cum a ajuns această delicatesă fermentată in viata noastră si ce se ascunde in spatele acestei povesti vechi de milenii? De-a lungul istoriei sale, acest produs a fost nu doar o mancare, ci si un leac, o traditie si, astăzi, un simbol al unei industrii infloritoare. Despre originile exacte ale iaurtului nu se stie nimic cu certitudine, dar se presupune căa apărut in regiunile Asiei Centrale, acum mii de ani. Se crede că l ...

O poveste crocantă. Călătoria cartofilor prăjiți
13/03/2024 15:44

În inima unei bucătării luminate slab, printre miresmele amestecate de condimente si sunetele ritmice ale bucătarilor, se naste o poveste simplă, dar profund emotionantă. Este povestea cartofilor prăjiti, un fel de mancare modest, dar iubit universal, care isi are originile in trecutul indepărtat si care a călătorit prin istorie si culturi, devenind un simbol al confortului si al bucuriei simple. Rădăcini in Lumea Nouă Povestea incepe in văile fertile ale Americii de Sud, unde cartofii au fost cultivati pentru prima dată de populatii indigene acum mii de ani. Acesti stră ...

ULTIMA ORA
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
 Povestea celor mai cunoscute deserturi din lume
13/03/2024 09:27

Baclava, răsfătul din Orientul Mijlociu Dacă ajungi intr-o cafenea din Istanbul sau Beirut, nu poti să treci pe langă baclava fără să te bucuri de aroma ei bogată si textura crocantă. Această minunată prăjitură a fost savurată pentru prima dată cu peste 4.000 de ani in urmă si continuă să fie un desert emblematic in intreg Orientul Mijlociu. Cu straturi subtiri de foi de plăcintă, nuci măcinate si sirop de miere, baclavaua este o explozie de dulce si aromat, cu influente grecesti, turcesti si arabe. T ...

FOTO - Sarmale de post cu ciuperci si smantana vegetala
12/03/2024 11:40

  Sarmalele de post cu ciuperci sunt exact ceea ce iti trebuie pentru mesele tale fara carne! Ingrediente reteta 250 g orez (1 cana) 150 g ciuperci (1-2 cani) 2 linguri soia granule (daca vrei sa nu folosesti soia, dubleaza cantitatea de ciuperci) 3 cepe taiate marunt 1 morcov razuiti fin 3 linguri pasta de rosii 1 lingurita cimbru 1 lingurita marar verde 1 lingurita amestec de legume uscate 1 lingura fulgi de drojdie inactiva 4-5 linguri de ulei sare dupa gust 1 varza murata Mod de preparare  Granulele de soia se pun la inmuiat 10 minute in apa calda, apoi se scurg ...

Gusturile Ramadanului, o călătorie culinară printre cele mai întâlnite mâncăruri
11/03/2024 17:54

  În fiecare an, musulmanii din intreaga lume se adună pentru a sărbători Ramadanul, unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul islamic. Însă, in afară de rugăciuni si reflectie spirituală, Ramadanul este, de asemenea, o perioadă in care bucătăriile devin pline de viată, iar mesele se transformă in adevărate festinuri culinare. Un moment crucial al fiecărei zile de Ramadan este Iftar-ul, momentul in care postul este intrerupt si credinciosii isi pot hrăni corpul si sufletul. Iftar-ul este adesea inceput cu apă, in conformitate cu traditia Pr ...

FOTO - Brioșe cu zmeură și ciocolată albă
08/03/2024 16:45

Aceste briose sunt niste adevărate premiante ale aromelor. Sunt minunate pentru a de oferi drept gustare copiilor, sau pentru a vă răsfăta cu ele, la cafea sau ceai.  Conform retetei vor rezulta 10 – 12 briose. Ingrediente pentru briose cu zmeură si ciocolată albă -1/3 cană de margarină light ( 80g) -2 ouă -3/4 cană de indulcitor natural (cum ar fi stevie sau Xylitol – 140g) -210 g de făină cu factor de crestere -40 g de ciocolată albă / pudră proteică cu aceeasi aromă -1/2 cană de lapte de migdale -100-150 g zmeură congelată Topping -50g f ...

VIDEO - Tort de mere
08/03/2024 14:52

  200 g zahar 6 mere 5 oua separate 5 linguri faina 5 linguri zahar 5 linguri ulei 1 esenta de vanilie 1 lingurita praf de copt cateva nuci Reteta de tort de mere este una foarte iubita, una din retetele copilariei noastre. Gustoasa, usor de preparat si savurata de toti musafirii.  

Fascinația bucătăriei japoneze
07/03/2024 14:30

Orice reţetă de mancare japoneză este ocazia unei călătorii imaginare pe un tăram exotic al aromelor, formelor şi texturilor. Ţara Soarelui Răsare are o cultură culinară bogată desăvarşită in mii de ani şi care a cucerit incet, incet intreaga lume. Bucătăria japoneză pune pe primul loc orezul, ingredientul preferat al acestui popor de peste 2000 de ani. Orezul este atat de improtant pentru japonezi incat la un moment dat in istorie era folosit drept monedă de schimb, iar cuvantul care denumeşte orezul gătit in limba japoneză mai inseamna şi „mancare” &ndash ...

Delicii spaniole - Omletă cu cartofi
07/03/2024 14:30

Omleta spaniolă cu cartofi este un deliciu uspr de preparat. Ingredientele principale sunt ouăle si cartofii. Unii mai adaugă ceapă, chorizo, ton sau legume. Este perfectă atat ca aperitiv, mic-dejun sau chiar si pranz rapid la birou.   INGREDIENTE 500 g cartofi 5 ouă mari 1 ceapă 5 linguri ulei de măsline sare si piper după gust MOD DE PREPARARE Pune apă la fiert intr-o oală mare. Curătă si taie cartofii (cum vrei: cuburi ca pentru tocană sau felii ca pentru prăjit) si aruncă-i in apa clocotită, 5-7 minute. Între timp, taie si căleste ceapa in 2 linguri d ...

Ce este fika și de unde provine
07/03/2024 13:11

Cuvantul „Fika“ a fost folosit pentru prima oară in secolul XIX ca un cuvant invers pentru „kaffi” (cafea). În această perioadă, cafeaua a fost interzisă in Suedia, dar unii oameni au continuat să utilizeze produsul. Ei au inversat numele pentru a evita autoritătile si au luat in cea mai mare parte cafea in grupuri departe de locurile publice. Fika a devenit pe scară largă si a fost asociată cu consumul de cafea intr-un grup, chiar si după ce interdictia a fost ridicată. O Fika traditională a constat din cafea si aproximativ sapte prăjituri de casă, ...

Cele mai gustoase rețete cu urzici
05/03/2024 15:30

Se curăţă urzicile cu mare atenţie să nu se strecoare şi codiţe printre ele şi se spală bine in mai multe ape pană ce ultima apă rămane limpede. Retete cu urzici Există numeroase modalităti de a ne bucura de multitudinea de vitamine si minerale pe care urzicile le contin. Mancare de urzici scăzute Ingrediente: 500-600 de grame de urzici o lingură făină 3 cătei usturoi o ceapă mare Mod de preparare: Urzicile spălate bine opăreste-le intr-un vas cu apă care a dat in clocot cu sare. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa si căteii de usturoi in t ...

Chili vegan cu fasole, rețeta de aprins papilele gustative
05/03/2024 13:00

In zilele friguroase ne dorim mese calde si delicioase, iar aceasta reteta de chili vegan cu fasole este alegerea perfecta pentru un rasfat culinar de toamna. Pe langa condimente clasice pentru chili, asa cum sunt chimionul si pudra de chili, include si alte ingrediente ce ii ofera un plus de savoare, precum cacao, ghimbir si harissa – pasta marocana de ardei iute. Aceste ingrediente bonus adauga si mai multe beneficii pentru sanatate – ghimbirul si cacaoa, la fel ca si ardeiul iute, ajuta la reducerea inflamatiei din organism. De asemenea, este un preparat bogat in fibre si pro ...

FOTO - Țara celor 1.000 de mic dejunuri
04/03/2024 09:15

Denumită si tăramul celor o mie de mic dejunuri, Italia nu are un standard national definitivat pentru această masă. Fiecare regiune adaugă anumite elemente la cea mai importantă masă a zilei, personalizand-o cu propriile traditii. Micul dejun italienesc are incorporat un capucino sau o cafea espresso, alături de un croasant, un produs din foietaj sau felii de paine prăjită uscată (numite fette biscotatte) si gem sau nutella. Astfel, in sicilienii obisnuiesc să mănance un fel de chifle, pe care ei le numesc briose, care pot fi consumate goale cu cafea, sub formă de sandvis sau, ...

 Bucătăria chineză, un mozaic al aromelor și tradițiilor ancestrale
01/03/2024 16:33

Una dintre caracteristicile definitorii ale bucătăriei chinezesti este diversitatea sa regională. China, cu dimensiunile sale continentale si varietatea sa de climă si teren, găzduieste o gamă vastă de stiluri culinare. Cele opt bucătării majore – Shandong, Guangdong (Canton), Sichuan, Hunan, Jiangsu, Zhejiang, Fujian si Anhui – fiecare reflectă ingredientele, traditiile si preferintele culinare ale regiunii sale. Bucătăria Shandong, cunoscută si sub numele de „Lu cuisine”, este una dintre cele mai vechi si respectate stiluri. Aceasta pune accent pe supele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei